Úterý 19. březen 2024 06:21
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Trump letošní Davos vynechává, bude mu ale hodně pískat v uších

21.01.2019 17:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Letošní Světové ekonomické fórum v Davosu, které se koná tento týden, se musí obejít bez účasti osoby, o níž se tam bude bezesporu nejčastěji diskutovat. Řeč je o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. On a další klíčoví muži americké administrativy – jako ministr financí Steven Mnuchin nebo obchodní zmocněnec Robert Lighthizer – nedorazí oficiálně kvůli částečné odstávce americké vlády, takzvanému shutdownu.

Trump zjevně chce, aby americká veřejnost získala pocit, že je mu trapné navštěvovat napomádovanou konferenci globalistické elity zrovna v době, kdy je kvůli odstávce vlády a veřejné správy země „vypnuto“ 800 tisíc jejích pracovníků. Nedostávají plat a stále s větším rozhořčením a obavami sledují patovou situaci mezi Trumpem a demokraty.

Americký prezident však svým voličům neúčastí v Davosu vysílá další vzkaz. Signalizuje, že záležitosti, které řeší „svět“, jsou pro něj druhořadé. Důležitější je to, co se děje doma – v Americe. Tím se vemlouvá do přízně podstatné části svého elektorátu, která si přeje, aby v duchu svého nejznámějšího hesla učinil „Ameriku opět špicovou“. I kdyby to mělo být na úkor zbytku světa.

Což se právě tak trochu děje. Protože největší hrozby, které letos číhají na světovou ekonomiku, se tak či onak Trumpa týkají.

V předvečer úterního zahájení fóra zveřejnil Mezinárodní měnový fond prognózu letošního globálního hospodářského růstu. Ten by měl zpomalit na 3,5 procenta z loňských 3,7 procenta. V říjnu přitom MMF předpovídal, že tempo růstu letos zůstane na loňské úrovni.

Za klíčové riziko pro vyhlídky světové ekonomiky považuje fond hrozbu eskalace obchodních sporů. Ty, jak známo, eskaluje zejména právě Trump. Světový růst by mohlo ohrozit také překvapivě prudké zpomalení růstu čínské ekonomiky. Pokud k němu dojde, klíčovým viníkem bude také Trump. Čína totiž zpomaluje i kvůli obchodní válce. Obchodní válka a Čína, to budou témata, o nichž se bude v Davosu mluvit zejména. Šéfovi Bílého domu z toho bude pořádně pískat v uších.

Trumpovo shánění politických bodů na úkor zbytku světa se týká i nás v Česku, a ne že ne. Čína loni rostla nejpomaleji od roku 1990. Přitom zpomalení čínské ekonomiky o jedno procento vyvolává pokles české ekonomiky v rozsahu 0,25 až 0,3 procenta, takže dopad současného zpomalení Číny hmatatelný negativní otisk na výkonu české ekonomiky zanechává.

Důvodem je vysoká otevřenost tuzemské ekonomiky a silná závislost na vývozu do Německa. V letech 2016 i 2017 přitom Čína předčila Spojené státy jakožto nejdůležitější obchodní partner Německa. Čínské zpomalení se loni promítalo do zhoršení výkonu německého průmyslu, které pro změnu vedlo ke ztrátě dynamiky průmyslu českého. Celkově je celý středoevropský region zpomalením Číny poznamenán více než například eurozóna.

Účastníci davoského fóra se tento týden většinově nepochybně shodnou na tom, že obchodní válku je třeba zmírnit, ideálně ukončit. My v Česku bychom si to měli přát s nimi. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trump chce ještě větší fiskální balík než demokrati. Americké akcie rostou
    Témata ovlivňující finanční trhy zůstávají stále stejná a u jednoho jsme se dočkali nového překvapení. Jde o americký fiskální balík, v jehož souvislosti Donald Trump už po několikáté mění názor. Podle dnešních prohlášení by byl pro rozpočtové výdaje i nad 2,2 bilionu USD navrhovanými demokraty a neřeší, jaké hlasy ho v Kongresu nakonec protlačí. O fiskálním balíku doslova prohlásil, že ho chce ještě větší než demokrati. To je další podstatný posun po dřívějším plánu minimálního stimulu a pozdějším kompromisním návrhu.
  • Trump chce pro USA koupit Grónsko, které jako první vystoupilo z EU. Byl by to největší realitní obchod dějin, souhlas Dánska ale nemá
    Ne, není to vtip. Americký prezident Donald Trump chce pro Spojené státy koupit největší ostrov světa, Grónsko. Grónsko, které jako první území vystoupilo z Evropské unie, resp. někdejšího Evropského hospodářského společenství, a to už v roce 1985, je nezávislým teritoriem pod částečnou dánskou správou. Dánsko zodpovídá za obranu a zahraniční a měnovou politiku Grónska.
  • Trump chce zablokovat dokončení plynovodu Nord Stream 2. Jazýčkem na vahách nyní bude Dánsko
    Americký prezident Donald Trump stupňuje svoji kritickou rétoriku vůči projektu plynovodu Nord Stream 2. Včera pohrozil, že zváží sankce, které by celý projekt zablokovaly. Washington se obává zejména dalšího růstu závislosti podstatné části Evropy na ruském plynu.
  • Trump chce zakázat čínský TikTok. ČNB vidí zotavení ekonomiky až v 2022
    Aktivita zpracovatelského sektoru ve Spojených stech zaznamenala v červenci nejvyšší tempo růstu za téměř jeden a půl roku, když index aktivity ve zpracovatelském sektoru vzrostl z 52,6 bodu na 54,2 bodu a druhý měsíc za sebou se tak nachází nad padesátibodovou hranicí, která odděluje růst aktivity od poklesu.
  • Trump i Xi šíří optimismus, ale trhy jsou před americkými daty opatrné
    Ke konci týdne tu máme opět příznivé komentáře k průběhu čínsko-amerických jednání, a to hned z nejvyšších míst. Americký prezident Trump řekl, že dohody s Čínou může být dosaženo do čtyřech týdnů. Po řadě nekonkrétních vyjádření nechávajících termín otevřený se tak můžeme něčeho chytit. Vedle toho i čínský prezident Xi uvedl, že v jednáních s USA bylo dosaženo podstatného pokroku.
  • Trump i začátkem týdne zatím v centru všeho dění, USD své páteční ztráty většinou stále drží
    Pondělní seance je v plném proudu a málokoho po minulých týdnech asi překvapí, že v čase na data chudého ekonomického kalendáře se na finančních trzích opět řeší Donald Trump. Přestože na trzích stále ještě rezonují jeho páteční komentáře na adresu dolaru a americké měnové politiky, Trump si i tak o víkendu našel nové téma, když na svém twitteru začal vyhrožovat se zapnutým caps lockem Íránu.
  • Trump kritizoval Čínu za nenavýšení nákupů zemědělských produktů
    Včera odpoledne americký prezident začal znovu kritizovat Čínu na Twitteru. V jednom ze svých tweetů uvedl, že Čína zatím nezačala s navýšením nákupů amerických zemědělských produktů a že doufá, že tak brzy učiní. Připomeňme, že bylo toto téma podle Trumpa jedním z příslibů, který mu Čína dala na G20, i když čínská média po G20 o tomto příslibu neinformovala.
  • Trump kritizoval OPEC kvůli vysokým cenám ropy; dohoda mezi USA a Čínou v nedohlednu
    V neděli byly zveřejněny maloobchodní tržby z Nového Zélandu, které ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 1,7 %, což byl nejvyšší nárůst od února minulého roku.
  • ​Trump kritizuje FED, Brexit: dohoda je za dveřmi – ranní analýza 10.10.2018
    Trumpovi se nelíbí, že FED zvyšuje úrokové sazby. Nesouhlasí s tak rychlým navyšováním sazeb, nemyslí si, že mají Spojené Státy problémy s inflací. Trump také včera zopakoval, že je připraven uvalit na Čínu další nová cla ve výši 267 miliard USD, pokud se bude Čína mstít za dosavadní uvalená cla.
  • Trump krotí tržní optimismus - cla porostou. Eurodolar opět míří dolů
    Nadšení ze silných amerických předvánočních nákupů a posunu situace kolem italského rozpočtu v úvodu týdne pozitivně naladilo finanční trhy, ale jen do chvíle, než se do hry opět vložil Donald Trump. Ten trhům rychle připomněl jednu z hrozeb, totiž nová cla.
  • Trump „mává“ s cenou ropy, pohonné hmoty v Česku zlevňují
    Benzín v uplynulém týdnu opět mírně zlevnil, nafta jakbysmet. Litr benzínu je o devět haléřů levnější než před sedmi dny, stojí 32,48 koruny, a je tak nejlevnější od letošního dubna. Nafta v průměru vyjde na 31,69 koruny, o pět haléřů méně než před týdnem, a je rovněž nejlevnější od dubna.
  • Trump má vítězství na dosah. Akciové trhy reagují pádem
    Po brexitu jsme se letos dočkali dalšího překvapení. Donald Trump se podle výsledků dnešního rána s největší pravděpodobností stane prezidentem Spojených států, což nad ránem vylekalo finanční trhy, které se dostávají pod silný prodejní tlak. Futures na americké indexy ztrácí okolo čtyř procent a o více než procento se na páru s eurem propadá také americký dolar. Daří se naopak bezpečným přístavům, jako jsou japonský jen, zlato, nebo dluhopisy. Volby budou na finančních trzích rezonovat také během dnešní seance a i když jsou trhy nervózní, do dalších dnů počítáme s tím, že se situace začne spíše stabilizovat.
  • Trump mluví o odložení voleb. Akcie padají, data jim nepomohla
    Dnešek přinesl zajímavá makrodata. Německá a americká ekonomika klesly za jediný kvartál o desetinu, čehož nebyly svědky celé generace. Počítalo se tím už dlouho, ovšem investoři podle nás tak trochu doufali, že čísla budou nakonec lepší, tak jako jiné statistiky z průběhu druhého čtvrtletí. Nakonec tedy důvod ke zlepšení sentimentu nepřišel. Naopak týdenní žádosti o dávky v nezaměstnanosti se znovu zvýšily a naznačily tím, že se opravdu oživení nyní asi zadrhává, jak ostatně varuje Fed už nějaký čas.
  • Trump mluví o rychlé dohodě. Trhům se to líbí, ale zkušenost vybízí k opatrnosti
    Poslední dny jen dokládají, jak se nálada kolem jednání USA s Čínou dokáže přelévat z jedné strany na druhou a zpět. Hráči na trzích jsou však očividně opatrnější a nepodléhají přílišnému optimismu ani pesimismu o dalším vývoji obchodní války. Donald Trump sice v OSN kritizoval Čínu, ale pak také řekl, že začíná znovu kupovat americké zemědělské komodity a že jsou na sebe s Číňany nyní "hodní".
  • Trump môže v najbližších siedmych dňoch poslať ropu prudko nahor
    Je možné, že v nasledujúcich dňoch sa na trhoch s ropou zvýši volatilita. Kvôli Trumpovi. 17. mája totiž končí dočasné zrušenie sankcií voči Iránu (ktoré je dôsledkom dohody o nukleárnom programe) a Trump ho musí obnoviť. A či ho obnoví, nie je zatiaľ úplne jasné. Trump totiž nie je s Iránom veľký kamarát, popri viacerých verbálnych útokoch ho v januári zaradil na zoznam siedmych krajín, ktorých občanom zakázal vstup do USA. Tieto pravidlá boli medzičasom zmiernené, určité obmedzenia však stále platia. Z tohto je možné vyčítať, že Trump Irán príliš v láske nemá.
  • Trump může slavit. Dnes oznámený rychlejší než očekávaný růst americké ekonomiky táhne spotřeba domácností a u listopadových voleb republikánům
    Americká ekonomika ve třetím letošním čtvrtletí expandovala tempem 3,5 procenta. Trh přitom ve střední hodnotě odhadů analytiků počítal s nižším růstem, 3,3 procenta. Ve druhém čtvrtletí rostla nejsilnější ekonomika světa tempem 4,2 procenta, takže dohromady tato dvě čtvrtletí vykazují nejrychlejší růst od roku 2014. Expanze se opírá v prvé řadě o silnou spotřebu amerických domácností, která k růstu přispěla 2,69 procentního bodu. Spotřeba nečekaně zrychlila a přidala čtyři procenta. Jedná se o její nejlepší výkon taktéž od roku 2014.
  • Trump nakažen koronavirem, DAX30 pod tlakem
    Německý DAX30 se po býčího pohybu z minulého týdne zastavil v obchodním rozmezí 12 700 až 12 900 bodů. V pátek prorazil akciový index níže poté, co byl americký prezident Trump nakažen koronavirem. To vedlo k nejistotě mezi účastníky trhu. Technicky je pokles jednoznačně medvědím signálem, který může vytvořit cestu až na úroveň 12 200 bodů.
  • Trump na nic nečekal a znovu otřásl s trhy. Trpí i koruna
    Netrvalo dlouho a přišlo, co asi přijít muselo - Donald Trump hrozí dalšími cly na čínské zboží. Zcela ve svém stylu se snaží zaskočit protivníka: Z dříve avizovaných cel na zboží za 100 mld. USD se stává 200 miliard. Reakce tedy přišla rychle a byla výraznější, než se čekalo, takže to vypadá, že i čínská odpověď na první cla amerického prezidenta zaskočila.
  • Trump naplnil hrozbu, navýšil cla, poškozeno bude i Česko. Peking chystá protiútok, zatím na jeho pokyn státní fondy vykupují akcie
    Americký prezident Donald Trump dnes ráno středoevropského času naplnil svoji hrozbu a zvýšil cla na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů ročně. Nová cla se týkají více než 5700 položek, včetně vánočních ozdob nebo dětských autosedaček.
  • Trump narazil na modrú stenu
    Demokratických škandálov pribúda, no názor demokratických voličov to príliš nemení. Iba 7% z nich tvrdí, že zváži podporu Clintonovej. Rovnako posledné odhady preferencií nerozhodnutých voličov ukazujú, že tí sa prikláňajú skôr na stranu demokratov. Trumpov boj však nie je prehraný, šance stále sú.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI