Čtvrtek 28. březen 2024 21:12
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: Americké makro pomohlo dolaru i rizikovým aktivům, čeká nás důležitý týden

09.12.2019 07:43  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Závěr minulého týdne se na finančních trzích vydařil, když náladě výrazně pomohly výsledky z amerického trhu práce, které překonaly konsenzus o více než 80 tis. pracovních míst. Lepší makro pomohlo nejen akciím, ale i dolaru, který vůči euru výrazně zpevňoval.

Zajímavá pak byla páteční seance také pro obchodníky na ropě, kteří se dočkali dalšího snížení produkce ropného kartelu OPEC+. Ta bude nově o 500 tis. nižší (celkově o 1,7 mil.), což pomohlo cenám severomořské ropy brent vystoupat až nad hranici 64 dolarů za barel.

Nový týden bude plný důležitých fundamentů. Tím hlavním ale bude rozhodování o sazbách v USA a v eurozóně, které doplní i několik zajímavých makrodat, nebo také čtvrteční parlamentní volby v Británii.

Dnešní fundamenty:

  • 08:00 Německá obchodní bilance (malý dopad)
  • 10:30 Sentix index nálady investorů v eurozóně (malý dopad)
  • 14:15 Nově zahájené stavby domů v Kanadě (malý dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Americké indexy navyšují maxima, pomohly i klesající výnosy
    Americké akcie také včera navyšovaly svá historická maxima. S&P500 přidal 0.42 %, zatímco Nasdaq rostl o 0.81 %. K růstu indexům pomohly mj. i klesající výnosy, které u desetiletých splatností v USA klesly zpět na 1.55 %. Hlavním tématem na akciovém trhu zůstává i nadále výsledková sezóna. Výrazného růstu se včera díky výsledkům dočkaly například akcie společnosti Qualcomm, zatímco pod silným tlakem se ocitla Moderna a v after-market hodinách ještě společnost Peloton.
  • Ranní komentář: Americké indexy navyšují maxima, v růstu pokračují i ropa a zemní plyn
    Akciové indexy za sebou mají úspěšný týden. Platilo to hlavně pro indexy v USA, kde například index S&P 500 a Nasdaq rostly až na nové historické maximum poté, co přidaly 2.74 % a 2.35 %. Ještě více se pak dařilo indexu Dow Jones, který rostl o 3.44 %. Sentiment na trzích tak zůstává pozitivní, což dokazuje i pád implikované volatility. Stabilizací si pak prošla situace i na dluhopisovém trhu, nebo na většině měnových párů, kde se po dřívějším růstu americký dolar nyní dostal pod mírný prodejní tlak.
  • Ranní komentář: Americké indexy opatrně navyšují maxima, pandemie ale stále nepolevuje
    Akciové trhy pokračují v konsolidaci svých vysokých zisků. Indexy v USA včera rostly o několik desetin procenta na nová historická maxima, zatímco v Evropě spíše stagnovaly. V dalším růstu akciím brání především pandemická situace a její postupné zhoršování v USA, kde se za včerejšek počet obětí covidu znovu dostal nad hranici 2 900 osob. Situace se komplikuje také v Evropě, kde řada vlád uvažuje o prodloužení současných opatření.
  • Ranní komentář: Americké indexy pokračují v bezstarostném růstu a čekají na Powella
    Včerejší seanci na americké akciové trhy větší volatilitu nepřinesla. Výjimkou byly čínské akcie, které po výplachu z minulého týdne tentokrát prudce rostly. Nových fundamentů bylo však málo a trhy i nadále spíše vyčkávají na to, co přinese Jackson Hole a projev J. Powella.
  • Ranní komentář: Americké indexy pokračují v růstu, brent zpět pod 30 USD
    Včerejší seance přinesla na akciové trhy další vlnu opatrného optimismu, který pomohl hlavně americkým indexům k výraznému růstu. Ty přidaly kolem tří procent a dál, se tak vzdalují od svého březnového low. Sentimentu pomáhá i nadále stabilizace v každodenních přírůstcích počtu nových nakažených koronavirem, která již probíhá také v USA. Trh pak čeká hlavně na projev amerického prezidenta, který má v nadcházejících dnech oznámit detailnější plán ohledně postupného otevírání americké ekonomiky.
  • Ranní komentář: Americké indexy prudce rostou, počty nakažených v USA také
    Máme za sebou divoký týden, který dramaticky pomohl ocenění akcií po celém světě. Jen v USA rostly indexy díky výsledkům amerických voleb o 7 – 9 procent a podobné zisky si připsaly také indexy v Evropě. Pod tlak se dostal naopak americký dolar, jehož oslabení výrazně pomohlo cenám drahých kovů. Americké indexy se tak postupně znovu blíží historickému maximu, a to navzdory prudkému růstu v počtu nakažených osob koronavirem. Denní přírůstky se již vyhouply nad 100 tis. a bude zajímavé sledovat, jak se tato skutečnost v nadcházejících dnech do ocenění akciových trhů promítne.
  • Ranní komentář: Americké indexy v minulém týdnu téměř +3%, Mayová dnes představí plán „B“
    Akciové indexy minulý týden pokračovaly v likvidaci prosincových ztrát a opět se tak dočkaly solidního růstu. K ziskům jim přitom pomáhala hlavně snižující se averze k riziku, která stlačila implikovanou volatilitu na SP500 konečně výrazněji pod hranici 20 %. Značný podíl na tom má i situace na trhu s dluhopisy a prudký pád výnosů, kterým dává trh jasně najevo, že s tak rychlým růstem sazeb v USA už nepočítá. Nový týden bude na fundamenty velmi bohatý. Velkým tématem zůstává brexit a už dnes by měla britská premiérka promluvit o tom, jaký bude její další postup při vyjednávání s EU. Za pozornost ale budou stát i tradiční fundamenty, jako například zasedání ECB, která bude ve čtvrtek rozhodovat o sazbách.
  • Ranní komentář: Americké indexy za sebou mají nejhorší týden od konce minulého roku, na FX roste USD i JPY
    Minulý týden se na finančních trzích nesl v nervózním duchu, což bylo patrné hlavně na ocenění akcií v USA, kde se tamní indexy propadaly o více než 2 %. Americké akcie tak za sebou mají nejhorší týden od konce minulého roku, k čemuž částečně pomohla jejich lehká překoupenost a neschopnost trhu prolomit resistenci na úrovni horní hrany konsolidačního pásma z posledního čtvrtletí minulého roku. Minulý týden přinesl hned několik fundamentů, které rozvlnily FX a i tento týden bude na fundamenty docela bohatý, když se dočkáme například výsledků americké inflace, nebo britského HDP. Za Fed pak několikrát promluví guvernér Powell a o sazbách bude rozhodovat Bank of Japan.
  • Ranní komentář: Americké indexy zůstávají na rekordech, trhy čeká klidný týden
    Akciové indexy minulý týden zakončily na nových historických maximech a vše zatím nasvědčuje tomu, že si své zisky do konce roku udrží. Čeká nás totiž tradičně velmi klidné vánoční obchodování, které se většinou nese na podprůměrných objemech a velmi nízké volatilitě.
  • Ranní komentář: Americké makro, Fitch snižuje rating USA a další sada korporátních výsledků
    Včerejší seance přinesla zajímavé makro z Evropy i z USA. Solidní jsou hlavně výsledky z trhu práce, který zůstává na obou stranách Atlantiku i nadále poměrně robustní. Dočkali jsme se také několika korporátních výsledků, včele se společnostmi jako Uber, Caterpillar, Pfizer, nebo AMD. Nálada na trzích zůstává i nadále pozitivní, navzdory dalšímu růstu výnosů, které se u desetiletých splatností v USA přehouply přes 4% hranici.
  • Ranní komentář: Americké makro příjemně překvapilo, dolar navyšuje zisky
    Akciové trhy včera dokázaly znovu mírně růst, a to navzdory stoupajícím dluhopisovým výnosům. K lepší náladě na trzích pomola série výsledků z USA, kde příjemně překvapil jak silný růst maloobchodních prodejů, tak silný růst průmyslové produkce. V růstu pak pokračuje také americký dolar, který především na páru s eurem výrazně posiluje. Dnes ráno se již krátce dostal pod hranici 1.1300 EUR/USD kde se naposledky pohyboval v polovině lońského července.
  • Ranní komentář: Americké PPI a rostoucí výnosy dostávají indexy pod mírný tlak
    Kombinace včerejších výsledků amerického PPI a pokračujícího růstu výnosů dostala americké akciové indexy pod prodejní tlak. Dařilo se také dolaru, který pzevňoaval na většině měnových párů. Futures na americké indexy jsou i dnes ráno pod mírným tlakem, i když valuace zůstávají vzhledem k sazbám stále poměrně vysoké.
  • Ranní komentář: Americké výnosy a dolar pokračují v růstu. Nvidia po výsledcích +25 %
    Americká centrální banka včera zveřejnila zápis z minulého zasedání, ze kterého vyplynulo, že si členové FOMC stále nejsou jistí tím jestli sazby ještě zvyšovat nebo ne. Trh mezitím zmírňuje svůj výhled pro jejich letošní snižování, což pomáhá v růstu americkým výnosům a americkému dolaru. Za pozornost ale stály také výsledky Nvidia, která v after-marketu rostla o 25 % kvůli velmi překvapivému výhledu na Q2, který výrazně překonal analytický konsenzus.
  • Ranní komentář: Americké výnosy dál klesají, desetileté splatnosti se vrací na 2,3 %
    Včerejší seance na většině finančních aktiv proběhla v klidu a bez velkých změn, a to hlavně díky svátkům a uzavřeným burzám v USA a v Británii. Týden tak pro obchodníky na trzích začne v podstatě až dnes, i když ani během úterní seance žádný příliv nových důležitých fundamentů nečekáme. V centru dění proto zůstanou hlavě politická rizika, spojená s napětím mezi USA a Čínou.
  • Ranní komentář: Americké výnosy dál prudce klesají, dnes projev Jerome Powella
    Včerejší seance přinesla velké změny na dluhopisový trh a také na dolar, když jeden z členů FOMC (Bullard) uvedl, že jsou šance na brzké snížení sazeb velmi vysoké. Na vině jsou obavy z dopadů obchodní války na další zpomalování americké a světové ekonomiky, které přispívají k výraznému snížení dluhopisových výnosů a tedy i k oslabení amerického dolaru. EURUSD se tak včera dostal až na důležitou resistenci na úrovni horní hrany konsolidačního pásma. O jejím (ne)prolomení se přitom může rozhodovat už dnes, kdy nás čeká potenciálně velmi zajímavý projev šéfa Fedu Jerome Powella.
  • Ranní komentář: Americké výnosy dál prudce klesají, ropa (WTI) na 71 USD
    Máme za sebou klidnou seanci, která větší změny na akciové trhy nepřinesla. Výrazné změny ale pokračují na bondech, kde se desetileté výnosy u amerických dluhopisů propadly už pod hranici 1.2 %, což může signalizovat, že investoři na dluhopisových trzích věří v relativně rychlé zvolnění inflačních tlaků a pravděpodobně i ekonomického růstu. Obojí zatím zůstává silné, i když včera například americký ISM pro sektor služeb mírně podstřelil většinový konsenzus.
  • Ranní komentář: Americké výnosy dál stoupají, S&P500 se přesto vrací nad 4 tis. dolarů
    Americké akciové indexy po třítýdenní korekci začaly v minulém týdnu konečně znovu růst. Nálada na trzích zůstává stabilizovaná také dnes ráno, a to navzdory vysokým úrovním dluhopisových výnosů, které v minulém týdnu výrazně vzrostly hlavně na kratším konci výnosové křivky.
  • Ranní komentář: Americké výnosy na 14 měsíčním maximu. Indexy se drží, dolar roste, zlato ztrácí
    Americké indexy za sebou mají klidnou seanci, během které jen nepatrně ztrácely, a to navzdory dalšímu růstu dluhopisových výnosů, které se dostaly na svá 14 měsíční maxima. Situace na trzích je však stabilizovaná a vyšší výnosy investory zatím zdá se tolik netrápí. Jejich růst však viditelně pomáhá americkému dolaru, který se na páru s eurem dostal až na hranici 1.17 EURUSD a pod tlakem je kvůli nim naopak cena drahých kovů. Zlato kleslo už na 1 680 a stříbro 23.8 dolarů za unci.
  • Ranní komentář: Americké výnosy na 4.65 %, akcie rostou, dnes výsledky NFP
    Akciové indexy včera na vysokých objemech rostly. K růstu pomohl pokračující pád výnosů, ale také výsledková sezóna, která několika akciím pomohla k výraznému růstu. Pozitivní nálada na trzích a pád výnosů pak dostaly pod tlak americký dolar. Dnes pozor na výsledky z amerického trhu práce, které mohou akciový a dluhopisový trh opět výrazně rozpohybovat.
  • Ranní komentář: Americké výnosy, výsledky Amazon, Apple a WBD, sazby v Británii a oslabení koruny
    Akciové trhy si své ocenění drží a moc na tom nemění ani pokračující růst dluhopisových výnosů, které se v USA u desetiletých splatností dostaly na 4.17 %. Investoři zdá se spekulují na soft landing, což na trzích pomáhá udržovat pozitivní náladu. Včera pokračovala výsledková sezóna a svá čísla nabídly například WBD, Amazon a Apple. Dnes pozor na nově příchozí makro, v čele s výsledky z amerického trhu práce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
CapXmaster