Úterý 19. březen 2024 03:32
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex krypto ebook

Ekonomický kalendář: Makrodata mnoho vzruchu nezpůsobí

15.07.2019 08:12  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Na programu je polská inflace
  • Výrobní index newyorského Fedu by se měl výrazně zvýšit
  • RBA zveřejní v noci zápis ze svého posledního zasedání

Není vůbec výjimkou, že pondělky jsou z pohledu makroekonomických dat chudé. Nejinak je tomu také dnes, kdy větší dopad než pravidelné fundamenty, by mohla mít výsledková sezóna v USA. Nicméně pojďme se podívat na dnešní nejdůležitější plánovaná makrodata. V 10:00 budou zveřejněny finální statistiky polské inflace. Očekává se růst o 2,6 % y/y - v souladu s prvním odhadem. Ve 13:00 pak polský statistický úřad zveřejní výsledky běžného účtu. Ty by měly v květnu ukázat pokles na 460 mil. euro z 718 mil. euro v dubnu. Makro dne bude pravděpodobně Empire State výrobní index newyorského Fedu na programu v 14:30, který by měl vzrůst z -8,6 bodů na +1 bod. Ve 14:50 by měl následně začít projev Johna Williamse, prezidenta neworského Fedu. Po projevu by měly následovat dotazy publika, které by se neměly vyhnout současné měnové politice Fedu. Výčet makra uzavíráme zveřejněním zápisu z posledního zasedání australské centrální banky RBA ve 3:30 (v úterý ráno).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: lehký den před zasedáním Fedu a zveřejněním CPI!
    Po včerejších ziscích dnešní seance v Evropě otevírá níže. Německý index DE30 aktuálně klesá o 0,11 % a obchoduje se kolem 16 000 bodů. Vyšší volatilita se na trzích poslední den týdne neočekává, vzhledem k nedostatku významných událostí v ekonomickém kalendáři.
  • Ekonomický kalendář: Lehký den před zítřejšími zprávami o PMI ve službách
    Futures kontrakty na hlavní evropské akciové indexy naznačují mírně nižší otevření dnešní hotovostní seance. Děje se tak po slabší asijské seanci, kde indexy z Číny po otevření po delší sváteční přestávce ztratily až 3,0 %.
  • Ekonomický kalendář: lehký kalendář před námi 📌
    Na začátku nového týdne naznačují futures na indexy nižší otevření hotovostní seance na starém kontinentu. Dnes pozorujeme poklesy u mnoha aktiv a dolar mírně posiluje.
  • Ekonomický kalendář: lehký makro kalendář, čtvrtletní výsledky MicroStrategy 📣
    Druhý den týdne se zdá být z hlediska makroekonomických publikací relativně klidný. Nejdůležitější zprávy již proběhly v první části dne. Investoři se dozvěděli o rozhodnutí australské rezervní banky o hotovostních sazbách a o továrních objednávkách z Německa.
  • Ekonomický kalendář: lehký makro kalendář uprostřed týdne 🔎
    Dnešní makroekonomický kalendář je z hlediska publikací poměrně chudý. Nejsou naplánovány žádné události, které by mohly ovlivnit globální trh. V první části dne jsme měli možnost se dozvědět řadu údajů ze Spojeného království, včetně průmyslové výroby, údajů o HDP za leden a obchodní bilance. Většina zveřejnění splnila očekávání a vykázala zlepšení oproti předchozím měsícům, což naznačuje mírné zlepšení britské ekonomiky a snížení rizika recese.
  • Ekonomický kalendář: lehký první den důležitého týdne pro trhy 🔔
    V dnešním makroekonomickém kalendáři nejsou naplánovány žádné klíčové publikace, které by mohly ovlivnit globální trhy. Futures nenaznačují větší volatilitu při zahájení hotovostní seance v Evropě. Většina instrumentů nezaznamenává změny větší než 0,10 %.
  • Ekonomický kalendář: lehký začátek zajímavého týdne 🔔
    Futures kontrakty na indexy naznačují nižší otevření hotovostní seance v Evropě. Německý DAX klesá o 0,20 % a britský UK100 se obchoduje o 0,30 % níže. Dnešní makrokalendář je poměrně chudý a postrádá jakákoli špičková data, která by mohla výrazně ovlivnit globální trhy. Nicméně bude příležitost vyslechnout projevy dvou bankéřů. Nejprve v 19:45 promluví předseda BoE Bailey a po něm ve 21:30 guvernér Bank of France Villeroy de Galhau.
  • Ekonomický kalendář: Lídři EU budou diskutovat záchranný fond i rozpočet
    Evropské trhy otevřely smíšeně. V mírných ziscích se obchoduje německý DAX a také futures na americké indexy. Dnes bude zveřejněna celé řádka makrodat, nejdůležitější by však měl být začátek jednání o záchranném fondu EU. Lídři evropských zemí budou diskutovat podmínky využití 750 miliardového záchranného fondu a také rozpočet EU ve výši 1,09 bilionu euro na dalších 7 let. Rozhovory by se měly protáhnout do soboty a mohly by být docela náročné. Střetnou se názory celé sedmadvacítky a bloků zemí, které mají různé představy o využití záchranného fondu i evropského rozpočtu.
  • Ekonomický kalendář: Lockdowny a politika tíží sentiment
    Evropské indexy otevřely na počátku nového týdne do značných ztrát. Nálada se zhoršila poté, co americký senátor Manchin změnil svoji pozici a řekl, že nemůže podpořit Bidenův infrastrukturní zákon "Bild Back Better". Nyní se očekává, že rozhovory o nové legistlativě budou prodlouženy do roku 2022. Navíc Nizozemí oznámilo zavedení třítýdenního lockdownu, což také dopadá na sentiment na trzích. Ropa otevřela medvědím cenovým gapem. Dále pokračuje propad turecké liry, která už na páru USDTRY vystřelila nad 17,50.
  • Ekonomický kalendář: Makrodata jsou druhořadá, obchodníci se vzpamatovávají z výprodejů
    Wall Street má za sebou nejhorší propad od roku 1987 a některé evropské indexy včera ztrácely vůbec nejvíce v historii. Situace v Asii není o mnoho lepší, ale tam už se propad rozprostřel do delšího časového úseku. Poslední poklesy už proto nejsou tak výrazné. Z pohledu makrodat dnes není na programu žádné důležité zveřejnění. Trhy se budou vzpamatovávat z včerejšího propadu, přičemž budou hltat novinky ohledně koronaviru. Ráno to vypadá, že by trhy mohly být dobře nastaveny na určitou korekci včerejšího propadu. Na druhou stranu je dnes pátek a kvůli překotnému vývoji v posledních seancích by mohli mít obchodníci problém nechat otevřené pozice přes víkend. Španělsko, Velká Británie a Itálie uvalily restrikce na short selling některých akcií, což by (alespoň krátkodobě) mohlo pomoci částečně zmírnit tlak.
  • Ekonomický kalendář: Makro dnes táhne německý ZEW a průmyslová produkce v USA
    9:30 - Riksbank, zápis ze zasedání. Švédská centrální banka ponechala na svém zasedání 4. září sazby beze změny. Nicméně centrální bankéři překvapili trh poznámkou, že by mohli později v tomto roce nebo na počátku roku 2020 zvýšit úrokové sazby. Dnešní zápis ze zasedání přinese více detailu o nečekaném jestřábím příklonu. Další zasedání Riksbank je na programu 24. října.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní data v USA pod drobnohledem + pokračování výsledkové sezóny
    Akciové indexy otevřely do pozitivního teritoria. Ve 14:30 budou zveřejněny maloobchodní prodeje v USA. Trh očekává silná čísla díky fiskálnímu stimulu v USA. Kromě toho zveřejní turecká centrální banka brzy po poledni rozhodnutí o sazbách. Na dnešním zasedání se však nečekají žádné změny. Co se týká výsledkové sezóny, tak se dočkáme reportů dalších finančních institucí včetně BlackRock nebo Citigroup.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní prodeje nejdůležitějším makroúdajem dne
    Evropské futures poukazují na vyšší otevření obchodní seance. Zatímco včerejší seance na Wall Street vypadala smíšeně, nálada se během asijské seance zlepšila, což umožnilo indexům z regionu posunout se výše.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby a index cen výrobců v USA v centru pozornosti
    Trhy s futures naznačují, že hlavní evropské indexy otevřou beze změny nebo mírně níže. Futures na DAX se v současné době obchodují přibližně 10 bodů pod včerejším závěrem. Ekonomický kalendář pro nadcházející den zahrnuje několik důležitých zpráv z USA.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby a průmyslová výroba v USA 🔎
    Dnešní makro kalendář je nabitý důležitými údaji z USA a Kanady. Investoři se nejprve dozvědí údaje o maloobchodních tržbách v USA, které by měly pokračovat v mírném oživení. Předpokládá se, že meziměsíční změna dosáhne 0,5 % oproti 0,3 % v minulém měsíci.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby v USA 🔎
    První část dne probíhala relativně klidně. Investoři obdrželi údaje z Japonska týkající se HDP v posledním čtvrtletí roku 2023, který byl horší, než se očekávalo. Následoval soubor údajů ze Spojeného království, kde zpráva o HDP vyšla rovněž hůře, než se očekávalo. Stejně jako Japonsko je i Spojené království po dvou po sobě jdoucích záporných čtvrtletních údajích v technické recesi.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby v USA a rozhodnutí 4 centrálních bank
    Po včerejších poklesech na Wall Street a dnešních v Asii, naznačují trhy s futures na nižší otevření dnešní evropské hotovostní seance. Za nárůst averze k riziku může jestřábí Fed, neboť americká centrální banka očekává, že se sazby posunou výše, než se dříve předpokládalo. Nyní se počítá s tím, že na zvýšené úrovni zůstanou delší dobu. USD získal a vytvořil tlak na drahé kovy.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby v USA, zpráva o CPI z Kanady
    Futures na evropské indexy naznačují, že dnešní peněžní seance na starém kontinentu začne víceméně beze změny. Stalo se tak po včerejším optimistickém obchodování na Wall Street a během dnešní asijsko-pacifické seance. AUD se obchoduje výše poté, co zápis z jednání RBA ukázal, že nelze vyloučit další zpřísnění. Drahé kovy se obchodují níže na pozadí posilování USD.
  • Ekonomický kalendář: Máme před sebou zajímavý týden
    Evropské indexy otevřely do negativního teritoria. Investoři reagují na zhoršující se pandemickou situaci v Číně a nové lockdowny ve významných ekonomických centrech. Napětí vidíme také na komoditních trzích, naopak dále posiluje americký dolar. Z pohledu fundamentů dnes nemáme před sebou data, která by měla potenciál situaci na trzích zlepšit. Odpoledne se však dočkáme projevů centrálních bankéřů včetně guvernéra BoE Baileyho. Velká Británie také hledá nového premiéra, ovšem trhů by se to nemělo výrazně dotknout. Obchodníci se budou v tomto týdnu soustředit na začátek výsledkové sezóny a pozornost přitahuje také středeční statistika inflace z USA. V týdnu se dočkáme také zasedání BoC a RBNZ.
  • Ekonomický kalendář: Meta výsledky, Rusko zastavuje dodávky plynu
    Evropské trhy otevřely mírně negativně. Situace na trzích se po včerejším masakru na Wall Street uklidnila. Investoři však zůstávají nervózní, protože riziko pro globální růst přetrvává a Rusko omezuje dodávky plynu evropským zemím. Gazprom uvedl, že zastavil toky do polského PGNiG a bulharského Bulgargazu a neobnoví je, pokud nebudou platby provedeny v ruských rublech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new