Úterý 19. březen 2024 06:58
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex ebook

Ranní komentář: Energie a banky mírně klesají. Fed je připraven jednat v případě růstu inflačních očekávání

15.07.2021 07:20  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance se na akciových trzích nesla opět v poklidné atmosféře. Indexy v USA si své pozice držely a podobně na tom byly také indexy v Evropě. Pod tlak se včera dostaly hlavně energie, které doplatily na pád cen ropy. Ty se propadly v reakci na zveřejnění amerických zásob benzínu, které překvapivě rostly.

Z dalších fundamentů pak zaujal projev J. Powella, který americké zákonodárce opět ubezpečil, že pokud by inflační očekávání začala výrazněji růst, Fed je připraven jednat. Inflaci však i nadále považuje za dočasnou, i když je růst cen o něco vyšší, než Fed možná původně očekával.

Dnes bude Powell před zákonodárci mluvit také. Pozor ale i na americké makro a na pokračující výsledkovou sezónu. Reportovat svá čísla budou například United Health Group, nebo Morgan Stanley.

Dnešní fundamenty:

  • 08:00 Britské statistiky z trhu práce (střední dopad)
  • 14:30 Filadelfský Fed index (malý dopad)
  • 14:30 Nové žádosti o podporu v USA (střední dopad)
  • 14:30 NY Fed index (malý dopad)
  • 15:15 Průmyslová produkce v USA (střední dopad)
  • 15:30 Projev J. Powella (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby zemního plynu (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: ECB pokračuje v utahování, Amazon po výsledcích -12 %
    Akciové trhy byly včera opět taženy dolů hlavně technologiemi. Meta po středečních výsledcích odepsala 25 % a v korekci pokračovaly i další technologičtí obři jako Apple a Amazon. Právě tyto dvě společnosti včera v after-market hodinách zveřejnily výsledky a zatímco akcie Applu mírně rostly, Amazon díky slabému výhledu ztratil dalších 12 %.
  • Ranní komentář: ECB poslala euro až na 1,12 EURUSD, dnes data z amerického a kanadského trhu práce
    Včerejší seance přinesla důležité zasedání ECB, která si pro obchodníky připravila jedno překvapení. Nejenže totiž snížila výhled pro hospodářský růst a oznámila nové kolo půjček pro banky, ale zároveň uvedla, že s růstem sazeb během letošního roku nepočítá. Sazby nově podle ECB porostou nejdříve až v roce 2020, což výrazně mění očekávání trhu, který stále částečně doufal, že porostou ještě letos. Euro tak sláblo na všech měnových párech, když se vůči dolaru dostalo krátce až pod 1,12 EURUSD.
  • Ranní komentář: ECB poslala euro krátce na 1,13 EURUSD, dnes data z amerického trhu práce
    Evropská centrální banka včera ponechala sazby beze změny a výrazněji nezměnila ani doprovodný komentář. Šance na deflaci jsou malé a příliš se zatím neobává ani dalšího zpomalování evropské ekonomiky. Dokázala tak pomoci hlavně evropské měně, která se včera krátce vyhoupla až na hranici 1,13 EURUSD. Pod tlak naopak dostala především německý akciový index, i když ztráty ve finále nebyly nijak dramatické.
  • Ranní komentář: ECB prozatím stimul nezavedla, Wall Street sestoupila z historických maxim
    Čtvrteční seance nenavázala na dobré výsledky předchozích dní. Obchodníci byli svědky nárůstu rizikové averze a poklesu akciových trhů. Americké indexy spadly z historických rekordů, přesto se indexu S&P 500 podařilo udržet třítisícovou hranici. Ještě výraznější problémy zaznamenaly indexy v Evropě. Německý DAX vykázal pokles o 1,28 % na 12 362 bodů. K poklesu vedla vyčerpanost trhů po dosažení historických maxim. Příchozí korporátní výsledky dopadly smíšeně (např. 3M, Alphabet, ale například Tesla a Amazon zklamala).
  • Ranní komentář: ECB se chystá na zvyšování sazeb, spready mezi evropskými výnosy rostou
    Evropská centrální banka včera rozhodla o tom, že příští měsíc ukončí nákupy dluhopisů a začne s procesem zvyšování sazeb. Ty by měly růst už v červenci o 25bp. a v září možná až o dalších 50bp. Banka zároveň zveřejnila výhled prů růstu HDP a inflaci, kdy očekává zpomalení ekonomiky a zrychlení inflace ve srovnání s předchozími projekcemi.
  • Ranní komentář: ECB silnější euro zatím neřeší, americké akcie stále v nervózním režimu
    Nálada na finančních trzích zůstává nadále nervózní. Americké indexy včera odepsaly další téměř dvě procenta a ještě tak navyšují korekci z minulých dnů, když jen technologický Nasdaq ztratil za posledních pět obchodních seancí více než 9 %. I včera byla korekce spíše technického charakteru bez nových fundamentů, když na trhy doléhá především vysoké ocenění, kterého stále dosahují hlavně technologické akcie.
  • Ranní komentář: ECB začíná vadit silnější euro, akcie pokračují v růstu
    Americké indexy včera znovu navyšovaly svá maxima a i tentokrát hlavně díky technologickému sektoru. Zatímco S&P500 a Dow Jones rostly o 0,7 %, Nasdaq přidával 1,4 %, když jej tentokrát táhly hlavně akcie společností Apple a Nvidia.
  • Ranní komentář: ECB zatím na své měnové politice nic nemění, euro si své dřívější zisky drží
    Včerejší seance přinesla zasedání Evropské centrální banky, která nepřekvapila, ponechala sazby beze změny a ani v doprovodném komentáři příliš nových změn nenabídla. Dopad na euro byl proto malý a evropská měna si své pozice dokázala na páru s dolarem i ostatními měnami bez problémů podržet. Dnešek bude hlavně o nově příchozím makru a zejména pak o předběžných odhadech výsledků HDP, které začnou přicházet z Evropy i z USA.
  • Ranní komentář: ECB zvýšila sazby, nové bankovní regulace v USA a další korporátní výsledky
    Evropská centrální banka včera podle očekávání zvýšila sazby o dalších 25bp. V září je buď ponechá beze změny, nebo znovu zvýší. Rozhodovat se bude ale na základě nově příchozího makra. Příjemným překvapením včera byly i výsledky amerického HDP a dozvěděli jsme se detailnější informace o nových bankovních regulacích. Pokračovala samozřejmě i výsledková sezóna.
  • Ranní komentář: Energetický sektor díky ropě znovu ztrácí, Trump oznámil pozitivní test na COVID-19
    Včerejší seance na finančních trzích probíhala bez výraznější volatiltiy a v lehce pozitivním duchu. Americké indexy rostly, přičemž solidní zisky si připisoval hlavně technologický Nasdaq. Pod tlakem byl naopak energetický sektor, který doplácí na probíhající korekci na ropě. Ta včera znovu ztrácela, když se cena americké ropy typu WTI dostala až pod hranici 38 dolarů za barel.
  • Ranní komentář: Energie včera nejvíce ztrátovým sektorem, čínské akcie se dál zvedají
    Americké indexy zahájily nový rok mírnou korekcí. Pod tlakem byly hlavně energetické společnosti, které doplácejí na klesající ceny zemního plynu a ropy. Ztrácely ale také technologie v čele s Applem, který včera odepsal více než 3 %. Výrazně pak zaostává i Tesla, která se propadla o 12 %. 
  • Ranní komentář: Energie včera táhly americké indexy níže, bitcoin na novém maximu
    Začátek týdne se na finančních trzích nesl v nervózním duchu, když se pod prodejní tlak dostaly indexy v Evropě i v USA. V Americe ztrácel S&P500 okolo půl procenta, a to hlavně díky sektoru energií, který se propadal o více než 5 %. Ke korekci přispěly hlavně zprávy z jednání OPECu, který se stále nedohodl na prodloužení těžebních kvót.
  • Ranní komentář: Energie v Evropě znovu rostou, OPEC+ nakonec produkci mírně sníží
    Nový týden na trzích začal v klidu a bez větších pohybů. Na vině byl svátek v USA a uzavření tamních burz. V Evropě se indexy sice propadaly, korekce ale probíhala na výrazně podprůměrných objemech a dnes ráno futures na americké i evropské indexy mírně rostou.
  • Ranní komentář: EU dala Británii dva týdny na opětovné schválení již odmítnuté dohody
    Evropská unie včera rozhodla, že Británii poskytne ještě dva týdny k tomu, aby schválila původní dohodu s EU. V případě jejího opětovného neschválení pak zemi hrozí buď tvrdý brexit, nebo mnohem delší odložení brexitu, než původně požadované tři měsíce. Libra zatím zůstává docela stabilní, i když včera začala znovu mírně slábnout poté, co Bank of England znovu zdůraznila vysokou nejistotu ohledně dalšího ekonomického výhledu.
  • Ranní komentář: EUR likviduje část pátečních ztrát, většina aktiv si ale svou cenu drží
    Finanční trhy zahájily týden v klidném duchu. Akciové indexy mírně ztrácely, zatímco většina měn a komodit se držela n...
  • Ranní komentář: EUR mírně pod tlakem, většinu říjnových zisků si ale dál drží
    Včerejší seance přinesla zasedání ECB, která podle očekávání na úrokových sazbách nic nezměnila a ani v doprovodném komentáři se od očekávání výrazněji neodchýlila. Euro sice na pár poznámek o slabší ekonomické aktivitě nakonec reagovalo oslabením, korekce byla ale poměrně mírná a na páru s dolarem si své zisky z dřívějška dál úspěšně udržuje.
  • Ranní komentář: Eurodolar na nízkých objemech zpět na 1,12 EURUSD
    Minulý týden na finanční trhy přinesl nízké objemy a mírnou volatilitu, díky čemuž si většina akciových indexů své vysoké zisky bez problémů podržela. Za pozornost tak stála hlavně situace na FX, kde na nízkých objemech a bez jednoznačného fundamentu začal oslabovat americký dolar, který se na páru s eurem dostal až na úrovně v okolí 1,12 EURUSD. Nový týden bude na fundamenty opět spíše chudší a také bude přerušen středečními oslavami nového roku. Čekáme proto pět spíše klidnější obchodování, i když už koncem týdne by se díky novému makru mohlo vše začít vracet do starých kolejí.
  • Ranní komentář: Eurodolar na paritě, akcie znovu ztrácejí. TSLA -6 %, BABA -10 %
    Akciové trhy zahájily týden propadem. Korekce dostala pod tlak hlavně americké růstové a technologické akcie, ale nevyhnula se ani Číně, kde řada titulů doplácela na zprávy o rostoucím počtu lidí nakažených covidem. Alibaba včera odepsala téměř 10 %. Tesla se pak, kvůli obavám z další odstávky továrny v Šanghaji, propadla o více než 6 %.
  • Ranní komentář: Eurodolar propadl pod 1,1450, ECB se bojí expozice evropských bank v Turecku
    Evropské akciové trhy včera nabídly smíšené výsledky, kdežto na Wall Street převládl lehký pokles. Ale opět s výjimkou Nasdaqu, který prodloužil růstovou šňůru už na 8 seancí v řadě. Na Forexu se dařilo americkému dolaru, který postupně sílil v průběhu seance. Ovšem k důležitému pohybu došlo až v pátek ráno. Pár EURUSD propadl až k úrovni 1,1440 po zveřejnění zprávy, že se Evropská centrální banka bojí expozice velkých evropských bank v Turecku, které bojuje s prudkým pádem své měny. Na libře pokračoval výprodej, který ji dne sráno dostal až do blízkosti hladiny 1,28 GBPUSD. Japonskému jenu ráno pomoha nad očekávání dobrá data růstu HDP za poslední kvartál. Těžce zkoušenou měnou byl Novozélanďan, který na páru NZDUSD překonal dlouholetý support rostoucího trendu. Dnes pozor na zvýšenou volatilitu, kterou by měla přinést důležitá makrodata a také jako důsledek ranního varování ECB.
  • Ranní komentář: Euro doplácí na obavy z ekonomického zpomalení, dnes německý IFO
    Závěr minulého týdne se díky svátkům a absenci amerického makra nesl ve spíše klidnějším duchu, i když úroveň rizikových přirážek neklesala a nervozita na trzích zůstává i nadále přítomna. V novém týdnu by se na trhy měly vrátit objemy a budeme velmi zvědaví hlavně na to, zda S&P 500 dorazí na klíčový support na úrovni jeho říjnového minima. Trh se ale zaměří i na signály dalšího případného zpomalení v Evropě, na dění na ropě, nebo na blížící se summit G20, kde se potkají americký a čínský prezident.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova