Čtvrtek 28. březen 2024 16:27
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Černá labuť mává křídly

14.12.2011 18:07  Autor: Atlantik  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Euro k dolaru konečně pokořilo hranici 1,30 k dolaru, dnešní minimum bylo na 1,2946. Dnes proběhl poměrně silný výprodej na komoditách. Zlato oslabilo z ranních 1640 dolarů za unci až na 1 564. Poměrně slušný, téměř stodolarový pohyb. Obdobný vývoj byl i na stříbru, které z 31 dolarů za unci oslabilo až na 28,5. Výprodeje opět akcelerovaly po zavření evropských trhů. V dalších dnech by se situace mohla stabilizovat a mohlo by přijít nějaké rallye. Výjimečně tentokrát za výprodeji nestály italské bondy. I když desetileté výnosy se pohybují poblíž nebezpečné hranice 6,8 %. Akcie oslabily "jen" o 1-2 %, což je překvapivé vzhledem k tomu, co se dělo na ostatních trzích. Doufejme, že nás nic dramatičtějšího již čekat nebude. Koruna k euru na 25,64, k dolaru pak vyklesala až nad 19,80, kde se vyrojily prodejní objednávky.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čemu věnovat pozornost 30. května? Přehled fundamentálních událostí.
    V úterý nebudou zveřejněna žádná makrodata. Obvykle věnujeme pozornost důležitým zprávám a vynecháváme údaje druhořadého významu (pokud nejsou schopny vyvolat reakci, když se výsledky výrazně odchýlí od prognóz). V úterý ale nemáme ani druhořadá data. Jen některá méně významná, jako je index spotřebitelské důvěry v Evropské unii nebo index cen nemovitostí ve Spojených státech. Takové zprávy jsou ale jen sotva zajímavé, takže očekáváme další den s nízkou volatilitou a absencí pohybu založeného na trendu.
  • Čemu věnovat pozornost 31. května? Přehled fundamentálních událostí.
    Na středu je naplánováno zveřejnění malého množství makrodat. Nejvýznamnější zprávou je průzkum JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) ve Spojených státech, který nedávno vyvolal silnou reakci trhu, protože jeho hodnota byla výrazně pod očekáváním. Prognózy naznačují pokles počtu volných pracovních míst v dubnu z 9,59 milionů na 9,2–9,375 milionů. V případě ještě nižší hodnoty může dolar znovu čelit prodejnímu tlaku. Na základě pondělního a úterního vývoje se ale nedá říct, že by byl dolar pod tlakem trhu. Jen mírně klesl, nic víc.
  • Čemu věnovat pozornost 4. května? Přehled fundamentálních událostí.
    Ve čtvrtek nás čeká málo makro dat. Spojené království brzy ráno zveřejní více či méně významný index PMI ve službách. Podobné zprávy zveřejní i Evropská unie a v Německo. To je vše, co mohou obchodníci ve čtvrtek ráno očekávat. Jsme ale přesvědčeni, že trh zůstane pod vlivem výsledků zasedání Federálního rezervního systému. A i kdyby ne, výsledky zasedání Evropské centrální banky, kterému se budeme věnovat později, budou známy jen několik hodin po zveřejnění PMI. Budeme tedy patrně svědky velmi volatilního dne.
  • Čemu věnovat pozornost 5. května? Přehled fundamentálních událostí.
    V pátek nás čeká spousta makro dat. Celý týden byl vcelku dobře nasycený fundamentálními a makroekonomickými událostmi, dokonce jsme i trochu překvapeni, že pár EUR/USD vykazuje tak nízkou volatilitu. Obecně jsme zaznamenali výrazný pohyb jen včera, ale vraťme se k poslednímu obchodnímu dni týdne.
  • Čemu věnovat pozornost 7. září? Fundamentální analýza událostí pro začátečníky
    Ve čtvrtek nás čeká velmi málo makroekonomických událostí. Hned ráno byla zveřejněna zpráva o průmyslové výrobě v Německu, která – v souladu s očekáváním – nesplnila prognózy. Euro i britská libra ale už zahájily den poklesem a není pravděpodobné, že by to tak bylo jen kvůli slabé průmyslové výrobě v Německu. Jak jsme už několikrát zmínili, oba páry se v současnosti přiklánějí k sestupnému trendu, takže mohou pokračovat v pohybu dolů bez ohledu na fundamenty a makroekonomiku.
  • Čemu věnovat pozornost 9. května? Přehled fundamentálních událostí.
    V úterý nás nečekají žádná makro data. Jestliže v pondělí byla zveřejněna zpráva o průmyslové výrobě v Německu, kterou obchodníci navzdory vcelku překvapivé hodnotě ignorovali, pak v úterý nebude vůbec nic. Flat trend tedy zůstane s velkou pravděpodobností u obou měnových párů zachován. Trh samozřejmě aktivně obchoduje nejen na fundamentálním a makroekonomickém pozadí. Silný pohyb je možný kdykoli, protože zprávy mohou být nečekané a nepředvídatelné. Například může zkrachovat další americká banka a dolar může okamžitě klesnout, jak se stalo v posledních dvou měsících. úterý byste tudíž neměli považovat za den volna.
  • Čepro loni zvýšilo zisk před zdaněním na rekordních 2,04 mld. Kč
    Státní distributor paliv Čepro loni i přes koronavirou pandemii zvýšil meziročně zisk před zdaněním o 30 procent na rekordních 2,04 miliardy korun. Firma o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě. Důvodem je podle ní zvolená obchodní strategie. Údaje o tržbách ani čistém zisku společnost ve zprávě nesdělila.
  • Čepro uzavřelo smlouvu na biolíh od Agrofertu za 700 milionů korun
    Státní distributor paliv Čepro počátkem března uzavřel rámcovou smlouvu na dodávku biolihu za 700 milionů korun se společností Ethanol Energy, která spadá pod koncern Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Surovina poslouží jako biosložka k přimíchávání do benzinu. Vyplývá to z informací ve Věstníku veřejných zakázek. Přimíchávání biosložek do pohonných hmot plánuje nynější vláda zrušit.
  • Čepro zvýšilo zisk po zdanění na 1,99 miliardy, stoupl prodej paliv
    Státní distributor paliv Čepro loni zaznamenal zisk před zdanění 1,99 miliardy korun, informovalo dnes Čepro v tiskové zprávě. Meziročně jde o lehký pokles, předloni měla firma podle výroční zprávy zisk přes 2,06 miliardy Kč. V loňském hospodaření se projevil například zvýšený prodej paliv, který stoupl o deset procent. Údaje o tržbách společnost nesdělila.
  • Černá labuť je tu, jmenuje koronavirus
    Tak je to oficiální. Obávaná „černá labuť“ je tu, po dvanácti letech uplynuvších od světové finanční krize. V konečném důsledku může i tato černá labuť připravit o práci třeba statisíce Čechů.
  • Černá nula pro tuzemskou ekonomiku
    Český statistický úřad dnes zveřejní bleskový odhad HDP za poslední čtvrtletí roku 2023. Náš nowcast ukazuje na mírný mezikvartální růst o 0,2 %. To je sice zlepšení oproti bídnému třetímu kvartálu (-0,6 %), ale celkově jde vlastně o pokračování stagnačního scénáře. Za celý minulý rok česká ekonomika podle nás poklesla o 0,4 %. Ani čtvrtý rok v řadě se tak jako jediná z členských zemí EU ještě nevrátila na svou před-pandemickou úroveň. Dnešní odhad ještě nenabídne detailní pohled do struktury HDP.
  • Černé pondělí číslo 2?
    Saudská Arábie výrazně snížila cenu ropy pro své odběratele a pravděpodobně zahájila cenovou válku s Ruskem poté, co v pátek zkolabovala jednání OPEC+. WTI se prodává oproti pátku o 30 % níže! Kolaps na cenách ropy je pak katalyzátorem výprodejů na indexech, které dnes ráno prudce klesají. Futures na S&P 500 klesají o 5 % a ještě větší ztráty si připisují indexy v Evropě. Zopakují dnes trhy historické černé pondělí?
  • Černé pondělí na Wall Street
    „Černé pondělí na Wall Street“. Tato nechvalně známá formule vystihuje včerejší seanci asi nejlépe. Jednalo se opět o největší propad letošního roku. Nedařilo se napříč všemi sektory, propadům vévodil opět technologický sektor (Nasdaq Composite -4,68 %). Cyklická spotřeba nebo průmysl si však nevedly o mnoho lépe (Dow Jones -2,74 %), širší index S&P 500 pak odepsal -3,87 %, propadl do medvědího trhu a přepsal nová letošní minima. „Index strachu“ VIX atakuje letošní březnová maxima a jen za dnešek posílil o +24 %.
  • Černé pondělí pro Anglii: vypadla na euru s Islandem a ještě přišla o rating AAA
    Agentury S&P a Fitch jakoby tušily, jak bídný výkon podá Anglie v osmifinále s Islandem a ještě před včerejším zápasem jí snížily exkluzivní rating AAA. Škarohlídi pak věští, že angličtí fanoušci sepisují na Facebooku petice za opakování nepovedeného zápasu.
  • Černí koně očima analytiků Patrie dnes bránili propadu pražské burzy
    Mírně ztrátové bylo středeční obchodování pro index pražské burzy PX , který oslabil o 0,2 procenta. Výraznějšímu poklesu celého trhu bránily tituly skupiny Unipetrol před čtvrtečními hospdoářskými výsledky za třetí čtvrtletí roku a banky Erste. Na úterním Investičním dni s Patrií analytici Patria Finance právě o těchto dvou titulech hovořili jako o černých koních z pohledu atraktivity a růstového potenciálu jednotlivých titulů na domácím burzovním trhu.
  • Černý kůň mezi spořicími účty. Saxo účet zhodnocením až 6,42 % poráží konkurenci
    Saxo Bank se zapojuje do boje o vklady klientů. Na svém investičním účtu nabízí atraktivní úrokové sazby pro volné finanční prostředky, které generují vysoké úroky i v době, kdy nejsou investovány. Nabízí tak to nejlepší z obou světů spoření a investování v rámci jednoho účtu. Výše úroků až 6,42 % u korunového VIP účtu přitom směle konkuruje všem nabídkám tradičních spořicích účtů na českém trhu. Peníze lze navíc kdykoli vybrat nebo investovat do jiných produktů, aniž by došlo ke ztrátě získaných úroků.
  • Černý kyberpátek, kdy Bitcoin klesl pod 12 000 dolarů a ztratil 1/3 hodnoty za 5 dnů
    Cena digitální měny Bitcoin klesla z 20 000 dolarů pod 12 000 dolarů, tedy asi 260 700 korun. Tato kryptoměna přišla o 30 % své hodnoty a zaznamenala nejhorší čas od dubna 2013. Za celý týden oslabila o 25 %.
  • Černý pátek udělal z Jeffa Bezose jediného člověka s majetkem větším než 100 miliard dolarů
    Jeff Bezos je nejbohatším mužem na Zemi. Majetek v celkové hodnotě více než 100 miliard dolarů vlastnil v 90. letech jen Bill Gates.
  • Černý scénář ekonomů pro následující měsíce: Bankovní krize, sociální nepokoje, chvíle klidu a opět krize...
    Po bankrotu Řecka, opuštění eurozóny a runu na italské banky přijde s 65% pravdě...
  • Černý scénář se naplňuje. Válka, sankce a strach ze stagflace
    Je asi poměrně jasné, že ruský útok na Ukrajinu způsobil finančním trhům pořádný šok. Podle nás většina hráčů s tímto scénářem nepočítala a tomu odpovídá první reakce. Je však se třeba podívat znovu o krok dál. Následovat budou sankce západních zemí, jejichž podobu zatím neznáme. Očekávání většinou míří do finanční oblasti, platebních systémů atp. Spolu s tím se ale dostáváme také k odpojení od ruských dodávek energií. Navíc lze spekulovat také o sankcích na úrovni přístupu k datům atp. Zapojení nečekaných oblastí by efekt sankcí určitě zvýraznilo.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader