Úterý 19. březen 2024 10:51
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: Technologie pomohly US indexům na nová maxima

21.01.2021 08:17  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Středa přinesla na finanční trhy další růstovou seanci a i tentokrát indexy v USA táhly hlavně technologie. Nadsaq rostl o 1.97 %, zatímco S&P 500 a Dow Jones přidaly 1.39 % a 0.83 %. Americké indexy tak opět navyšují svá historická maxima, zatímco výnosy z dluhopisů zůstávají u desetiletých splatností stabilně mírně pod hranicí 1.1 %. Na FX se pod tlak dostal americký dolar, který, hlavně díky pozitivnímu sentimentu na trzích, ztrácel především na rizikovějších měnách (AUD, NZD a CAD). Slabší dolar pak pomáhal cenám drahých kovů, které dokázaly znovu růst.

Včera jsme se dočkali inaugurace nového amerického prezidenta, který promluvil k národu se vzkazem, že bude pracovat především na jeho opětovném sjednocení. Dnešek pak ze zajímavých fundamentů přinese především zasedání ECB, která by měla ale pokračovat ve své velmi rozvolněné měnové politice.

Dnešní fundamenty:

  • 13:45 Rozhodnutí ECB o sazbách (velký dopad)
  • 14:30 Tisková konference šéfky ECB Lagardové (velký dopad)
  • 14:30 Filadelfský Fed index (střední dopad)
  • 14:30 Americké nové žádosti o podporu (střední dopad)
  • 14:30 Nově zahájené stavby a udělené povolenky v USA (malý dopad)
  • 22:45 Novozélandský CPI (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Technologický sektor znovu srazil americké akcie, trhy zůstávají nervózní
    Dění na akciových trzích poslední dobou připomíná jízdu na horské dráze a i včerejšek toho byl jasným důkazem. Po poměrně úspěšném začátku úterní seance se nakonec americké indexy propadly znovu hluboko do červených čísel, když je dolů znovu táhly hlavně akcie technologického sektoru. Nervozita na trzích tedy zůstává i nadále značná, což potvrzuje hlavně vyšší úroveň rizikových přirážek a implikované volatility. Dnešek je na trzích opět bez klíčových fundamentů, takže se bude i nadále vše točit okolo aktuálního sentimentu.
  • Ranní komentář: Technologie a růstové akcie opět v červených číslech, dnes americká inflace
    Ani včera se akciové indexy nedokázaly vyhnout korekci. Dopad vyšších a rostoucích výnosů je stále znát a doléhá především na růstové a technologické akcie. Futures na evropské i americké indexy přitom zůstávají pod tlakem také dnes ráno a na celkově negativním sentimentu se tedy nic nemění. Dnes pozor hlavně na výsledky americké inflace, která by měla ve svém růstu opět zrychlit.
  • Ranní komentář: Technologie dál zaostávají za zbytkem trhu, dnes výsledky z amerického trhu práce
    Akciové trhy včera opět klesaly a indexy znovu táhly dolů především technologické společnosti. Ze zajímavých fundamentů jsme se včera dočkali zasedání Bank of England, která zvýšila sazby o 75bp. Banka ale uvedla, že sazby příští rok nedosáhnou takové úrovně jakou očekává trh, což dostalo britskou libru pod značný prodejní tlak.
  • Ranní komentář: Technologie korigují dřívější zisky, růst výnosů pokračuje
    Akciové trhy včera táhly dolů hlavně velké technologické akcie, které v minulých týdnech výrazně rostly. Amazon, Alphabet, Microsoft, nebo Nvidia ztrácely několik procent a technologický Nasdaq díky tomu odepsal 1.3 %. Překvapením včera bylo zasedání Bank of Canada, která nečekaně zvýšila úrokové sazby. Výnosy pak rostly také na dluhopisovém trhu v Evropě i v USA.
  • Ranní komentář: Technologie mají za sebou silnou seanci, optimismus na trzích nepolevuje
    Akcie za sebou mají další silnou seanci. Dařilo se přitom hlavně technologiím, které výrazně rostly (Nasdaq +3 %). Obavy z omicronu tak zřejmě dál polevují, přičemž důležitým faktorem, který pomáhá akciím k vysokým valuacím, zůstává i nadále hlavně uvolněná měnová politika a nízké sazby, které na delším konci odmítají růst i navzdory pokračujícímu taperingu.
  • Ranní komentář: Technologie navyšují zisky, výsledky Intelu, Hindenburg a bohatý týden před námi
    Akciové trhy čeká důležitý týden plný fundamentů. Ve středu zasedá Fed a ve čtvrtek ECB a Bank of England. Všechny banky mají zvyšovat úrokové sazby, které v Evropě porostou dokonce o 50bp. Do toho se na plno rozjíždí také výsledková sezóna, která tento týden přinese výsledky největších amerických společností. Po týdnu prázdnin otevřela také Čína, takže před sebou máme velmi zajímavý týden s potenciálně dlouhodobějším dopadem na další vývoj na trzích.
  • Ranní komentář: Technologie opět tahounem růstu indexů, AUD pod tlakem
    Americké indexy za sebou mají další silnou seanci. Výrazně tentokrát rostl hlavně technologický sektor, v čele s největšími technologickými společnostmi, jako je Apple, Google, Amazon a Facebook. Index S&P 500 tak včera přidal 1.64 %, zatímco Nasdaq rostl o více než 2,5 %.
  • Ranní komentář: Technologie pod tlakem, výsledky Meta a další růst výnosů
    Akciové indexy včera klesaly hlavně díky technologickému sektoru. Ten dostaly pod tlak výsledky společnosti Alphabet, jejíž akcie se propadly o téměř 10 %. Společně s nimi ale výrazně zaostávaly i akcie Amazonu, Meta Platforms, Nvidie a dalších společností. Meta navíc klesala i po uzavření burz poté, co zveřejnila výsledky za 3Q, které překonaly většinový konsenzus. Dnes reportují svá čísla za 3Q například Amazon a Intel.
  • Ranní komentář: Technologie pomohly akciím výše, banky zaostávají
    Včerejší seance se na finančních trzích nesla opět v mírně optimistickém duchu. Akciové indexy většinou znovu rostly. V USA táhly indexy nahoru hlavně technologie, zatímco pod tlakem byl tentokrát především bankovní sektor. V Evropě pak indexy stoupaly také, i když i včera se zisky pohybovaly kolem několika málo desetin procenta.
  • Ranní komentář: Technologie pomohly akciím výše, dolar a většina komodit stabilní
    Akciové trhy včera pokračovaly v růstu. Dow Jones a S&P 500 přidaly 0.38 % a 0.81 %, zatímco technologický Nasdaq rostl dokonce o 1.53 %. Sentiment na trzích tak zůstává pozitivní, i když dnes ráno akciové futures jen udržují své včerejší úrovně a dál nerostou.
  • Ranní komentář: Technologie stály indexy níže, zlato 40 USD od historického maxima
    Akciové trhy včera korigovaly část dřívějších zisků a i tentokrát byl tahounem výprodejů hlavně volatilní technologický sektor. Nasdaq ztrácel 2,29 %, když byly pod největším tlakem hlavně akcie společností Microsoft a Apple, které klesaly o více než čtyři procenta. Sentimentu na trzích nepomohly ani výsledky nových žádosti o podporu v USA a dnes ráno na něj mají negativní dopad i zprávy z Číny, kde tamní vláda nařídila USA uzavření konzulátu v Chengdu, v reakci na nedávné uzavření čínského konzulátu v Houstonu.
  • Ranní komentář: Technologie zahájily nový rok korekcí, ztrácel hlavně polovodičový sektor
    První seance nového roku na finančních trzích byla poněkud napjatá. Pod tlakem se ocitly hlavně technologie a Nasdaq tak včera ztrácel 1.6 %. Apple včera klesal o více než tři procenta kvůli reportu od Barclays, která varovala před slábnoucím prodejem iPhonů. Pod tlakem byl pak také celý polovodičový sektor v čele s ASML, které dostaly další omezení na exporty svých strojů do Číny. Zbytek trhu se ale docela držel a situace zůstává stabilizovaná také během dnešního rána.
  • Ranní komentář: Technologie ztrácejí, výnosy i nadále stabilní. ECB upravila výhled pro inflaci
    Včerejší seance přinesla korekci především na technologické akcie. Americký Nasdaq odepsal téměř 2.5 %, zatímco například S&P 500 klesal pouze o 0.87 %. Korekci se nevyhnuly ty největší americké společnosti v čele s Applem, který za včerejšek odepsal téměř 4 %. Korekci samotnou přitom žádný konkrétní fundament nevyvolal a paradoxně přišla v situaci, kdy delší konec výnosové křivky zůstává velmi stabilní a kratší konec včera dokonce mírně klesal.
  • Ranní komentář: Technologie ztrácejí, výsledky TSMC dostaly pod tlak celý sektor polovodičů
    Včerejší seance přinesla korekci především na technologický sektor, který doplatil na výprodej na Netflixu, Tesle a dalších velkých technologických společnostech. Nejhorší seanci za poslední tři roky za sebou má společnost Discover Financial Services a ztrácel také polovodičový sektor, který se musel poprat s dalším zhoršením výhledu ze strany TSMC.
  • Ranní komentář: Technologie zůstávají hlavním tahounem výprodejů, výplach pokračuje také na kryptu
    Včerejší seance přinesla další vlnu výprodejů na americké akciové trhy, kterou opět táhl především sektor technologií. VIX se včera dostal znovu nad hranici 20b. a dál se drží na zvýšených úrovních. Americké indexy se po krátkém zklidnění začínají znovu přibližovat k říjnovým minimům a z technického hlediska bude nyní velmi zajímavé sledovat, zda na tyto úrovně dorazí a zda tyto úrovně poslouží jako dostatečně silný support. Co se devizového trhu týká, pod mírným tlakem zůstává hlavně americký dolar, který včera vůči euru znovu slábnul za doprovodu klesajících amerických výnosů. Dnes z makra pozor na čísla z amerického trhu s bydlením, a to zejména v případě dalšího zveřejnění slabších výsledků.
  • Ranní komentář: Technologie ženou akcie vzhůru, Fed nepřekvapil a vyčkává
    Máme za sebou další pozitivní seanci, která pomohla americkým i evropským indexům výrazně do zelených čísel. Americké indexy včera táhl hlavně technologický sektor, který posunul index S&P500 až nad hranici 2900 dolarů, což jsou nová maxima aktuálního růstového trendu, v rámci kterého index koriguje ztráty způsobené pandemií.
  • Ranní komentář: Technologie ženou americké indexy výše, dnes výsledky PMI z Evropy i USA
    Indexy v USA zakončily seanci v zelených číslech, když byl opět tahounem růstu hlavně technologický sektor. Zatímco S&P 500 a Dow Jones přidaly včera pouze 0.32 % a 0.17 %, Nasdaq rostl znovu o více než procento. Evropa mezitím ztrácela a za americkými indexy i nadále zaostává.
  • Ranní komentář: Techy a růstovky ztrácejí, energetické akcie rostou, ropa zpět nad 110 USD
    Včera se pod prodejní tlak dostaly opět technologické a růstové akcie v čele s Teslou, která se propadla o více než 5 % kvůli zprávám o tom, že její produkce v Šanghaji bude nabíhat pomaleji, než se původně očekávalo. Daří se naopak energetickým společnostem, kterým pomáhá růst cen energií. Ropa se vrací nad 110 dolarů za barel, zatímco zemní plyn v USA roste nad 8 dolarů za mmbtu.
  • Ranní komentář: Telekomunikace pod silným tlakem, akcie AT&T jsou nejlevnější od roku 1993
    Včerejší seance přinesla výrazný výprodej do sektoru telekomunikací, kde se díky novým downgradům od analytiků JP Morgan a Citigroup propadaly akcie AT&T a Verizonu o 7 %. Pod tlakem byl ale třeba i automobilka Ford, zatímco solidní seanci za sebou má sektor polovodičů. Investoři dnes vyčkávají na nová korporátní data, kdy svá čísla za 2Q budou prezentovat další banky a s nimi třeba i společnost Lockheed Martin.
  • Ranní komentář: Téma americko-čínských vztahů znovu dominantním fundamentem na trzích
    Dominantním tématem včerejší seance bylo víkendové rozhodnutí Donalda Trumpa navýšit cla na dovoz zboží z Číny. Jejich navýšení by mohlo přijít již tento pátek, ale ještě den předtím čeká americké a čínské vyjednavače společná schůzka ve Washingtonu. Ta se nakonec opravdu uskuteční, což obchodníkům pomohlo udržet si naději, že by se celá situace mohla ještě uklidnit. Právě díky tomu nakonec americké indexy dokázaly uzavřít s jen relativně malou ztrátou, která dosahovala pár desetin procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Swissquote Bank