Čtvrtek 28. březen 2024 10:14
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Špekulácie na devalváciu čínskeho juana opäť rastú

14.09.2016 18:10  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Špekulanti si opäť zobrali na mušku čínsky juan (teda offshorový juan – CNH, ktorý je prístupný zahraničným subjektom). Keďže ž Číny nechodia zlé čísla, tak dôvod bude zrejme taký, že sa niečo šušká o možnej devalvácii. Spread medzi súčasným kurzom USDCNH a trojmesačným forwardovým kontraktom je najvyšší od marca (t.j. špekulanti očakávajú o 3 miesiace slabší juan). Tieto špekulácie ešte ani zďaleka nedosahujú úrovní zo začiatku roka, avšak niečo sa rozhodne deje:

2016-09-14_usdcnh-forward

A Čína už podniká protiopatrenia. Úročenie na offshorový čínsky juan HIBOR (ten názov je taký preto, lebo sa obchoduje v Hongkongu), poskočilo nad 8%. Naposledy bolo na takto vysokých úrovniach vo februári. To naznačuje snahu zvýšiť náklady na shortovanie juana. Shorty zatiaľ zrejme nie sú enormné, v januári, kedy sa to v Číne rúcalo, bol HIBOR nad 60% (aj preto som robil graf od februára, lebo by v ňom kvôli extrémnym januárovým hodnotám nebolo nič vidno):

2016-09-14_hibor

Hoci tieto shorty nie sú tak silné ako začiatkom roka, rozhodne je potrebné situáciu sledovať. A to minimálne kvôli tomu, že v rebríčku „krajných“ rizík, ktorý zostavuje Bank of America Merill Lynch, je opätovná devalvácia juanu na treťom mieste. Ešte prednedávnom bola prvá, kým nevyskočili nové riziká – rozpad EÚ (po BrExite) a Trump (po náraste preferencií). A keď k tomu pripočítame súčasnú nervozitu na trhoch, tak by opätovná devalvácia určite poslal sentiment ešte nižšie.

2016-09-14_boaml-risks

Čiže do najbližších dní pozor. Ono to buď dopadne tak, že to Čína ututlá a o zopár dní tieto špekulácie prestanú. Alebo skutočne menu pustí nižšie. Nemyslím, že to má potenciál trvať niekoľko týždňov.

Keby sa Čína silou mocou chcela pustiť do boja so špekulantmi, tak to bez problémov zvládne. Jej devízové rezervy sú už niekoľko mesiacov stabilné (viď graf nižšie), čiže v tomto smere ju topánka netlačí. Ako som ale písal vyššie, keďže z Číny nechodia zlé čísla, tak je možné že devalvovať chce a nie že musí. A práve šumy o chystanej devalvácii by vysvetľovali nárast špekulácií.

2016-09-14_cn-res

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Špatné zprávy chodí o nákaze i dividendách, trhy jsou však v klidu
    Na dění kolem koronaviru finanční trhy reagují velmi vlažně díky předpokladu, že už nepřijde silný řízený útlum hlavních ekonomik a že hospodářskopolitické stimuly zůstanou dostatečně masivní. Nelze však zakrýt, že poslední zprávy příznivé nejsou.
  • Špatné zprávy mnoho škod nenapáchaly, akcie lehce v červeném. Koruna ustupuje
    Poté, co akciové trhy vytěsnily problémy spojené s koronavirem a pohybovaly se na historických maximech, přišlo varování firmy Apple, že nesplní nedávno stanovené cíle pro tržby za aktuální kvartál. Společnosti z technologického sektoru jsou asi vůbec nejcitlivější na problémy ve výrobních řetězcích, jejichž velká část se navíc nachází v Číně. Proto se i zmíněné oznámení setkalo s poměrně negativní reakcí, když upozornilo, že předpokládané zpomalení čínské ekonomiky nezůstane bez následků ani v západním světě.
  • Špatné zprávy pro AUD, cena železné rudy začíná znovu klesat
    Po velmi slušném tříměsíčním růstu se situace na železné rudě začíná v září obracet. Poté co se cena železné rudy s dodávkou v Číně vyšplhala koncem srpna až nad 80 dolarů za tunu, se včera vrátila zpět pod hranici 70 dolarů, přičemž jen během uplynulých pěti dnů klesla o téměř 10 %. Zářijová korekce je docela zajímavá a trochu záhadná, jelikož jde ruku v ruce se zatím velmi silnou čínskou poptávkou a pokračujícím růstem cen oceli.
  • Špatné zprávy vyprchaly. Zlato se prodává, dolar jede dál
    V průběhu dnešního obchodního dne vyprchaly negativní zprávy ze včerejška. Reakce na další výhrůžky KLDR nebyla prudká, výprodeje technologických akcií se zastavily a následuje odraz mírně výš, nová data náladu nezkazila. Nové komentáře z Fedu zatím nepřinášejí nic nového, ale večer má ještě promluvit předsedkyně Yellenová.
  • Špatný den pro ČEZ
    Na evropském trhu panovala v pondělí dobrá nálada. Investoři tak navazují na minulý týden, kdy indexy zaznamenaly nejlepší výkon za poslední měsíc. Akcie těžařů se nejvíce podepisovaly na růstu evropského indexu Stoxx 600, zatímco čínské technologické společnosti pomohly asijskému akciovému trhu vyskočit o více než 1,5 %. Na dobrý sentiment to vypadá i v zámoří, když dopoledne futures na hlavní indexy posilovaly kolem půl procenta.
  • Špatný rok pro českou ekonomiku - propad HDP se prohloubil
    „Český statistický úřad dnes zveřejnil zpřesněné údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí. Bohužel se však jen potvrdilo to, co už naznačoval předběžný odhad – česká ekonomika má vážné problémy. Podle zpřesněného odhadu klesl HDP ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 0,7 %. Tento propad je dokonce ještě větší, než původně odhadovaný mezičtvrtletní pokles o 0,3 % a meziroční o 0,6 %. Jako jediná země EU se tak Česká republika stále nevrátila na svou úroveň z doby před pandemií covid,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Špatný týden pro technologické akcie. Netflix -6%
    Minulý týden, zkrácený o pondělní Svátek práce v USA a Kanadě, nám konečně přinesl trochu volatility a vzruchu na akciové trhy. Naplní se historická pověst září, jako měsíce nepřátelského k akciím?
  • Špeciálne ponuky a ceny na finančnej konferencii ShowFx World v Bratislave
    Vítame všetkých českých a slovenských obchodníkov a záujemcov o obchodovanie a investície na finančnej konferencii ShowFx World v Bratislave, ktorá sa uskutoční dňa 8. septembra v hoteli NH Hotel Gate One Bratislava.
  • Špeciálny report: Môže vírus ukončiť desaťročný býčí trh?
    Pre väčšinu akciového trhu bol rok 2019 veľmi silný, napriek všeobecne slabej globálnej ekonomike, pričom tento rok pokračoval v tomto modeli. Napriek zjavnému riziku spôsobenému koronavírusom bol americký technologický index (US 100) vo februári v zisku viac ako 10%. Nálada sa však nedávno zhoršila vďaka šíreniu vírusu za hranicami Číny. Mohlo by to predstavovať zmenu trendu na trhoch? Je možné, že vírus na Wall Street zabije desaťročný býčí trh?
  • Špekulácie na ďalší vývoj zlata sú po prvý krát od roku 2001 v mínuse. Čo čakať ďalej?
    Negatívna nálada na zlate dosiahla ďalší míľnik. Po prvýkrát od roku 2011 bolo na jeho ďalší vývoj uzatvorených viac short kontraktov ako longov. Btw. v tom čase bola cena zlata pod 300 USD za uncu. Z môjho pohľadu sú dôvody pre negatívny vývoj zlata tri:
  • Špekulácie na ukončenie pegu ČNB poslali výnosy z českých dlhopisov hlboko do mínusu
    Čerstvé vyjadrenia ČNB, že v polovici roka 2017 plánuje zrušiť jednostranný peg voči euru na úrovni 27 EURCZK prilákali ďalších špekulantov. Koľko nashortovali CZK zatiaľ nevedno, keďže ČNB priebežne intervenuje (teda vytvára elektronické CZK a predáva ich na devízových trhoch, aby uspokojila rastúci dopyt a udržala tým kurz stabilný). Kde sa však špekulácie pretavujú do kurzov, to sú dlhopisy. Pri jednoročných dlhopisoch klesol výnos z úrovne okolo -0,3 % za niekoľko dní až pod úroveň -0,6 %:
  • Špekulanti si na mušku zobrali meny ropných exportérov. Zatiaľ len opatrne
    Medzi verejnosťou panuje názor, že špekulanti môžu položiť akúkoľvek menu, keď sa tak rozhodnú. Nie je to pravda, pri ...
  • Špinavá energie přebírá vedení, zelené akcie padají
    Náš koš zelené transformace se od počátku roku propadl o 1 %. Firmy v tomto odvětví rozšiřují své podnikání díky úvěrovému financování a nízké ceně kapitálu, a tak se na jejich výsledcích negativně podepisují rostoucí úrokové sazby. Dále pohovoříme o potřebě ropného a plynárenského průmyslu, který letos posílil o 21 %, v průběhu přechodu k ekonomice s menší uhlíkovou stopou a o tom, že nedostatečné investice z posledních let a nízká návratnost kapitálu v energetice povedou ke zvýšení cen ropy a zemního plynu. A nakonec se podíváme na elektromobily – v pondělí totiž trh zaskočily očekávané výnosy společnosti NIO.
  • Šplháme z propasti. Češi, co nakupují v Polsku, už jakoby z ní byli venku
    Tuzemské hospodářství loni šplhalo z propasti, kam jej o rok dříve uvrhla pandemie, rychleji, než se čekalo. A už je na půlce cesty ven. Během letoška bude ven zcela, pokud se na Ukrajině nezačne válčit. Češi, kteří vyrážejí do Polska třeba za nákupem borůvek, už si ale mohou „venku z propasti“ připadat hned teď.
  • Šťastná sedmička: 7 praktických tipů pro začínající investory
    „Máte volné peníze? Tak investujte!“ Zdánlivě snadná rada, která ale řadu lidí spíše vyleká. Zbytečně. I když zatím nemáte žádné zkušenosti, vyplatí se sebrat odvahu, nechat si poradit a vyslat klidně jen prvních několik stokorun „na zkušenou“ do světa investic. Uděláte důležitý první krok na cestě ke zhodnocování svých peněz. Jiný způsob, jak dlouhodobě porážet inflaci, není. Čím se nenechat na začátku této cesty rozhodit a jak postupovat?
  • Šťastný investiční rok 2023!
    Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB CZ/SK, si za XTB připravil krátké poděkování za rok 2022 a nastínil plány pro rok 2023. Ačkoliv nemohl vyzradit všechny detaily, bezpochyby bude se na co těšit!
  • 🎆 Šťastný nový rok!
    U příležitosti konce starého roku 2021 a začátku nového roku 2022 vám celé analytické oddělelní XTB přeje vše nejlepší, a to nejen z pohledu investic! Buďte zdrávi a v novém roce se budeme opět těšit. 🎆
  • Štatistické manévre
    Včerajšia pozornosť obchodníkov sa sústreďovala na zasadanie ECB. Čakalo sa zníženie sadzieb a nejaké komentáre...
  • Štatistika dňa
    Kurz EURUSD sa prepadol pod 55-týždňový kĺzavý priemer. Naposledy, keď sa niečo takéto stalo (august ...
  • ŠTATISTIKY V USA NEBOLI STIMULOM PRE ĎALŠIE POKRAČOVANIE ZISKOV
    Včera zakončoval americký akciový trh s miernym poklesom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa obchodníci po niekoľkých ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Purple trading AI