Úterý 19. březen 2024 03:26
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní nadhoz finančních trhů 24.5.2019

24.05.2019 11:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25.85

USD/CZK

23.07

EUR/USD

 

1.120

PLN/USD

3.840

Ropa Brent

USD/barel

68.45

Zlato

USD/unce

1285

Aktualizováno

8:36

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britský parlament nebude v prvním červnovém týdnu hlasovat o zákonu o brexitové dohodě, jak premiérka T. Mayová původně navrhovala. Poté co tento týden představila změny v textu smlouvy, které obsahovaly i možnost referenda o brexitové dohodě, se počet jejich odpůrců mezi poslanci ještě zvýšil. Je zřejmé, že k rezignaci premiérky v dohledné době dojde. Očekává se však, že tak učiní teprve ve chvíli, kdy už bude znám její následovník.

Předběžný odhad německého indexu nákupních manažerů ve výrobě se v květnu o desetinu snížil na 44,3 bodu, čímž o půl bodu zaostal za tržními očekáváními. Celkový PMI index si naopak mírně polepšil na 52,4 bodu. Nadále se tedy pohybuje v pásmu expanze, což naznačuje, že německá ekonomika by si i ve druhém čtvrtletí měla připsat pozitivní hospodářský růst. Zlepšení celkového indexu bylo dáno sektorem služeb, jehož produkce pokračovala v poměrně robustním růstu.

Předběžný kompozitní PMI pro eurozónu se v květnu nepatrně zvýšil o jednu desetinku bodu na 51,6. Podobně jako v Německu, je ekonomický růst eurozóny utlumený a to zejména v důsledku stagnující poptávky. Přestože se služby podle PMI indexu nadále drží v pásmu expanze, ukazatel očekávání tohoto sektoru dosáhl nejnižší hodnoty od roku 2014. Ve výrobě očekávání klesla dokonce na minima z roku 2012.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude zveřejněna tuzemská spotřebitelská důvěra za květen. Vzhledem k ostatním soustavně se zhoršujícím předstihovým indikátorům v čele s PMI ve výrobě lze očekávat, že i spotřebitelská důvěra si tento měsíc pohorší a potvrdí tak několikaměsíční klesající trend.

Americké objednávky dlouhodobé spotřeby za duben by měly podle našich odhadů zaznamenat pokles. Negativně by měly výsledek ovlivnit především objednávky z civilního letectví. Zároveň zřejmě poklesl objem nových zakázek v sektoru obrany. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Spotřebitelská důvěra (listopad, v b.)

-

-

1.5

 

 

 

 

9:00

ČR

Podnikatelská důvěra (listopad, v b.)

-

-

15.1

 

 

 

 

14:30

USA

Objednávky dlouhodobé spotřeby (duben, v %)

-1.6

-2.0

2.6

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.7.2018
    Desetileté výnosy japonských státních dluhopisů vzrostly nejvíce za poslední dva roky v reakci na zprávy, že BoJ začne diskutovat možnost změny ve své ultra uvolněné měnové politice.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.7.2019
    Kurz koruny byl včera i dnes ráno stabilní a pohyboval se poblíž hodnot EUR/CZK 25,54. Euro proti dolaru včera odpoledne a dnes ráno postupně ztratilo cca 0,25 % a dostalo se pod hranici EUR/USD 1,12. Aktuálně se kurz pohybuje na úrovni 1,119.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.8.2018
    Záznam ze srpnového jednání Fedu potvrdil odhodlání bankovní rady dále zvyšovat sazby. Silný trh práce a stabilní inflace kolem 2 % jsou jasnými důvody pro další utahování měnových podmínek v ekonomice. Nicméně Fed znovu vyzdvihnul tržní nejistotu ohledně zahraničního obchodu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 23.8.2019
    Kompozitní PMI index eurozóny se v srpnu mírně zvýšil a dosáhl 51,8 bodu. Solidní růst i nadále vykazuje sektor služeb, který, přes přetrvávající nepříznivou situaci v průmyslu (47,8 bodu), udržel evropskou ekonomiku v pásmu expanze. Nicméně firemní sentiment dosáhl nejnižších hodnot za posledních šest let a naznačuje, že společnosti se spíše připravují na dlouhodobější období ekonomického útlumu. Mezičtvrtletní růst HDP v eurozóně v Q3 tak bude nejspíš jen mírně kladný.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.10.2019
    K nastavení měnové politiky se včera vyjádřil viceguvernér ČNB M. Mora, který jako jeden ze dvou členů rady hlasoval na zářijovém zasedání pro zvýšení úrokových sazeb. Potřeba zvýšit úrokové sazby se podle něho snížila. Jednak došlo k dalšímu zhoršení zahraničních ekonomických výhledů a zvyšuje se riziko, že to ovlivní i tuzemskou ekonomiku, současně v září zvolnila inflace. Podle jeho názoru je bankovní rada aktuálně více nakloněna vyčkávací strategii.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.1.2019
    Včera byl zveřejněn ukazatel spotřebitelské důvěry v eurozóně za leden. Vlivem změny metodiky nejsou aktuálně publikovaná data srovnatelná s předchozí časovou řadou. Nově publikovaný lednový pokles na úrovni -7,9 je mírně nižší než revidovaná hodnota za prosinec -8,3. Tým RBI předpokládal již jen slabý pokles tohoto ukazatele, aktuální data jsou tedy proti očekávání pozitivnější.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.4.2019
    Český index nákupních manažerů ve výrobě se v březnu snížil o 1,3 b. na 47,3 bodů. Pokračoval tak v sestupném trendu započatém už na počátku loňského roku a dosáhl svého minima za posledních více než šest let. Březnový propad byl přitom nejvýraznější od roku 2012.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.4.2020
    Český průmyslový PMI v březnu klesl o 5,2 bodu na hodnotu 41,3. Snížily se víceméně všechny sledované subindexy. Zaměstnanost klesla nejrychleji od září 2009, nižší byl objem výroby, nových zakázek i zásob. Vyhlídky podnikatelů na následujících 12 měsíců se rovněž propadly. Respondenti přitom hodnotili období od poloviny února do poloviny března, takže průzkum plně nezohledňuje dopad restriktivních opatření. Očekáváme proto, že ukazatel za duben spadne ještě hlouběji.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.4.2019
    Včera zveřejněný index spotřebitelské důvěry v eurozóně vykázal po čtyřech měsících stabilního růstu pokles na hodnotu -7,9, tedy o 0,7 bodu, čímž negativně překonal i poměrně pesimistické očekávání trhu. V kombinaci s posledním indexem nákupních manažerů tak nové čtvrtletí v eurozóně nezačalo nejlépe a poněkud podkopává naději, že se evropská ekonomika odráží ode dna.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.5.2018
    Nižší důvěra investorů v evropskou měnovou unii se promítla na devizovém trhu. Americký dolar vůči euru posílil na úroveň EUR/USD 1,170, kde se obchoduje i dnes ráno.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.6.2019
    Brusel pozdrží zahájení sankčního řízení s Itálií kvůli jejímu příliš schodkovému rozpočtu. Itálii tak vzniká další čas na vyjednávání a vytvoření nové dohody a zároveň má v plánu začít pracovat na rozpočtu pro rok 2020 dříve. Italské výnosy reagovaly na zprávu mírným nárůstem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.7.2018
    Dolar vůči euru od počátku týdne posílil o téměř 0,7 % na EUR/USD 1,1660. Podporuje ho očekávání slušného výsledku amerického HDP za druhé čtvrtletí, který bude zveřejněn v pátek. Zároveň ale trhy vyčkávají na zítřejší výsledek jednání prezidenta D. Trumpa s předsedou EK J.-C. Junckerem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.8.2018
    V USA došlo k výraznějšímu poklesu PMI vy výrobě na 54,5 bodů. Jedná se o nejnižší hodnotu od loňského podzimu. Jako hlavní problémy respondenti uvedli nedostatek volné kapacity a záseky v dodavatelském řetězci.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.9.2018
    Tento týden zahájí německý ifo. Společně s trhem očekáváme vesměs stagnaci nebo jen mírný pokles všech složek vzhledem k poslednímu vývoji obchodních válek.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 24.9.2019
    Průmyslový PMI index Německa se v září dále propadl na 41,4 a zaznamenal tak nejnižší hodnotu za posledních více než 10 let. Sektor služeb, který si až dosud vedl na rozdíl od průmyslu dobře, začal rovněž ztrácet dynamiku. Dosáhl pouze 52,5 bodu, což bylo o 2,3 bodu méně než v srpnu. Souhrnný kompozitní index se tak dostal poprvé od roku 2013 pod 50 bodů, když dosáhl hodnoty 49,1 bodu. Nízké úrovně indikátorů zvyšují obavy ohledně vývoje v dalších čtvrtletích a srážejí investiční aktivitu firem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.10.2018
    Tuzemský indikátor ekonomického sentimentu v říjnu mírně vzrostl na hodnotu 15,4 bodu. Důvěra podnikatelů si udržela zářijovou hodnotu 16,8 bodu, nedosahuje však hodnot z loňského roku. Spotřebitelská důvěra se oproti září zvýšila o jeden bod na 9,5 b. Navrací se tak k vyšším hodnotám z první poloviny roku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.1.2019
    Rada ECB na včerejším měnověpolitickém zasedání rozhodla o zachování základní sazby na současné úrovni 0,0 %. Rada guvernérů zopakovala záměr držet sazby na této úrovni minimálně do léta 2019. Zároveň připouští možnost, že sazby zůstanou na současné úrovni i déle, bude-li to nezbytně nutné pro udržení inflace eurozóny blízko pod dvěma procenty. Riziko pro ekonomiku eurozóny bylo přehodnoceno směrem dolů především kvůli geopolitickým faktorům. ECB bude i nadále reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů, které nakoupila v rámci programu kvantitativního uvolňování.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.5.2018
    ISM index ve výrobě pro USA v dubnu poklesl o 2 body na 57,3 bodů. Jedná se o druhý meziměsíční pokles v řadě od únorového více než čtrnáctiletého maxima. Přestože realizovaná hodnota leží o více než bod pod odhadem trhu, složka indexu měřící počet nových objednávek ukazuje stále solidní nárůst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.5.2019
    Na včerejším zasedání amerického FOMC nedošlo k žádnému překvapení a Fed ponechal stávající nastavení základních úrokových sazeb. Prezident Fedu J. Powell opět zmínil potřebu trpělivosti a ani z jeho komentáře nebylo zřejmé, jakým směrem bude vést následující pohyb sazeb. Nicméně celková i jádrová inflace poklesly pod dvouprocentní inflační cíl a tržní očekávání tak ve stále větší míře předpokládají nejbližší pohyb sazeb směrem dolů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.2.2019
    Během víkendu došlo ke značnému pokroku v americko-čínském jednání o nové obchodní dohodě. Americký prezident D. Trump proto potvrdil, že znovuuvalení cel na čínský dovoz odloží. Na jak dlouho budou cla odložena, nebylo stanoveno. Obě strany se však snaží dosáhnout shody, proto by cla už nemusela být znovu zavedena.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points