Úterý 19. březen 2024 05:08
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní zpráva z akciového trhu 9.4.2019

09.04.2019 08:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Vláda podpořila přísnější podmínky aukce sítí 5G, které by měly napomoci vstupu čtvrtého operátora.
  • Evropské akcie by měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.
  • Světový ekonomický kalendář je dnes relativně prázdný. Proto se pozornost investorů bude soustředit na vývoj obchodních vztahů Spojených států a Číny, kde po minulém týdnu nastalo informační vakuum.
  • Analytici Société Générale zahájili pokrývání dvou nových akciových titulů, a to amerického maloobchodního řetězce Amazon s nákupním doporučením a belgického realitního investičního fondu s doporučením Držet.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel pondělní obchodování různorodě. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 si polepšil o 0,1 % a technologický Nasdaq posílil o 0,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+0,5 %) a výrobcům nezbytného zboží (+0,4 %). Na opačné straně se nacházela především síťová odvětví se ztrátou 0,7 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Daří se burzám na Tchajwanu (+0,5 %) či v Thajsku (+0,5 %). Naopak ve ztrátě se pohybují například trhy v Indii (-0,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,1 %, jsou na tom nejlépe energetické společnosti se ziskem 3,1 %. Na opačné straně se nacházejí, s největší ztrátou 2,1 %, síťová odvětví.

Hlavními důvody, proč jsou akciové trhy od počátku týdne takové nerozhodné, jsou chybějící zprávy o dalším vývoji ohledně obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou a také varování analytiků, že nadcházející výsledková sezona v Americe by mohla být relativně slabá. Například investiční banka Morgan Stanley včera upozornila, že řada firem může v meziročním srovnání vykázat za první čtvrtletí letošního roku i pokles ziskovosti. Nicméně akciové trhy mají ve své hodnotě již tato očekávání započítána. Otázkou tedy je, jak moc slabá výsledková sezóna bude, nebo zda jsou očekávání chybná a výsledky nakonec pozitivně překvapí.

O2 Czech Republic

Vláda včera podpořila navržené podmínky aukce mobilních frekvencí sítí 5G. Podle nich by mohl dosavadní lídry trhu doplnit čtvrtý konkurent. „Schválené podmínky aukce zajistí, aby ho ostatní firmy pustily na trh,“ řekl premiér Andrej Babiš. Dražba, kterou uspořádá Český telekomunikační úřad, by měla probíhat od druhé poloviny letošního roku až do začátku příštího roku. Stát si od ní slibuje výnos kolem osmi miliard korun. Podle plánu ČTÚ má mít mobilní aukce dvě fáze. V té první by se o frekvence mohli ucházet zcela noví zájemci. Možnost kmitočty získat mají i Vodafone, T-Mobile a O2. Pokud ale budou mít o kmitočty zájem hned v začátku dražby, musí se státu zavázat, že na nich nebudou poskytovat služby klasickým zákazníkům. Frekvence budou moci pouze pronajímat menším, takzvaným virtuálním operátorům. Taková varianta se lídrům trhu nezamlouvá, považují ji za neférovou soutěž. Podle vyjádření T-Mobilu stanovil ČTÚ nepřiměřeně diskriminační kritéria. Druhá fáze aukce už má probíhat zcela bez omezení. I tak ale mají případní vyzyvatelé současných operátorů výhodu. Pokud v dražbě uspěje některý z nováčků, musí mu trojice lídrů trhu pronajmout vlastní sítě do doby, než si vystaví vlastní infrastrukturu.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.6.2018
    Americké trhy uzavřely středeční obchodování solidními zisky. Index Dow Jones vzrostl o 1,4 %, S&P 500 získal 0,9 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo zpracovatelům surovin (+1,9 %), finančním institucím (+1,8 %) a telekomunikačním společnostem (+1,5 %). Ztrátový byl pouze jediný sektor, a to utility, když si pohoršily o 2,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.8.2018
    Americký akciový trh uzavřel první seanci tohoto týdne v plusu. Index S&P 500 si připsal 0,4 % a vystoupal tak na svoji nejvyšší hodnotu od ledna letošního roku. Finančním akciím, které včera přidaly 0,4 %, pomohly výsledky investiční společnosti Berkshire Hathaway, energetické tituly (+0,3 %) podpořily rostoucí ceny ropy. Vůbec nejvíce se ale dařilo prodejcům zbytného zboží, jejichž akcie vzrostly o dvě třetiny procenta, následovaným informačními technologiemi se ziskem 0,6 %. Naproti tomu v červeném zakončili včerejší obchodování realitní developeři (-0,2 %) a telekomunikační společnosti (-0,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.10.2018
