Úterý 19. březen 2024 07:30
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Graf dne: ECB dlouhodobě nenaplňuje inflační cíl

23.01.2020 15:51  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropská centrální banka (ECB) na dnešním zasedání úrokové sazby nezměnila a žádné důležité změny nevyplynuly ani z následné tiskové konference guvernérky Christine Lagardové. Pozitivní byly její poznámky o stabilizaci globálního obchodu a také průmyslového sektoru. ECB zahajuje už druhou strategickou revizi měnové politiky za prvních 20 let své existence. Proces startuje v období, kdy začíná být jasné, že jeden z jejich hlavních měnověpolitických nástrojů dlouhodobě selhává. ECB se dlouhodobě nedaří posunout inflaci do blízkosti inflačního cíle na úrovni 2 %. Situace byla zřejmá hlavně v minulém roce, kdy si inflace (index CPI) držela jednoznačně negativní trend a poprvé od roku 2016 klesla zpět pod 1 %. Průměrná inflace v eurozóně za vlády Maria Draghiho dosáhla na pouze 1,2 %. Předchozí guvernéři ECB byli v tomto ohledu daleko úspěšnější.

Inflace v eurozóně se v posledních letech pohybovala převážně pod dvouprocentním inflačním cílem ECB. Opětovným poklesem pod 1 % si inflace prošla na sklonku minulého roku. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - DE30 (25.09.2023)
    Index DAX (DE30) otevírá na začátku týdne mírně výše. Počáteční zisky se však poněkud snížily a v současné době před zveřejněním indexu podnikatelské nálady Ifo německý index roste pouze o 0,20 %.
  • Graf dne: DE30 (25.11.2022)
    Revize zprávy o německém HDP za 3. čtvrtletí 2022 se ukázala jako pozitivní překvapení, protože data byla revidována výše. Německý růst dosáhl ve 3. čtvrtletí 2022 mezičtvrtletně 0,4 %, což je nárůst z 0,3 % mezičtvrtletně v předběžném zveřejnění, zatímco meziroční růst činil 1,2 %, což je nárůst z 1,1 % meziročně. I když se stále očekává, že německá ekonomika letos v zimě oslabí a revize směrem nahoru byla malá, byl to vítaný vývoj a vedl k malému skoku na evropských akciových indexech. Tyto zisky však byly po zahájení obchodní seance smazány a nyní se indexy jako německý DAX (DE30) obchodují víceméně na stejné úrovni.
  • Graf dne - DE30 (30.01.2023)
    Klíčovými událostmi týdne je zasedání americké centrální banky ve středu ve 20. hodin a také report z amerického trhu práce NFP za leden v pátek ve 14:30. To však neznamená, že nejsou naplánovány žádné další významné makro události. Ve skutečnosti je jich spousta a mohou mít velký dopad na evropská aktiva.
  • Graf dne: Dividendový výnos S&P 500 letos vzrostl o 0,5 %, tempo se má zvyšovat
    V minulých letech jsme byli svědky konstantního růstu dividend společností v indexu S&P 500. Ani rok 2020 nebude výjimkou, i když tempo růstu o 0,5 % mohlo mnohé investory zklamat (data do 18. prosince). Některé společnosti totiž výplatu dividend zcela zastavily a jiné dividendu více či méně snížily. Pouze 14 % společností dividendu letos zvýšilo. Vzhledem k očekávanému hospodářskému oživení v příštích letech se počítá s nárůstem dividendového výnosu. Dle modelu agentury Bloomberg by měly dividendy vzrůst do roku 2024 o 23 % na více než 600 mld. dolarů. S nejnižším nárůstem se počítá v příštím roce, a to o 3,8 % y/y. V letech 2022 - 2024 by mělo tempo nárůstu dividend dosahovat k 6 % y/y.
  • Graf dne: Dle analytiků by v následujícím roce měly nejvíce růst banky, pojišťovny a společnosti energetického sektoru
    Investoři mohli na banky v tomto roce pozapomenout a na některé přímo zanevřít. Analytici však bankovnímu sektoru dávají stále velké šance. Dle průzkumu realizovaného společností Bloomberg by měly akcie bank posílit v následujících 12 měsících o 39 %. Následovat by měly pojišťovny s 36 % a společnosti z Energetického sektoru (+29 %). Bankovní sektor letos patří mezi nejvíce ztrátové. Investoři se bojí vlivu nízkých úrokových sazeb a nárůstu špatných úvěrů na ziskovost bank.
  • Graf dne - Dogecoin (04.04.2023)
    Dogecoin včera večer zaznamenal výrazné pohyby. Kryptoměna vzrostla o 30 % za méně než 2 hodiny. Zatímco ostatní kryptoměny také zaznamenaly určité zisky, žádná další si neprošla tak výrazným cenovým skokem jako Dogecoin. Není to ale překvapující, protože spouštěč růstu byl specifický pro dogecoiny. Elon Musk změnil logo Twitteru na Shiba Inu dog, „logo“ Dogecoinu a jeho příznivců. Tento krok spustil okamžitou rally na dogecoinu a poslal jej na úrovně, které nebyly k vidění od začátku prosince 2022. Sám Musk vysvětlil, že jednoduše plní slib, který dal před časem v tweetu, že koupí Twitter a změní jeho logo na logo dogecoinu.
  • Graf dne: DOGECOIN (11.11.2021)
    DOGECOIN se v poslední době obchoduje v úzkém rozpětí. I přes prudký růst Bitcoinu od září má mnoho dalších altcoinů problém růstu následovat. A mezi ně patří také Dogecoin, kterému se nedaří prorazit úroveň 0,30. Kryptoměna se v posledních týdnech obchoduje mezi 50 a 200 SMA. Úroveň 200 SMA (červená čára) je stěžejní, protože v historii sloužila jako důležitý support.
  • Graf dne: Dolarový index se obchoduje nejníže od května 2018
    Pokles amerického dolaru je po krátkém intermezzu zpět. Dolarový index (USDIDX) se dnes obchoduje na nejnižší úrovni od května 2018 a směřuje už k pátému dennímu poklesu v řadě. Pokles opět stáhl oscilátor RSI pod hodnotu 30 do přeprodané oblasti. Současná úroveň napovídá, že by mohlo brzy dojít ke korekci. Na páru s eurem se dnes americký dolar obchodoval až na úrovni 1,1960. Slabý USD je pozitivní pro vývoj amerických akciových indexů. Index S&P 500 krátce po otevření dosáhl na historické rekordy. Růstový dopad vidíme také na cenách zlata, které opět překonalo úroveň 2000 dolarů. Slabý dolar je důsledkem rekordních amerických fiskálních a monetárních stimulů.
  • Graf dne: Dolarový Index (USDIDX) čelí několika důležitým technickým úrovním
    Americký dolar vyklízel na sklonku roku své pozice. V posledních seancích se mu však daří. Dolarový index (USDIDX v platformě xStation5) se dostal do blízkosti třech důležitých technických úrovní: 50 a 200denního klouzavého průměru a také horní limity klesajícího pásma s počátkem na začátku října. Průraz nad tyto úrovně by mu mohl pomoci zvrátit negativní trend. Odraz by naopak podpořil dolarové býky. Situaci zde by mohlo ovlivnit také dění na nejvíce obchodovaném měnovém páru EURUSD, který se aktuálně pere se supportem na úrovni 1,11. Dnešní výsledky statistik z amerického trhu práce by se mohly stát katalyzátorem dalšího dění na dolaru.
  • Graf dne: Dostane se index Dow Jones nad důležitou rezistenci?
    Newyorský index Dow Jones vzrostl z březnových minim o více než třetinu, když úspěšně atakoval 24 500 bodů. Poprvé se nad tuto úroveň dostal už na konci dubna a od té doby na nová maxima stále čeká. Index čelí rezistenci na 24 700 - 24 750 bodech. Indikátor MACD se v tomto týdnu dostal do pozitivního teritoria, což by mohlo přinést zvýšený tlak na překonání této úrovně. Další důležitá rezistence se zde nachází až v blízkosti 27 000 bodů. Naopak dotek a odraz indexu zpět na nižší úrovně by naopak aktuální rezistenci posílil. Index S&P 500 roste z březnových minim podobným tempem jako Dow Jones, nicméně se mu podařilo v minulém týdnu vytvořit nová maxima. Index se výrazně přiblížil důležité kulaté úrovni 3000 bodů, kde by mohl čelit zvýšenému odporu medvědů.
  • Graf dne: EMISS (02.03.2022)
    Ceny evropských kontraktů na emise CO2 (EMISS) tento týden klesly a nyní se obchodují více než 30 % pod únorovými rekordy. Emisní kontrakty byly často považovány za „oběd zdarma“, protože se věřilo, že zpřísnění environmentálních regulačních opatření povede k dlouhodobému růstu cen. S potenciálním velkým narušením energetických trhů na obzoru však existuje obava, že výroba v evropských zemích bude muset být omezena například kvůli nedostatečné dodávce plynu. To by vedlo k nižší poptávce po emisních povolenkách, protože továrny by tolik neznečišťovaly prostředí. Během potenciální energetické krize v Evropě někteří volali po úplném pozastavení systému obchodování s emisemi, aby se snížily náklady a naopak podpořilo hospodářství a domácnosti.
  • Graf dne - ETHEREUM (01.03.2024)
    Kryptoměny jsou tento týden v centru pozornosti, přičemž největší pozornost je věnována Bitcoinu. Nejznámější kryptoměna se na začátku týdne vyšplhala na 64 000 dolarů a dosáhla tak nejvyšší úrovně od poloviny listopadu 2021. Velmi silné zisky však zaznamenávají i další kryptoměny, včetně ETHEREUM.
  • Graf dne - Ethereum (04.01.2024)
    V roce 2024 má Ethereum projít významnou modernizací, přičemž zásadní bude aktualizace Dencun. Testovací fáze aktualizace má začít 17. ledna 2024 v síti Goerli, následovat budou testy v sítích Sepolia a Holesky. Aktualizace Dencun, která znamená značný pokrok od hard forku Shapella, má za cíl zvýšit škálovatelnost a provozní efektivitu Etherea, zejména v oblasti kapacity ukládání dat. Klíčovým prvkem tohoto upgradu je zavedení proto-dankshardingu, od něhož se očekává podstatné zvýšení šířky pásma sítě a optimalizace výkonu.
  • Graf dne - Ethereum (06.03.2024)
    Poslední dny byly na trhu s kryptoměnami velmi volatilní. Včera bitcoin překonal své historické historické maximum (ATH) a na okamžik překonal hranici 69 000 dolarů. Krátce poté však došlo ke kaskádovitému poklesu v důsledku nadměrně zadluženého stavu trhu. Bitcoin krátce klesl pod 60 000 USD a Ethereum se přiblížilo k 3 200 USD. Nicméně stejně rychle, jako k poklesům došlo, stejně rychle také skončily. Dnes pozorujeme silné oživení. Cena BTC se vrátila nad 66 000 USD a ETH posiluje na úroveň 3 770 USD.
  • Graf dne: ETHEREUM (07.12.2021)
    Kryptoměny dostaly během víkendu za uši, ovšem Ethereum se nakonec se ztrátami popralo daleko lépe než Bitcoin a už vymazalo takřka veškeré ztráty. Burza CME Group oznámila zavedení nových Micro Ether futures, aby naplnila institucionální poptávku po kryptoměně. Včera se cena odrazila od spodní limity rostoucího kanálu a EMA 100 (fialová čára) a později v průběhu seance prorazila nad psychologickou úroveň $4000. Aktuálně cena testuje lokální rezistenci na $4 366, kde se nachází 23,6 % Fibo retracement poslední růstové vlny. Pokud dojde k průrazu na vyšší úrovně, tak se můžeme dočkat akcelerace pohybu k historickému maximu na $4 870. Tam se nachází horní limita 1:1 struktury.
  • Graf dne - ETHEREUM (08.03.2024)
    Druhá největší kryptoměna Ethereum se dnes obchoduje o téměř 2,5 % výše a pokračuje v dynamickém růstu, který započal koncem ledna. Samotný Bitcoin v posledních dnech tak rychle neroste, i když se stále pohybuje kolem historických rekordů. Kryptoměnám nahrává oslabující americký dolar a Federální rezervní systém, který stále častěji naznačuje, že snižování sazeb je jen otázkou času a že se blíží normalizace měnové politiky, což potenciálně snižuje bezrizikovou sazbu a zvyšuje tak zájem o riziková aktiva.
  • Graf dne: ETHEREUM (09.11.2021)
    Kryptoměny pokračují v rostoucím trendu, který započaly během víkendu. Bitcoin dosáhl na čerstvá maxima nad $68 000. Litecoin a Cardano vzrostly okolo 8 % a BitcoinCash a Chainlink se obchodují okolo zisku 3 %. Rally je podporována novými fundamenty. Mastercard v Asii zavádí novou kryptoměnovou kartu. Na nová maxima se dostalo také Ethereum nad $4 800, ovšem následně zisky takřka vymazalo. Technická situace ale naznačuje, že prostor pro další růst zůstává otevřený.
  • Graf dne: ETHEREUM (11.01.2024)
    Druhá největší kryptoměna se dnes obchoduje blízko 3 % po včerejším rally, během kterého její vzestup daleko překonal Bitcoin. Můžeme to spojit především se spekulacemi kolem vytvoření spotového ETF na Ethereum, které již před několika měsíci předložila společnost BlackRock (iShares Ethereum Trust) a dalších 6 institucí z Wall Street, jako jsou Fidelity a VanEck. Američtí regulátoři schválili 10 spotových ETF žádostí pro bitcoiny. Tato skutečnost podnítila spekulace o tom, že se v blízké budoucnosti dočkáme schválení podobné aplikace nebo aplikací s expozicí Ethereu.
  • Graf dne - Ethereum (11.03.2024)
    Ethereum získává 3,20 % a dva dny před aktualizací Dencun překonává hranici 4 000 dolarů. Ačkoli v posledních dnech výnosy na Ethereu převyšovaly výnosy na Bitcoinu, dnes jsme opět svědky opačné situace. Bitcoin v době zveřejnění překonává další kritickou úroveň 70 000 USD a získává 3,50 % na 71 400 USD.
  • Graf dne - Ethereum (11.10.2023)
    Společnost BlackRock včera podala u burzy Nasdaq žádost 19b-4 pro iShares Ethereum Trust, v níž naznačuje, že plánuje obchodovat s akciemi na burze Nasdaq. Tento krok navazuje na podobný proces, který byl na začátku letošního roku použit pro iShares Bitcoin Trust, a naznačuje, že společnost BlackRock možná brzy navrhne Komisi pro cenné papíry USA ETF Ethereum. Tento vývoj přichází v souvislosti s nedávnými kroky společnosti BlackRock, včetně registrace fondu iShares Ethereum Trust v Delaware a návrhu na vytvoření bitcoinového fondu v červnu. Cena etherea po těchto událostech vzrostla, což signalizuje očekávání trhu ohledně potenciálních nových nabídek ze strany giganta v oblasti správy aktiv.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Dukascopy new