Úterý 19. březen 2024 08:09
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Legenda mezi burzami NYSE vznikla před 225 lety pod platanem

16.05.2017 09:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Newyorská burza cenných papírů (NYSE) je největší a nejznámější burzou světa. Ve své historii, která se začala psát před 225 lety, 17. května 1792, prožila i řadu kritických okamžiků, vždy se ale dokázala rychle otřepat a její význam i velikost nemá konkurenci. Na Wall Streetu, jak je burza kvůli svému umístění přezdívána, se obchoduje s akciemi největších amerických i zahraničních firem a její sláva již dávno překročila hranice finančnictví. Je vděčným tématem pro filmaře, spisovatele a pro kritiky současného hospodářského řádu je ztělesněním zla.

Historie newyorské burzy sahá do 17. května 1792, kdy se 24 obchodníků z Manhattanu sešlo pod jedním platanem na ulici Wall Street a sepsalo dohodu, v níž se zavázali pravidelně se scházet a směňovat mezi sebou cenné papíry. Podle místa podpisu, platanu, dohoda vešla do dějin jako Buttonwoodská. Původ názvu Wall Street se odvozuje od zdi, která měla část dnešního New Yorku chránit před kolonizátory i americkými indiány. Za oficiální vznik newyorské burzy se považuje 8. březen 1817, kdy signatáři buttonwoodské dohody schválili vznik New York Stock & Exchange Board, předchůdkyně dnešní New York Stock Exchange (NYSE). Nynější názve burza nese od roku 1863.

Asi největší změna v historii burzy přišla v roce 2006, kdy se NYSE po více než 200 letech přeměnila z neziskové organizace tvořené pouze členy ve veřejně obchodovatelnou firmu s akciemi oceněnými tržní hodnotou. Změna souvisela s akvizicí elektronické platformy Archipelago. V červnu 2006 se pak NYSE dohodla na spojení s evropskou burzovní aliancí Euronext, čímž vznikl první transatlantický burzovní trh, a pod názvem NYSE Euronext upevnila svou pozici zdaleka největší burzy na světě. Nyní jsou obě burzy divizí společnosti Intercontinental Exchange (ICE). Na NYSE je kótováno na 2400 společností a její tržní kapitalizace je 19,3 bilionu dolarů.

NYSE se musela ve své historie vypořádat i s několika kritickými okamžiky, ať už se jednalo o "černý pátek" z října 1929 nebo o "černé pondělí" z roku 1987. V souvislosti s teroristickými útoky na USA v září 2001 dokonce uzavřela na několik dní obchodování.

(Zdroj: ČTK)

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Lednové prodeji na akciových trzích pokračují.
    V pondělí vykazovaly hlavní akciové indexy v Evropě negativní dynamiku. Důvodem byl výrazný pokles aktivity v bankovní...
  • Lednové přecenění bylo mírné
    Dlouhé diskuze ohledně výše lednové inflace jsou u konce. Dnes Český statistický úřad zveřejnil, že v meziročním srovnání vzrostla cenová hladina o 2,3 %, což je výrazně nižší číslo, než které očekávala naše i tržní prognóza. Obavy ze silného přeceňování ze strany obchodníků se tak nenaplnily.
  • Lednové zasedání Fedu: Dolar získal slabou podporu
    Výsledky lednového zasedání Federálního rezervního systému výmluvně ilustruje nástroj CME FedWatch, který, jak známo, ukazuje implikovanou pravděpodobnost změny sazeb na každém z nadcházejících zasedání. Ve středu ráno byla pravděpodobnost snížení sazeb na březnovém zasedání téměř 50%. Očekává se, že ve čtvrtek však tato pravděpodobnost bude 30%. Trh je tedy ze 70 % přesvědčen, že Federální rezervní systém si na příštím zasedání zachová status quo.
  • Lednový efekt. Ano nebo ne?
    Každý investor, který se věnuje kapitálovým trhům už nějaký čas, zná význam spojení lednový efekt. Princip jeho fungování je založen na tom, že pokud trhy během prvních pěti obchodních dní roku rostou, znamená to, že by měli zaznamenat silný výkon během celého roku. Je to však opravdu tak?
  • Lednový průmysl zklamal, stavebnictví naopak potěšilo
    Lednová průmyslová produkce zaostala za našimi i tržními očekáváními. Přestože výroba automobilů rostla v meziročním srovnání dvouciferným tempem, propady v ostatních kategoriích nebyla schopná vykompenzovat. Výrazně poklesla především oblast energetiky, která trpěla v důsledku mimořádně teplého lednového počasí.
  • Lednový růst komodit je v ohrožení
    Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank Vstup do roku 2014 se komoditám příliš nevydařil. Komoditní index DJ-UB...
  • Lednový schodek státního rozpočtu dosáhl 6,8 mld. CZK
    Za meziročním zhoršením salda o 10,7 mld. CZK stály především vyšší výdaje. Podepsala se na tom zejména pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami energií, výplata úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů, ale i loňské rozpočtové provizorium doprovázené nižším předfinancováním.
  • Lednový výsledek zahraničního obchodu jen lehce slabší
    Lednová bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila přebytkem 15,1 mld. Kč. Výsledek je zhruba v souladu s tržními očekáváními. V prvním letošním měsíci pokračoval pokles exportu o 0,3 %, meziročně, zatímco dovozy vzrostly o 0,5 %.Letošní leden měl přitom stejný počet pracovních dní jako ten loňský. Přitom prosincový výsledek byl revizí mírně zhoršen o necelou půl miliardu na -7,1 mld. Kč. Překvapivě se lépe dařilo obchodu s motorovými vozidly, který, na rozdíl od předchozích měsíců, vykázal přebytkovou bilanci 5,4 mld. Kč. Naopak nepříznivě se na bilanci ZO projevil schodek u počítačů a elektronických a optických přístrojů (o 6,4 mld. Kč).
  • Le Figaro: Křetínský podal nabídku na převzetí celé vydavatelské firmy Editis
    Miliardář Daniel Křetínský oficiálně podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis, což je druhé největší vydavatelství ve Francii. Na svém webu o tom dnes informuje francouzský deník Le Figaro. Nabídku Křetínský učinil společnosti Vivendi, která je mateřskou společností skupiny Editis.
  • Legenda George Soros po 40 letech končí éru otevřených hedge fondů, vrátí peníze investorům
    Legendární investor a miliardář George Soros skončí po více než čtyřech desítkách let éru otevřených hedgeových fondů. Ty do konce letošního roku navrátí investice ve firmě disponující 25,5 miliardami dolarů vnějším investorům a nadále budou pokračovat pouze ve zhodnocování prostředků George Sorose a jeho rodiny, uvedly dva na sobě nezávislé zdroje pro Bloomberg.
  • Legendární obchodník mluví o schválení ETF na spotové bitcoiny
    Obchodník Andrew Kang, zakladatel společnosti Mechanism Capital, hovořil o ceně bitcoinu ve svém prohlášení na X.
  • Legendární Porsche 911 Clubsport je novou investiční příležitostí Portu Gallery
    V pořadí pátou investiční lahůdkou české on-line investiční galerie Portu Gallery je legendární Porsche 911 3.2L Clubsport M637 z roku 1989, jehož hodnota úpisu činí 4,2 milionu korun. Využít příležitosti a zakoupit podíl na tomto unikátním veteránu mohou investoři do upsání cílové částky, nejpozději však do konce června. Do dvou uzavřených a dvou probíhajících úpisů na Portu Gallery zainvestovalo k dnešnímu dni téměř 550 investorů částku přesahující 7,6 milionu korun.
  • Legislativní novinky, které přináší konsolidační balíček
    Konsolidační balíček je novelou šesti desítek zákonů a v důsledcích se tak dotýká téměř každého, kdo v České republice žije, podniká nebo je zaměstnancem. Jaký bude mít konsolidační balíček dopad na zaměstnanecké benefity, jak bude upraveno zdanění pro používání motorových vozidel pro služební i soukromé účely či jak budou nově zdaněny vysokopříjmoví zaměstnanci? A změny nastanou u dohod o provedení práce?
  • LEGO® JAKO INVESTICE - Figurka za 100 000 Kč a jak se na legu vydělává - Michal Saviory
    🔰 Díky více než 500 podporovatelům na Patreonu a Herohero! Vážím si toho - máte k dispozici bonus! Další 1,06,13 rozhovoru + šanci vyhrát investiční figurku.
  • Lehce negativní akcie, stabilní eurodolar. Na programu další kolo hlasování o brexitu
    Kdyby dohoda o brexitu včera prošla, bylo by to určitě pro tržní náladu plus. Jenže taková naděje už během dne pohasínala a nakonec se překvapení nekonalo. Dohoda prosazovaná premiérkou Mayovou byla znovu odmítnuta a vracíme se tak do starých kolejí. Dnes bude v britském parlamentu následovat hlasování o tom, zda opustit EU bez dohody. Bylo by velké a hodně negativní překvapení, kdyby tento návrh prošel. Spíše se tak nestane a zítra tak pokročíme k rozhodování o odsunutí termínu brexitu.
  • Lehce negativní dopoledne. Rizikem americká data, debata o eurobondu a doma ČNB
    Pro dnešní den, který se pro hlavní trhy rozjíždí zatím negativně, se rýsuje několik důležitých témat. Na globálních trzích to budou americké statistiky z trhu práce, debata o krizovém eurobondu a pozornost se podle nás bude stáčet i zpět k nákaze v USA. Domácí scénu pak opanuje zasedání ČNB.
  • Lehce negativní pondělí. Blížící se události budou udržovat napětí
    Evropské trhy začínají nový týden opatrně. Na hlavních akciových indexech sice převládá červená, ale pokles je většinou mírný a najdeme i zelená čísla (DAX). Dluhopisy v Evropě jsou na tom smíšeně, většinou se jim daří, ale třeba britské gilty jsou pod tlakem.
  • Lehce negativní start týdne, sentiment drží na uzdě Čína i bankéři
    Začátek týdne je pro akciové trhy převážně negativní a klíčové evropské indexy míří o pár desetin procentního bodu níž. Americké futures ztrácejí přes půl procenta. Tržní sentiment drží na uzdě několik dílčích faktorů. Patří sem zprávy z Číny, která po úmrtích na covid opět sahá k restriktivním opatřením a tlumí naději, že se od nulové tolerance odvrátí. Dále je to pokračující tlak na trh kryptoměn a přispívají i komentáře z centrálních bank.
  • Lehce pozitivní dopoledne při smíšených datech a nových hrozbách pro oživení
    Čtvrteční ráno a dopoledne přináší smíšená makrodata. Čínský PMI ze sektoru služeb překvapivě zůstal nízko, zato zahraniční obchod vykázal výrazný nárůst přebytku spolu s prudkým zlepšením vývozu. Vzhledem k tomu, že v dubnu už podle jiných údajů čínská poptávka oživovala a naopak zbytek světa zažíval drtivý útlum spojený s opatřeními proti koronaviru, je překvapivé, že čínský dovoz prohloubil svůj pád, zatímco vývoz začal slušně růst. Dalšími údaji pak přispěl německý průmysl, jehož výroba za březen vykázala výraznější propad, než se čekalo. Přidává se tak po bok slabých objednávek.
  • Lehce pozitivní nálada při vyčkávání na další britské hlasování. Dolaru se opět daří
    Deklarovaný posun kupředu v jednáních Čína - USA je dnes hlavní hybnou silou, která pomohla slušně vzhůru asijským akciím a následně podporuje v růstu i ty evropské. Obavy ze slabšího ekonomického růstu, které se prolínají obchodování v poslední době, momentálně ustupují trochu stranou. Včera je trochu rozdmýchala revize amerického HDP směrem dolů, ale jde přece jen o výkon ve 4Q loňského roku, zatímco pozornost se už jasně stočila k prvnímu až druhému čtvrtletí roku letošního.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new