Čtvrtek 28. březen 2024 14:50
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Bude Bitcoin na 10 000 dolarech za hodiny nebo dny?

27.11.2017 10:25  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena tzv. „kryptocurrency“ Bitcoin se dostala nad další magickou hodnotu. Tentokrát se Bitcoin dostal nad 9 000 dolarů a kvůli rychlosti, jakou jí překonal, vzniká globální otázka, zda další metu na úrovni deset tisíc dolarů překoná v řádu hodin, nebo spíše dnů. Růst hodnoty Bitcoinu ovšem začíná vyvolávat starosti u řady globálních centrálních bank.

Kde se to zastaví? 

Bitcoin jen během pondělka 27. listopadu přidal zhruba 19 procent a krouží kolem ceny 9 800 dolarů. Burzovní statistiky uvádějí, že hodnota Bitcoinu během minulého týdne přidala více než 12 %. Od neděle však investice rázně přidala a atakovala hodnotu 9 000 dolarů. A ani zde se nezastavila. Pozadu podle statistiky nezůstávají ani další krypto měny: Ethereum či Bitcoin Cash. Bitcoin ale míří bez zábran k deseti tisícům dolarů a jeho celková tržní hodnota činí více než 150 miliard dolarů. Globální trh s krypto měnami pak nyní čítá 245 miliard dolarů. A jen pro srovnání - Bank of Japan, americký Fed a ECB pracují s bilionem dolarů, a to včetně započítání hodnoty nákupních bilancí.

Zisky investice na jedné straně ovšem vyvolávají obavy na straně druhé, a to nejen kvůli možné bublině a jejím dopadům na finanční trhy. Podle zjištění agentury Reuters rostou totiž obavy i mezi centrálními bankéři kvůli tomu, že krypto měna je svou povahou „soukromá“ měna, tudíž centrální banky nad ní ztrácejí kontrolu. Kvůli dosahu krypto měn, případně jejich silné volatilitě ale mohou být zasaženy globální bankovní systémy či dokonce peněžní zásoby ekonomik. A to by mohlo velmi rychle podkopat měnovou politiku centrálních bank, které jí používají ke zvládnutí inflace. Podle Ewalda Nowotného z Evropské centrální banky nyní ECB proto vyhodnocuje, zda nebude potřeba lépe regulovat aktivitu bank ve vztahu k obchodování s krypto měnami.

Bublina, burza nebo podvod? 

Zisková vlna Bitcoinu už připisuje funguje osmý měsíc za sebou. A tak není divu, že číslo zhodnocení každým okamžikem mění svou podobu. Od 20. dubna 2017, kdy se cena Bitcoinu přehoupla přes 1200 dolarů, přidala investice až dosud neuvěřitelných 650 %. A co za tím stojí? Analytici se shodují v tom, že klíčovým impulsem růstu je masivní zájem retailových investorů o tento typ investice, což souvisí i s relativním zjednodušením technologií, díky kterým dnes, na rozdíl od pionýrských let krypto měny, mohou lidé Bitocoin „těžit“, získávat či vyměňovat.

Vývoj hodnoty Bitcoinu od října 2017 

Bitcoin
Zdroj: Google Finance

Fakta říkají, že jen největší tržiště zaměřené v USA na bitcoin – Coinbase – zaregistrovalo mezi středou a pátkem minulý týden zhruba 100 000 nových účtů na celkových 13,1 milionů účtů. A to je, jak připomíná zpravodajský server CNBC.com podle veřejně dostupných údajů rekord, neboť ještě vloni mělo tržiště „pouhých“ 4,9 milionu uživatelů. Měně podle agentury Bloomberg nahrálo i to, že se bude Bitcoin obchodovat na burzovních parketech. (Psali jsme ZDE).

Na druhou stranu ale rekordní výšiny hodnoty Bitcoinu utvrzují některé finanční odborníky v názoru, že investice je nyní už ukázkou klasické „bubliny“. Jinými slovy – právě proto, že roční zhodnocení Bitocinu vykazuje číslo 870 procent, hrozí rychlé a velké snížení hodnoty krypto měny. Ale investoři na to zřejmě zatím neslyší. Nedají ani na slova takových šíbrů finančního trhu, jakým je např. Jamie Dimon, generální ředitel JPMorgan Chase. Ten už v říjnu varoval, že kupovat Bitcoin je „hloupost" a všichni ti, kteří nakupují, za to draze zaplatí.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, CNBC, foto: Google)

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bublina bez mena
    Prepad na US akciovo trhu včera pokračoval. Intradenne sa index SP500 obchodoval v strate až 2%, no nakoniec po slovác...
  • Bublina dlhu rastie
    Finančná kríza, ktorá začala v roku 2008, sa najčastejšie spája s bublinou dlhu, ktorej spľasnutie spustil prepad realitného...
  • Bublina na akciových trhoch?
    Súčasné ocenenie na akciových trhoch je výrazne vysoké, nakoľko americký akciový index S&P 500 sa obchoduje za takmer 30 násobok priemerných ročných ziskov. Toto ocenenie je však najvyššie od dotcom bubliny, ktorá sa udiala na začiatku milénia. Súčasné ocenenie akciových trhov vyvoláva dojem bubliny. Ocenenie totižto nekorešponduje so súčasných stavom ekonomiky a hospodárením firiem, ale skôr zodpovedá budúcoročným očakávaným ziskom. Ocenenie trhov postavené na očakávaniach je však veľmi nestabilné a môže viesť k výraznému nárastu volatility.
  • Bublina na akciových trhoch?
    Vyššie uvedené metódy sa považujú za najbežnejšie, avšak väčšinou sa využívajú pri hodnotení konkrétnych spoločností. Pri hodnotení valuácie akciového indexu S & P 500 sa však často používa pomer trhovej kapitalizácie celého akciového indexu k ročnému hrubému domácemu produktu v USA.
  • Bublina na amerických akciích?
    Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank  - V úterý, kdy po zprávách o maloobchodních prodejích a cenách residenčn...
  • Bublina na trhu s emisemi - postihne ji osud bitcoinu?
    Obchodování s emisními licencemi EU, tedy s povolenkami na emise uhlíku, velmi připomíná příběh bitcoinu. Od začátku roku hodnota kvót vzrostla o více než 300 procent, ale minulý týden o 30 procent spadla.
  • Bublina vs. Fed a pracovný trh
    Včerajšie otváracie obchodovanie po týždni nabitom americkým pracovným trhom neprinieslo nič, čo by na trhoch a...
  • Bublinová ekonomika
    Počas finančnej krízy sa na stabilizáciu trhov ako aj reálnej ekonomiky použila vo väčšine krajín menová ako aj fiškálna politika. Každá z nich má svoje...
  • Bude americká inflace nadále zpomalovat? – Makroekonomická data na 20.-24.10
    V minulém týdnu americký dolar oslaboval kvůli obavám investorů o oddálení zvýšení úrokových sazeb. Až závěrem týdne p...
  • Bude Bernanke poslom dobrých správ?
    Akciové trhy v US včera zaznamenali svoj siedmy pokles za posledný...
  • Bude cena ropy 100 dolarů za barel?
    V poslední době se často mluvilo o tom, že cena ropy opět stoupne a možná se dotkne hranice 100 dolarů za barel. V poslední době to ale vypadá, že to s cenou ropy nebude až tak horké.
  • Bude CRISPR Therapeutics přínosem v boji proti rakovině?
    Výsledky buněk CAR-T modifikovaných technologií editace genů společnosti CRISPR Therapeutics (CRSP.US) představují podle analytiků GlobalData významný krok v léčbě rakoviny. Po nedávných pozitivních výsledcích vakcíny společnosti Moderna a imunoterapie společnosti Merck přišly pozitivní zprávy informující o prvních úspěších genové editace proti rakovinným buňkám. Akcie společnosti CRISPR Therapeutics se obchodují mírně výše:
  • Bude Česko nuceno embargovat ukrajinskou pšenici?
    Ceny pšenice světových burzách rostou, za poslední necelé dva týdny o zhruba osm procent. Důvodem je snaha Ruska znemožnit vývoz ukrajinské zemědělské produkce. To se však zatím Moskvě daří jen částečně. Světové ceny zemědělských plodin – nejen pšenice, ale i třeba kukuřice – tudíž v posledním měsíci sice stoupají, ale ne kdovíjak markantně.
  • Bude ČNB snižovat a hned pak zvyšovat úrokové sazby?
    Bankovní rada ČNB na svém posledním „velkém“ jednání jednomyslně rozhodla opět zvýšit svou základní úrokovou sazbu. Dvoutýdenní repo sazba tak byla navýšena o 0,25 p.b. na úroveň 1,25 %, lombardní na 2,25 % a poprvé byla zvýšena i diskontní sazba na 0,25 %. Z nové prognózy centrální banky je zřejmé, že se i nadále bude hrát hra mezi úrokovými sazbami a kurzem koruny. Tedy pokud koruna nebude dostatečně posilovat, bankovní rada přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb. To v druhém kole pomůže koruně posílit a v případě, že to nebude pro bankovní radu dost, zvýší sazby znovu. Tak je nastaven i makroekonomický model ČNB, který modeluje korunu dle úrokového diferenciálu mezi tuzemskou ekonomikou a eurozónou. Další zvyšování sazeb tak v prognózách centrální banky implikuje stále rychlejší posilování koruny. V nejnovější prognóze je posilování už tak prudké, že prognostikům v ČNB model ukázal snižování úrokových sazeb. To by mělo teoreticky přijít v druhé polovině příštího roku. Nicméně není nutné panikařit. Ačkoli zaměstnanci měnové sekce zodpovědné za makroekonomický model slepě důvěřují všemu, co jim model načrtne, o sazbách rozhoduje bankovní rada, která se snížením nepočítá.
  • Bude ČNB spokojena s úsporným balíkem vlády?
    Vládou představený úsporný balíček může být ve finále jedním z důležitých argumentů, proč na červnovém zasedání bankovní rady nakonec mohou zůstat úrokové sazby stabilní. Z posledního zasedání bankovní rady totiž vyplynulo, že trojice jestřábů hlasujících pro vyšší sazby (shodně s poslední prognózou) nepředpokládala, že se vláda k přijetí výraznějšího úsporného balíčku odhodlá.
  • Bude ČR jaderným lídrem v Evropě?
    Ve chvíli, kdy celý svět investuje do zelené energie, by se mohlo zdát, že jde Česká republika tak trochu proti proudu. Jde ale o to, zda nejde o slepou uličku. Vyrobit takzvaně zelenou energii není jen tak. V mnoha případech není tak úplně zelená. ČR se hodlá stát jaderným lídrem Evropy.
  • Bude čtvrtek dnem D pro libru?
    Britská libra byla v poslední době pod výrazným tlakem. Stojí za ním stále ten samý důvod - Brexit. A také rostoucí pravděpodobnost tzv. hard Brexitu - tedy vystoupení země bez dohody s EU, které by mohlo ve Velké Británii způsobit ekonomických chaos. Jen pro připomenutí: Podle Článku 50 Smlouvy o EU končí v březnu 2019 dvouleté období, ve kterém musí Velká Británie vystoupit z EU se smlouvou i bez smlouvy o uspořádání dalších vztahů s EU. Pro firmy je nezbytné, aby alespoň v nějaké podobě pokračovala celní unie a hospodářství neutrpělo výrazný šok. Nicméně rozhovory jsou zablokované, protože jeden z koaličních partnerů, DUP, odmítá hranice mezi Velkou Británií a Irskem. A zastánci Brexitu se stavějí proti časově neomezené celní unii. Nejistota okolo jednání se ve čtvrtek nevyřeší, ale dvě důležité události by měly pomoci určit další směr britské měny.
  • Bude další QE? Růst výnosů dnes pomáhá evropským bankám, celkově však akcie nezáří
    Evropské akcie začaly spíše negativně, během dne se snažily o růst, ale po otevření Ameriky jsou na tom pouze smíšeně. Třeba DAX si připisuje čtvrt procenta. Indexy táhnou vzhůru energie a banky. V prvním případě je pohyb jako obvykle spojen s ropou, která dnes pokračuje vzhůru o dalších 1,5 procenta. U bank podle nás probíhají spekulace na výsledek zasedání ECB, podobně jako u dluhopisů. Pravděpodobnost prosazení QE je vnímána jako nižší, stále se však sází na snížení depozitní sazby. V důsledku sledujeme zestrmění výnosových křivek s příznivým efektem na akcie bank. Čtvrtek ukáže, zda podobné spekulace byly správné, každopádně s oznámením výsledku zasedání a odezněním prvotní volatility většinou efekt končí.
  • Bude Dax30 pokračovat v současném uptrendu? Dalším cílem je úroveň 13 500
    Po býčím sentimentu, který převažoval v posledním týdnu obchodování se zdá, že je vyšší šance na pomalý start do nového týdne. Vzhledem ke svátku „Den veteránů" v USA nebudou některé americké trhy otevřené v běžných obchodních hodinách, což znamená, že objem obchodování bude nižší.
  • Bude Deutsche Bank zachránená?
    Minulý týždeň akcie Deutsche Bank vzrástli o 25%. Investori pozitívne reagovali na šumy o dohode s americkým ministerstvom spravodlivosti. Zdalo sa, že situácia okolo banky by sa mohla stabilizovať.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader