Úterý 19. březen 2024 11:26
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Čínská ekonomika stále zpomaluje

16.07.2019 07:46  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čínská ekonomika zpomalila nejvíce za 27 let. Ve 2. čtvrtletí letošního roku rostla meziročně o 6,2 %. Podle analytiků mají negativní dopad obchodní spory s USA a uvalená cla na čínské zboží.

Společně s čínskou ekonomikou hrozí zpomalení i ekonomiky globální. Čína dováží i vyváží mnohem méně než v minulosti. Peking se snaží růst stimulovat a oznámil daňové škrty 2 biliony juanů, v přepočtu asi 6,6 bilionu korun. Čínská vláda letos počítala s růstem 6,5 %. Hrozí, že Washington a Peking nedosáhnou dohody a navzájem uvalená cla na dovoz zboží se budou i nadále rozšiřovat. Přesto čínské akciové trhy a měna jüan reagovaly na zveřejněná statistická data růstem.

Čína a USA

Letošní rok je pro režim symbolický a slaví 70. výročí převzetí moci a vyhlášení Čínské lidové republiky v roce 1949. Ve druhé polovině roku růst dle předpokladu zpomalí na 6 %, jak se vyjádřil agentuře Reuters ekonom Nie Wen ze Šanghaje. Ekonom bankovní společnosti ANZ – Australia and New Zealand Banking Group jménem Raymond Yeung očekává růst jen 5,8 %. Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching se na summitu G20 v japonské Ósace dohodli na obnovení rozhovorů, ale pak Trump Čínu obvinil, že neplní sliby o nákupu americké zemědělské produkce a chce USA dostat dolů.

Čína a ekonomika

V roce 1992 byly zahájeny rozsáhlé tržní reformy. Tehdejší vůdce Teng Siao-pching provedl takzvanou velkou cestu na jih, navštívil Šanghaj a další města v deltě Perlové řeky, kde firmy získaly značnou nezávislost ve výrobě a obchodu. Teng to označil za kombinaci socialismu a kapitalismu. Čínská ekonomika začala prudce stoupat 3 roky po velkých protestech a krvavém potlačení demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu. Nejrychleji rostla v letech 2006 a 2007 téměř o 14 %. Pro Komunistickou stranu Číny je ekonomický růst základním prvkem legitimizace moci.

Nepsaná smlouva

Mezi Komunistickou stranou a občany v Číně platí jakási nepsaná smlouva. Strana vyžaduje, aby ji lidé nechali vládnout a za to jim zajistí ekonomický růst. Při recesi a hospodářské krizi by došlo k nespokojenosti obyvatelstva. Čína má dnes velmi silné, početné a špičkově vybavené policejní síly. Číňané si dobře uvědomují, co by pro ně další potlačení projevených nesouhlasů znamenalo.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čínská ekonomika dál zpomaluje, indexy ráno mírně klesají
    Z Číny dnes ráno přišlo nové makro, které opět upozornilo na to, že situace v druhé největší světové ekonomice zůstává i nadále napjatá. Tamní statistický úřad zveřejnil výsledky investic, průmyslové produkce a maloobchodních tržeb. Všechny tři reporty si oproti minulému měsíci pohoršily a ještě navíc podstřelily většinový konsenzus. Investice do fixních aktiv rostly meziročně v říjnu o 5,2 % vs. konsenzus 5,4 %, zatímco v září rostly o 5,4 %. Průmyslová produkce v říjnu zpomalila z 5,8 % na 4,8 % vs. konsenzus 5,4 % a maloobchodní tržby zpomalily ze 7,8 % na 7,2 % vs. konsenzus 7,8 %. Čínský HDP V 2Q rostl meziročně o 6 % a poslední čísla naznačují, že nás v 3Q může čekat jeho další zpomalení.
  • Čínská ekonomika dál ztrácí růstové momentum
    Čínská ekonomika v 3Q rostla meziročně o 6 %, což bylo desetinu pod většinovým tržním konsenzem. Jedná se tak o další zpomalení růstu, když v předchozím čtvrtletí rostla o 6,2 %, a o nejpomalejší tempo růstu za posledních 30 let. Růst je však stále dostatečný na to, aby se vešel do cíle čínské vlády, která si jej na tento rok stanovila v pásmu od 6 do 6,5 procenta. Co se detailů výsledků týká, největší brzdou růstu byly investice, jejichž růst zpomalil z 25,9 % na 19,9 %, zatímco růst naopak držela spotřeba, které pomáhaly vládní balíčky na snížení daní.
  • Čínska ekonomika expanduje, akcie klesajú
    Dnes je v US jeden z najväčších sviatkov, Deň vďakyvzdania. Akciový trh v US je zatvorený a likvidita bude nižšia na všetkých trhoch, nakoľko sa US traderi vrátia zajtra na parkety búrz len počas skrátenej seansy. Deň pred týmto sviatkom býva historicky pre akcie pozitívny a index SP500 zaznamenal od roku 1950 rast v tento deň v 77% prípadov. Včerajší predsviatočný akciový kokteil: Dow Jones +0,38%, SP500 +0,23%, Nasdaq Composite +0,34%.
  • Čínská ekonomika kvůli koronaviru totálně „klekla“. Nejvýraznější propad tamní ekonomické aktivity v historii měření může citelně navýšit schodek českého rozpočtu
    Celková ekonomická aktivita v Číně se v únoru propadla nevíce v historii měření. Dokonce ani během vrcholné fáze světové finanční krize před jedenácti lety nebyl propad tak citelný. Důvodem je to, že podstatná část čínských továren a závodů byla kvůli obavě z šíření koronavirové nákazy zavřená nebo nejela na plný provoz.
  • Čínská ekonomika roste nad očekávání. V USA se zhoršuje nálada
    Čína opět roste. HDP Číny v Q2 letošního roku vrostlo meziročně o 3,2 %. Trh očekával pouze 0,8 %. Po propadu 6,8 % v Q1 se tak ekonomika navrátila k růstu. Hlavní podíl na změně měly pravděpodobně vládní výdaje, soukromá spotřeba naopak stále zůstává utlumená – za loňským rokem zaostává o 11,4 %. Domácnosti tíží kromě viru i na Čínu vysoká nezaměstnanost na hodnotě 5,8 %.
  • Čínská ekonomika roste nejpomaleji minimálně od roku 1992. Dolehne to i Česko, ostatně taková Škoda Auto to již nepříznivě
    Čínská ekonomika ve druhém letošním čtvrtletí rostla nejpomalejším tempem minimálně od roku 1992, kdy tamní statistici se čtvrtletním sledováním národohospodářského výkonu začali. V souladu s očekáváním trhu si polepšila meziročně o 6,2 procenta. Zvolnila tedy tempo růstu z prvního čtvrtletí, kdy stoupla meziročně o 6,4 procenta.
  • Čínská ekonomika roste rekordním růstem o 18,3 %. Inflace v USA i EU začíná růst nad stanovené cíle
    Čínská ekonomika v první čtvrtletí dosáhla rekordního meziročního růstu na úrovni 18,3 %. Ekonomové však varují, že jsou čísla zkreslená, jelikož se porovnávají s obdobím, kdy tamní ekonomika zaznamenala obrovský propad. Čína byla v minulém roce jedinou velkou ekonomiku, která nezaznamenala v celoročním vyjádření pokles ekonomiky.
  • Čínská ekonomika rostla nejpomaleji za 27 let
    „Přestože čínská ekonomika zpomaluje, stále by v letošním roce měla růst dvakrát rychleji než ekonomika Spojených států, a dokonce čtyřikrát rychleji než ekonomika Evropské unie. Čína tak i nadále bude hospodářsky dohánět euroamerickou civilizaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Čínská ekonomika rostla o 6,9 % ve 3Q, věřte nebo ne
    V pondělí byla zveřejněna data vývoje čínské ekonomiky, která ve třetím kvartálu rostla meziročně o 6,9 %. Číslo deset...
  • Čínská ekonomika stagnuje
    Čínskou ekonomiku ovlivňuje obchodní spor s USA i pokles ekonomického růstu. Vůdce Si Ťin-pching se obává, že je loajalita národa velmi nízká. Varuje před špatným vývojem.
  • Čínská ekonomika v nelehké situaci
    Přestože to v českém všeobecném povědomí ještě příliš není, v současné době je nejvýznamnější světovou ekonomikou Čína. Podle nominálního HDP je třetí největší ekonomikou světa za USA a Evropskou unií, a podle HDP dle parity kupní síly je již dnes největší ekonomikou světa. Nicméně klíčovým důvodem, proč je čínský drak tak zásadním faktorem, je to, že čínská ekonomika momentálně přispívá k růstu světového HDP více než jednou třetinou, což je bezprecedentně nejvyšší podíl. Zjednodušeně proto můžeme říci, že pokud by čínská ekonomika dostala chřipku, celá světová ekonomika, Česko nevyjímaje, by následně dostala minimálně zápal plic.
  • Čínska ekonomika vykazuje známky oživenia
    Čínska ekonomika vykazuje známky oživenia. Aj napriek tomu, že tlaky na spomaľovanie ekonomiky stále pretrvávajú, spoločnosť Bloomberg economics zverejnila predstihové indikátory nálady na trhoch a podnikateľského prostredia v Číne. Nálada na akciových troch a u malých spoločností sa zlepšuje najvýraznejším tempom, zatiaľ čo prieskum obchodníkov a manažérov vykazuje pomalšie známky oživovanie. Cena medi, ktorá poukazuje na priemyselnú aktivitu zatiaľ oslabuje, spolu s rastom cien vo výrobných podnikoch. Akciový index CHNComp sa odrazil od supportu na úrovni 11150 bodov, kde sa taktiež nachádza 50-dňový kĺzavý priemer. V prípade pozitívnych správ ohľadom ďalšieho smerovania obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou, by sa index mohol pokúsiť testovať lokálne maximá na úrovni 11700 bodov.
  • Čínská ekonomika vzrostla o 6,7 procenta, analýza AUD/NZD
    Čínské HDP v prvním čtvrtletí letošního roku vyplnilo tržní předpoklad, když expandovalo meziročně o 6,7 procenta. Od posledního kvartálu 2015, tak došlo ke zpomalení o 0,1 procenta. Tento výsledek lze považovat za uspokojující vzhledem k tomu, že až v březnu se podařilo zrychlit hospodářský růst a dotáhnout se alespoň do blízkosti hodnot předchozího kvartálu.
  • Čínská ekonomika začíná mít znovu hlad po komoditách
    Výsledky čínské obchodní bilance jsou venku a dopadly zajímavě. Země zaznamenala přebytek 311 mld. CNY, což je přibliž...
  • Čínská ekonomika začíná překvapivě zpomalovat. Inflace v EU je nejvyšší za posledních 10 let
    Z Číny jsme se tento týden dočkali dalších negativních fundamentů, když maloobchodní tržby zaznamenaly v srpnu meziroční růst jen o 2,5 %. Přitom se očekávalo, že tržby vzrostou o 7 %. Průmyslová výroba pak vykázala nárůst o 5,3 %, což bylo pomalejší tempo než v červenci, kdy zpevnila o 6,4 % meziročně.
  • Čínská ekonomika zažila nejhorší chvíle od smrti Mao Ce-tunga
    „Čína podle dostupných dat zažila největší propad hospodářství od období vlády Mao Ce-tunga, jehož ekonomické reformy vedly k smrti desítek milionů lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Čínská ekonomika zpomaluje, a to i kvůli obchodní válce. Trhy žijí nadějí, že i proto se podaří obchodní válku alespoň zmírnit
    Čínská ekonomika loni zpomalila. A letos zpomalí zase, zřejmě na 6,1 procenta. Nadějí je, že by mělo jít nakonec přece jenom o měkké přistání druhé nejsilnější světové ekonomiky. V roce 2018 vykázala Čína růst 6,6 procenta, expandovala tedy nejpomalejším tempem od roku 1990. V roce 1990 přidala jen 3,9 procenta. V letech 1992 až 1995 ale už růst ekonomiky soustavně přesahoval deset procent. To samé se pak Číně podařilo díky vstupu do Světové obchodní organizace v roce 2001 – v letech 2003 až 2007 taktéž rostla soustavně dvojciferným tempem. V roce 2007 dokonce o dnes již stěží uvěřitelných – a stěží opakovatelných – 14,2 procenta.
  • Čínská Geely získá kontrolu nad dánskou Saxo Bank
    Čínská automobilka Geely získá většinovou kontrolu nad dánskou společností Saxo Bank. Dohodla se, že zvýší svůj podíl v bance na 51,5 procenta z nynějších 30 procent. Za zvýšení podílu by podle agentury Reuters měla zaplatit přes 300 milionů dolarů (6,6 miliardy Kč).
  • Čínská GoodHao předložila nabídku na majetkový vstup do padlé Maliny
    Čínská společnost GoodHao dnes předložila věřitelskému výboru Energetického Hodlingu Malina (EHM) nabídku na majetkový vstup do zkrachovalé solární firmy. Nabídka počítá s tím, že Malina čínské firmě zaplatí za dodávky zboží 80 procent ceny, zbylou část pak GoodHao vymění za podíl ve firmě. ČTK o tom dnes informovali zástupci společnosti GoodHao. Podle ní je cílem dokončení reorganizace Maliny a dokončení všech jejích zakázek.
  • Čínská hrozba sjednocuje EU s USA, nyní i v letectví. Po 17 letech končí spor Airbus vs. Boeing
    Po sedmnácti letech ukončují USA a EU spor ohledně subvencí svým leteckým výrobcům, Boeingu a Airbusu. Evropská komise v noci na dnešek projednala finální znění dohody se zástupci členských států EU tak, aby úmluva byla připravena ještě před začátkem bruselského summitu obou stran, jehož se účastní i prezident USA Joe Biden.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster