Čtvrtek 28. březen 2024 19:42
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Akciové trhy: Evropa i Amerika slušně rostly, tuzemská burza šla opačným směrem

26.05.2023 17:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pražská burza

Týdenní výkon

Index PX pražské burzy skončil tento týden lehce v plusu, když si připsal mírných 0,07 % (1 317,67 b.).

Nejvyšší zisk si v tomto týdnu připsala Komerční banka (+2,68 %, 670 CZK). Philip Morris ČR (+1,92 %, 16 980 CZK) se nevzrušuje diskusí o růstu spotřební daně na zejména zahřívané produkty. Colt CZ (+0,67 %, 598 CZK) v prvních dvou dnech týdne oslaboval, ale po kvartálních výsledcích (níže) zamířil směrem nahoru a převážil váhy do plusu. Moneta (+0,76 %, 79,10 CZK) klesla pouze ve čtvrtek, ostatní dny rostla a za celý týden je silnější o necelé procento. Obchodování s akciemi ČEZu je v posledních dnech charakteristické velkými objemy. Dva dny slušně posiloval, ale pokles v ostatních, zejména v pátečním obchodování, dosavadní zisky vymazaly, doslova. Za týden se jeho cena nezměnila (0 %, 1 025 CZK). 

Za tento týden oslabily pouze Erste (-3,37 %, 721,80 CZK) a pojišťovna VIG (-0,48 %, 616 CZK).  

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je v příloze. 

Pražská burza

Denní (páteční) výkon

Dnes rostly akciové indexy slušným tempem v Evropě i USA. Praha naopak klesla, bohužel. Index PX odepsal 0,24 % (1 317,67 b.). A to přes to, že většina titulů dnes rostla. Důvod byl jednoduchý. Akcie ČEZu opět padly. Cena se snížila o 3,22 % (1 022 CZK), což vymazalo předchozí růst. A vzhledem k tomu, že dnes tvořily obchody s akciemi ČEZu přes 80 % celé burzy, stáhl pod vodu celý index. Mírně oslabila i Erste (-0,15 %, 721,80 CZK).

Komerční banka (+1,82 %, 670 CZK), VIG (+0,74 %, 616 CZK), Philip Morris ČR (+0,24 %, 16 980 CZK) a Moneta (+0,13 %, 79,10 CZK) se dnes snažily pokles ČEZu vyrovnat, ale nestačilo to a PX oslabil. 

USA

Široký americký index S&P500 od pondělí do čtvrtka odepsal 0,97 % (4 151,28 b.). Dnes otevírá silným růstem o +0,6 % vzhledem k optimismu týkajícího se uzavření dohody o dluhovém stropu. Prakticky by to mělo stačit na eliminaci ztráty nakumulované od začátku týdne. Za celý týden to vypadá na výkon kolem nuly.

Evropa

Evropský index STOXX Europe 600 většinu dnů (Út - Čt) v tomto týdnu klesal. Dnes předvedl obvyklou volatilitu, ale zhruba od oběda jen roste. Pomohlo mu taky pozitivní otevření amerických trhů. Krátce před koncem dnešní seance je silnější o +1,1 %. Ale zejména kvůli středečnímu kolapsu pravděpodobně ztratí za celý týden asi 1,6 %.   

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

ČEZ zveřejnil pozvánku na valnou hromadu, která se bude konat v pondělí 26. června 2023. Návrh dividendy je očekávaných 117 CZK na jednu akcii. To odpovídá hrubému výnosu +11,3 %. Poslední den obchodování s právem na tuto dividendu je 28. června, tedy dva dny po konání valné hromady a po očekávaném schválení dividendy. 

Ve středu oznámil čtvrtletní čísla Colt CZ. Došlo k poklesu na klíčovém komerčním trhu USA. To nemohl kompenzovat růst ČR i ostatní Evropy. Čísla zaostala za konsensem. Zdá se, že ztráta tržního podílu v USA je vyšší, než jsme čekali. Vedení Coltu potvrdilo celoroční cíle. Očekáváme, že v průběhu roku dojde k nárůstu dodávek ozbrojeným složkám. EBITDA dosáhla 683 mil. CZK (-28,4 % y/y) při tržbách 3,0 mld. CZK (-15,2 % y/y). Čistý zisk pozitivně ovlivnily derivátové transakce, díky nim meziročně vzrostl a překonal konsensus.  

Co se dá čekat příští týden?

Ve čtvrtek 1. června zveřejní výsledky za první kvartál tohoto roku Kofola. Tržby by měly v prvním kvartále vzrůst o +13 % y/y. První čtvrtletí je z hlediska sezónnosti nejslabší. Z hlediska celoroční projekce jsou nejdůležitější letní měsíce (pěkné počasí), respektive kvartály. Očekáváme, že komentář Kofoly bude pro další čtvrtletí opatrný, ale že potvrdí celoroční cíle.      

Autor: Bohumil Trampota, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové trhy: Dnes hlavně o ČEZu
    Inflace v průmyslu v USA je nižší, než se čekalo a spolu s horšími daty z trhu práce vzrostly sázky na tempo snížení sazeb Fedu.
  • Akciové trhy: Dnes i za srpen index PX oslabil, od začátku roku je ale stále v plusu
    Hlavní index pražské burzy PX (-1,40 %, 1 340,79 b.) dnes poprvé v týdnu oslabil, nehledě na výkon většiny rostoucích evropských trhů. Dnešní zobchodovaný objem byl vysoce nadprůměrný. K vysoké aktivitě došlo zejména na konci obchodování spolu s rebalancováním indexu MSCI (k 1. 9. efektivně na konci 31. 8.).
  • Akciové trhy dnes jednotný směr nenašly
    Evropským akciím se nepodařilo udržet ranní zisky a v odpoledních hodinách padají. Index Stoxx 600 v závěru seance přichází o zhruba čtvrt procenta, přestože jeho ztráty po poledni dosahovaly dokonce 0,8 %. Naproti tomu americké akcie otevřely růstem. Index S&P 500 přidává 0,3 %, technologický Nasdaq 0,9 % a průmyslový Dow Jones dokonce jedno procento.
  • Akciové trhy: Dnes nebylo investorům příliš veselo
    Hlavní index pražské burzy PX (-0,46 %, 1 360,67 b.) dnes po slibném začátku týdne oslabil.
  • Akciové trhy dnes rostly, čeká se na kvartální reporty velkých technologických firem
    Hlavní pražský index PX (+0,54 %, 1 324,15 b.) navázal na včerejší růst. Vítězem dnešní etapy se stala pojišťovna VIG (+1,24 %, 570 CZK). Následovaly banky Komerční banka (+0,99 %, 715 CZK) dnes zaznamenala už osmý růstový obchodní den v řadě, což znamená celkový zisk +7,1 % a Erste Group (+0,46 %, 803 CZK). Vzrostl ještě Colt CZ (+0,36 %, 563 CZK) a ČEZ (+0,22 %, 897 CZK). Tomu se nedaří pokořit hranici 900 CZK. Opakovala se přitom šablona posledních dnů, kdy aktivita investorů podstatně vzrostla až na konci burzovního dne.
  • Akciové trhy dnes rostly, výsledky ČEZu vysoko nad odhady
    Hlavní index pražské burzy PX (+0,35 %, 1 366,11 b.) dnes rostl. Zásluhu na tom měl zejména ČEZ, který byl nejlepší akcií a podle zobchodovaného objemu tvořil přes 40 % celkového obchodování.
  • Akciové trhy: Dnes se již i Praha zařadila do stáda a jako ostatní oslabuje, ale jen mírně
    ČNB ponechala podle očekávání klíčovou repo sazbu na dnešním zasedání beze změny na 7,00 %. Rozhodnutí oficiálně ukončit intervenční režim dnes vedlo k výraznému oslabení koruny.
  • Akciové trhy: Do nového čtvrtletí růstem
    Na trzích dnes rezonovalo rozhodnutí organizace OPEC+ o snížení denní těžby o více něž 1 mil. barelů. Jak na to budou reagovat centrální banky? Dopad na akciové trhy byl dnes negativní. Výjimkou byly energetické společnosti, které rostly.
  • Akciové trhy drží v poslední době nad vodou především zpětné odkupy akcií
    Jestli je na posledních několika letech na akciovém trhu něco velmi neobvyklého, je to podle mě skutečnost, že jeho růst není doprovázen téměř žádným přílivem investic ze strany amerických domácností. Zatímco v předkrizovém období byly značným zdrojem růstu akcií přílivy peněz do akciových podílových fondů, v pokrizovém období se podílové fondy na růstu akcií nepodílí téměř vůbec. Obzvlášť zajímavá je přitom situace od roku 2014, kdy celkové čisté cash flow amerických akciových fondů nejprve začalo stagnovat, aby se v roce 2015 dostalo výrazně do záporu. Extrémní byl v tomto ohledu především loňský prosinec, kdy z amerických akciových fondů odteklo během jednoho měsíce 36 mld. dolarů, což bylo nejvíce od začátku finanční krize.
  • Akciové trhy: Erste po výsledcích spadla a stáhla celý pražský index
    Z makrodat byla dnes na programu inflace v jednotlivých evropských zemích a deflátor soukromé spotřeby v USA. Všechno bylo tak nějak v souladu s tím, co se čekalo, takže bez překvapení.
  • Akciové trhy: Evropa lepší než Amerika
    Začátek týdne byl velmi silný, alespoň na evropských akciových trzích. Amerika tento týden nepředvedla takový výkon jako evropské akcie. Ve čtvrtek si trhy trochu odfoukly, zřejmě opět jako reakce na další vlnu nákazy, ale v pátek opět zavelely k růstu.
  • Akciové trhy: Evropa marně stíhala zámořské otevření
    Včera bylo po zavření evropských trhů zveřejněno rozhodnutí Fedu o nastavení sazeb. Jednalo se o nejsledovanější událost tohoto týdne. Sazby se zvýšily o očekávaných 25 bb, zde tedy žádné překvapení nenastalo. Doprovodný komentář guvernéra Powella byl ale spíše holubičí. A americký akciový trh reagoval růstem. Tak jednoduché to ale včera nebylo. Téměř zároveň měla vystoupení i US ministryně financí J. Yellen, která poslala trhy níže o 2 %. Důvodem byla její řeč týkající se pojištění bankovních vkladů, které by se asi neměly rozšiřovat.
  • Akciové trhy: Evropa ovlivněná negativním otevřením v zámoří dnes klesá, Praha uhájila růstový trend
    V USA byla dnes zveřejněna slušná dávka makrodat. Výrobní ceny (inflace v průmyslu) ale skončily vyšší, než se čekalo. Podle tohoto ukazatele to inflace nechce jen tak vzdát a inflační tlaky přetrvávají. Mohlo by to znamenat, že nedojde ke snížení sazeb Fedem tak brzy, jak se čekalo. Naproti tomu zklamaly únorové maloobchodní tržby.
  • Akciové trhy: Evropa tento týden jen roste, Praha taky, čeká se na Fed
    Dnes ve 20 hod. SEČ zveřejní americká centrální banka Fed výsledek svého dvoudenního zasedání. Změna sazeb se neočekává. Ostře sledovaný bude zejména doprovodný komentář a následná tisková konference.
  • Akciové trhy: Evropa v mínusu, Praha na červené nule
    Hlavní pražský index PX (-0,03 %, 1 360,01 b.) skončil na červené nule.
  • Akciové trhy: Evropa ztrácí druhý den v řadě
    Dnešní makrodata zahrnovala lepší spotřebitelskou důvěru v USA a vidinu dohody o dluhovém stropě. Naopak tomu bylo v Evropě, kde důvěra v ekonomiku podle šetření Evropské komise zklamala. Na našem domácím trhu byla slabší data HDP.
  • Akciové trhy: Evropa ztratila na konci obchodování
    Mezi dnešní makrodata patří horší indexy PMI v Eurozóně a za očekáváním zaostal také index důvěry investorů Sentix. Americký ISM ve službách nedopadl o nic lépe a taky zklamal.
  • Akciové trhy: Evropské akcie bezpečně v mínusu
    BoE, centrální banka Velké Británie, dnes zvýšila sazby. To se čekalo. Překvapením ale byla rychlost utahování měnové politiky. BoE se totiž rozhodla zvýšit sazby o 50 bb, zatímco trh čekal poloviční tempo.
  • Akciové trhy: Evropské akcie klesají, včetně pražské burzy
    Dnešní zahájení obchodování v USA ovlivnily výsledky velkých technologických jmen, které oznámily lepší kvartální čísla včera po zavření trhu. A to se dnes čeká ještě na společnosti Meta Platforms. To je ale v kontrastu se špatnými výsledky regionální First Republic Bank a masivním odlivu depozit.
  • Akciové trhy: Evropské akcie opět rostly, třetí den v řadě
    Hlavní pražský index PX (+0,17 %, 1 327,09 b.) dnes vzrostl. Celý den se obchodoval v relativně úzkém intervalu v kladném teritoriu. Celkový zobchodovaný objem činil asi polovinu dlouhodobého průměru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new