    Páteční obchodování na americkém akciovém trhu se neslo ve znamení ztrát. Důvodem byly zveřejněné statistiky z trhu práce. Ty vypovídají o napjaté situaci na pracovním trhu a potvrzují tak nutnost dalšího zvyšování úrokových sazeb. To představuje limitující faktor pro růst akciových trhů. Průmyslový Dow Jones ztratil 0,7 %, S&P 500 snížil svoji hodnotu o 0,6 % a technologický Nasdaq si pohoršil dokonce o 1,2 %. Ztrácely téměř všechny sektory, a to až 1,3 % (technologické společnosti). Jedinou výjimkou byla síťová odvětví, která si připsala 1,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.11.2018
    Povolební atmosféra ve Spojených státech vyhnala akciové trhy vzhůru. Průmyslový Dow Jones index a S&P 500 si shodně polepšily o 2,1 %. Technologický Nasdaq si připsal dokonce 2,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejziskovějšími odvětvími se stali výrobci luxusního zboží (+3,2 %) a farmaceutické firmy (+2,9 %). Nejmenší zisky si připsali výrobci nezbytného zboží, a to 0,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.2.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování ve ztrátách. Průmyslový index Dow Jones a S&P 500 shodně oslabily o 0,9 %. Technologický Nasdaq ztratil 1,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo energetickým společnostem (-2,1 %). Ty stáhla dolů klesající cena ropy, když cena za jeden barel ropy Brent včera oslabila o 1,5 USD na 52,5 USD. Zajímavější zisky si připsalo pouze odvětví utilit (+1,3 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.3.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně odepsaly 0,8 % své hodnoty a technologický Nasdaq poklesl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácely téměř všechny sektory s výjimkou utilit (+0,3 %). Nejhlouběji se propadli výrobci luxusního zboží, kteří zaznamenali ztrátu ve výši 1,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.4.2019
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování v zisku díky pokračující vlně optimismu ohledně obchodních jednání Spojených států a Číny. Index Dow Jones posílil o 0,2 %, S&P 500 si polepšil o 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,7 %) a síťovým odvětvím (+1 %). Na opačné straně se nacházely pouze zpracovatelé komodit se ztrátou 0,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.8.2018
    Americkému akciovému trhu se dařilo i v průběhu včerejší seance. Index S&P 500 si připsal 0,3 % a uzavřel tak na nejvyšší úrovni od 26. ledna letošního roku. Zřejmě nejzajímavější zprávou bylo, že Elon Musk zvažuje odkup akcií společnosti Tesla a jejich stažení z burzy. Akcie reagovaly růstem o 11 %. Nákupnímu apetitu přispěly i příznivé hospodářské výsledky firem.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.11.2018
    Akciové trhy ve Spojených státech včera částečně korigovaly středeční růst. Průmyslový Dow Jones index posílil o čtyři setiny procenta, S&P 500 oslabil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejhůře dopadly energetické společnosti, které přišly o 2,2 % své hodnoty. Důvodem byl včerejší pokles cen ropy na světových trzích z přibližně 72 USD za barel na necelých 71 USD za barel. Nedařilo se ani telekomunikačním společnostem (-0,9 %) či zpracovatelům komodit (-0,5 %). Nejúspěšněji včerejšek zakončily finanční instituce se ziskem 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.1.2018
    Americkým trhům se přes ne moc příznivé otevření trhů podařilo pondělní obchodování zakončit převážně v zelených číslech. Průmyslový Dow Jones ztratil necelou jednu desetinu procenta, S&P 500 index přidal 0,2 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce dařilo utilitám (+0,9 %). Druhé místo obsadila dvojice sektorů energií a nemovitostí, když si shodně připsaly 0,6 % hodnoty. Ztráty utrpěla pouze odvětví zdravotní péče (-0,4 %) a finanční instituce (-0,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.5.2018
    Americké trhy zakončily úterní obchodování téměř beze změn oproti pondělním uzavíracím cenám. V rámci indexu S&P 500, který odepsal pouhé tři setiny procenta, se nejméně dařilo sektoru utilit (-2,5 %). Před většími ztrátami pomohly indexu hlavně energetické společnosti (+0,8 %) spolu s dvojicí odvětví, průmyslových podniků a finančních institucí, která si připsala zisky ve výši 0,7 %.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ADP report potvrdí dobrou situaci na americkém trhu práce
    Dnes bude zveřejněn pouze ADP report mapující situaci na americkém trhu práce. Ten by měl vykázat vysoký počet volných pracovních míst a nahrát tak kurzu dolaru. Včera jsme vydali naše nové Ekonomické výhledy pod názvem „Ve znamení silného růstu“. Více informací naleznete ZDE.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Aleš Michl se stane novým členem bankovní rady ČNB
    Včerejší zprávou dne je potvrzení Aleše Michl jako nového člena bankovní rady ČNB. Domácí centrální banka tak přivítá ekonoma, který preferuje silnou korunu. Zařadit by se tak mohl do jestřábího křídla. Investoři ve světě však dnes budou sledovat hlavně americká čísla z trhu práce. I přes působení hurikánu Florence očekáváme další velmi dobrý výsledek.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americká centrální banka ponechá sazby beze změny
    Hlavní událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta sice ponechá úrokové sazby beze změny, mohla by však oznámit své plány ohledně snižování bilanční sumy. Náš hlavní scénář však počítá s tím, že k tomuto kroku přistoupí až v září. Ve stínu zasedání Fedu dnes zveřejněná data zřejmě zaniknou. Bude mezi ně patřit prodej nových domů ve Spojených státech a francouzská červencová spotřebitelská důvěra. Ta by se měla udržet na vysokých hodnotách z minulého měsíce.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americká ekonomika stále vytváří nová pracovní místa
    Konec tohoto týdne přináší první zajímavá data letošního roku. Data z amerického trhu práce ukáží, že americké hospodářství stále vytváří pracovní místa ve velkém. Naznačí tak, že postupná normalizace měnové politiky může pokračovat. Na druhé straně statistici v eurozóně ukáží, že inflace v EMU je stále slabá. Celkově by tak dnešní data měla svědčit zeleným bankovkám.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americké maloobchodní tržby budou limitovány prodeji aut
    Americké maloobchodní prodeje budou dnes v centru dění. Celková statistika vykáže pod vlivem prodejů aut slabý růst. Kontrolní skupina vstupující do výpočtu HDP by ale mohla zaznamenat solidní tempo. Investoři dnes budou také po očku sledovat zasedání euroskupiny, která kromě Řecka bude řešit budoucnost eurozóny. Žádné závěry se ovšem vzhledem k blížícím se německým volbám očekávat nedají.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americký ADP report potvrdí dobrou kondici trhu práce
    Listopadový ADP report ukáže slušný počet volných pracovních míst v americké ekonomice. V eurozóně bude kalendář ekonomických událostí prázdný. Dynamika českých říjnových maloobchodních tržeb bude díky utažené situaci na trhu práce a také vyššímu počtu pracovních dní silná.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americký Fed zvedne sazby a naznačí rozpouštění nahromaděných aktiv
    Klidné obchodování z prvních dvou dnů tohoto týdne dnes rozčeří důležité statistiky ze Spojených států, na které naváže zasedání Fedu. Americká čísla podle nás zklamou, když zejména inflace ukáže na ještě větší zpomalení, než trhy čekají. Fed by však zklamat neměl a potřetí v tomto cyklu by se měl odhodlat ke zvýšení sazeb. To trhy ale očekávají. Důležitější tak bude, co Fed řekne například o plánu rozpouštět aktiva, která naakumuloval v průběhu programu kvantitativního uvolňování.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americký maloobchod se zotavil z lednového propadu
    Ve Spojených státech budou dnes zveřejněny únorové maloobchodní tržby. Z červených čísel se sice dostanou, žádný raketový růst to ale nebude. Svými výsledky neoslní ani lednový průmysl v eurozóně. Kvůli nižší výrobě tepla dokonce meziměsíčně poklesne.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americký nemovitostní trh ukáže pokles
    Obchodování by dnes mělo zůstat klidné. V Evropě ani v regionu nebudou zveřejněna žádná nová data a v USA očekáváme pouze méně zajímavé údaje z trhu nemovitostí. Potenciál pohnout kurzem hlavního měnového páru mají tak pouze vystoupení evropských centrálních bankéřů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank