Úterý 19. březen 2024 06:24
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

ČEZ dokončil prodej bulharských aktiv, v arbitráži proti Bulharsku pokračuje

27.07.2021 18:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Energetická skupina ČEZ dokončila prodej svých bulharských aktiv, kupující bulharská finanční společnost Eurohold jí zaplatila 335 milionů eur (asi 8,6 miliardy korun). ČTK to řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. V mezinárodní investiční arbitráži, kterou společnost ČEZ vede proti bulharskému státu od roku 2016, firma podle mluvčího pokračuje.

Kříž uvedl, že nyní dokončený prodej zahrnuje sedm bulharských společností Skupiny ČEZ: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie Bulgaria, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Oreshets a Bara Group. Připomněl, že odchod ČEZ z Bulharska začal už v roce 2017 prodejem odstavené uhelné elektrárny Varna.

Celkový příjem ČEZ z prodejů bulharských aktiv tak podle Kříže překročil hodnotu deset miliard korun a skupina odchází z Bulharska s kladným peněžním saldem přesahujícím miliardu korun. "Vypořádání prodeje navíc nemá žádný dopad na nezávisle běžící mezinárodní investiční arbitráž vůči bulharskému státu. Pro společnost ČEZ a její akcionáře tudíž představuje arbitrážní nárok dodatečný potenciální výnos," uvedl dnes člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač.

ČEZ žaluje bulharský stát za nedodržení podmínek, ke kterým se zavázal při privatizaci, a závazků, které si země ve vztahu k energetickému trhu stanovila při svém vstupu do Evropské unie v roce 2007. Podle energetické firmy Bulharsko nedodrželo své závazky ohledně výkupních cen elektřiny, exportu elektřiny do zahraničí a celkové liberalizace trhu. Zabránilo také firmě ekologizovat elektrárnu ve Varně, kterou ČEZ následně odstavil z provozu. Arbitrážní nárok nedávno zaregistrovalo Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů ve Washingtonu, D.C. (ICSID).

ČEZ vstoupil na bulharský trh v roce 2004, ve stejné době, jako rakouská EVN, německý E.ON a další evropské energetické firmy, které začaly v zemi investovat s očekáváním, že nastane liberalizace energetického trhu. ČEZ zakoupil část bulharské distribuční soustavy, v roce 2006 pak koupil elektrárnu ve Varně. Po sporech s bulharskými úřady se ale rozhodl ze země odejít, aktivity v zemi postupně omezují nebo ukončují také další zahraniční energetické firmy.

Expanzi ČEZ na Balkán označil několikrát za nepovedenou premiér Andrej Babiš (ANO). Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí vlastní 70 procent akcií společnosti. Na konci letošního března dokončil ČEZ také prodej svých aktiv v Rumunsku. Cenu firmy neuvedly, analytici dříve odhadovali, že ČEZ za prodej získal 25 až 30 miliard korun. Prodeje jsou v souladu s novou strategií ČEZ, schválenou předloni. Počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na moderní energetické služby (ESCO), které chce ČEZ rozvíjet doma i v zahraničí.

Kupující společnost Eurohold Bulgaria AD je největší bulharskou veřejně obchodovanou společností a její akcie jsou obchodované na sofijské a varšavské burze. Eurohold má sídlo v Sofii, dceřiné společnosti skupiny působí v oblasti pojištění, leasingu, prodeje automobilů, správy aktiv a investičních služeb ve 12 evropských zemích.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČEZ: Akcionáři schvalují na valné hromadě dividendu 34 CZK
    Na programu jsou standardní body jako zpráva za minulý rok, schválení hospodaření za 2019, personální otázky, politika odměňování členů představenstva a dozorčí rady. Zajímavý bude bod týkající se přípravy na nový jaderný blok v elektrárně Dukovany. A tradičně jedním z nejsledovanější bodů bude rozdělení zisku za minulý rok.
  • ČEZ a Kofola představily výsledky za třetí kvartál
    Včerejší obchodování na americkém trhu bylo klidnější, přestože spíše mírně převažovaly prodejní příkazy. Index S&P 500 přišel o 0,2 %, když nejméně se dařilo utilitám (-0,7 %) nebo energetickým společnostem (-0,6 %). Investoři opět přemítali vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou.
  • ČEZ: Akvizice majoritního podílu ve společnosti GasNet
    Podle denního tisku ČEZ uspěl v tendru na nákup 55% podílu ve společnosti GasNet. Prodávajícím je Macquarie Asset Management společně s Australian Retirement Trust. Distributor plynu GesNet je hlavním dodavatelem plynu v ČR, když kontroluje asi 80 % trhu, což podle tisku znamená asi 2,3 mil. zákazníků. ČEZ již v minulosti avizoval, že má o aktivum zájem a že se bude tendru účastnit. Ostatní minority (Allianz Capital Partners a British Columbia Investment Management) mají předkupní právo, ale tisk spekuluje o tom, že ho nevyužijí.
  • ČEZ, a. s. – Oznámení o výplatě úrokového výnosu
    Informační povinnost ve smyslu § 120c zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, v platném znění.
  • ČEZ bude platit Windfall tax i v letošním roce, Colt navýší základní kapitál
    Uplynulý týden přinesl pokles pražského indexu, zatímco evropské hlavní akciové benchmarky uzavřely týden smíšeně. Největšími tahouny poklesu byly akcie ČEZ a Erste, která zveřejňoval své výsledky. V nejnovější epizodě Týdne na pražské burze probereme vyjádření ministra financí k windfall tax, důvody poklesů akcií Erste a také makroekonomická data uplynulého týdne.
  • ČEZ: Celoroční EBITDA překonala projekce, výhled slabší, očekávání vysoké dividendy
    ČEZ dnes reportoval výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku a za celý rok 2020. Co se týká zisku EBITDA, společnost překonala konsensus i své cíle, u čistého (upraveného) zisku jsou čísla mírně pod konsensem i celoročním cílem. Podle očekávání by měl se měly v návrhu dividendy objevit jak standardní výplata, tak část z prodaných aktiv zejména v Rumunsku. Představené cíle na tento rok jsou mírně pod očekáváním trhu.
  • ČEZ: Čtvrtletní výsledky lehce pod odhady, zvýšení celoročních cílů
    ČEZ dnes oznámil výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Zisk na úrovni EBITDA dosáhl 11,7 mld. CZK při tržbách 49,2 mld. CZK. EBITDA lehce zaostala za odhady trhu a její meziroční pokles je dán absencí divestovaných rumunských aktiv. Upravený čistý zisk meziročně vzrostl. ČEZ mírně zvýšil cíle pro letošní rok. Výsledný obrázek dnešních výsledků je podle našeho názoru smíšený.
  • ČEZ dnes posílil o téměř 4 %, ráno zveřejní své výsledky za 3. čtvrtletí
    Evropské akciové indexy dnešní seanci uzavřely spíše negativně. Zatímco německý DAX (DE30) ztratil 0,16 % a obchodování uzavřel na 13 666 bodech, Euro Stoxx 50 (EU50) přišel o 0,30 % své hodnoty. Ziskovými indexy byly španělský IBEX 35 (SPA35), jež si připsal 0,52 % a index pražské burzy PX (CZKCASH) s 0,37% ziskem.
  • ČEZ: Dnes se akcie naposledy obchodují s právem na dividendu 48 CZK
    Dnes (čtvrtek 30. června 2022) se akcie společnosti ČEZ obchodují naposledy s právem na dividendu ve výši 48 CZK. Dividenda byla schválena na úterní valné hromadě a představuje hrubý výnos 4,3 %. Výplatní perioda začíná 1. listopadu.
  • ČEZ: Dnešní valná hromada schválí rekordní dividendu 145 CZK
    Na pořadu jsou standardní body včetně schválení rozdělení zisku za minulý rok. Návrh představenstva je dividenda ve výši 117 CZK na akcii (tomu odpovídá hrubý výnos ve výši +11,2 %). Nicméně Ministerstvo financí, které za stát vykonává akcionářská práva, podalo protinávrh na distribuci dividendy ve výši 145 CZK na akcii (výnos +13,9 %).
  • ČEZ dokončil prodej bulharských aktiv za 335 mil. EUR
    Podle tiskového prohlášení dokončil ČEZ prodej bulharských aktiv za 335 mil. EUR. K vypořádání transakce došlo včera (27. 7. 2021). Dokončení prodeje bylo avizováno a všeobecně se očekávalo. K podpisu smlouvy došlo již před dvěma roky a čekalo se na souhlas regulátorů. Jedná se prodej několika společností, zejména o distribuční a prodejní.
  • ČEZ dokončil prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez
    Polostátní energetická skupina ČEZ dokončila prodej svého padesátiprocentního podílu v turecké společnosti Akcez Enerji tureckému investorovi Torunlar Group. Transakci už schválil tamní antimonopolní úřad i energetický regulátor. Pod Akcez patří tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám. Dnes o tom informovala skupina ČEZ. Finanční podmínky prodeje nezveřejnila. ČEZ v Turecku vlastní ještě společnost Akenerji Elektrik Üretim.
  • ČEZ dopomohl pražské burze k dnešnímu posílení o třetinu procenta
    Index PX pražské burzy dnes posílil o 0,35 procenta na 1366,11 bodu. K růstu přispěly zejména akcie polostátní energetické společnosti ČEZ, která zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • ČEZ dostal od státu téměř 1,5 mld. Kč, jde o úrok ve sporu o daň z povolenek
    Energetická společnost ČEZ dnes od státu obdržela 1,484 miliardy korun. Jde o úrok z prodlení ve sporu o firmou zaplacenou darovací daň z emisních povolenek za roky 2011 a 2012. Příjem zvýší čistý zisk podniku za letošní čtvrté čtvrtletí. Firma to dnes oznámila na svém webu.
  • ČEZ: Gigafactory v ČR by mohla vyrobit baterie pro 400.000 až 800.000 aut ročně
    Plánovaná česká továrna na baterie do elektromobilů, takzvaná gigafactory, by mohla vyrobit baterie o kapacitě více než 30 gigawatthodin, což vystačí pro 400.000 až 800.000 osobních automobilů ročně. Záleží na technologii výrobce, respektive výrobců baterií z cínoveckého lithia a kapacitě finálních baterií. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí energetické společnosti ČEZ Barbora Peterová. V současném plánu projektu těžby lithia společnosti Geomet, ve které má polostátní ČEZ majoritní podíl, je podle ní vytěžení a následné zpracování 34,5 milionu tun rudy během 21 let od začátku těžby, která se plánuje na rok 2025.
  • ČEZ hodlá koupit aktiva innogi za miliardy korun
    Energetická společnost ČEZ připravuje velkou obchodní transakci na domácí scéně. Zaslala mimořádnou nabídku plynárenské společnosti innogy na odkoupení jejích aktiv v hodnotě desítek miliard korun.
  • ČEZ: Chystaná mimořádná daň; prodej tureckých aktiv
    Podle vládní koalice se firmy vyrábějící elektřinu musí podělit o mimořádné zisky. Podle premiéra Fialy vláda plánuje speciální daň, nebo hodlá společnosti přimět, aby platily dobrovolně, a to od ledna příštího roku. Mělo jednat o dočasné opatření.
  • ČEZ i banky reagují na úvahy vlády, PX index se propadá
    Dnes došlo ke změně nálady na akciových trzích. Ačkoliv index Euro Stoxx 50 (EU50) získal 0,21 %, německý DAX (DE30) po nových zprávách o zdanění energetických firem poklesl o 0,19 % a uzavřel na 12 741 bodech. Nejvýraznější ztrátu si dnes připsal index pražské burzy PX (CZKCASH), který odepsal 2,54 % a uzavřel na 1 138,26 bodech.
  • ČEZ investory potěšil, Kofola už tolik ne
    Americké akciové indexy uzavřely pondělní obchodování v červeném. Průmyslový Dow Jones přišel o 1,5 %, S&P 500 ztratil 1,2 % a technologický Nasdaq zakončil přesně na úrovni páteční zavírací ceny. V rámci S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru, přičemž nejhlubší pokles zaznamenaly finanční instituce, a to 1,9 %.
  • ČEZ je po letech opět miláčkem investorů, jeho akcie po oznámení dividendy stouply na šestiletý rekord
    Společnost ČEZ se opět stává miláčkem investorů. Trh dnes pozitivně přijal dividendové záměry představenstva energetického podniku. To včera po ukončení obchodování na pražské burze navrhlo letos vyplácet dividendu ve výši 52 korun na akcii. Cena akcie dnes vystoupila až o zhruba dvě procenta na 632,50 koruny, tedy na nejvyšší úroveň za celé období od začátku června 2015. Z akcií ČEZ
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank