Pátek 29. březen 2024 13:55
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Vyhlídky českého průmyslu se dále zatemňují, koruna však přesto posiluje díky víkendovému příměří USA a Číny

03.12.2018 10:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výhled tuzemského průmyslu se nadále zatemňuje. Index nákupních manažerů v českém zpracovatelském průmyslu, který sestavuje společnost Markit, vykázal v listopadu nejslabší zlepšení provozních podmínek od srpna 2016. 

Průmyslníci čelili prvnímu poklesu objemu nových zakázek za poslední více než dva roky. Tíží je zejména zpomalení německé průmyslové výroby. Provozní podmínky v německém průmyslu se v listopadu zlepšily nejslabší měrou od března 2016. 

V Německu, podobně jako v ČR, se výhled průmyslu postupně zatemňuje už od počátku letošního roku. Na německý průmysl doléhá letošní zhoršení mezinárodních obchodních vztahů, hrozba obchodní války a přísnější testy a limity automobilových emisí. 

Právě tíseň, jež svírá německý průmysl, se zásadním způsobem neblaze promítá do poklesu zahraničního odbytu české průmyslové výroby. Tento pokles byl v listopadu nejvýraznější od roku 2012. Stejně tak sentiment českých průmyslníků je na nejhorší úrovni za posledních šest let. Oslabení odbytu je vede k tomu, že pokračující růst cen vstupů – energií, mezd či výrobních surovin – adekvátně nepromítají do růstu svých produktů. To ve výhledu podvazuje jejich ziskovost a dále snižuje optimismus ohledně budoucnosti.

Nepříliš příznivá čísla z českého průmyslu se však příliš nepromítla do oslabení koruny. Česká měna dnes posiluje jak vůči euru, tak zejména dolaru. Důvodem je hlavně tříměsíční příměří v obchodní válce, na němž se o víkendu dohodly hlavy Spojených států a Číny.

Příměří již dnes stačilo povzbudit asijské akcie a zpevnit asijské měny. Příměří zmírňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích, což podporuje poptávku mezinárodních investorů po rizikovějších aktivech, včetně české koruny. Ta tak díky příznivému zahraničnímu vývoji posiluje navzdory nepříliš příznivým domácím zprávám.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek podpořil náladu mezinárodních investorů svým tweetem, že Čína sníží a odstraní cla na americké automobily. Peking na ně nyní uvaluje čtyřicetiprocentní clo, přičemž 25 procentních bodů této celní sazby přidal jako odvetu za cla uvalená Washingtonem v rámci letošní obchodní války.

I tak je ovšem otázkou, jak dlouho investorům dobrá nálada z příměří vydrží. Přece jenom, jedná se o příměří přechodné a mezi představou Washingtonu a Pekingu o budoucím uspořádání obchodních vztahů zeje stále hluboká propast.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled ve výrobě se zlepšuje, stále ale zůstává pesimistický
    Srpnový index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru vykázal druhý nárůst v řadě, kdy z červencových 41,4 bodů vystoupal na hodnotu 42,9. Trh spolu s naším odhadem očekával mírnější nárůst a výsledek je nad všemi odhady analytiků pro agenturu Bloomberg. I přes pokračující korekci zůstává index hluboko pod hraniční hodnotou 50 bodů a poukazuje na přetrvávající problémy v českém průmyslu.
  • Výhled vývoje měnového páru GBP/USD na 7. února. Libra se zotavila směrem k bočnímu kanálu
    V úterý se měnový pár GBP/USD po dvoudenním poklesu silně odrazil směrem vzhůru. Pár dosáhl oblasti 1,2605–1,2620, která dlouhodobě slouží jako spodní hranice bočního kanálu a brání ceně v poklesu pod tuto hranici. Pro libru se jedná o kritický okamžik. Pokud se páru podaří vrátit se k bočnímu kanálu, existuje vysoká pravděpodobnost, že by se tak mohl vrátit flat trend. V opačném případě může dojít k bouřlivým pohybům, což velmi ztíží určení jasného trendu. Ideálním scénářem by bylo odražení od uvedené oblasti; pričemž můžete zvážit nové krátké pozice, udržení klesajícího trendu a očekávání silného a trvalého poklesu britské měny.
  • Výhledy eura vůči dolaru - mírně negativní
    Na měnovém páru EURUSD probíhalo dosti proměnlivé obchodování a sentiment obchodníků se neupíná ja...
  • Výhledy eura vůči dolaru - mírně negativní
    Na měnovém páru EURUSD probíhalo dosti proměnlivé obchodování a sentiment obchodníků se neupíná ja...
  • Výhled zlata na aktuální týden
    Trvalý medvědí sentiment na trhu zlata naznačuje, že ceny ještě nejsou připraveny posunout se výše, někteří analytici však vidí tento sektor jako atraktivní hru s cenovým potenciálem poblíž dna.
  • Výhled zlata na čtvrté čtvrtletí a tento týden
    Minulý týden došlo k prudkému výprodeji zlata poté, co Federální rezervní systém ponechal úrokové sazby beze změny a potvrdil, že sazby zůstanou vysoké déle, než se očekávalo.
  • Výhled 2018 Fidelity International: Asijské dluhopisy ovlivní situace v USA
    V roce 2017 se asijským dluhopisům s vysokým výnosem dařilo dobře. I v letošním roce bude dynamika asijského trhu podporovat tyto dluhopisy. Asijské dluhopisy s investičním stupněm mají pozitivní dlouhodobý výhled, přesto mohou v roce 2018 zažít značné výzvy. Eric Wong, porfolio manažer společnosti Fidelity International komentuje: „Nejistota ohledně uvolňování rozvahy FEDu a nižší úroveň růstu v Číně může způsobit přecenění na trzích. Tato volatilita ale může přinést chytrým investorům zajímavé příležitosti.“
  • Vyhlídky Adyenu, překvapení od Disneyho a indická poptávka po oceli
    Akcie společnosti Adyen stouply o 32 %. Investorům se po její prezentaci v rámci Dne pro investory ulevilo a do budoucna hledí optimisticky. Akcie Disneyho stouply mimo řádnou dobu obchodování o 4 %, když společnost odhalila další úspory nákladů v hodnotě 2 miliard USD a překonala očekávání v oblasti předplatitelů kanálu Disney+. ArcelorMittalu nevyšly ve 3. čtvrtletí odhady tržeb, ale EBITDA zůstává podle očekávání. Zajímavější však je, že společnost přišla s předpovědí indické poptávky po oceli, která se má podle ní do roku 2032 zdvojnásobit.
  • Vyhlídky amerického dolaru: Fed musí trhy překvapit, rostoucí inflace vyžaduje rozhodné kroky
    Americká inflace dosáhla rekordní růstové trajektorie od roku 1982, když v lednu přidala +0,6 % meziměsíčně a +7,6 % meziročně oproti předpokládaným +0,5 % a +7,3 %. Zároveň prudce vzrostly výnosy – desetileté UST poprvé od srpna 2019 překročily 2 %, ale jako obvykle americký dolar na měnovém trhu vykazoval smíšenou dynamiku. Poptávka po něm nerostla.
  • Vyhlídky Cardana (ADA) jsou jasné
    Krypto burza Kraken uvádí, že dvě on-chain metriky měřící poptávku po kryptoměnách naznačují nárůst ceny Cardano (ADA). Ve svém přehledu krypto on-chain z března 2022 Kraken uvádí, že transakční poplatky Cardana, náklady, které jsou účastníci trhu ochotni zaplatit za používání blockchainu, meziročně vzrostly o více než 50 %.
  • Vyhlídky české koruny po devalvaci ze strany Švýcarské národní banky
    Někteří lidé se snaží najít paralelu mezi neúspěšným pokusem Švýcarské národní banky (SNB) udržet strop na švýcarský f...
  • Vyhlídky evropské ekonomiky na rok 2024 se opět zhoršují
    Byla zveřejněna zpráva o HDP Spojeného království za čtvrté čtvrtletí. Ukázalo se, že ekonomika poklesla nikoliv o 0,1 %, jak se očekávalo, ale o celých 0,3 % ve čtvrtletním vyjádření. Někomu se tento údaj může zdát bezvýznamný, ale každé další čtvrtletí ukazuje, že ekonomika Spojeného království zřetelně klesá. Jestliže jsme dříve pozorovali střídavé hodnoty s minimálními odchylkami od nuly, nyní vidíme jasně "záporné" hodnoty.
  • Vyhlídky na korejský summit povzbudily chuť riskovat. Dolar klesá
    Americký dolar dnes klesal, zatímco měnám s větší mírou rizika se dařilo. Trhy potěšila avizovaná vrcholná schůzka Se...
  • Vyhlídky na vakcínu Pfizeru a na Bidena v Bílém domě zdraží Čechům benzín i naftu
    Pohonné hmoty v uplynulých sedmi dnech druhý týden v řadě zlevňovaly, a to po mnoha týdnech předchozího pozvolného zdražování. V uplynulých sedmi dnech zlevnil jak benzín, tak nafta. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem snížila o osmnáct haléřů na litr a činí 27,76 koruny za litr. Benzín je tak nejlevnější od konce září. Nafta nyní stojí 27,08 haléře za litr, tedy o pět haléřů méně než před týdnem. Za pomalejším zlevňováním nafty v porovnání s benzíne, stojí nástup topné sezóny, který zvyšuje poptávku po topné naftě, využívané například v průmyslu.
  • Vyhlídky pro růst ekonomiky jsou zase o něco příznivější, komodity se tak vrací zpátky do hry
    V uplynulém týdnu komodity poprvé od začátku roku v souhrnu rostly, a mohly za to být vděčné hlavně oživení ve všech sektorech. Tedy až s výjimkou vzácných kovů, které se dočkaly vybírání zisků po dobrých výsledcích z počátku ledna. Nejlépe se dařilo energetickému sektoru, přičemž ztráty benzinu dokázaly vynahradit zemní plyn a ropa WTI. Druhé místo pak obsadily vzácné kovy – silné zisky si konkrétně připsaly nikl s olovem, což kompenzovalo i menší ztráty u mědi. Zemědělskému sektoru se vedlo smíšeně – dobrý týden zažívaly sójové boby a živý dobytek, zatímco minusové hodnoty jsme i nadále mohli vidět u kávy a cukru.
  • Vyhlídky pro zisky se zlepšují, ECB zůstane holubičí. Další růst pro akcie
    Pro akciové trhy se na dnešek rýsují dvě klíčová témata. Tím prvním jsou samozřejmě firemní výsledky, které zatím působí na trhy podpůrně. Čísla překonávají odhady, což je spíše pravidlem, ale zejména v závislosti na poskytovaných informacích dochází k vylepšování výhledu pro zisky.
  • Vyhlídky Saxo Bank na čtvrté čtvrtletí: Nepříjemná realita vyvolá další cyklus uvolnění
    Přední specialista v oblasti finančních technologií Saxo Bank dnes zveřejnil své čtvrtletní vyhlídky pro globální trhy na čtvrté čtvrtletí roku 2018, včetně klíčových obchodních názorů na akcie, devizy, měny, komodity a dluhopisy i na celou řadu makroekonomických témat ovlivňujících klientská portfolia.
  • Vyhlídky Saxo Bank na první čtvrtletí: Pozor na globální politickou paniku
    Specialista zaměřený na obchodování a investice Saxo Bank dnes vydal své čtvrtletní vyhlídky. Ty jsou orientovaný na globální trhy a hlavní úvahy týkající se obchodování v 1Q 2019. Vyhlídky zahrnují akcie, FX, měny, komodity a dluhopisy i celou řadu makroekonomických témat, která mohou ovlivnit vývoj klientských portfolií.
  • VYHLÍDKY SE ZHORŠUJÍ - Kam s penězi v recesi?
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Vyhlídky zlata na Q1 2022
    Zlato, stříbro a platina byly v roce 2021 zklamáním. Na konci loňského roku se předpokládalo, že tyto drahé kovy budou vykazovat pokračující růst, ale tyto prognózy se nikdy nenaplnily. V důsledku toho zlato ztratilo 5,5 %, stříbro kleslo o 15 % a platina se do konce letošního roku propadla o 12 %. V tomto článku se podíváme na vyhlídky trhu drahých kovů pro první čtvrtletí roku 2022 a nastíníme nejpravděpodobnější směry trendů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader