Úterý 19. březen 2024 09:44
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

USDJPY má na dostrel okrúhlu úroveň 110. A má solídnu šancu ju pokoriť.

31.12.2018 10:25  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

USDJPY sa dnes v dopoludňajších hodinách dostal na dostrel okrúhlej úrovne 110. Takéto okrúhle úrovne bývajú obvykle silnými technickými hranicami, ktoré majú tendenciu udeliť menovému páru hybnosť jedným či druhým smerom. Konkrétne úroveň 110 v auguste zastavila pokles USDJPY a odštartovala rastový trend, ktorý trval až do októbra. V máji, po dvoch neúspešných pokusoch, naopak prekonanie tejto hranice udelilo USDJPY pozitívne momentum, ktoré trvalo niekoľko dní.

USDJPY (D1)

Z fundamentálneho pohľadu to aktuálne vyzerá, že prekonanie hranice 110 je reálne. A to minimálne kvôli vývoju nasledovných aktív:

1) USDJPY ako barometer nálady na trhoch má tendenciu sa hýbať spoločne s akciami. Tie v posledných týždňoch klesli podstatne viac ako USDJPY

Vývoj USDJPY a indexu Nikkei

2) Keďže sa výnosy z 10-ročných japonských dlhopisov takmer vôbec nehýbu, tak má USDJPY tendenciu sa hýbať spolu výnosmi z 10-ročných amerických dlhopisov, ktoré odzrkadľujú očakávania budúcej politiky FEDu. A tie v posledných týždňoch tiež výrazne ustúpili.

Vývoj USDJPY a výnosov z 10-ročných amerických dlhopisov

3) V neposlednom rade má USDJPY tendenciu hýbať opačne ako zlato, ktorému očakávania vyššieho úročenia v USA neprajú a naopak očakávania nižšieho úročenia pomáhajú. Rast zlata v posledných týždňoch bol taktiež o niečo silnejší ako pokles USDJPY.

Vývoj USDJPY a zlata (inverzne)

Je reálne, že hranica 110 onedlho padne. Zmeniť sa to môže jedine v situácii, kedy by zrazu zmizla z trhov averzia k riziku a akcie by začali prudko rásť, čo by ubralo jenu vietor z plachiet.

Klíčová slova: USA | Nikkei | Akcie | Momentum | Trend | Zlato | USDJPY | Výnosy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USD/JPY: Kdy začne japonský jen růst?
    Spekulanti maximálně posílili medvědí pozice na jenu, protože se obecně očekává zvýšení sazeb Federálního rezervního systému.
  • USDJPY klesá, keďže premiér Abe rezignuje
    JPY vzrástol vďaka správam, podľa ktorých plánuje japonský premiér Abe rezignáciu. Jeden z členov vládnucej strany neskôr potvrdil, že Abe má v úmysle rezignovať, ale vo funkcii zotrvá, kým sa nenájde jeho nástupca. USDJPY klesol smerom k úrovni 106,10 z úrovne 107,00. Nikkei (JAP225) po týchto správach vymazal včerajšie zisky a zaznamenal pokles o 1,4% nižšie.
  • USDJPY klesá po dotyku 150❗
    USD/JPY dnes odpoledne zažil masivní propad. Pohyb byl obrovský a velmi rychlý a došlo k němu několik sekund poté, co se dvojice dotkla úrovně 150,00 – nejvýše od října 2022! Toto je důležitá oblast, protože je často vnímána jako úroveň, která spustí intervenci ze strany Bank of Japan, což byl případ v minulosti. Před tímto propadem byl pár na vzestupu tažený posílením amerického dolaru, vyvolaným prudkým nárůstem údajů o volných pracovních místech JOLTS za srpen.
  • USDJPY klesá po intervenci BoJ
    USDJPY se propadl z přibližně 145,80 pod 143,50 po intervenci Bank of Japan. Silný pohyb směrem dolů na USDJPY nastal kolem 10:00 a asi o 15 minut později Masato Kanda, japonský nejvyšší FX diplomat, potvrdil, že intervence skutečně proběhla. Kanda řekl, že budou i nadále monitorovat trhy s vysokou naléhavostí, protože vláda se obává nadměrného znehodnocení JPY.
  • USD/JPY klesá po vytvoření pin baru
    USD/JPY se od začátku roku pohybuje ve stabilně rostoucím trendu a v úterý dosáhl nového devítiměsíčního maxima 147,36, než své zisky snížil. Nepochybně se zdá, že pravděpodobnost blížícího se stažení se zvyšuje. Ukazatele hybnosti v současné době naznačují, že býčí síly slábnou.
  • USD/JPY kleslo o 5 %
    USD/JPY byl od zveřejnění NFP minulý pátek agresivně prodáván a klesl o téměř 5,0 % na měsíční minimum 137,20. Medvědi přerušili poslední býčí vlnu z poloviny června, která dosáhla vrcholu na úrovni 145,00, a v současné době usilují o uzavření pod 50denním exponenciálním klouzavým průměrem (EMA) a trendovou linií podpory z březnového minima na úrovni 138,30.
  • USD/JPY: klid před bouří
    Pár dolar-jen čeká již druhou seanci v řadě na silný impuls, ke kterému může dojít právě teď. Projev šéfa Fedu by měl hlavní měnový pár přesvědčit k obratu.
  • USD/JPY Konsolidace před NFP
    Cena proběhla přesně podle plánu po včerejší analýze. Pár USD/JPY pokračuje a v současné době konsoliduje mezi 107,15-107,60 (modrá oblast). NFP se všemi souvisejícími údaji (průměrné hodinové příjmy, míra nezaměstnanosti) by mělo rozhodnout, kde bude další krok. Nad 107,58 je cíl 107,80 a 108,16. Lepší než očekávané výsledky by mohly vyvolat další impuls. Silná hybnost nad 108,16 cílů 108,68. Nicméně pokles pod 106,94 by měl zahájit prodej na 106,60 a 106,25. Horší než očekávané výsledky by mohly přinést dodatečný medvědí hybnost pod 106,25 pro test 106,00. Sledujte dnešní volatilitu a případné dvoucestné cenové opatření.
  • USD/JPY: Krátkodobá očekávání trhu a dynamika dolaru
    I když novoroční svátky pro některé investory a účastníky trhu pravděpodobně stále pokračují, napětí na finančním trhu roste. Tón na trhu včera udával japonský jen, který během obchodního dne aktivně oslaboval. A pár USD/JPY dosáhl na začátku včerejší obchodní seance v USA intradenního maxima 116,34, což odpovídá úrovním z ledna 2017.
  • USD/JPY: kritická překážka 134,52
    Pár USD/JPY rozvinul silný vzestupný pohyb a nyní se obchoduje na úrovni 134,36. Předchozí maximum 134,52 (historická úroveň) představuje překážku růstu. Vzestupná trendová linie je oproti tomu považována za překážku poklesu (support). Překážku poklesu by mohlo představovat i prolomené maximum 133,90.
  • USDJPY maže dřívější pokles
    Japonský jen byl během dnešní asijsko-pacifické seance nejvýkonnější měnou skupiny G10. Zisky přišly i přesto, že zpráva o japonském HDP za 3. čtvrtletí 2023 nenaplnila očekávání a vykázala pokles o 0,7 % mezičtvrtletně v období červenec-září 2023. Pár v jednu chvíli klesal o více než 1 %. Tyto zisky však byly během ranního evropského obchodování zcela vymazány a nyní se pár obchoduje o něco výše. Na trhu s JPY se neobjevily žádné zprávy, které by ospravedlnily zvrat. Obrat však podporuje technický býčí scénář.
  • USDJPY maže všechny počáteční zisky
    Pár USD/JPY na začátku seance vzrostl až o 2 % poté, co Bank of Japan nezměnila svou měnovou politiku, přestože výnosy desetiletých dluhopisů překročily cílovou hodnotu. Dnes jsme však svědky silného úderu dolaru, který byl vyvolán zveřejněním 3 důležitých makroekonomických údajů:
  • USD/JPY míří na předchozí maxima
    USD/JPY se po mírném poklesu pomalu plazí zpět k vrcholu na úrovni 150,87. Navzdory úzkému rozpětí posledních dvou týdnů a silné bezprostřední zóně podpory však býčí síly možná ještě nejsou dostatečně silné, aby cenu vyhnaly na nová maxima. Stochastický ukazatel se obrátil do kladných hodnot, zatímco MACD je plochý a je omezen svou červenou signální linií. Pokus o proražení nad vrchol 150,87 je v krátkodobém horizontu pravděpodobný.
  • 🚀USDJPY nad hladinou 122,00
    Vo štvrtok možno pozorovať silné oslabovanie japonského jenu. Pár USD/JPY vyskočil na najvyššiu úroveň od decembra 2015, keďže vyhliadky menovej politiky medzi Japonskom a USA sa výrazne líšia. Guvernér BoJ Kuroda nedávno opäť zdôraznil potrebu zachovať ultra uvoľnenú menovú politiku na podporu ekonomického oživenia Japonska. Medzitým sa FED stáva viac jastrabím a mnohí americkí politici naznačili pripravenosť agresívnejšie sprísniť politiku v boji proti vysokej inflácii, pričom k tomuto postoju sa pridal aj holubičí predstaviteľ Fedu, Evans. Zvýšené výnosy na amerických dlhopisoch taktiež podporili USD a poskytli ďalšie palivo pre rally. Výnos japonských 10-ročných dlhopisov medzitým zostáva pod 0,25 %, čo spôsobilo ďalšie rozšírenie rozpätia výnosov americko-japonských dlhopisov, čo vytvára ďalší tlak na JPY. Obchodníci by však mali mať na pamäti, že vyjadrenia predstaviteľov NATO po dnešnom stretnutí môžu mať pár najväčší vplyv.
  • USDJPY na dosah důležité resistence, TA D1
    Na takto klidných finančních trzích rozhodně platí, že technika a situace na grafu je vše co potřebujeme sledovat. Pozor proto na USDJPY, který se minulý týden (po projevu J. Yellenové) odrazil od supportu 100 USDJPY a který zdá se začíná testovat resistenci v podobě stropu klesajícího trendového kanálu, ve kterém se drží od začátku letošního roku.
  • USDJPY na dosah silného technického a psychologického supportu
    Japonský jen se dnes nadechl k silnému rally a testuje důležitý support na úrovni minima z minulého měsíce. To se zároveň nachází na dosah důležité psychologickou úrovně 100 USDJPY poblíž které má zítra expirovat opce v hodnotě 1,18 mld. dolarů.
  • USD/JPY na dvacetiletých maximech!
    Měnový pár USD/JPY šplhá k dvacetiletému maximu. Jedním z důvodu oslabeného japonského jenu je dluhopisový trh. Americký desetiletý dluhopis začal na počátku obchodních hodin na new yorské burze stoupat k hranici 3,01 %. Jedná se o první pohyb kolem 3 % od prolomení hranice v květnu letošního roku. Japonská centrální banka drží extrémně uvolněnou monetární politiku. Guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda dnes řekl, že cílem centrální banky je udržovat ekonomiku pomocí stimulačních programů.
  • USD/JPY na klíčové rezistenci
    USD/JPY se vrátil zpět poté, co našel silnou podporu kolem úrovně 141,50 a v blízkosti 50denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA). Pozornost se nyní opět soustředí na strop 145. Tento měsíc nedošlo k žádnému úspěšnému pokusu o překonání této příčky, ale býci mají stále výhodu, dokud se RSI pohybuje nad neutrální hodnotou 50 a MACD zůstává zvýšený nad svou červenou signální linií.
  • USD/JPY na maximech z minulého roku
    Dolar pokračuje v růstu, když od svých minim na začátku května posílil přibližně o 3,4 % a v posledních čtyřech obchodních seancích se pohyboval kolem úrovně 104,20. Vůči jenu se dolar nachází v lokálně překoupené oblasti. Hlavním důvodem je nárůst očekávání, že Fed v polovině června opět zvýší úrokové sazby.
  • USDJPY narazil na březnové low, evropské i americké akcie korigují své dřívější zisky
    Čtvrteční seance se zatím na finančních trzích nese v lehce nervózním duchu. Vidět to je zejména z vývoje v Evropě, kd...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook