Čtvrtek 28. březen 2024 17:08
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader

USDCAD se pokouší o prolomení resistence, akciové trhy dál přešlapují na místě

28.02.2017 15:51  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Velmi klidné obchodování na evropských akciových trzích pokračuje také dnes. Evropské indexy si své včerejší ceny ve většině případů udržují a díky nízké aktivitě zůstávají v líném bočním trendu. Nízké jsou také objemy, které se pohybují přibližně jednu čtvrtinu pod dlouhodobým průměrem. Nic na tom nemění ani dnešní ekonomický kalendář, který nabídl pár zajímavých dat zejména z USA. Trhy tak zdá se čekají na projev amerického prezidenta a ostatní je nezajímá.

Untitled

Z dnešního makra nás zaujalo:

  • Počty nově zahájených staveb domů v Japonsku překvapivě poskočily o 12,8 %. Trh počítal  růstem pouze o 3,3 %.
  • Švýcarský barometr ekonomické situace KOF index překvapil silným růstem na 107,2b. Trh čekal stagnaci v okolí 102b.
  • Americké HDP rostlo podle revidovaných výsledků v minulém čtvrtletí o 1,9%, což bylo zklamání, jelikož konsenzus počítal s růstem o 2,1 %.
  • Ceny nemovitostí v největších amerických městech rostly v minulém týdnu o 5,6 %, zatímco konsenzus počítal s růstem o 5,3 %.
  • Chicagský PMI pro výrobní sektor překvapil růstem na 57,4b., zatímco trh počítal s výsledkem pouze v okolí 53b.

Nové makro sice bylo zajímavé, ani tentokrát jsme se ale větší reakce na trzích nedočkali. Obchodníci zdá se mají jasno co se vývoje americké ekonomiky týká a to jediné, co dnes finanční trhy skutečně zajímá, je to kdy začne americká centrální banka se zvyšováním úrokových sazeb a kolikrát je během letošního roku zvýší. Důležitým tématem jsou ale i reformy spojené s novou americkou administrativou, o kterých bychom se mohli dozvědět více už dnes ve tři ráno, kdy promluví Donald Trump poprvé v roli prezidenta na půdě amerického kongresu. Obchodníci na dolaru čekají právě na toto vystoupení a dnešní price action je na všech dolarových párech proto zatím velmi klidná.

Untitled1

Neplatí to však o všech měnových párech. Zajímavého pohybuj jsme se dnes dočkali především na měnovém páru USDCAD, který se pokouší o prolomení únorové resistence. Výprodej kanadské měny velmi pravděpodobně souvisí s technickou situací na tomto měnovém páru, i když mu hodně pomáhá také situace na ropě, která se dnes dostala znovu pod prodejní tlak a jejíž cena klesá o další procento.

Untitled2

Zvýšenou aktivitu pozorujeme také na USDJPY, kde ale JPY zatím pouze koriguje trochu překvapivé včerejší ztráty a vrací se tak zpět ke hranici 112 USDJPY.

Untitled3

Dnešek již žádné makro nepřinese a vše se tak bude v dalších hodinách točit zejména okolo ranního projevu Donalda Trumpa. Ten by měl mluvit o reformě zdravotnictví a dalších plánech od infrastruktury, přes daně až po armádní výdaje. Obsahem jeho projevu si je však jistý jen málokdo a jak už jsme si u Trumpa zvykli, element překvapení je v jeho případě vždy přítomen. Buďme proto raději připraveni na zvýšenou volatilitu na všech dolarových párech.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 📊 USDCAD sa obchoduje blízko hranice 1,28 💲
    Počet nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva bude dnešným kľúčovým makrom. Správa o pracovných miestach v USA bude zverejnená o 14:30 a trhový konsenzus naznačuje zvýšenie zamestnanosti o 50 tis. Správa agentúry ADP zverejnená v stredu ukázala nárast zamestnanosti o 174 tis., čo je oveľa viac, ako sa očakávalo (45 tis.). Predchádzajúce dáta boli tiež revidované z –123 tis. na –78 tis. Týmto je dnešné vydanie NFP na dobrej ceste, aby preukázalo pozitívne prekvapenie. Pokles z minulého mesiaca bol spôsobený znižovaním počtu pracovných miest v odvetviach poskytujúcich služby. Keď však bol stimulačný zákon prijatý na konci roku 2020, tlaky v sektore služieb by mali byť menšie. To sa javí ako skutočnosť, pretože nárast o 174 tis., ktorý naznačuje správa ADP, bol spôsobené nárastom počtu pracovných miest v sektore služieb o 156 tis.
  • USDCAD sa rozkmotril s cenou ropy, je to príležitosť pre short?
    Meny krajín, ktorých výraznú časť exportov tvoria komodity, vykazujú s cenami týchto komodít vysokú koreláciu. Tá je logické – čím vyššia je cena, tak t...
  • USD/CAD: scénáře obchodování na 24. ledna 2024
    Před rozhodnutím Bank of Canada o úrokových sazbách, které bude zveřejněno dnes ve 14:45 GMT, kanadský dolar posiluje a pár USD/CAD klesá. Pokud si trh dnešní prohlášení lídrů Bank of Canada vyloží jako holubičí, pak bychom měli očekávat nový růst páru USD/CAD.
  • USD/CAD se blíží k důležité hranici
    Kanadský index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl v meziročním srovnání s březnem 2012 o 1 procento a pozitivně t...
  • USD/CAD se blíží ke konci trojúhelníkové formaci
    USD/CAD ve čtvrtek výrazně posílil a po mírně silnější zprávě o indexu spotřebitelských cen v USA přetavil týdenní ztráty v zisk 0,20 %. Pár se udržel nad svými jednoduchými klouzavými průměry (SMA), ale klesající trendová linie z vrcholu roku 2020 se znovu ujala své role rezistence a zastavila býčí akci mírně pod úrovní 1,3700. Navzdory některým pozitivním signálům přicházejícím z oscilátoru RSI a stochastického oscilátoru potřebují býci tuto hranici překonat, aby se posunuli ke stěně z roku 2023 na úrovni 1,3800-1,3860.
  • USD/CAD se dostal z dlouhodobého trojúhelníku
    USD/CAD se v úterý udržel nad trendovou linií odporu a podpory, která se táhne od vrcholu z roku 2020, a odrazil se zpět do oblasti 1,3700. Poslední býčí akce přesunula pozornost zpět do oblasti 1,3800-1,3860 před politickým zasedáním Bank of Canada, přičemž technické ukazatele podporují další postup na trhu.
  • USD/CAD se nadále nachází v trojúhelníkové formaci
    USD/CAD od konce září stabilně rostl a 5. října dosáhl nového šestiměsíčního maxima 1,3784. Ačkoli pár korigoval směrem dolů, rychle se vzpamatoval a získal zpět část ztrát, přičemž ukazatele RSI i MACD toto oživení podporují, neboť se nacházejí hluboko ve svých kladných zónách. Kdyby nákupní zájem přetrval, pár by mohl znovu otestovat nedávnou oblast odmítnutí na úrovni 1,3784, což je šestiměsíční maximum.
  • USD/CAD se nachází na důležité rezistenci
    USD/CAD v posledních dnech neúspěšně bojuje o uzavření nad 200denním jednoduchým klouzavým průměrem (SMA) na úrovni 1,3450 a nad pětiměsíčním medvědím kanálem, a to i přes nedávný nárůst na 1,3500. Pár vykazuje nejlepší měsíční výkonnost od února a odraz od úrovně 1,3370 pomohl páru udržet se v zelené oblasti.
  • USDCAD se odráží od hlavní rezistence
    Kanadský dolar vůči americkému dolaru nedávno posílil poté, co guvernér BoC Macklem ve výpovědi v Dolní sněmovně prohlásil, že inflace zůstává příliš vysoká, a proto cyklus zpřísňování centrální banky není u konce. Na druhé straně další růstový impuls byl omezen slabostí ropy, která je hlavním kanadským vývozním produktem, v souvislosti se zhoršujícím se výhledem globálního růstu. Zelená bankovka oslabila po holubičím zápisu FOMC zveřejněném ve středu. Pár se odrazil od hlavní rezistence na úrovni 1,3390, která je vyznačena předchozími cenovými reakcemi a horní hranicí klesajícího kanálu. Pokud současný sentiment převládne, pohyb směrem dolů může zrychlit směrem k supportu na úrovni 1,3350 nebo dokonce k hranici 1,3320. Na druhou stranu, pokud se kupcům podaří nad zmíněnou rezistenci prorazit, zůstane cesta k další rezistenci na úrovni 1,3440 otevřená. 
  • USDCAD se pohybuje kolem hlavní podpory
    Kanadský dolar vůči zelené bankovce během poslední seance roku posiluje v souvislosti s mírným zlepšením chuti k riziku. Někteří analytici očekávají, že případné oživení cen ropy by mohlo loonie v roce 2023 podpořit. Očekává se, že poptávka po ropě vzroste, pokud bude Čína pokračovat v opatřeních na obnovení těžby.
  • USD/CAD se pomalu dostává do rostoucího trendu
    USD/CAD se úspěšně zotavil z bleskového poklesu na 1,3454 a čtvrteční seanci uzavřel nad 50- a 200denní SMA, čímž si udržel pozici v krátkodobém býčím kanálu. Následně se v pátek býci nahrnuli a vyhnali pár nad 20denní SMA, což je od začátku roku klíčová zóna rezistence. Nedávné býčí úspěchy zvýšily očekávání dalšího postupu směrem k horní hranici kanálu na úrovni 1,3655.
  • USD/CAD se propadl o 1,4 %
    USD/CAD se v první červnový obchodní den propadl o 1,4 % a v pátek sklouzl zpět pod své jednoduché klouzavé průměry (SMA) a zaznamenal nové dvoutýdenní minimum 1,3417. Rychlá korekce směrem dolů následuje po vytvoření dvojitého vrcholu kolem tvrdé rezistence 1,3650, což zvýšilo riziko medvědího pokračování.
  • USD/CAD se rychle blíží k oblasti kritické rezistence
    Býci na USD/CAD vládnou již osm týdnů v řadě a v současnosti usilují o překonání trendové linie odporu z roku 2020, která způsobila obrat medvědího trendu v říjnu 2022 a březnu 2023. Vzhledem k překoupeným signálům přicházejícím z ukazatele RSI a stochastického oscilátoru není jisté, zda se páru podaří prodloužit svůj růstový trend nad tvrdou trendovou linii a hranici 1,3740.
  • USD/CAD se snaží vrátit do klesajícího kanálu
    USD/CAD se po propadu na čtyř půlměsíční minimum 1,3349 minulý pátek dostal do obchodního pásma. Zdá se, že probíhající pohyb do strany nabral tvar býčí formace dvojitého dna, což zvyšuje optimismus, že by pár mohl brzy změnit směr vzhůru. Podle dalších povzbudivých signálů se ukazatel RSI odrazil od přeprodaných úrovní a nadále směřuje k severu, což odráží pozitivní tendenci.
  • USD/CAD se vrací do rostoucího trendu
    USD/CAD se v průběhu týdne nacházel v býčím korekčním módu a umazal část svých ztrát z listopadového ročního maxima 1,3898. Vstup do oblasti 1,3800 byl v posledních dvou dnech obtížný a v oblasti 1,3840-1,3870 by se mohla objevit další těžká překážka, ale podle technických ukazatelů by býci ještě nemuseli bitvu vzdát. Konkrétně ukazatel RSI se i přes ztrátu tempa stále drží nad neutrální hranicí 50 a stochastický oscilátor zatím nepotvrdil překoupenost, což obojí zatím udržuje pozitivní tendenci. V případě, že pár znovu aktivuje svůj rostoucí trend nad listopadovým vrcholem na úrovni 1,3898, dalším cílem bude maximum z roku 2022 na úrovni 1,3976 a psychologická hranice 1,4000.
  • USD/CAD se zastavil na 200denním klouzavým průměru
    USD/CAD po svém 13měsíčním maximu na úrovni 1,3898 z listopadu neustále ztrácí. V pátek navíc pár klesl na nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, přičemž medvědi připravili půdu pro test 200denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA). Vzhledem k tomu, že ukazatele hybnosti jsou silně vychýleny směrem dolů, mohl by pár brzy čelit 200dennímu SMA na úrovni okolo 1,3516.
  • USD/CAD: stále je zde potenciál pro další růst
    Podle posledních údajů Bank of Canada zůstala po zářijovém zasedání úroková sazba beze změny na 5,0 %. Toto rozhodnutí bylo plně v souladu s očekáváním trhu, takže reakce obchodníků byla pouze formální: pár USD/CAD vzrostl na 1,3675, ale poté ztratil všechny své intradenní zisky. Cena v podstatě dokončila kruh a vrátila se k "nulovému bodu", přičemž pár dokončil obchodní den téměř na otevírací úrovni.
  • USD/CAD stále strmě roste
    USD/CAD uvízl ve strmém vzestupném trendu poté, co se v polovině července ocitl na desetiměsíčním minimu 1,3091. Pár navíc proťal důležité technické zóny, jako jsou 50denní i 200denní jednoduché klouzavé průměry (SMA), a zároveň v několika posledních denních seancích zaznamenal po sobě jdoucí nová dvouměsíční maxima.
  • USD/CAD těsně před masivním poklesem
    Po silné klesající dynamice z konce loňského roku se pár USD/CAD stáhl zpět a v týdenním grafu vykazuje známky pomalejší rally, což prodejcům dává příležitost k vytvoření short pozic.
  • USDCAD testuje klíčový support❗
    USD/CAD v posledních dnech mírně rostl. Vlastně strana poptávky je silnější už celý týden a z lokálních minim (na grafu) už rostoucí pohyb dosáhl na téměř 300 pips. Na M30 intervalu jsme však svědky korekce a pokusu o průraz důležitého supportu na 1,2550. Tato oblast je definována předchozími cenovými reakcemi a spodní limitou 1:1 struktury. Pokud se cena udrží nad touto úrovní, tak je možný vzestup ke včerejším maximům. Naopak průraz zmíněného supportu by mohl vést k silnějšímu výprodeji k další poptávkové zóně v blízkosti 1,2445. Stojí za připomenutí, že pár v 14:30 ovlivní data z kanadského trhu práce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI