Pátek 29. březen 2024 08:19
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Summitovanie pokračuje v marci

09.12.2011 11:02  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejasnosti ohľadom riešenia dlhovej krízy v eurozóne ako aj neústupčivá pozícia prezidenta ECB Draghiho poslala včera nadol euro, ropu, ako aj akcie. Zároveň, navýšenie potreby kapitálu pre európske banky podľa záťažových testov EBA na 114,6 mld. eur z 106 mld. eur, tiež nálade nepomohlo.

Konferencia ECB: Dobrý začiatok, zlý koniec

Draghi začal konferenciu ECB celkom optimisticky, kedy riziká pre rast zdôraznil len raz a následne prišiel s novými trojročnými programami na dodávanie likvidity a zároveň boli ponížené aj pravidlá pre kolaterál zo strany ECB. To znamená, že banky môžu získať likviditu zo strany ECB aj pri menej kvalitných resp. likvidných inštrumentoch. Tu sa ale dobré správy skončili. Draghi povedal, že trhy zle pochopili jeho komentár a to, že sa politici dohodnú na riešení dlhovej krízy vo fiškálnej oblasti. Táto dohoda neznamená, že centrálna banka začne hneď intervenovať na dlhopisovom trhu. Odmietol aj dohady o tom, že ECB by mohla cieliť výnosy na dlhopisoch rizikových krajín resp. požičať zdroje MMF. Podľa Draghiho totiž ECB nie je členom MMF a preto mu nemôže požičať; resp. takáto operácia by bola právne veľmi zložitá. Za niekoľko minút tak Draghi odstránil akékoľvek pochybnosti o tom, že by ECB mohla participovať na riešení krízy. Je otázne, či to je len bluf, podobný, ako už predviedol Trichet, kedy povedal, že ECB pravidlá kolaterálu pre Grécko nezmení resp. povedal, že ECB nakupovať dlhopisy PIIGS z trhu nebude, alebo je to jednoducho nemecká podmienka.

Austerityzóna


Tak, ako nepotešil Draghi, nepotešil ani summit EU. Nemci na ňom podľa očakávaní odmietli bankovú licenciu pre ESM a trvali na tvrdších fiškálnych pravidlách. Pôvodne sa hovorilo o limitoch na deficit rozpočtu na úrovni 3% HDP, no nočná dohoda, ktorá ale nevyvolala taký optimizmus ako tá z 27. októbra, trvá už na štrukturálnom deficite na úrovni 0,5%. Nad týmto deficitom dôjde k aktivácii automatických stabilizátorov, pri dlhu nad 3% budú opatrenia na ďalší rast dlhu oveľa silnejšie. To znamená, že eurozóna sa naozaj stáva novou austerity zónou. Žiaľ, uťahovanie opaskov, ako napríklad vidíme pri Grécku alebo UK, v aktuálnej situácii nedokáže zastabilizovať dlhy, nakoľko výpadky príjmov a slabší rast robia deficity stále vyššie, čím tlačia na ďalšie škrty a tento kolobeh ide stále dokola a vyvoláva deflačno-depresnú špirálu.

EFSFESMMMF

Na to, aby sa aspoň čiastočne podarilo zastaviť túto špirálu, má byť použitá kombinácia zdrojov EFSF a ESM (má byť spustený už v júli 2012) ako aj rozšírenie zdrojov pre MMF o 200 mld. eur. Ak sa pozrieme na zdroje EFSF, ktoré sú k dispozícii (okolo 200-250 mld. eur), spolu so zdrojmi MMF (200 mld. eur + cca. 150 mld. eur  aktuálne k dispozícii ) a ESM (500 mld. eur), je tento balík 1,1 bilióna eur zaujímavý na pomoc menším krajinám, no Taliansko a Španielsko by dokázal financovať len dva roky. To znamená, že za finálne riešenie to určite nemôžeme považovať.

Summitovanie pokračuje v marci...


Zároveň, hlavne ak sa politici ešte v marci stretnú, aby spresnili výšku ESM a zároveň majú jednotlivé krajiny čas do 10 dní na to, aby povedali, čo súhlasia so zdrojmi pre MMF. Nemecká kancelárka Merkelová povedala, že je s rozhodnutím summitu veľmi spokojná a verí, že svet uvidí, že sa poučili z predchádzajúcich chýb.

... s nižším ratingom

Je ale otázne, čo si o tom bude myslieť ratingová agentúra Standard and Poors, ktorá povedala, že sa hneď po summite vyjadrí k ratingu jednotlivých krajín. Nakoľko ale tvrdšie podmienky, ktoré prehĺbia recesiu, nemôžeme považovať za dobré riešenia, je pravdepodobné, že agentúra nakoniec rating zníži. Následne bude ohrozený aj celý euroval a zdroje na záchranu budú hneď nižšie.Neistotu včera už vyjadrila aj agentúra Moodys, podľa ktorej tlak na rating krajín eurozóny rastie, ak politici neprídu k dohode.

EU-27 alebo EU-25

Isté ale je už teraz, že zmenu zmlúv EU (ktoré budú v podstate novými zmluvami), odmietli podpísať Briti a Maďari. Preto sa hneď objavili správy, či bude po vytvorení novej zmluvy o EU priestor aj na členstvo týchto dvoch krajín. Jednotná Európa tak stále nie je reálna.

Výhľad na dnes


Vyjadrenia na adresu nočného summitu nie sú optimistické a pozitívnu reakciu nevidíme ani zo strany finančných trhov. Dlhopisový trh v eurozóne je totiž pokojný, no úvodný pokles vymazáva euro. Podľa nášho názoru tento summit určite nepriniesol prelomové riešenia a hlavne si treba uvedomiť, že výška ESM ako aj pomoc pre MMF sú stále neisté. Preto rastie pravdepodobnosť, že S&P zníži rating krajín eurozóny. To by malo priestor na rast limitovať. Posunutie platnosti ESM na júl 2012 je len malou náplasťou, nakoľko po znížení ratingu bude získanie zdrojov pre ESM veľmi komplikované. Dnes neočakávame z eurozóny  žiadne makrodáta, čakajú nás len z US obchodná bilancia a dôležitá predbežná decembrová spotrebiteľská dôvera podľa Michiganskej univerzity... Následne o 16:30 očakávame tlačovú konferenciu k dnešnému summitu. Ak dovtedy politici neprídu s ničím novým, bude výpredaj eura pokračovať. Mierny suport na 1,3280/70 pred 1,3210, rezistencia na 1,3350 pred 1,3390/1,3400. Zatiaľ je výhľad neutrálny, no vývoj nasvedčuje skôr možnosti obnovenia klesajúceho trendu, hlavne ak bude rating krajinám eurozóny znížený.

EURUSD - 09.12.11

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Summit EU
    "Trichet akceptuje selektívny default."...
  • Summit EU
    Predbežné správy zo summitu EU poukazujú na to,...
  • Summit EU
    Aj keď na oficiálne závery "definitívneho&...
  • Summit EU: Brexit v nedohlednu - Ranní analýza 17.10.2018
    První komentáře evropských ministrů ohledně Brexitu ze summitu EU zní spíše negativně. Michel Barnier, hlavní vyjednavač za EU řekl, že je otevřený možnosti prodloužit odchod UK o další rok. Donald Tusk, předseda Evropské rady řekl, že žádná dohoda je pravděpodobnější než kdy předtím. Také chce po Mayové zbrusu nové návrhy ohledně řešení irských hranic. Summit se koná ve dnech 17.-18.10.2018 a měl být finální přípravou před listopadovou mimořádnou schůzkou kde se mělo vše dořešit a formalizovat. Měnový pár GBP/USD díky těmto zprávám oslabuje.
  • Summit EU: Jedenáctka zemí dostala zelenou ke zdanění finančních transakcí. Ve hře je prodloužení splatnosti půjček Portugalsku a Irsku
    Německo, Francie, Řecko, ale také Slovensko nebo Rakousko jsou mezi zeměmi, kterým po dnešním rozhodnut...
  • Summit EU: listopadová schůzka se ruší - ranní analýza 18.10.2018
    Představitelé EU odvolali listopadovou mimořádnou schůzku ohledně Brexitu, jelikož nedošlo k uspokojivému pokroku. Tereza Mayová naznačila, že UK je připravená prodloužit přechodné období, aby bylo více času na jednání. Doposud také nepřišla a novými nápady ohledně řešení irských hranic. Lídři EU si při večeři a debatování o dalším postupu ohledně Brexitu pochutnávali na smažených houbách, filetu z Kambaly pošírovaném v pšeničném pivu a na triu ovocných sorbetů.
  • Summit EU nesklame
    Euro trpí z každej strany: zníženie ratingu Cypru nasledovan&...
  • Summit EU schválil rozšíření sankcí za turecký průzkum těžby
    Evropská unie rozšíří sankční seznam osob spojených s kontroverzním tureckým průzkumem těžby ve východním Středomoří. Na kroku, před kterým Ankara evropský blok varovala, se dnes po dlouhých výměnách názorů shodli prezidenti a premiéři členských zemí na summitu v Bruselu. Političtí vůdci zdůraznili, že si přejí přátelské vztahy se strategickým partnerem, avšak Turecko podle nich pokračuje v "jednostranných provokacích". Rozhodnout o dalším směřování obchodních a hospodářských vztahů má podle nich EU v březnu. Turecko označilo nové sankce za nezákonné, pro Řecko jsou závěry summitu zklamáním.
  • Summit G20 je středem zájmu
    Finanční trhy byly minulý týden pod tlakem. Za prvé, konflikt mezi setkáním v rámci asijsko-tichomořské hospodářské spolupráce tlačí na trhy v červené zóně, protože skeptický pohled na rychlé vyřešení konfliktu mezi USA a Čínou získává převahu, a tím podkopává optimismus investorů, neboť summit G20, který by se měl konat tento týden, nebude mít požadovaný vliv na globální růst. Poté, spolu s pokračujícím napětím souvisejícím s nákladným plánem italských výdajů a konfrontací mezi Evropskou komisí a italskou populistickou koalicí, zatěžují obavy z rostoucích čísel jednotnou měnu. Obavy z potenciální recese v rámci eurozóny zůstávají ale utlumené.
  • Summit G20: Západ se snaží naklonit si Indii a získat zpět ztrácený vliv na Blízkém východě, chystá obří infrastrukturní projekt. Je za pět minut dvanáct
    Západ se snaží znatelně prohloubit ekonomickou spolupráci s Indií a získat ji tak více na svoji stranu. I tak by se dala shrnout dosavadní jednání na summitu skupiny G 20, který právě probíhá zrovna v Indii. Zmíněná snaha Západu je v době rapidně vzrůstajícího globálního hospodářského významu hostitelské země a silného a sílícího geopolitického napětí ve vztahu Západu a Ruska a Západu a Číny důležitější než kdy jindy.
  • Summit zemí G7 ukazuje, že Západ už účinné sankce pro Rusku vyčerpal. Ekonomický a geopolitický význam skupiny G7 postupně upadá
    V bavorských Alpách dnes začal summit zemí skupiny G7. Tato skupina sestává z klíčových ekonomik Západu. Těžko už jejím všem členům přisuzovat adjektivum „světově nejvýznamnější hospodářství“, jež jim bezesporu svého času náleželo.
  • Sú nízke ceny ropy pre ekonomiku dobré či zlé?
    Dôvera rastu globálnej ekonomiky a finančných trhov je od začiatku nového roka otriasaná hlavne z dvoch dôvodov. Prvým je neustále sa stupňujúca obava o spomaľovanie čínskej ekonomiky, čo zároveň predstavuje hrozbu nižšieho celkového globálneho rastu a druhým dôvodom je pokles cien hlavných komodít a predovšetkým ropy.
  • Superagresivní politika Fedu se odkládá
    Bitcoin a ether mírně obnovily své pozice poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell učinil řadu prohlášení, z nichž vyplynulo, že "zatím není nic jasné". Superagresivní politika Fedu se odkládá. Hrozba čtyř zvýšení úrokových sazeb v USA v letošním roce zůstává pouze hrozbou, neboť Jerome Powell sice potvrdil informaci, že Fed letos začne zvyšovat sazby a snižovat bilanci, nicméně centrální banka zatím nerozhodla, jak agresivní tato politika bude. Na úplný obrázek si počkáme dva až šest měsíců.
  • Super bilancia - superMária
    Včerajší výpredaj na akciovom a FX trhu nezastavili ani &ua...
  • Super Mario Run, nová mobilní aplikace z dílny Nintendo Co. s nejistou budoucností
    Údaje analytické společnosti SensorTower ukazují, že „vlaková loď“ společnosti Nintendo se sice dostala na vrchol žebříčku stažených aplikací v 68 zemích, nicméně na nejvyšší příčku nejlépe vydělávající aplikace se dostala pouze v 14 z nich. Akcie společnosti Nintento Co. na burze v Tokiu zareagovaly poklesem o 4,2 %, což jí ubralo na tržní hodnotě přibližně 1,5 miliardy USD. Akcie partnerské společnost DeNA Co. podílející se na vývoji hry postihl pokles akcií o 6,8 %.
  • Supernova likvidity
    Akciové indexy v US včera zaznamenali mierny rast. Obchodná aktivita bola minimálna a to aj napriek tomu, že obchodníci mohli reagovať na viac...
  • Superrozpolcený Fed drží naděje na růst sazeb v tomto roce?
    Zdá se, že americký Fed už dlouho nebyl tak názorově rozpolcený. Podle zápisu z posledního zasedání v něm existují alespoň tři různé názorové skupiny. První si myslí, že s dalším růstem sazeb je lepší počkat na silnější výkon ekonomiky a inflační tlaky. Bojí se, že vyšší sazby v tuto chvíli ohrozí relativně slabou investiční aktivitu. Druhá je naopak přesvědčená o tom, že pravý okamžik na zvyšování sazeb již nastal - nezaměstnanost poklesla pod svoji přirozenou míru, inflace tedy může překvapit rychlejším nástupem a pro ekonomiku je proto lepší sazby začít zvyšovat hned a postupně. Zvlášť když se ukazuje, že americký výhled se po brexitu nijak zásadně nemění. A třetí skupina je někde mezi tím. Věří, že čas na růst sazeb může v nejbližší době dozrát, ale takticky chce raději počkat na další silnější čísla.
  • Super Streda: Fokus na FED a BoJ
    Rozhodnutia BoJ a FEDu (FOMC) môžu už túto stredu 21.9.2016 spustiť masívny pohyb kapitálu na finančnom trhu. Presun japonského QE na dlhodobé splatnosti japonského dlhopisového trhu a trvanie FOMC na potrebe navršovania sadzieb do konca roka, spustia cez výpredaj na dlhopisovom trhu lavínový efekt po celom finančnom trhu.
  • Super-úterý rozhodlo, že o prezidenta se utká osvědčená dvojice Biden-Trump
    Super-úterý v USA rozhodlo o tom, že do souboje o Bílý dům půjde osvědčená dvojice Biden-Trump. Vzhledem k tom, že jeden je za 81 a druhý za 77, tak americkému voliči musí být jasné, že až bude jeho příští prezident v úřadě končit, tak jím bude starší pán s vrtochy osmdesátníka.
  • Supi vs. holubice - USDJPY dosahuje vrcholů za 20 let
    Rychle se rozcházející měnové politiky Federálního rezervního systému a Bank of Japan se změnily v souboj supů a holubic, když USD/JPY tento týden dosáhl 20letých maxim.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FXDD
Sunbird FX
Capital.com
reklama
Fintokei SwiftTrader