Úterý 19. březen 2024 04:44
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Americké akcie strácajú viac ako percento. GBP pokračuje v raste.

22.01.2019 18:11  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na trhy sa vrátila negatívna nálada. Nie je to možné pripísať jednej konkrétnej udalosti, skôr ide o korekciu po takmer štyroch pozitívnych týždňoch na amerických akciách. Trhy čakajú na to, ako dopadnú pokračujúce rokovania medzi USA a Čínou. Deadline pre dohodu je koniec februára, inak americko-čínsky obchod čakajú ďalšie clá a aj necolné obštrukcie. Nemecký DAX ukončil obchodovanie so stratou 0,4%, v USA strácajú hlavné indexy viac ako percento. Americké akcie sú však stále o 12% vyššie ako počas vianočných miním.

Dnešný vývoj na akciových trhoch


Dnes vyšlo viacero zaujímavých čísel:

Nemecký ZEW index ekonomických očakávaní vzrástol už druhý mesiac po sebe na z -17,5b na -15b. (očakával sa jemný pokles na -18,8). Záporné číslo znamená, že väčšina respondentov stále očakáva ďalšie spomalenie nemeckej ekonomiky, je ich však menej ako v predošlých troch mesiacoch. Čiastočne je to dané aj slabým aktuálnym ekonomickým vývojom, ktorý obmedzuje priestor pre ďalšie spomalenie. Každopádne, ZEW stagnuje už viac ako pol roka, a to výrazne nad úrovňami z posledných recesií, čo môže byť určitým signálom, že spomalenie nemusí byť príliš výrazné.

Vývoj nemeckého ZEW indexu očakávaní


Predaje domov na americkom sekundárnom trhu zaznamenali ďalší prepad, medzimesačne o silných 6,4% na 4,99 mil. anualizovane (čakal sa pokles na 5,27 mil.), čo predstavuje najnižšiu úroveň od roku 2015. Je to ďalšie potvrdenie trendu spomalenia na americkom trhu s bývaním, za ktorým stoja predovšetkým vyššie sadzby FEDu. Hoci z dlhodobého pohľadu je to stále solídne číslo, z nášho pohľadu to znamená ďalšiu červenú pre zvyšovanie úrokových sadzieb. Pre dolár je to zlá správa, ale len páre s bezpečnými prístavmi typu JPY, pretože odloženie zvyšovania sadzieb čaká aj ďalšie ekonomiky. Akcie na toto číslo reagovali spočiatku len obmedzene, slabšie predaje domov však mohli prispieť k neskoršiemu poklesu akcií.

Vývoj predaja domov na americkom sekundárnom trhu


Britský trh práce je aj napriek BrExitovému chaosu na tom dobre. Medziročný rast miezd zrýchlil na 3,4% (očakávania hovorili o 3,5%). Rast miezd teda ostáva na najvyšších úrovniach od roku 2009, čo je pre spotrebu domácností pozitívna správa. Prírastok počtu nezamestnaných dopadol podľa očakávaní  na úrovni 20 tis.

Dáta z britského trhu práce síce pomohli libre, ani zďaleka však neboli hlavným podporným faktorom. Tým je Mayovej plán B ohľadom BrExitu spočívajú v tom, že Británia skúsi ešte rokovať o írskej poistke, čo sa nedá označiť za nový plán. Neexistencia alternatívneho plánu teda podľa trhov zvyšuje pravdepodobnosť, že Británia predĺži prechodné obdobie a že BrExit bude mäkký alebo že nebude vôbec. EURGBP dnes atakuje rezistenciu pri úrovni 0,876.

Vývoj EURGBP (H1)


Dnes večer ešte očakávame vyššiu volatilitu na NZD, po zverejnení kvartálnej inflácie (22:45). Na zajtrajšok bude ekonomický kalendár prázdnejší, v ranných hodinách zasadá Bank of Japan, tá však nemá dôvod robiť žiadne opatrenia a do obchodovania na USDCAD môžu prehovoriť kanadské maloobchodné tržby (14:30).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké akcie se vrací z klíčové resistence, Morgan Stanley zklamala
    Futures na americké indexy jsou pod mírným tlakem poté, co se dostaly až na svá měsíční maxima. Z makra dnes přišly na řadu jen méně zajímavé výsledky z USA, kde příjemně překvapil Philly Fed i výsledky nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Philly Fed index poskočil na 17b. proti konsenzu 9,5b., a to hlavně s pomocí sub-indexu nových objednávek, který rostl na 21,3b. proti konsenzu 13,3b. Zaostával naopak sub-index nezaměstnanosti, který klesl na 9,6b. proti konsenzu 19,1b.
  • Americké akcie si dělají pauzu po pěti dnech ztrát, Evropu pesimismus ještě neopouští
    Americké akciové trhy poprvé po pěti dnech rostou, hlavní indexy připisovaly po půlhodině obchodování kolem 1 % i více. V zeleném jsou také americké desetileté výnosy, které se vzdálily historickým minimům. Zlato, vyhledávané v době zvýšené nejistoty, redukuje průběžné zisky a v podvečer je zhruba na svém, tedy u 1635 USD za unci.
  • Americké akcie sílí, brexit se chýlí ke konci a ceny ropy jdou dolů
    Americké akcie posilují díky pokroku v rámci obchodní války mezi Čínou a USA. Také brexit konečně zaznamenal značný posun. Cena ropy začala klesat. V prosinci mají vstoupit v platnost americká cla na čínské zboží uvalená v rámci obchodní války mezi mocnostmi. V případě pozitivního vývoje jednání by mohla být tato cla i zrušena. Obchodní spor s nepatrným pozitivním vývojem mezi USA a Čínou však pomohl k růstu akcií některých společností, zejména v oblasti technologií.
  • Americké akcie si nakonec včera připsaly slušné zisky
    Americký akciový index S&P 500 si včera polepšil o 1,1 %. Po vlažném začátku seance nakonec index v průběhu celého dne zisky postupně navyšoval. Hned šest sektorů v čele s komunikacemi přidalo přes jedno procento. Jedinými dvěma propadlíky se staly akcie komoditních společností a průmyslových podniků, jejichž hodnota se snížila o 0,7 %, respektive 0,3 %.
  • Americké akcie si vedou lépe než evropské, koruna dnes pod tlakem
    Vývoj na akciových trzích se odpoledne zlepšuje. Evropské indexy sice zůstávají v červeném, ale Amerika se zvedá. Zejména se to týká Nasdaqu, který stoupá o 0,3 pct, zatímco S&P 500 následuje s 0,2procentním ziskem. Evropa své denní ztráty aspoň zmenšuje, když se DAX obchoduje -0,7 pct, CAC 40 je -0,8 pct a AEX spolu s FTSE 100 ztrácí 0,4 procenta.
  • Americké akcie si žijú vlastným životom. Vďaka technologickým firmám.
    Pozrel som sa na to, ako sa vyvíja ocenenie jednotlivých akciových indexov (pomer ceny k očakávaným ročným ziskom). Konkrétne som porovnával jeho aktuálny stav s päťročným priemerom. Takmer všetky indexy, na ktoré som sa pozeral, majú ocenenie hlboko pod päťročným priemerom. Hlavnými dôvodmi sa javia byť obavy o dopady obchodných vojen a o dopady aktuálneho výplachu mien rozvíjajúcich sa ekonomík. V praxi to znamená, že vyzerajú byť lacné a že pokiaľ sa nenaplnia aktuálne obavy, tak môžu ísť akcie vyššie.
  • Americké akcie směřovaly před Dnem Martina Luthera Kinga vzhůru
    Finanční trhy v pátek ovládla volatilita, protože investoři vzhledem k možným brzkým letošním zvýšením úrokových sazeb přehodnocovali strategie. Index S&P 500 se obchodoval poblíž seančních minim, zatímco výnosy státních dluhopisů spolu s dolarem rostly.
  • Americké akcie stahují do červeného neuspokojivé výsledky firem a vyšší sázky na recesi
    Evropské akcie míří k lehce zelenému závěru obchodování, a to zejména díky sektoru nemovitostí a informačních technologií. Do červeného naopak míří komunikační služby a zdravotnictví.
  • Americké akcie stále táhnou
    První odhady hrubého domácího produktu za jednotlivé evropské země i za eurozónu jako celek za třetí čtvrtletí, které byly publikovány v závěru...
  • Americké akcie stoupají, eurozóna zpomaluje
    Minulý týden uzavřely akciové indexy v zelených číslech. Pozitivní vývoj v USA následovala i Asie, kde akcie rostly 3 dny po sobě a přiblížily se 6ti měsíčním maximům. Důvodem byla především data z trhu nemovitostí a údaje o prodejích nových domů v USA. V pondělí byly trhy v Americe a Velké Británii zavřené.
  • Americké akcie sú drahé. Od dot-com bubliny boli drahšie len jeden týždeň
    Americké akcie v uplynulom týždni po vyše roku opäť posunuli historické maximá nahor. Všetko to však bolo ťahané pozit...
  • Americké akcie tento týden táhnou dolů hlavně technologické firmy
    Americké trhy měly včerejší obchodování jako na houpačce. Zisky byly střídány ztrátami a naopak. Bohužel celé toto kolísání skončilo finálně ve ztrátě. Jedním z hlavních viníků jsou opět technologické společnosti, především Amazon, který se propadl o 4,4 %. Cena jeho akcií reagovala na zprávy, že prezident Donald Trump se bude chtít na Amazon zaměřit a možná bude i uvažovat o zvýšení jeho zdanění. Index Dow Jones uzavřel se ztrátou pouhých čtyř setin procenta, S&P 500 oslabil o 0,3 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,9 %. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce propadl energetický sektor, a to o celá 2 %. Na opačné straně se nacházejí realitní developeři se ziskem 1,8 %.
  • Americké akcie ukončili dlhú sériu, po 109 dňoch klesli o viac ako 1%. Rastový trend sa môže zastaviť
    Včerajší pokles amerického akciového indexu S&P 500 o 1,24% znamenal ukončenie série 109 obchodných dní bez viac ako jednopercentného intradenného poklesu. Bola to najdlhšia takáto šnúra od roku 1995 (kedy dosiahli 110 dní). Celkovo to bola deviata najdlhšia takáto séria v histórii (@bespokeinvest):
  • Americké akcie umazaly další ztráty
    Americké trhy včera pokračovaly v mazání nedávných ztrát. Index S&P 500 posílil o 2 %, a tak rozšířil své týdenní zisky již na 4 %. Své investory po delší době příjemně překvapila čínská společnost Alibaba poté, co reportovala tržby ve svém finančním 4Q ve výši 204,05 mld. juanů, zatímco analytici v průměru očekávali 200,59 mld. juanů. Akcie Alibaba posílily o více než 14 %.
  • Americké akcie uzavírají výš, Dow Jones si připisuje 0,61 %
    Nejziskovější složkou indexu Dow Jones dnes byla Salesforce.com Inc, která si připsala 3,62 bodů, resp. 2,36 %, a uzavřela na hodnotě 156,90. JPMorgan Chase & Co vzrostla o 2,70 bodů, resp. 2,33 %, a uzavřela na úrovni 118,60. Goldman Sachs Group Inc vzrostla o 4,82 bodů, resp. 1,46 %, a uzavřela na hodnotě 335,38.
  • Americké akcie uzavírají výš, Dow Jones si připisuje 0,97 %
    V závěru obchodování na Newyorské burze Dow Jones vzrostl o 0,97 % a dosáhl tak měsíčního maxima, index S&P 500 vzrostl o 1,23 % a index NASDAQ Composite o 1,84 %.
  • Americké akcie uzavírají výš, Dow Jones si připisuje 0,98 %
    Přední americké akciové indexy na začátku dnešního obchodování rostou. Podle agentury Reuters zmírnil program na záchranu Credit Suisse obavy z rozšíření a investoři nyní čekají na rozhodnutí amerického Federálního rezervního systému, který dnes zahajuje své dvoudenní zasedání.
  • Americké akcie uzavřely na nižší úrovni, Dow Jones klesl o 0,29 %
    Mezi složkami indexu Dow Jones se dnes nejvíce dařilo společnosti Walmart Inc, která vzrostla o 3,13 b. neboli 2,30 % a uzavřela na hodnotě 139,29 b. Společnost Amgen Inc vzrostla o 4,05 b. neboli 1,77 % a uzavřela na 232,64 b. Společnost International Business Machines vzrostla o 2,07 b. neboli 1,67 % a uzavřela na 125,93 b.
  • Americké akcie uzavřely na nižší úrovni, Dow Jones klesl o 0,56 %
    Při uzavření newyorské burzy klesl index Dow Jones o 0,56 % na šestiměsíční minimum, index S&P 500 klesl o 0,73 % a index NASDAQ Composite klesl o 0,28 %.
  • Americké akcie uzavřely na nižší úrovni, Dow Jones klesl o 0,58 %
    Mezi složkami indexu Dow Jones vykázala dnes největší zisky společnost Chevron Corp, která vzrostla o 2,92 bodů neboli 1,81 % a uzavřela na hodnotě 164,65. Společnost Quotes Dow Inc vzrostla o 0,96 bodů (1,54 %) a zakončila obchodování na úrovni 63,35. Společnost The Travelers Companies Inc vzrostla o 2,27 bodů neboli 1,26 % a uzavřela na hodnotě 182,58.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024