Čtvrtek 28. březen 2024 12:06
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Bankovní statistika - únor 2022

31.03.2022 12:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Únor –  úvěry zatím vzdorují růstu úrokových sazeb

Bilanční suma českého bankovního sektoru vzrostla v průběhu února na 9 532,8 mld Kč, což představuje meziměsíční přírůstek o 1,4 %. K růstu přispěly jak úvěrové obchody s klienty a na mezibankovním trhu, tak navýšení objemu dluhových cenných papírů v držení bank. V meziročním srovnání zrychlilo tempo růstu celkových aktiv na 9,1 %.
 
Po obvyklém výkyvu na přelomu roku se tempo růstu celkových vkladů vrátilo k běžnější hodnotě + 0,6% meziměsíčně. Objem vkladů v celkové výši 6 158,5 mld. Kč je ve srovnání s únorem 2021 vyšší o 6,7 %. Přírůstek vkladů v únoru zaznamenaly účty jak firemních klientů (+2,1 % meziměsíčně), tak obyvatelstva (+0,6 % meziměsíčně). To se projevilo i v hodnotě tzv. nad-vkladů, která se opět zvýšila o více než 13 mld. Kč na aktuálně odhadovaných 304 mld. Kč. Dosavadní vývoj zatím nepotvrzuje hypotézu, že firmy a domácnosti budou pokrývat zvýšené náklady čerpáním dříve uspořených příjmů, avšak je třeba vnímat, že hlavní nápor zdražování začal až v průběhu března v souvislosti s válkou na Ukrajině.
 
Celkový objem úvěrů vzrostl v únoru o 1,6 % meziměsíčně na konečných 3 902,0 mld. Kč. Hlavní roli sehrál firemní sektor s navýšením objemu úvěrů o 4,1 % meziměsíčně (+49,3 mld. Kč). Na začátku roku se dařilo úvěrům investičním, jejichž objem vzrostl od konce loňského roku o 2,7 %. Naopak objem úvěrů na oběžná aktiva i na přechodný nedostatek zdrojů se ve stejném období snížil, v součtu o 3,2 %. Růst firemních úvěrů podporuje i svižná dynamika nově poskytnutých úvěrů. Po relativně slabém lednovém výsledku, bylo v únoru smluvně dohodnuto více než 53,6 mld. Kč nových firemních úvěrů, a to i přesto, že průměrná úroková sazba nových úvěrů dosahovala v únoru 5,74 %. Celkový objem úvěrů obyvatelstva udržel tempo růstu předchozího měsíce + 0,6 %. Z hlediska úvěrů nově poskytnutých obyvatelstvu nadáledominují hypoteční úvěry, kterých bylo v únoru poskytnuto 22,1 mld. Kč, avšak dynamika jejich růstu pomalu slábne. Svou roli hraje celá řada dobře známých faktorů – nejistota budoucího vývoje, mimořádný růst cen, zvyšování úrokových sazeb atd. Oproti tomu se dařilo úvěrům spotřebitelským, kterých bylo poskytnuto lehce přes 8 mld. Kč, což znamená nejsilnější únorový výsledek od roku 2014.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bankovní statistika - listopad 2021
    Výše celkových aktiv bankovního sektoru v listopadu vzrostla jen mírně o 0,7 % meziměsíčně na konečných 9 314,2 mld. Kč. V meziročním srovnání její růst zrychlil na 7,8 %. Hlavní roli v listopadovém navýšení o 65 mld. Kč sehrály již tradičně úvěry a pohledávky jak za klienty (+18,7 mld. Kč), tak u jiných úvěrových institucí (+17,0 mld. Kč), společně s vyšším objemem dluhových cenných papírů v držení bank (+21,2 mld. Kč).
  • Bankovní statistika - listopad 2022
    Celková bilanční suma bankovního sektoru v listopadu poklesla o 0,7 % meziměsíčně na konečnou hodnotu 9 553 mld. Kč. Stojí za tím pokles vkladů a úvěrů u jiných úvěrových institucí (-3,5 % meziměsíčně) spolu s výrazným propadem v bilanční položce kladná reálná hodnota derivátů (-18 % meziměsíčně). Meziroční tempo růstu tak radikálně zpomalilo na 2,6 %.
  • Bankovní statistika - prosinec 2019
    Jak jsme již na konci roku zvyklí, celková bilanční suma bankovního sektoru prudce poklesla, a to o 6,2 % meziměsíčně (-503,2 mld. Kč). Příčinou je pokles v podstatě ve všech hlavních bilančních položkách. Nejvýznamnější vliv měly samozřejmě vklady a úvěry u centrálních bank, které se snížily o 389,3 mld. Kč. V meziročním srovnání vzrostla celková aktiva bankovního sektoru o 4,0 %.
  • Bankovní statistika - prosinec 2021
    Celková bilanční suma bankovního trhu v prosinci tradičně výrazně poklesla, konkrétně o 7,6 % meziměsíčně, a ukončila tak loňský rok na hodnotě 8 603,9 mld. Kč. Za poklesem stojí vklady a úvěry u centrálních bank a u jiných úvěrových institucí, které v součtu ubraly z celkových aktiv 742 mld. Kč. Jedná se o standardní vývoj přes konec roku, který bude plně vykompenzován již v následujícím měsíci. V meziročním srovnání došlo k nárůstu aktiv bankovního trhu o 7,3 %, a to díky navýšení úvěrů za klienty (+7,0 % meziročně) a dluhových cenných papírů v držení bank (+16,8 % meziročně).
  • Bankovní statistika - prosinec 2023
    Celková bilanční suma bankovního sektoru se v průběhu prosince snížila o 2,8 % meziměsíčně na konečných 9 937 mld. Kč. K poklesu došlo především v úvěrových obchodech mezibankovního trhu (-313 mld. Kč m/m), naopak úvěry a pohledávky za klienty přidaly 35,5 mld. Kč m/m. V meziročním srovnání jsou celková aktiva vyšší o nečekaně vysokých 11,1 %, což je výsledek srovnatelný až s rokem 2008, pokud tedy pomineme rok 2017, kde došlo k mimořádnému růstu aktiv vlivem devizových intervencí ČNB.
  • Bankovní statistika - říjen 2022
    Celková suma bankovních aktiv v říjnu vzrostla o 1,4 % meziměsíčně na konečných 9 620 mld. Kč. V meziročním srovnání bilanční suma zpomalila tempo růstu na 4,0 %. Za říjnovým nárůstem stojí z větší míry vklady a úvěry u centrálních bank a jiných úvěrových institucí (+2,4 % meziměsíčně), ale také úvěry a jiné pohledávky za klienty (+0,7 % meziměsíčně).
  • Bankovní statistika - říjen 2023
    Celková aktiva bankovního sektoru přidala v říjnu necelých 30 mld. Kč, tj. 0,3 % meziměsíčně, a vzrostla na konečných 10 235 mld. Kč. Meziroční tempo růstu lehce zpomalilo na 6,4 %. Za mírným růstem, ve srovnání se zářijovým, stojí slabší výsledek úvěrových obchodů na mezibankovním trhu (+8,4 mld. Kč m/m) i nižší nárůst v položce dluhové cenné papíry v držení banky (+11,8 mld. Kč m/m). Klientské úvěrové obchody udržely srovnatelné tempo (+27,4 mld. Kč m/m).
  • Bankovní statistika - srpen 2019
    Bilanční suma bankovního sektoru v srpnu vzrostla o 0,6 % meziměsíčně a dosáhla objemu 8 113,5 mld. Kč. Na rozdíl od celé řady minulých měsíců byl tento nárůst v režii klientských obchodů a nikoliv mezibankovní aktivity. V meziročním srovnání bankovní sektor získal na objemu již 10,7 %.
  • Bankovní statistika- srpen 2022
    Celková bilanční suma bankovního sektoru se v srpnu zvýšila o 0,9 % meziměsíčně na 9 539 mld. Kč. Pokles v mezibankovních aktivitách se oproti červenci zpomalil na -1,9% meziměsíčně a celý byl vyvážen nárůstem objemu klientských úvěrů (+1,4 % meziměsíčně). K celkovému růstu pak dopomohlo 3,1% navýšení objemu dluhových cenných papírů v držení bank. V meziročním srovnání je celková suma aktiv vyšší o 4,7 %.
  • Bankovní statistika - srpen 2023
    Celková aktiva bankovního sektoru vzrostla během srpna jen mírně, a to o 0,3 % na konečných 10 098 mld. Kč. V meziročním srovnání tempo růstu bilanční sumy lehce zpomalilo na 5,9 %. Za srpnovým nárůstem stojí především úvěrová aktivita na mezibankovním trhu (+28 mld. Kč m/m), avšak pozitivně přispěly i úvěrové obchody s klienty (+18 mld. Kč m/m).
  • Bankovní statistika - únor 2023
    Bilanční suma bankovního sektoru vzrostla během února o 0,9 % meziměsíčně na konečných 9 738 mld. Kč. Většinu růstu si připsala položka dluhové cenné papíry v držení bank, ve které přibylo více než 53 mld. Kč (+14,1 % m/m). V meziročním srovnání je objem celkových aktiv vyšší o 2,2 %.
  • Bankovní statistika - září 2021
    Celková suma aktiv bankovního sektoru se v září snížila o 1,2 % meziměsíčně na konečných 9 002,7 mld. Kč. Pokles zaznamenaly v podstatě všechny hlavní položky – „Vklady a úvěry u centrálních bank“ -59,0 mld. Kč, „Úvěry a ostatní pohledávky za klienty“ -38,5 mld. Kč a „Dluhové cenné papíry v držení bank“ -37,9 mld. Kč. Od počátku roku je však bilanční suma vyšší o 12,3 % (+984,7 mld. Kč), v meziročním srovnání pak o 5,3 % (+452,5 mld. Kč)
  • Bankovní statistika - září 2023
    Celková bilanční suma bankovního sektoru uzavřela třetí čtvrtletí letošního roku na hodnotě 10 206 mld. Kč, což znamená meziměsíční nárůst o 1,1 %. V meziročním srovnání jsou celková aktiva vyšší o 7,6 %. K zářijovému růstu pomohly jak úvěrové obchody mezibankovního trhu (+35 mld. Kč m/m), tak klientské (+30 mld. Kč m/m). Navýšil se i objem dluhových cenných papírů v držení bank (+27 mld. Kč m/m).
  • Bankovní unii potřebujeme do roka a do dne, volá šéf EK. Německo o ní nechce slyšet bez fiskální unie. ČR také proti
    Kdo si při pohledu na návrh nové bankovní regulace v Evropě posteskl kvůli ...
  • Bankovní úvěry klesly v září o 120 miliard na 6,07 bilionu Kč
    Objem bankovních úvěrů v září 2020 dosáhl 6,07 bilionu korun, což představuje proti srpnu pokles o 120 miliard korun. Vklady se snížily na 5,355 bilionu korun ze srpnových 5,524 bilionu korun. Vyplývá to z dat České národní banky.
  • Bankrot talianskych bánk?
    Pondelkové obchodovanie na finančných trhoch rozvíril komentár od Financial Times s názvom „Rastie strach o zlyhanie viacerých bánk, ak Renzi prehrá referendum“. Ako sú na tom talianske banky?
  • Bankrot USA může nastat už 15. června; agentura Moody’s varuje, že Spojeným státům zhorší rating. Otřáslo by to trhy po celém světě
    Ratingová agentura Moody’s, jedna ze tří světově nejvýznamnějších, si připravuje půdu pro věru historickou událost – zhoršení ratingu dluhu Spojených států. Státní kase Spojených států totiž v důsledku politického klinče v Kongresu – neochoty zákonodárců se dohodnout na navýšení dluhového stropu – povážlivě docházejí peníze. Ministryně financí USA Janet Yellenová varuje, že Spojené státy nemusí být schopny hradit všechny své závazky už příští týden ve čtvrtek, tedy 1. června.
  • Banky a brokeři staví do pozice největšího outsidera ve výhledu na FX japonský jen
    Abychom to nebyli pouze my, kdo na těchto stránkách prezentuje své názory ohledně dalšího vývoje na trzích, zveřejňuje...
  • Banky a jejich budoucnost
    Pečlivě vybraná investice do bankovního sektoru může být v současné chvíli vysoce zisková, i přesto ale rizika zůstávají vysoká. Pokud tedy věříte spíše bezpečným a předvídatelným investicím, měli byste se poohlédnout jinde.
  • Banky budou odvádět méně do rezerv na ochranu úvěrového trhu
    Banky budou od července letošního roku odvádět méně peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) dnes snížila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 0,5 procenta z jednoho procenta. ČNB o tom dnes informovala na tiskové konferenci poté, co bankovní rada projednala Zprávu o finanční stabilitě 2019/2020. Sazba platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Fintokei SwiftTrader