Pátek 19. duben 2024 08:38
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei ProTrader

Dolar umí převrátit výnosy naruby (a nejen dolar)

05.09.2017 06:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Když se podíváme na vývoj hodnoty amerického dolaru, zjistíme, že letos došlo k obratu (nebo minimálně významné korekci) předchozího několikaletého trendu. Nechci však rozebírat příčiny, ale spíše následky jeho oslabení – zejména vliv na výnosnost cizoměnových aktiv a celkový dopad na podílové fondy a klientská portfolia.

Když jsme před koncem devizových intervencí ČNB doporučovali snížit podíl měnově nezajištěných pozic v portfoliích, mysleli jsme zejména na pohyb české koruny vůči euru, který primárně ovlivňuje hodnotu naší měny vůči všem zahraničním měnám. Mnohem dominantnějším faktorem ovlivňujícím v posledních měsících portfolia s cizoměnovými pozicemi (která již trpěla kvůli posilování koruny vůči euru) byl ale nakonec eurodolar.

Ztráty jsou tak od začátku roku největší na dolarové části portfolií. Například americké akcie letos vydělaly kolem 10 %, po přepočtu do koruny je však výnos v několikaprocentním záporu. Rozdíl korunové a dolarové výkonnosti se ale netýká jen akcií, nýbrž všech aktiv, která jsou primárně kótovaná v americké měně. Včetně například zlata, které zdánlivě rostlo také o více než 10 %, nicméně pro českého investora hodnotu v korunách ztratilo.

aa

aaa

Jako vhodné řešení zapeklité situace s měnovým rizikem se může jevit hedging (zajištění). Ani v tomto případě ale nelze říci, že měna investici nijak neovlivňuje. Konkrétně dolar nese vyšší úrok než euro nebo koruna, ať již ve formě dluhopisových nebo jiných úrokových výnosů, a to při srovnatelném nebo i nižším riziku. Tento fakt způsobuje, že je měnové zajištění relativně nákladné a v kombinaci s nadále mírně pokřiveným trhem po měnových intervencích ČNB ubírá z výkonnosti podkladových aktiv zhruba 3 % p.a.

V našich fondech jsme z hlediska otevírání měnových pozic spíše opatrní. Obecně preferujeme měnové zajištění investic, nicméně v případě, že vidíme příležitost, část nebo celou pozici v dané měně nezajišťujeme, pokud to dovoluje statut fondu a jeho rizikový profil. Některé fondy nezajišťujeme trvale, aby si naši klienti mohli vybrat i fond, který je denominovaný v české koruně a zároveň mohli podstoupit expozici vůči zahraniční měně. Takové fondy však nejsou základem portfolia, pouze jeho doplňkem.

Nedá se nicméně konstatovat, že nákup cizoměnových či měnově nezajištěných fondů je investiční chybou. Zvláště expozici právě vůči dolaru lze považovat za určitou formu diverzifikace rizika, protože americká měna je velkou částí světa vnímána jako jedna z nejbonitnějších. Navíc v širším měřítku lze dolar považovat za pojistku proti případným politickým nebo ekonomickým turbulencím v Evropě. Na druhou stranu, každý, kdo nechá část investic měnově nezajištěnou, si musí být vědom kolísavosti, kterou může otevřená pozice přinést do celého investičního portfolia.

a

Aleš Prandstetter
Pozice: hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management
 
Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.


Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management?

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dolar těží ze statusu bezpečného přístavu
    Americký dolar v závěru minulého týdne zpevnil k hranici 1,32 EUR/USD, čímž stanovil nové 5týdenní maximum...
  • Dolar těží z nárůstu rizikové averze
    V průběhu včerejší seance nebyly zveřejněny žádné makroekonomické indikátory, které by podstatnějším způ...
  • Dolar těží z nových dat, akciím se dostalo jen částečné opory
    Z nevýrazného rána se stalo slušně negativní odpoledne. Aspoň pro evropské akcie, které nabraly značné ztráty. Americké trhy navázaly v podobném duchu, ale po nových datech se jim podařilo ztráty aspoň korigovat. Ani bezpečným dluhopisům se ale nedaří a jejich výnosy rostou v Evropě i za oceánem. Kde sledujeme pozitivní vývoj, jsou italské dluhopisy, jejichž výnosy se od rána posunuly dál dolů.
  • Dolar těží z rostoucích výnosů, libra z dohody s EU
    Podle Janet Yellenové, která dnes vystoupila v Kongresu, stojí ekonomické oživení na stále širších základech. Jádrová inflace je sice překvapivě nízko a mohou se v ní odrážet i trvalejší faktory, ale pravděpodobněji půjde o přechodný jev. Postupný růst úrokových sazeb stále vypadá jako přiměřená strategie.
  • Dolar - trh práce pomohl korigovat propad. Libra překonává rok 2009. ECB dráždí investory.
    Americké měně se podařilo zkorigovat na I.USDX indexu pokles ke hladině 79,61 a týden uzavřela na úrovni 80,27. Vrátila se tak...
  • Dolaru brání pochybnosti. Zaměřte se na CPI a Powellův projev
    Světové centrální banky budou v příštím roce kvůli inflaci nuceny jednat, ale vyplatí se to? Již nyní očekávání na trzích kolísají, to je jasně vidět na dynamice dolaru.
  • Dolaru by měl prospět růst počtu staveb nových domů v USA
    Po velmi úspěšném minulém týdnu společná evropská měna včera na trhu s dolarem korigovala své zisky, když oslabila o 0,7 %. Kurz...
  • Dolaru dnes uškodily zprávy z New Yorku, ztrácí proti euru i jenu
    Eurodolar dopoledne svou pozici příliš neměnil. Data o inflaci v eurozóně nepřinesla překvapení. Šlo o finální zprávu...
  • Dolaru kazí radost z reformy politický skandál, korunu nepotěšily pomalejší mzdy
    Dolar má za sebou obousměrné výkyvy způsobené schvalováním daňové reformy v Senátu. Proces se nejprve protahoval při komplikacích s požadavky jednotlivých senátorů na dodatky k zákonu. V sobotu ale návrh těsně prošel a na trzích se setkal s pozitivní odezvou. U dolaru to většinou nebyla reakce velká - na páru s eurem se posouvá na 1,1860, vůči libře na 1,3435 a proti japonskému jenu na 112,85.
  • Dolar ukončil vzestup, pokles EUR/USD zastavuje MA 200, snížení výnosů na US dluhopisech posiluje JPY.
    Americká měna se přechodně vymanila z tlaku na oslabení, když inflační data z USA vykázala vyšší nárůst, než očekávané předpoklady...
  • Dolaru může pomoci vyšší inflace, zatím však na trzích panuje klid
    Cena ropy se po včerejším výrazném propadu zvedá a ztráty aspoň částečně koriguje. Na dalších hlavních trzích ale během čtvrtečního dopoledne panuje docela klid. Po nové dávce nervozity z obchodních válek se situace jako obvykle zklidňuje spolu s nadějí, že jednání nakonec utnou spirálu cel a odvet. Samozřejmě to ale vždy platí jen do dalšího silného prohlášení, přičemž řada je nyní na čínské straně. Trhy také, zdá se, vstřebaly rozmíšky mezi USA a evropskými spojenci týkající se výdajů na obranu a obchodu s Ruskem.
  • Dolaru na závěr týdne dodávají sílu výnosy, koruna hájí silnější pozice
    Kolem mezinárodního obchodu zůstává klid, na trzích se neobnovuje nervozita a zůstává naopak lehce pozitivní nálada dí...
  • Dolaru nepomohla dobrá data, zato euru uškodila nervozita na periferii
    Zatímco včera americká makrodata překvapila negativně a postarala se o pořádné turbulence na finančních trzích, dnes p...
  • Dolaru odpoledne pomohl komentář zástupce Fedu i další změny ratingů
    Americkým akciím se v úvodu daří mírně růst díky firemním zprávám, na rozdíl od těch evropských, které v závěru zůstávají v červ...
  • Dolaru odpoledne vyšlo, i když Powell nepřekvapil
    Americká měna v posledních dnech slábla, ale krátce před informacemi z vystoupení šéfa Fedu v Senátu se jí začalo dařit a ztráty smazala, či aspoň korigovala. Dnešní bilance dolaru je na základních párech kladná - eurodolar klesá na 1,1685, dolar proti jenu roste na 112,85.
  • Dolaru pokazila vyčkávání na Fed nižší inflace
    Britská data z trhu práce byla na úrovni mezd mírně lepší, než se čekalo, a pomohla dopoledne libře vzhůru. Průmyslová výroba v eurozóně sice potěšila vyšším růstem, ale znatelný vliv na dnešní obchodování neměla. Odpoledne se do hry vložila americká inflační čísla. Celková inflace stoupla podle očekávání, ale jádrová naopak překvapivě zpomalila. Americké výnosy v reakci klesly a dolar oslabil.
  • Dolaru pomohla série dobrý dat z USA
    Americkému dolaru se během včerejší seance dostalo podpory ze série zveřejněných makrodat ze Spojených...
  • Doláru pomohla výrobná dôvera. Libre naopak uškodila. Akcie sa obchodujú okolo nuly.
    Na devízových trhoch sa najviac darí euru. Tomu pomohlo v dopoludňajších hodinách predovšetkým nečakané zrýchlenie jadrovej inflácie z 1% na 1,1%. Je však potrebné dodať, že na dlhodobom výhľade sa nič nemení. Jadrová inflácia aj naďalej ostáva okolo jedného percenta, kde sa pohybuje už niekoľko kvartálov a je stále mimoriadne vzdialená od dvojpercentného cieľa. Navyše, kvôli rope klesá aj celková inflácia, ktorá klesla na deväťmesačné minimum 1,4%. Tlaky na zvyšovanie úročenia teda z inflácie nevychádzajú a takisto ani z reálnej ekonomiky, ktorá podľa dnes zverejnenej revízie indexu výrobnej dôvery rastie len veľmi pomalým tempom. Ako včera naznačil šéf Bundesbanky Weidmann, tak normalizácia politiky ECB môže trvať ešte niekoľko rokov, čiže zo strany ECB existuje podstatne viac priestoru pre negatívne prekvapenie pre euro ako pre pozitívne.
  • Dolaru pomohl Fed, euro před většími ztrátami ale brání německá data
    Dolar včera večer navázal na posilování z průběhu dne. Dodatečné zisky mu přinesl zápis z jednání Fedu, který potvrdi...
  • Dolaru pomohl komentář z Fedu, koruna na informace z ČNB čeká u 25,50
    Zprávy z posledních hodin se týkaly kromě jiného i dvou zásadních témat pro světové trhy: politiky Fedu a schůzky G20. Na jednu stranu Spojené státy projevily naději na obnovení obchodních rozhovorů s Čínou, čímž nám trochu roste pravděpodobnost, že by takový mohl být i výsledek schůzky obou prezidentů. Právě obnovení jednání je nyní preferovaný scénář; o moc víc asi čekat nejde.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace