Úterý 19. březen 2024 11:42
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

Okénko finančního trhu 8.8.2018

08.08.2018 18:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Míra nezaměstnanosti podle MPSV v červenci vzrostla o 0,2 p.b. na 3,1 %. Na jedno volné pracovní místo připadá i nadále 0,7 uchazeče. Za růstem nezaměstnanosti stojí nižší náborové tempo, které je pro červenec charakteristické, a příchod čerstvých absolventů na trh práce. V dalších měsících míra nezaměstnanosti opět klesne a udrží se pod třemi procenty až do podzimních měsíců. Pro tento rok odhadujeme průměrnou míru nezaměstnanosti na 3,2 %.

Zástupci italských vládních stran se dnes opět sejdou k diskuzi ohledně návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Obdobná schůzka, která proběhla koncem minulého týdne, opět vyvolala obavy finančních trhů z rostoucích fiskálních výdajů Itálie. Desetileté výnosy státních dluhopisů se poprvé od začátku června přiblížily k tříprocentní úrovni a reflektují tak rizikovou averzi trhů vůči Itálii. Tamní vláda by měla předložit finální návrh koncem září a v polovině října by mělo dojít na zhodnocení Evropskou unií. Právě tam očekáváme střet nové populistické vlády a EU, který by mohl vyvolat negativní následky pro celou Evropu. Ztráta důvěry v udržitelnost italských fiskálních výdajů se může snadno rozšířit do zbytku eurozóny a zopakovat scénář z roku 2011. Nadějí pro trhy zůstává současný premiér, který se v minulosti zavázal držet se současných rozpočtových rámců nastavených předchozí administrativou, což znamená deficit 1,6 % HDP a státní dluh 130,8 % HDP. Pravděpodobně tak dojde k tlaku špiček vládních stran na nestranického premiéra, aby přehodnotil své názory.

„Italské“ riziko vnímáme i v našem základním scénáři prognózy pro korunu jako jeden z faktorů, proč by koruna měla zůstat po zbytek roku na současných úrovních. Rozhoření konfliktu Itálie s EU ohledně rozpočtu vyvolá nárůst rizikové averze na trhu a vytvoří nepříznivé podmínky pro korunu a další měny v regionu.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 7.8.2019
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v červnu meziročně vzrostly o 4,6 %. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily pouze o 0,2 %. To bylo dáno značným poklesem tržeb za prodeje a opravy automobilů, které se v červnu snížily o varovných 8,3 % a nenavázaly tak na pozitivní čísla z dubna a května. Celkově si maloobchodní tržby (bez prodejů automobilů) ve druhém čtvrtletí polepšily téměř o pět procent. I pro následující měsíce odhadujeme, že prodeje budou solidně růst. Spotřebitelská důvěra se v posledních měsících zvýšila a dosahuje vysokých úrovní. Současně přetrvávající napjatá situace na trhu práce působí na rychlý růst mezd. Nicméně očekávané zpomalení ekonomiky způsobí, že i mzdová dynamika bude postupně slábnout. Celkové maloobchodní tržby by proto v letošním roce měly v průměru vzrůst o 2,2 %, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet lehce nad 4 %.
  • Okénko finančního trhu 7.9.2018
    Americký trh práce si v srpnu připsal 201 tis. nových pracovních míst mimo farmářský sektor. Výsledek je tak jen mírně nad odhadem trhu. Překvapivě to ale nestačilo na pokles míry nezaměstnanosti, která tak zůstala na své současné hodnotě 3,9 %. Naopak potěšil vyšší růst mezd, které jsou meziročně vyšší o 2,9 %, což je nevyšší hodnota od roku 2009. Potvrzuje se tak fakt, že americký trh práce už nějakou dobu pracuje nad svým potenciálem, který Fed definuje jako 4,5% míru nezaměstnanosti, a vytváří tak silné proinflační tlaky. Zveřejnění pomohlo americkému dolaru prohloubit dnešní zisky a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,157. Americké desetileté výnosy vyskočily o několik bodů na současných 2,94 %.
  • Okénko finančního trhu 8.10.2018
    Míra nezaměstnanosti podle metodiky MPSV dle očekávání poklesla o jednu desetinu na 3 %. Svou roli sehrály jak sezónní práce v zemědělství či stavebnictví, tak nástup absolventů škol a pracovníků ve školství do zaměstnání. Přes vyčerpaný trh práce se zaměstnavatelé snaží dál shánět nové pracovníky. Míra nezaměstnanosti se tak sama o sobě stává brzdou růstu české ekonomiky. Letošní průměrná míra nezaměstnanosti dosáhne 3,2 % a v příštím roce očekáváme nepatrný nárůst na 3,3 %. V prostředí tak nízké nezaměstnanosti budou dál růst mzdy, ačkoliv ekonomika už bude zpomalovat.
  • Okénko finančního trhu 8.11.2018
    Míra nezaměstnanosti podle definice MPSV překvapivě poklesla až na 2,8 % ze zářijových 3,0 %. Počet dosažitelných nezaměstnaných klesl o 9 336 na 193 983 mimo jiné díky nástupu zbývajících nových absolventů škol do zaměstnání a pokračujícím sezónním pracím. Počet nezaměstnaných na jedno volné místo tak dále poklesl na 0,68. Míra nezaměstnanosti podle našich odhadů dosáhla minima tohoto roku a v následujících měsících by měla začít opět růst. Hlavním důvodem bude ukončování sezónních prací jak v zemědělství, tak ve stavebnictví. Na problému dlouhodobě přehřívajícího se trhu práce to však nic nezmění. Stále více firem označuje nedostatek nových zaměstnanců jako největší barieru jejich růstu. Podle naší prognózy letošní průměrná míra nezaměstnanosti dosáhne 3,2 % a v příštím roce očekáváme nepatrný nárůst na 3,3 %.
  • Okénko finančního trhu 8.1.2019
    Česká průmyslová výroba v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem poklesla o 0,9 %. Meziročně tuzemský průmysl vzrostl o 4,8 %, což je přibližně průměrný výsledek minulého roku. Tomu pomohl i jeden pracovní den navíc ve srovnání s rokem 2017. Na růstu se nejvíce podepsalo pokračující oživení automobilového sektoru a solidní výkon sektoru elektroniky. Naopak se i nadále nedařilo chemickému průmyslu. V následujících měsících očekáváme, že si průmysl současné hodnoty růstu nebo jen mírně nižší udrží. Na druhou stranu nejistotu přináší automobilový sektor, který byl v posledních měsících ovlivněn novými emisními podmínkami a současné oživení po prudkém propadu produkce nemusí být trvalé. Pro celý rok 2018 očekáváme, že průměrný růst průmyslové výroby dosáhne 3,3 %. Ačkoli se jedná o téměř poloviční výkon ve srovnání s předchozím rokem, lze stále hovořit o solidním tempu. V tomto roce by pak průmyslová produkce měla dále zpomalit na 3,0 %.
  • Okénko finančního trhu 8.2.2019
    Míra nezaměstnanosti se v prosinci zvýšila na 3,3 %. Nezaměstnanost tak po dosažení historicky nejnižších hodnot na podzim loňského roku už dva měsíce v řadě mírně roste. Nárůst v posledních měsících souvisí především s ukončováním sezónních prací a propouštěním pomocných sil, které obchodníci nabrali na předvánoční shon. Očekáváme, že rekordně nízká nezaměstnanost již pravděpodobně dosáhla svého dna a začne se postupně mírně zvyšovat. Situace na trhu práce se i přesto nezlepší a nedostatek lidí na trhu práce zůstane i nadále jednou z hlavních bariér růstu ekonomiky. Nezaměstnanost by podle našeho odhadu měla zůstat na nízkých úrovních i v letošním roce, v průměru za celý rok očekáváme její nepatrné zvýšení na 3,3 %. Nezaměstnanost v České republice by tak měla nadále zůstat nejnižší v rámci Evropské unie.
  • Okénko finančního trhu 8.3.2019
    Ve čtvrtém čtvrtletí 2018 vzrostla průměrná nominální hrubá měsíční mzda v České republice meziročně o 6,9 % na 33 840 Kč, což po očištění o inflaci znamená reálný růst o 4,7 %. Mediánová mzda vzrostla meziročně o 7,1 % na 29 247 Kč. Kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti jsou zaměstnavatelé nuceni navyšovat mzdy, aby si stávající zaměstnance udrželi. To ovlivňuje především ziskovost firem, která s rostoucími mzdovými náklady klesá. Růst mezd ve státní správě překvapivě zpomalil na úroveň 5 %. Nicméně tlak na další zvyšování mezd především od lékařů a učitelů nepolevuje. Proto očekáváme, že v tomto roce porostou mzdy průměrně o 7,8 % a v roce příštím toto tempo zpomalí na 5,0 %.
  • Okénko finančního trhu 8.4.2019
    Český průmysl v únoru meziročně vzrostl o 1,5 %. Kladně k tomuto výsledku přispěly odvětví elektřiny, plynu a páry, a dále zpracovatelský průmysl s výjimkou klesajícího automobilového sektoru. Předstihové indikátory ovšem naznačují, že nejlepší období má český průmysl pro tuto chvíli již za sebou. Stejně jako v České republice i v Německu, našem hlavním exportním trhu, setrvale klesá index PMI a pro následující měsíce tak pro průmysl věstí ochlazení. Za rok 2019 tak očekáváme průměrný růst průmyslové výroby na úrovni 1,8 %, což je oproti roku 2018 zhruba poloviční tempo.
  • Okénko finančního trhu 8.6.2018
    Míra nezaměstnanosti v ČR v květnu klesl o 0,2 p.b. na 3,0 %, což je v souladu s naším odhadem i odhadem trhu. Sezónní faktory jsou v téměř plné síle, jelikož stlačily současnou míru nezaměstnanosti pod tu sezóně očištěnou. Přetrvají až do podzimních měsíců, kdy se míra nezaměstnanosti podle našeho odhadu bude držet pod 3% hranicí. Na druhou stranu jsou firmy stále pod větším tlakem na zvýšení mezd. Ty v prvním čtvrtletí nominálně vzrostly meziročně o 8,6 %. Vzhledem k vývoji na trhu práce se tyto tlaky ještě zintenzivní a i ve druhém čtvrtletí bychom mohli vidět velice výraznou dynamiku růstu mezd.
  • Okénko finančního trhu 8.7.2019
    Květnová průmyslová výroba byla oproti dubnu vyšší o 1,1 %, meziročně se zvedla o 3,2 %. Tento příznivý výsledek byl však částečně ovlivněn nízkou srovnávací základnou z loňského roku. K růstu nejvýrazněji přispěl automobilový sektor, jehož produkce se od března postupně zvedá a dohání tak výpadky z podzimu a přelomu roku. Pokles produkce byl zaznamenán u výroby strojů a zařízení, což může indikovat nižší úroveň investiční aktivity průmyslových podniků. V lepších datech za duben a květen se tak neodráží nepříznivá ekonomická situace u našich hlavních obchodních partnerů v čele s Německem. Optimismus do budoucna pak vzbuzuje objem nových zakázek, které v dubnu meziročně stouply o 9 %, v květnu pak o 4,1 %. Očekáváme nicméně, že zahraniční vývoj bude dynamiku domácí průmyslové produkce v dalším období brzdit. V průměru za celý rok 2019 by si tak průmysl měl polepšit o 1,3 %, tedy podstatně méně než v loňském roce.
  • Okénko finančního trhu 8.8.2019
    Česká nezaměstnanost se v červenci zvýšila o 0,1 procentního bodu a dosáhla tak hodnoty 2,7 %. Tento nárůst se očekával a souvisí s každoročním vstupem absolventů na trh práce. Nadále platí, že je míra nezaměstnanosti z historického hlediska na mimořádně nízké úrovni a s trochou zjednodušení lze říci, že většina nezaměstnaných tak činí z vlastního rozhodnutí. Na jedno evidované volné pracovní místo připadá pouze 0,59 uchazeče. Meziměsíčně dokonce došlo k nárůstu počtu nabízených pracovních míst, takže český trh práce výraznější ochlazení stále nezaznamenal. I nadále tak zůstává česká nezaměstnanost nejnižší v Evropské unii a v nejbližších měsících se na tom zřejmě nic nezmění. Nepoleví ani tlak na růst mezd, které si podle nás v letošním roce udrží dynamiku poblíž 7 %, což se pozitivně projeví na domácí poptávce po spotřebním zboží. Tento stimul se české ekonomice bude ve zbytku roku určitě hodit, protože zahraniční poptávka znatelně slábne a data z Německa naznačují, že se tamnímu hospodářství stále nedaří nadechnout k obnovení růstu. Oproti tomu na americkém trhu práce pokračují dobré časy, když došlo k dalšímu mírnému poklesu v počtu nových i pokračujících žádosti o podporu nezaměstnanosti.
  • Okénko finančního trhu 9.10.2018
    Česká spotřebitelská inflace zaznamenala v září překvapivý meziměsíční pokles o 0,3 % oproti srpnu. Jedná se o největší meziměsíční pokles za poslední tři roky. Dle našich předpokladů se na poklesu nejvíce podílelo zchlazení cen v cestovním ruchu v důsledku končící letní sezony, které bylo ale výraznější, než se očekávalo. Překvapivě silný dopad měl také výrazný pokles cen dopravy, který byl způsoben především zavedením celostátních slev na jízdné v autobusové a železniční dopravě. V souvislosti se začátkem školního roku byl zaznamenán nárůst cen v oddíle vzdělávání především díky nárůstu poplatků za mateřské školy či školné za soukromé školy. Nejvýrazněji se na zvyšování cenové hladiny podílely ceny za potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny služeb meziměsíčně poklesly o 1,5 % na rozdíl od cen zboží, které vzrostly o 0,5 %. Meziroční inflace dosáhla hodnoty 2,3 %, což je o 0,2 procentního bodu méně, než byl předpoklad trhu a ČNB.
  • Okénko finančního trhu 9.11.2018
    Spotřebitelské ceny v říjnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 %. Jedná se tak o největší meziměsíční narůst cen v této polovině roku. Nicméně v meziročním srovnání spotřebitelská inflace opět mírně zpomalila na hodnotu 2,2%, což je o desetinu méně než v předchozím měsíci. Za silným meziměsíčním nárůstem stojí zejména nízká srovnávací základna způsobená zavedením slev na jízdné ve vlacích a autobusech a prudké sezónní zlevnění dovolených z předchozího měsíce. V říjnu vzrostly zejména ceny oblečení, zeleniny a pohonných hmot. Na druhou stranu po letní sezóně zlevnily dovolené nebo ovoce. Ačkoli byl výsledný meziroční růst cen pod prognózou ČNB i trhu, jádrová inflace naopak meziročně zrychlila na 2,3 %. Pro centrální banku by to tak neměl být signál utichnutí proinflačních rizik.
  • Okénko finančního trhu 9.1.2019
    Podíl dosažitelných nezaměstnaných osob v ČR na populaci ve věku 15 – 64 let se v prosinci lehce zvýšil na 3,1 %. Nezaměstnanost tak po dosažení historicky nejnižších hodnot v říjnu a listopadu mírně vzrostla. Tento nárůst souvisí částečně s ukončováním sezónních prací. I přes mírné zvýšení však přetrvávající nízká úroveň nezaměstnanosti nadále zůstává jednou z bariér rychlejšího růstu ekonomiky. Podle našeho odhadu by měla zůstat nezaměstnanost na nízkých hodnotách i v letošním roce, v průměru za celý rok očekáváme její nepatrné zvýšení na 3,3 %. Nezaměstnanost v České republice by tak měla nadále zůstat nejnižší v rámci Evropské unie. Nedostatek lidí na trhu práce bude i nadále vyvíjet tlak na růst mezd, které si i v letošním roce udrží svižnou dynamiku nad 7 %.
  • Okénko finančního trhu 9.3.2020
    Česká míra nezaměstnanosti v únoru meziměsíčně poklesla o 0,1 procentního bodu na hodnotu 3,0 %. Nezaměstnanost je tak v České republice nadále z historického pohledu extrémně nízká, když na jedno pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Únorový mírný pokles míry nezaměstnanosti je v tuzemských podmínkách běžným jevem, který souvisí s postupným oteplováním počasí, které tak umožňuje náběh aktivity některých povolání. Nezaměstnanost dosud výrazněji nezasáhlo ani pokračující ochlazování ekonomické aktivity v průmyslu. S postupně narůstajícími obavami z budoucího globálního vývoje ovšem předpokládáme, že se míra nezaměstnanosti od rekordně nízkých úrovní v průběhu roku odpoutá. Nárůst ovšem nepředpokládáme nijak dramatický a za celý rok 2020 očekáváme průměrnou míru 3,2 %.
  • Okénko finančního trhu 9.4.2019
    Americká administrativa hrozí uvalením cel na některé evropské zboží. Prozatím by se jednalo například o vrtulníky, sýr, víno a motocykly, nicméně do hry by mohla vrátit již v minulosti uvažovaná cla na dovážené automobily, což by evropský průmysl zasáhlo výrazněji. Američanům se nelíbí podpora, kterou evropská administrativa poskytuje výrobci letadel Airbus, a proto uvažují o odvetném uvalení cel na výše zmíněné evropské zboží v souhrnné hodnotě 11 mld. USD. Tato hodnota je relativně malá ve srovnání s obchodním konfliktem s Čínou, avšak hlavní nebezpečí vidíme v možné eskalaci konfliktu a zavádění významnějších a současně škodlivějších opatření. Tato akce není ze strany USA jednostranná, ale zatím se realizuje v rámci ujednání WTO. V zájmu obou stran však je nalézt nějaké přátelské řešení, protože možný konflikt by v každém případě znamenal ztráty pro obě strany.
  • Okénko finančního trhu 9.5.2018
    Americký prezident D. Trump podle očekávání rozhodl o vystoupení z nukleární dohody s Íránem. Tímto krokem opět vchází v platnost sankce, které uvalily USA na Írán před uzavřením dohody. Americké firmy a banky mají tři až šest měsíců na stáhnutí svých expozic v Íránu v závislosti na typu transakce. Zatímco Izrael a Saudská Arábie souhlasí s rozhodnutím, vystoupení z dohody vytváří nový konflikt napříč Atlantikem. Velká Británie, Francie a Německo stále trvají na dohodě a vyzívají Írán, aby setrval v jejím plnění. Obnovení sankcí tak opět snižuje globální nabídku ropy a její cena tak celý den roste. Ropa Brent je nejdražší od pádu ceny koncem roku 2014. Posílil i americký dolar, který ale v průběhu dne umazal dnešní zisk. V současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,188. Americké akciové indexy nejeví přehnaný zájem o zrušenou dohodu, ale pravdu ukáže až dnešní obchodování. Americké desetileté dluhopisy se po pár týdnech vrátily nad tříprocentní výnos. Na druhou stranu se daří evropským trhům, které pokračují v několikadenním růstu. Pro další vývoj ceny ropy bude dnes podstatný výsledek mezitýdenní změny amerických zásob. Trh očekává nárůst o 1 000 tis. barelů, což by naznačovalo slabší americkou poptávku po černém zlatě.
  • Okénko finančního trhu 9.5.2019
    Březnová tuzemská průmyslová výroba byla ve srovnání s předchozím měsícem nižší o 0,1 % (po očištění o sezónní faktory). Meziročně si tuzemský průmysl naopak nepatrně polepšil, když vzrostl o 0,1 %. Tento výsledek byl však částečně ovlivněn vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Na rozdíl od předchozích měsíců zaznamenala pozitivní výsledek produkce motorových vozidel, výrazně rostla i výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů. Naopak produkce značně poklesla v odvětví elektřiny, plynu a páry a ve slévárenství. Optimismus do budoucna vzbuzuje objem nových zakázek, které meziročně stouply o 6 %, přitom zakázky ze zahraničí vzrostly meziročně jen o 2,4 %, zatímco zakázky z tuzemska se zvýšily o výrazných 14,3 %. Očekáváme, že v tuzemské průmyslové výrobě se bude i v dalších měsících odrážet nepříznivá ekonomická situace u našich hlavních obchodních partnerů. Dynamika průmyslové výroby tak bude v letošním roce podstatně nižší oproti loňsku a bude se pohybovat pouze nad jedním procentem.
  • Okénko finančního trhu 9.7.2018
    Meziroční růst průmyslové výroby v květnu zpomalil na 1,4 %. Ve srovnání s dubnem průmysl vzrostl o 2,9 %. Průmysl opět táhne dolů klesající výroba aut, která se potýká s uvadající poptávkou na evropských trzích. Naopak se dařilo energetice, výrobě počítačů a elektroniky nebo těžkému průmyslu. Objem nových zakázek meziročně vzrostl o 9,5 %, ale v automobilovém sektoru dokonce o více než 20 %. Tuzemští výrobci aut tak po několika měsících stagnace možná ještě budou muset rozšiřovat výrobu. Čísla tak napovídají že, v následujících měsících se dočkáme zrychlení tuzemského průmyslu. Pro celý rok 2018 očekáváme, že průmysl vzroste o 3,5 %.
  • Okénko finančního trhu 9.7.2019
    Česká míra nezaměstnanosti si i v červnu podle očekávání udržela rekordně nízkou úroveň 2,6 %. Pracovní síly se firmám i nadále nedostává a počet volných pracovních míst evidovaných úřady práce výrazně převyšuje počet uchazečů, kterých na každou volnou pozici připadá pouze 0,57. Dlouho vyhlížené ochlazení trhu práce se tak stále nedostavilo, může k němu ale dojít již v příštím měsíci, kdy do statistik vstoupí letošní vlna absolventů. K dramatickému obratu se ovšem podle nás neschyluje, nezaměstnanost v letošním roce poroste jen mírně a úměrně tomu bude pokračovat i tlak na růst mezd.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova