Čtvrtek 28. březen 2024 17:53
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní glosa: Kam až ČNB může dojít se sazbami?

07.10.2021 11:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká národní banka se v posledních vystoupeních (guvernér Rusnok, Tomáš Holub) jednoznačně ohradila vůči politickému tlaku z ministerstva financí. A to je dobře. Jakýkoliv tlak na centrální banku, který sleduje vlastní zájmy a ne zákonné cíle ČNB (a to nejen ze strany státu), je z principu nebezpečný. ČNB má totiž v ruce příliš mocné nástroje, a i proto má zákonem jasně vymezeno, k jakým cílům je má výlučně použít – k zajištění cenové a finanční stability. Pokud centrální banka pracuje na objednávku vlády (nebo někoho jiného), má měna a s ní celý finanční systém problém. Výsledek můžeme vidět v mírnějším vydání v Maďarsku a v extrémnějším dál na východ v Turecku. Tam centrální bankéři poctivě plní přání prezidenta Erdogana a inflace se pohybuje v průměru mezi 15–20 procenty. Guvernér Rusnok v posledních komentářích zdůraznil, že na dnešní inflaci je třeba reagovat tak, aby se v Česku nezabydlela natrvalo. A v zásadě potvrdil, že sazby skončí výše než těsně pod 2 %, jak předpokládala srpnová prognóza. "My jsme řekli, že ještě zdaleka nejsme na nějaké normální úrovni sazeb. Nejsme ani na úrovni, kde jsme byli před pandemií, a ani u té jsme nikdy neříkali, že je to konečná úroveň. Čili my avizujeme, že pravděpodobně budeme dál zvyšovat sazby. To je jasné," řekl Rusnok pro Hospodářské noviny. ČNB historicky nejčastěji zmiňuje jako neutrální úroveň sazeb okolo 3 % (1% reálná sazba + 2% dobře ukotvená inflační očekávání). To sice neznamená, že listopadová prognóza musí ukazovat na tak rychlou/agresivní normalizaci. Na druhou stranu je pravděpodobné, že listopadová prognóza ukáže vrchol úrokových sazeb výše než v srpnu. To kromě guvernéra Rusnoka naznačil i další člen bankovní rady Tomáš Holub. "Nominální úroková sazba 1,50 je stále výrazně pod úrovní inflace i vlastně pod úrovní toho dvouprocentního inflačního cíle. My vidíme dlouhodobě normální úroveň naší repo sazby někde mezi 2,5 a 3 procenty a asi se nějakými postupnými kroky budeme těmto úrovním v budoucnu blížit, ale samozřejmě rychlost toho dnešního kroku byla svým způsobem mimořádná," řekl v Událostech komentářích v uplynulém týdnu. Oba výroky zatím zapadají do našeho základního scénáře, ve kterém očekáváme další růst sazeb o 50 bps (spíše ve dvou korcích) do konce roku a pak ještě jeden na začátku roku 2022 na 2,25 %. Pak si podle nás ČNB vybere načas pauzu, aby zhodnotila dopad utaženější měnové politiky na reálnou ekonomiku i na inflační vývoj.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní glosa: Inflace = hlavní politické téma roku 2022
    Není žádným tajemstvím, že inflace rozděluje společnost. Zejména ta energetická a potravinová výrazně více zasahuje relativně chudší část populace. Zatímco lidem s vyššími příjmy “pouze” snižuje úspory “odkládané” do investic, nízkopříjmové skupiny nutí činit velmi těžké volby a bolestivé úsporné kroky. Proto bude inflace také jedním z hlavních témat politických soubojů relativně rušného roku 2022.
  • Ranní glosa: Inflace v ČR dále zrychluje
    Říjen přinesl další zrychlení inflace v ČR, za kterým můžeme aktuálně vidět i první signály růstu cen energií, které v řadě západních zemí zdražují už několik měsíců. Jednoprocentní růst spotřebitelských cen za poslední měsíc jde na vrub především nákladům na bydlení a nešlo přitom pouze o energie, ale stejně jako v minule především o tzv. imputované nájemné a další výdaje spojené s bydlením. Svoji rozhodně ne nevýznamnou roli i v říjnu samozřejmě sehrály i pohonné hmoty, jejichž ceny se v důsledku stále ještě nepříznivého vývoje cen komodit na světových trzích dostaly na sedmileté maximu.
  • Ranní glosa: Inflace v eurozóně na třináctiletém maximu
    Včera zveřejněná data Eurostatu potvrdila, že vyšší inflace netrápí pouze ČR, ale i většinu zemí EU. V celé unii se meziroční inflace vyšplhala na 3,6 %. V eurozóně s inflačním cílem stejným jako u nás se inflace zvýšila na 3,4 %. Vyšší inflaci krátce zažívala eurozóna naposledy v létě roku 2008, tedy těsně před pádem banky Lehman Brothers. Dlužno dodat, že jde o harmonizovanou inflaci, která nepočítá s růstem cen nemovitostí, a tak vychází příznivěji než národní inflace počítající s realitním trhem jako u nás. V případě ČR, která hlásí inflaci těsně pod pěti procenty, dosahuje harmonizovaná inflace jen 4 % a země je tak co do výše inflace až na 11 místě v Unii, dokonce i za Německem.
  • Ranní glosa: Inflace v eurozóně v prosinci dosáhla na 5 %
    Inflace v eurozóně dosáhla 5 % (0,4 % meziměsíčně) - to jsou nejvyšší čísla od konce devadesátých let a je za nimi nejen nárůst cen energií a pohonných hmot, ale i jádrová inflace. I když za značnou částí prosincové inflace stojí zdražující energie (meziročně dražší o 26 %), zdražování probíhá napříč položkami spotřebitelského koše. Inflace ve službách se pohybuje okolo 2,5 % a velice znepokojující je vysoká inflace v ne-energetickém průmyslovém zboží.
  • Ranní glosa: Inflační den D je tu
    Inflační den D nastal. Dnešní lednová inflace nastaví do značné míry laťku i pro zbytek roku. Čekáme výrazný meziměsíční nárůst, který citelně zrychlí i meziroční inflaci. Ta by měla dosáhnout nejvyšších úrovní od konce devadesátých let. Možná však může lehce zaostat za “jestřábím” očekáváním trhu a pohybovat se lehce pod 9 %. Za výrazným meziměsíčním nárůstem cen budou stát zejména položky v sekci bydlení, doprava, potraviny a rekreace.
  • Ranní glosa: Inflační spekulace
    S koncem roku přichází čas na bilancování a také na výhledy, s nimiž vstoupíme do roku nového. Letos se největší pozornost upíná k inflaci, která se nečekaně tak trochu utrhla ze řetězu, když v průběhu roku začaly prudce růst ceny surovin a energií, znovu se zvýšil přetlak na realitním trhu a v podstatě se nepodařilo zcela obnovit pandemií zpřetrhané dodavatelské řetězce.
  • Ranní glosa: iPhony zlevní, plyn a elektřina zdraží, aneb debata o inflaci pokračuje
    Představení nového iPhonu a požár energetického výměníku v Británii jsou dvě 48 hodin staré události, které dokreslují současnou globální debatu o povaze inflace. Aneb nejen ekonomové se nyní přou o tom, zdali aktuálně vysoká inflační čísla jsou trvalejšího či dočasného charakteru. Začněme Applem, který v úterý představil nový iPhone 13.
  • Ranní glosa: Jak zareaguje český trhy na volební překvapení?
    Výsledky českých voleb nemají tradičně na trhy výraznější dopad. Na rozdíl od sousedního Polska a Maďarska je Česko spojováno s menší mírou politického rizika a volby zpravidla nepřináší “revoluční” změny s nevratnými dopady na ústavu nebo klíčové instituce. I když v následujícím textu přinášíme několik argumentů, proč může být výsledek parlamentních voleb pro česká aktiva střednědobě lehce pozitivní, bezprostřední reakce trhů bude pravděpodobně nevýrazná.
  • Ranní glosa: Jerome Powell povede Fed i další čtyři roky
    Americký prezident Biden nepřekvapil a navrhl, aby Fed řídil i další čtyři roky jeho současný šéf Jerome Powell. Toho sice ještě musí potvrdit do funkce senát, ale to se zdá být formalitou, neboť konsensuální právník v čele Fedu má mezi zákonodárci silnou podporu napříč politickým spektrem. To naopak o sobě nemůže říct druhá re-nominovaná Leal Brainardová, kterou by prezident Biden rovněž rád viděl ve vedení Fedu další čtyři roky.
  • Ranní glosa: Jestřábí výroky Marka Mory zvyšují pravděpodobnost růstu sazeb o 50 bps
    Další jestřábí komentáře z ČNB jsou vodou na mlýn koruně, která se snaží dostat pod 25,30 EUR/CZK. Včera jinak opatrnější viceguvernér Marek Mora začal otevřeně hovořit o možné debatě nad 50bps růstem sazeb na zářijovém zasedání.
  • Ranní glosa: Klesající přebytek obchodu a dividendy zhoršují výsledky běžného účtu ČR
    Vnější bilance ČR reprezentovaná běžným účtem platební bilance se letos postupně zhoršuje. Po loňském rekordním přebytku odpovídajícím 3,6 % HDP, který sluší exportně orientované zemi, se vnější kladné saldo stále snižuje a za prvních devět měsíců se už smrsklo na zhruba šestinu loňské úrovně (31 mld. korun). Hlavním důvodem je především nižší přebytek obchodní bilance. Při pohledu na výsledky zahraničního obchodu je vidět extrémní zvýšení cen surovin, které automaticky posunují hodnotu dovozu nahoru. Jen v případě ropy a plynu jde o skok o téměř 45 mld. korun ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.
  • Ranní glosa: Krátké shrnutí roku 2021
    Rok 2021 je už téměř za námi, a tak se sluší udělat na základě zatím dostupných dat první předběžné shrnutí toho, jak si vedla česká ekonomika v době pokračující pandemie. První polovinu roku jednoznačně poznamenal lockdown, ke kterému logicky došlo v důsledku předvánočního rozvolnění, a který zasadil další ránu zejména poskytovatelům služeb v oblasti HORECA.
  • Ranní glosa: Lednové inflační překvapení
    Včerejší ráno dalo konečně odpověď na otázku, kam až na začátku letošního roku vystoupala nevyzpytatelná – a tentokrát i v podstatě nepredikovatelná – česká inflace. Podle údajů statistického úřadu se meziroční inflace zastavila jen těsně pod hranicí deseti procent, kterou nicméně zdolá už v průběhu února. Meziměsíční skok v cenách byl na naše poměry v podstatě nevídaný (+4,4 %) a překonal již tak pesimistický odhad centrální banky.
  • Ranní glosa: Měnový fond varuje: inflaci musíte brát vážně
    Mezinárodní měnový fond včera vyslal ostré varování před inflací. Centrální banky před ní musí být "velmi na pozoru" a MMF jim doporučuje raději jednat rychleji okamžitě, než hasit rozsáhlejší požár s většími škodami později. Podle podobného receptu ostatně začala již jednat Česká národní banka - jedním z hlavních argumentů pro agresivní zvýšení sazeb v září byla snaha udržet inflační očekávání stabilní a zabránit dlouhodobějšímu zabydlení inflace v české ekonomice.
  • Ranní glosa: Mírně optimistický začátek roku v ČR
    Do nového roku vstoupili podnikatelé v ČR v relativně dobré náladě. Alespoň to potvrzují ukazatelé důvěry, které včera zveřejnil statistický úřad. Vyplývají z nich velká očekávání, pokud jde o vývoj poptávky v průmyslu i ve stavebnictví, ale také silná inflační očekávání. Právě vyhlídky na zvyšování cen jsou nejsilnější od roku 2003 (starší srovnatelná data nejsou k dispozici) jak v průmyslu, tak ve stavebnictví. Součástí lednového průzkumu bylo i hodnocení překážek, které v současné době nejvíce brání dalšímu růstu každého z odvětví.
  • Ranní glosa: Mírný nádech automobilového průmyslu
    Hlavní událostí tohoto týdne bude v ČR nepochybně zítřejší zasedání bankovní rady ČNB, nicméně i v době těsně před Vánocemi ještě přicházejí docela zajímavé zprávy z ekonomiky. Včera to byly výsledky výroby automobilek za listopad, které dopadly podle očekávání docela dobře. Po čtyřech měsících čipového půstu se výroba aut opět dostala nad hranici 100 tis. vozů měsíčně, meziročně byla dokonce o necelých šest procent vyšší.
  • Ranní glosa: Míří ropa vstříc 100 dolarům?
    Ceny energií v posledních týdnech atakují mnohaletá maxima a výjimkou není ani severomořská ropa Brent. Její cena se v těchto dnech vyšplhala již nad hranici 85 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Aktuální vývoj na poptávkové i nabídkové straně trhu přitom vytváří prostor pro pokračující růst cen ropy v nejbližších měsících. Od počátku října se ropa veze zejména na vlně raketově rostoucí velkoobchodní ceny plynu. Ta má totiž za následek vyšší poptávku po ropě, jež se stává levnější alternativou, ať již pro účely vytápění, nebo výrobu elektrické energie.
  • Ranní glosa: Mzdy a HDP napoví, co stojí za zaostáváním Česka
    Tímto týdnem vstupují na scénu ostře sledované statistiky jak z Evropy, tak ze Spojených států. Čekají nás čísla, která mají potenciál ovlivnit zářijové zasedání Fedu i ECB a mohou na trhy po nějaké době opět přinést vyšší volatilitu. A pozadu nezůstane ani Česko.
  • Ranní glosa: Mzdy výrazně zrychlí, díky nízkému srovnávacímu základu
    Dnešní výsledek mezd pomůže dokreslit obrázek české ekonomiky v první polovině roku 2021. Nominální mzdy šly pravděpodobně dál vzhůru a meziročně díky nízké srovnávací základně výrazně zrychlila dynamika mezd (možná až do dvouciferných vod). Pod pokličkou se však budou skrývat i nadále velmi různé příběhy lidí v různých odvětvích.
  • Ranní glosa: Nájemní bydlení v Evropě táhne investory
    Super-uvolněná měnová politika a drahé suroviny dál živí růst cen nemovitostí a ty se napříč vyspělým světem stávají čím dál hůř dostupné. V EU rostly ceny nemovitostí na začátku roku 2021 nejrychleji od roku 2007 (přes 6 %) a v Česku dokonce dvojciferným tempem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader