Čtvrtek 28. březen 2024 10:23
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Ozvěny trhu - Dolar je letos překvapivě v defenzivě

01.04.2016 08:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ještě na počátku letošního roku patřil americký dolar mezi favority při zvažování devizových obchodníků. Americká ekonomika roste rychleji než většina dalších významných ekonomických oblastí v globálním hospodářství. Americký Fed začal na konci loňského roku naopak s procesem normalizace dolarových sazeb, na rozdíl od ostatních významných centrálních bank, které měnovou politiku uvolňují či minimálně drží uvolněnou.

Nicméně turbulence za finančních trzích v prvních týdnech letošního roku vedly k utažení měnových podmínek. V kombinaci se známkami zpomalující čínské ekonomiky to vedlo trhy i samotné americké centrální bankéře  k přehodnocení vyhlídek směrem k mnohem pomalejšímu očekávanému růstu dolarových sazeb. Ve výsledku americký dolar během prvních třech měsíců letošního roku oslabil. Dolarový index odepsal téměř čtyři procenta.

Navzdory snaze ECB své měnové podmínky dále uvolnit si euro vůči dolaru od počátku letošního roku připsalo více než čtyři procenta. Z hlavních světových měn byl ještě úspěšnější japonský jen se ziskem téměř sedmi procent. Jedinou z hlavních měn, která proti dolaru ztratila byla nikoliv překvapivě britská libra, která doplatila na vyhlášení referenda o setrvání UK v EU. Každopádně nízko úrokové prostředí vede k tomu, že dosavadními letošními vítězi jsou zlaté a stříbrné „peníze“.


JAN VEJMĚLEK
Hlavní ekonom
Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu: Díky cenám energií do roka na inflačním cíli
    V právě vydané makroekonomické prognóze Komerční banky hrají ne překvapivě klíčovou roli ceny energií. Zatímco v loňském roce stály za velkou částí toho zlého, co se v ekonomice přihodilo, od propadu nálady domácností na 25leté minimum a klesajících spotřebitelských výdajů po dramatický dopad do hospodaření státního rozpočtu, nyní se vliv cen energií naprosto otočil. Ceny na komoditních trzích jsou zpět na úrovních před válkou na Ukrajině. Pro koncové spotřebitele se situace bude měnit postupně, ale první vlaštovky v podobě nižších nabídek distributorů energií začínají být vidět, i když nyní primárně pro nové zákazníky.
  • Ozvěny trhu - Dividendové žně za rohem
    Tuzemský akciový trh není příliš atraktivní pro investory či potenciální zájemce o primární emisi akcií nebo alespoň jejich duální listing, čemuž odpovídá počet obchodovaných titulů. Aby byla akcie pro obchodníky zajímavá, musí jim nabízet na pražském parketu něco navíc. A tím může být dividenda. Dividendový výnos indexu PX odhadujeme na základě stávajících cen na zhruba 6 %, což je v prostředí nízkých úrokových sazeb již nemalé zhodnocení.
  • Ozvěny trhu - Dividendoví aristokrati: nudné akcie vydělávají víc
    Jak by se Vám líbila investice, která přinese každý rok větší výnos? A bude to s železnou pravidelností opakovat nejméně 25 let v řadě? Něco takového splňuje skupina akcií, které se říká dividendoví aristokrati.
  • Ozvěny trhu - Dluhopisová party je u konce
    Odklon od monetárních k fiskálním ekonomickým stimulům v mnoha vyspělých zemích, očekávané zvyšování sazeb v USA a snižování objemu odkupů aktiv ECB bude silnou motivací pro pokračující přesun investorů od dluhopisů k akciím. Blíží se pomalý, ale jistý konec dluhopisové euforie.
  • Ozvěny trhu: Doba dolarová zatím nekončí
    Kurz eura vůči dolaru se již více než dva roky obchoduje v pásmu zhruba mezi 1,0500 a 1,1500 EUR/USD. V posledním půl roce se kurz držel spíše ve spodní části tohoto pásma, tedy na straně silnějšího dolaru. V posledních týdnech si ale polepšilo euro, když se kurz vyšplhal k 1,1000 EUR/USD. Kurz se tedy dostal do středu tohoto koridoru, nejedná se tedy o žádný extrém.
  • Ozvěny trhu: Dobrá data z amerického trhu práce
    Minulý týden jsme se dočkali několika pozitivních překvapení z amerického trhu práce. Počet nově vytvořených...
  • Ozvěny trhu - Dobrá výsledková sezóna v USA a Evropě
    Letní výsledková sezóna na obou březích Atlantiku je téměř u konce. Svoje výsledky již reportovalo přes 90 % společností. Celkově lze hospodaření...
  • Ozvěny trhu - Dočasné ztráty komoditních měn
    Od února, kdy našly komoditní trhy své lokální dno, si solidní zisky připisovaly i komoditní měny. Nicméně ke konci prázdnin se začala situace otáčet, markantní to bylo například na cenách železné rudy či ropy. Výsledkem tak byl i tlak na oslabení kanadského či australského dolaru, ale i dalších měn jako například brazilského realu, mexického pesa či jihoafrického randu. Znamená to, že již přestávají být tyto měny pro investory zajímavé?
  • Ozvěny trhu - Dočkáme se vyšších dolarových sazeb?
    Americká ekonomika zažívá jednu z nejdelších expanzí v historii. Konkrétně delší období růstu zažila pouze v letech 1961 až 1969 a 1991...
  • Ozvěny trhu - Dolar jede na vítězné vlně
    Americký dolar loni zažil nejúspěšnějších 12 měsíců od roku 2005. Polepšil si totiž vůči všem 31 nejdůležitějším měnám. Z hlavních měn zaznamenaly...
  • Ozvěny trhu - Dolar je opět zajímavý
    Ještě počátkem tohoto měsíce atakoval kurz eura vůči americkému dolaru nejvyšší úrovně za skoro rok a půl. Dosavadní květnový vývoj byl ale ve znamení trendu opačného, když si americká měna polepšila již o téměř tři procenta. A podobný vývoj zažívá dolar i ve vztahu k ostatním měnám, jak dokazuje vývoj dolarového indexu DXY. Ten monitoruje vývoj kurzu dolaru vůči ostatním světovým měnám. Co vedlo k přehodnocení názoru trhu na americkou měnu?
  • Ozvěny trhu - Dolar mezi vítězi
    Máme za sebou první čtvrtletí roku 2015. Jaké byly první tři měsíce na devizových trzích? Potvrdila se naše očekávání, že volatilita měnových kurzů...
  • Ozvěny trhu: Dolar opět překvapil
    Máme za sebou první čtvrtletí roku 2021. Roku, do kterého devizoví obchodníci vstupovali s konsensuálním názorem, že americký dolar bude vůči euru pokračovat ve svém oslabujícím trendu z loňského roku. Pandemie covid-19 byla tím, co ukončilo pětiletku extrémně nadhodnoceného dolaru resp. podhodnoceného eura. Za tím stál především úrokový diferenciál vyplývající z faktu, že zatímco americká centrální banka dokázala úrokové sazby vzdálit výrazně od nuly, ta evropská nikoliv. Koneckonců růst amerického hospodářství v tomto období překonával výkonnost ekonomiky eurozóny, zrovna tak inflační vývoj v USA byl mnohem blíže cílovaným hodnotám, než tomu bylo na evropském kontinentě.
  • Ozvěny trhu: Dolarové sazby dál porostou
    Americká centrální banka přistoupila v loňském roce ke trojímu zvýšení úrokových sazeb. Její klíčová měnověpolitická sazba se tak dnes již nachází bezpečně nad nulovou hladinou, když se pohybuje mezi 1,25 % až 1,50 %. Američtí centrální bankéři vnímají především zlepšující se situaci na trhu práce; kromě udržování cenové hladiny je podpora zaměstnanosti totiž druhým z jejich cílů. Zatím k poslednímu utažení měnové politiky došlo na prosincovém zasedání FOMC. A podle zápisu z tohoto jednání, který byl zveřejněn ve středu, je právě trh práce jedním z důvodů, který umožní Fedu v nastaveném trendu pokračovat. Konkrétně hodnotí centrální bankéři trh práce jako silný a dále posilující. S tím související růst výdělků je pak příslibem dosažení a udržení inflačního cíle v budoucnu.
  • Ozvěny trhu - Dolarový potenciál
    Minulý týden naznačil, že trend zhodnocujícího eura vůči americkému dolaru se může chýlit ke konci. Zhruba od poloviny dubna do...
  • Ozvěny trhu - Dolar stále v kurzu
    První měsíce letošního roku byly ve znamení silného posilujícího trendu dolaru vůči společné evropské měně. Zhodnocování americké měny...
  • Ozvěny trhu: Dolar vítězí, viru navzdory
    Máme za sebou první polovinu roku, která bude bezesporu patřit mezi ty, které se zapíší do dějin, a to vlivem pandemie covid-19 a jejího dopadu do globální ekonomiky a finančních trhů. Ty reagovaly na obavy z ekonomických důsledků restriktivních vládních opatření dramatickým nárůstem rizikové averze a v podstatě úprkem od jakýchkoliv rizikovějších aktiv směrem k těm bezpečnějším. Tyto tendence byly zřejmé i na devizovém trhu.
  • Ozvěny trhu - Dolar v zajetí politiky
    Máme za sebou první tři měsíce letošního roku. Z pohledu amerického dolaru platí jednoznačně rčení, jednou jsi dole, jednou nahoře. Zatímco při hodnocení výkonnosti zelených bankovek v průběhu závěrečného čtvrtletí loňského roku bychom nenašli měnu ze skupiny deseti nejvýznamnějších měn, vůči které dolar neposílil, během prvního čtvrtletí letošního roku tomu bylo přesně naopak. Dolar oslabil vůči všem světovým měnám. Nejlépe se letos dařilo australskému dolaru se ziskem přes šest procent, o necelých 5,5 % zhodnotil japonský jen. Přes dvě procenta si za uvedené období dokonce připsala britská libra.
  • Ozvěny trhu: Domácí měna pod výprodejním tlakem
    Krátce po jmenování Aleše Michla novým guvernérem centrální banky vstoupila ČNB opět na devizový trh. To vše se navíc odehrálo na pozadí dalších proinflačních překvapení z nově zveřejněných dat a růstu sázek finančního trhu na intenzivnější zpřísňování měnové politiky v zahraničí. Příliš se tak nedařilo ani ostatním měnám střední a východní Evropy. Udržování kurzu pod 24,75 koruny za euro ale nebylo zadarmo.
  • Ozvěny trhu: Domácnosti profitují z ekonomického boomu
    Data zveřejněná v tomto týdnu dokazují sílu současné expanze českého hospodářství. Finální statistiky z národních účtů za třetí kvartál potvrdily, že růst reálného HDP dosáhl 5 %. Zatímco tento údaj ukazuje, o kolik více bylo za poslední rok v reálných cenách vyprodukováno, klíčové je, jaký důchod z toho pro následné přerozdělení tuzemská ekonomika má. To odhalí pohled na reálný hrubý domácí důchod. Ten za v daném období zaznamenal ve srovnání s HDP nižší růst o 4,1 %. Důvodem je zhoršování tzv. směnných relací. To znamená, že relativní růst vývozních cen je pomalejší než u cen v dovozu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Purple trading AI