Úterý 16. duben 2024 21:35
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei SwiftTrader

Banky v eurozóne ostávajú optimistické. To by malo eurozónu chrániť pred externými šokmi.

23.10.2018 10:52  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes vyšiel podľa nášho názoru jeden z najdôležitejších predstihových reportov pre vývoj ekonomiky eurozóny – prieskum bankového úverovania. Ten ukazuje, ako sú banky ochotné úverovať a ich očakávania pre najbližší kvartál. Pokiaľ banky hodlajú ďalej uvoľňovať svoje kreditné štandardy (t.j. požičiavať menej bonitným dlžníkom/za nižšie úroky), tak je silný predpoklad, že domáca ekonomika bude pokračovať v solídnom raste.

Aktuálny report ukazuje, že tretí kvartál bol dobrý predovšetkým pre úverovanie firiem. V čistom hlásilo uvoľnenie úverových štandardov až 6% bánk, čo je v porovnaní s druhým kvartálom dvojnásobok (v čistom znamená rozdiel medzi tými, čo hlásia uťahovanie a tými, čo hlásia uvoľňovanie úverových štandardov). Rast dopytu po podnikových úveroch mierne oslabil (z čistých 16% na 12%), stále je však mimoriadne vysoký. V praxi to znamená, že ani spomalenie rastu ekonomiky, obchodné vojny či obavy z novej talianskej vlády nezastavili kohútiky úverov pre podnikovú sféru, ktorá tak môže ďalej investovať do nových kapacít.

Tabuľka vyššie ukazuje aj to, že mierne uvoľnenie úverových štandardov hlásia banky aj pre úvery domácnostiam (v čistom -2%). Tempo uvoľňovania však oslabilo a takisto aj rast dopytu. V tomto prípade však ide skôr o to, že trh je už presýtený a hypotéky sú tak lacné, že sadzby nemajú ísť kam nižšie. Čiže určite to nie je možné vnímať ako negatívny jav, najmä keď úverové štandardy sa stále uvoľňujú a dopyt rastie.

Dôležité sú aj vyhliadky pre ďalší kvartál. Banky hodlajú ďalej uvoľňovať úverové štandardy pre firemné úvery. V čistom to hlási 2% bánk. V minulom kvartáli to bolo 3%, napokon, ako bolo uvedené vyššie, tak ich uvoľnilo až 6%. Čiže banky sú ochotné ďalej požičiavať a ešte za lepších podmienok, čo je teda pozitívne. Okrem toho ukazuje graf nižšie aj dôvody pre uvoľňovanie úverových štandardov – hlavné faktory sú dva – konkurencia a vnímanie rizika. Aj napriek aktuálnym hrozbám teda banky považujú riziká za nižšie. Čo sa týka konkurencie, tak tá ostáva silná, čo znamená, že by mali ísť marže ďalej nadol.

Zmena úverových štandardov pre podnikové úvery + očakávania pre štvrtý kvartál + faktory vplývajúce na zmenu

V podstate to isté platí aj pre úvery na kúpu domu. V čistom však čaká uvoľnenie viac percent bánk ako pri podnikoch (5%).

Zmena úverových štandardov pre kúpu nehnuteľnosti + očakávania pre štvrtý kvartál + faktory vplývajúce na zmenu

Čiže, banky sú ochotné ďalej požičiavať za výhodných podmienok. To je jeden z faktorov, ktorý bude podporovať ekonomiku eurozóny v najbližších mesiacoch. Popri bankách to budú aj nízke deficity (drvivá väčšina krajín už nemusí konsolidovať) a takisto aj nedostatok pracovníkov vo väčšine ekonomík. To všetko by malo zmierniť dopady obchodných vojen a ďalších rizík na ekonomiku eurozóny.

Viac úverov môže byť samozrejme z dlhodobého pohľadu zlá vec, je však potrebné podotknúť, že v pomere k HDP objem úverov v súkromnej sfére v eurozóne klesá. Pri domácnostiach je na 12-ročných minimách, pri firmách na štvorročných. Určite by bolo stabilnejšie, keby korporátny dlh k HDP klesal rýchlejšie, každopádne dobrou správou pre stabilitu je, že nerastie

Dlh domácností a dlh nefinančných korporácií k HDP v eurozóne

Klíčová slova: HDP | Rizika | Ekonomika | Marže | Banky | Investovat | Graf | Trh | HDP v eurozóně |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Banky poslaly pražský PX do mínusu
    Evropským akciím se v průběhu úvodní seance tohoto týdne dařilo. Index Stoxx 600 za podpory všech hlavních sektorů roste o zhruba půl procenta. Nejvíce se daří farmaceutickým firmám, jejichž akcie přidávají 0,8 %. Jen v těsném závěsu je následují prodejci základního spotřebního zboží, jejichž zisky jsou jen o několik setin procenta nižší. Naproti tomu americký akciový trh zamířil na začátku dne do mínusu. Index S&P 500 zatím ztrácí čtvrt procenta. Pohyby v rámci sektorů nejsou ale nikterak významné. Nejhůře jsou na tom zatím utility, které přicházejí o 0,6 %. Důvodem jsou zřejmě komentáře ohledně toho, že Čína se zatím zdráhá v uzavření širší obchodní dohody s USA.
  • Banky potrebujú likviditu
    Talianska aukcia Talianska dlhová agentúra dnes predala dlhopisy so splatnosťou 3-, 5- a 10-ročných dlhopisov. Aukcia nedosiahla očakávaný objem 5 mld. ? a výnosy zaznamenali rast, avšak pri súčasných trhových podmienkach sa jedná o čiastočný úspech. Taliansko a Španielsko od začiatku roka emitovali už viac ako polovicu dlhopisov, ktoré mali byť emitované na tento rok a preto môže dôjsť k presunutiu aukcií v prípade vysokej volatility na trhu. Rizikom okrem samotného rastu výnosov je aj volatilita, ak by LCH clearnet urobil podobné navýšenie maržových požiadavkov na talianskych dlhopisoch, ako minulý rok. Skutočný problém by bol na svete.
  • Banky se chystají vydat své vlastní stablecoiny
    Bitcoin, ether a řada dalších altcoinů z první stovky podle kapitalizace pokračuje v poklesu. Vášnivá debata o potřebě agresivnější měnové politiky ve Spojených státech odrazuje investory od investování do kryptoměn, aby se ochránili před inflací. Americký dluhopisový trh začíná být opět atraktivnější, což nutí velké obchodníky přehodnocovat svá portfolia.
  • Banky spomalenie rastu eurozóny nezasiahlo. Naopak, sú ešte viac ochotné úverovať.
    Včera vyšiel najdôležitejší report ohľadom spomalenia ekonomiky eurozóny, na ktorý som v poslednom kvartáli čakal. Jedná sa o prieskum úverových podmienok medzi bankami. Ide o to, že pokiaľ sú banky ochotné ďalej požičiavať za výhodných podmienok, tak by mala ekonomika eurozóny v pohode fungovať v solídnej expanzii. Najmä keď ECB drží sadzby na minimách a potreba ďalšej konsolidácie verejných financií v eurozóne je nízka a týka sa len zopár krajín.
  • Banky: Stabilní zdroj příjmů, vysoká kapitálová vybavenost, dostatečná likvidita
    Bankovní sektor si prošel turbulentní dobou. Nervozitu odstartoval pád několika bank v USA, např. Silicon Valley Bank. Tento ústav, který financoval začínající firmy v Silicon Valley měl slabou likviditu a velké ztráty z prodeje dluhopisového portfolia. Neustál run na banku a následně ho převzal regulátor. Nicméně problémy se nevyhnuly ani evropským bankám. Konkrétně se jednalo o druhou největší švýcarskou banku Credit Suisse. Ta měla problémy již delší dobu.
  • Banky – stroje na výrobu bublín
    Nie je banka ako banka - je banka a je „banka“. Tá prvá - klasická lokálna európska banka, funguje na princípoch frakčného bankovníctva, v podstate rovnako ako pred pol storočím. Tá druhá – „banka“ je nadnárodná korporácia, ktorá sa zmenila na stroj produkujúci bubliny.
  • Banky v CEE musí již v roce 2013 plně vyhovět Basel III, po třech letech až 3 % kapitálu navíc, stanoví rakouský regulátor
    Rakouský regulátor FMA společně s rakouskou centrální bankou do konce roku 2011 ...
  • Banky v ČR kvůli covidu ruší své pobočky nejrychlejším tempem od roku 2008, je jich nejméně minimálně za posledních třináct let
    Zisk bankovního sektoru se loni propadl na méně než polovinu úrovně roku 2019. V roce 2019 přitom dosáhl zhruba 90 miliard korun.
  • Banky v ČR loni zaznamenaly trojnásobný nárůst útoků kyberpodvodníků na klienty
    Banky v ČR loni zaznamenaly 69.685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda byla 1,35 miliardy korun. Novináře o tom dnes informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v ČR 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
  • Banky v ČR ruší své pobočky nejrychlejším tempem minimálně za posledních více než deset let, je jich nejméně za posledních minimálně dvanáct let. Důvodem je covid a pád zisků
    Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 19 miliard Kč na 26,57 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Česká národní banka.
  • Banky v eurozóne sú už na tom lepšie. Pomáhajú tlmiť dopady obchodných vojen.
    V predošlých mesiacoch často rezonovali správy o spomalení ekonomiky eurozóny. Ukazovalo ho viacero čísel, na čele s HDP. Hlavnou príčinou boli zrejme obavy z dopadu obchodných vojen, pridať sa pritom mohli aj viaceré jednorazové faktory. V máji som v komentári „Zo spomalenia ekonomiky eurozóny nie je potrebné robiť tragédiu“ písal, že toto ešte nebude ten zlom. A posledné čísla to zatiaľ potvrdzujú.
  • Banky v eurozóne začínajú byť po dlhej dobe oporou pre ekonomiku
    Počas poslednej recesie v eurozóne som tvrdil, že jedným z hlavných problémov eurozóny je málo funkčný bankový sektor,...
  • Banky v květnu poskytly nejméně hypoték za 10 let. V příštím roce nastane pro řadu lidí generační příležitost ke koupi nemovitosti
    Hypotéční trh v květnu zamrzl. Banky poskytly nejméně hypoték za uplynulých deset let, a sice 6203. Posledním ještě slabším květnem z hlediska počtu poskytnutých hypoték byl ten z roku 2010.
  • Banky vo veľkom opúšťajú Londýn a miera do Nemecka
    Viaceré globálne bankové domy sa rozhodli prenajať viac kancelárií v Nemeckom Frankfurte. Je to odpoveď na rokovania o Brexite, ktoré za štyri kolá nepriniesli žiadny progres a budúcnosť Londýna ako finančného centra zostáva veľmi neistá.
  • Banky vpřed - závěr týdne svědčí finančnímu sektoru. Výnosy rostou, euro 1,11 neudrželo
    Závěr týdne přináší převážně zisky akciím a ztráty dluhopisům. Mezi hlavními tématy se pevně drží obchodní války, v rámci kterých čínská i americká strana přispěly několika pozitivními zprávami. V souladu s tím, co jsme dříve slyšeli, se postupně vytváří podmínky pro obnovu jednání. Tržní reakce však vzhledem k nespočtu předchozích překvapivých zvratů není nijak euforická.
  • Banky v USA jsou podle Moody?s po pěti letech negativních vyhlídek konečně silnější
    Bankovní sektor Spojených států amerických již nemá na rok a půl vzdáleném obzoru rizika, která by zdůvodňovala „negat...
  • Banky v USA umožní převody v reálném čase
    Banky v USA nově uvádějí systém, který umožní převody v reálném čase. Peníze vám tak na účet přijdou za pár sekund, ni...
  • Banky začaly snižovat sazby hypoték, pokles oznámily Moneta, KB i Raiffeisenbank
    Některé banky začaly snižovat úrokové sazby u hypoték. Z největších bank pokles oznámily Moneta Money Bank, Komerční banka a Raiffeisenbank, další o tomto kroku uvažují. Vyplývá to z ankety ČTK. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla podle Hypomonitoru České bankovní asociace v listopadu z říjnových 5,71 procenta na 5,67 procenta, a byla tak nejníže od července 2022.
  • Banky zahajují výsledkovou sezónu na Wall Street 🕤 Co čekat od JP Morgan, Wells Fargo a Citigroup 📊
    Zítra, 13. října, otevřou výsledky hlavních amerických bank výsledkovou sezónu amerických společností za 3. čtvrtletí (1. čtvrtletí 2024). Před otevřením trhu představí výsledky banky JP Morgan (JPM.US), Wells Fargo (WFC.US) a Citigroup (C.US). Co očekávat od bankovního sektoru a čemu budou analytici věnovat pozornost?
  • Banky zdražují hypotéky, ČSOB tak činí od pondělí u všech fixací
    Banky v návaznosti na razantní zvýšení základní úrokové sazby České národní banky dále zdražují hypotéky. Skupina ČSOB od 17. ledna zvyšuje sazby u všech fixací hypoték. Nově bude úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na pět let vyšší o 0,6 bodu. Největší zdražení postihne sazby u jednoleté fixace, a to o jeden procentní bod. ČSOB to dnes sdělila ČTK.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Windsor
InstaForex
FXDD
reklama
Swissquote Bank