Čtvrtek 28. březen 2024 19:52
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader

Dohoda Ruska a Saúdské Arábie o zmrazení produkce nemusí mnoho znamenat, pokud se nepřidají ostatní

16.02.2016 15:08  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

A je to konečně tady. Po měsících úvah a spekulací došlo k dohodě mezi Ruskem a dalšími zeměmi OPEC v čele se Saúdskou Arábií, která by měla zastavit růst produkce ropy. Trh je ovšem zklamán. Ke koordinovanému snížení těžby zatím nedojde a ropa v reakci na dohodu klesla na denní minima.

Stěžejní otázkou je, zda se k dnešní dohodě přidají další důležité země OPEC včetně „posankčního“ Íránu a jak bude vůbec dohoda fungovat. Stále existují mnohá „ale“ a „pokud“. Jedná se o dohodu podmíněnou spoluprací více zemí. I pokud by se země domluvily, kontrola skutečné produkce by byla obtížná. Omezení ruské produkce není jednoduché ani z technického pohledu. A nestane se nakonec, že vyprovokovaná vyšší cena rychle přiláká americké flexibilní producenty zpátky na trh a mizérie OPEC a Ruska bude nadále pokračovat při jejich snížené-zamrznuté produkci?

Ropný trh bojuje dlouhodobě s nadprodukcí, na kterou by byl potřeba silnější kalibr, než dnešní dohoda. V posledních měsících se potvrzuje, že nabídka i poptávka po ropě nejsou příliš flexibilní. Nabídka dlouhodobě klesá pomaleji, než očekávali hlavní hráči na trhu a naopak poptávka roste pod očekávání.

Nabídka

Více než polovinu trhu ovládají hráči, kteří se neohlížejí pouze na tržní síly. Jedná se převážně o státní firmy největších ropných producentů, které si mohou dovolit i podnákladovou těžbu v relativně dlouhém období. Navíc je trh v zajetí kolektivní strategie navyšování těžby ve snaze maximalizovat příjmy z prodeje ropy, což se samozřejmě nemůže dařit.

Dalším důvodem stále silné nabídky je odolnost ropných společností na severoamerickém kontinentu, které se soustředí na těžbu z břidlic či ropných písků. Ukazuje se, že mnohé vrty dokáží být profitabilní i při ceně ropy okolo 30 dolarů za barel. Hlavní strategie Saúdů, kterou bylo vytlačení těchto hráčů z trhu, dostala povážlivé trhliny. Důsledkem je, že produkce v USA už v posledních měsících významně neklesá a zásoby naopak dosahují rekordních hodnot.

ropaeia

Hlavním oříškem a zároveň neznámou zůstává Írán, který se po zrušení sankcí dostává zpět na ropné trhy. A zatím tak činí poměrně agresivně. Velkým zákazníkům, kteří dosud nakupovali ropu od ostatních zemí Perského zálivu, nabízí citelně nižší ceny, aby rychle nabral svůj podíl. Írán by měl velmi rychle dodávat na trh navíc 0,5 mil. barelů ropy denně a více než nahradit dosavadní pokles produkce ropy v USA.

Poptávka

Dle analýz reportů organizací OPEC, EIA a IEA z minulého týdne roste poptávka taktéž dlouhodobě pod odhady. Hlavním důvodem je globální hospodářské zpomalení, které snižuje apetit velkých ropných hráčů k vyšším importům. EIA snížila odhad růstu poptávky v následujících dvou letech. IEA poukázala na fakt, že pokles produkce v USA je natolik pomalý, že růst těžby v dalších zemích ho více než nahradí. Nižší růst poptávky očekává také OPEC.

Není tedy příliš realistické, že by rostoucí poptávka mohla trhy v dohledné době stabilizovat. Očekávaný růst poptávky je v cenách započítán a bylo by zapotřebí akcelerace hospodářského růstu, aby dostala poptávka po ropě pozitivní impuls. Bohužel přicházející statistiky ze zemí, které by mohly se současným stavem něco udělat (Čína, USA, Německo) nemůžeme označit za pozitivní. Pokud se podíváme na průmyslová data těchto zemí, dojem je ještě horší.

Zmrazení produkce

Do této nelehké situace na ropném trhu přišla dohoda o zmrazení produkce mezi Ruskem a Saúdskou Arábií. Většina účastníků trhu žádnou dohodu dlouho nečekala, takže z tohoto pohledu se určitě jedná o úspěch. Ovšem nejedná se o dohodu na snižování produkce, ale pouze nezvyšování těžby z lednových hodnot.

Dlužno podotknout, že obě země v lednu těžily poblíž dlouholetých maxim. Dle Bloombergu dosáhla produkce Saúdské Arábie v lednu na 10,2 mil. barelů a Ruska na 10,8 mil. barelů. Těžba celé organizace OPEC v lednu přesáhla 33 mil. barelů. Byla tak už více než 10 % nad stanovené kvóty, které platily do prosincového zasedání OPEC.

Varianty

Záleží, jak se na dohodu budeme dívat a co z ní nadále vyplyne. Pokud se jednalo jen o první krok v sérii jednání, k dohodě se přidají další země, které se postupně mohou domluvit na dalším společném postupu, pak se jednalo o krok, který nelze přehlížet. Dohoda o snižování produkce by totiž nemusela být od té současné tak daleko, jak by se mohlo zdát.

Pokud bude ovšem zájem dalších zemí vlažný a někteří důležití producenti (Írán, Irák) se nebudou chtít připojit vůbec, tak dohoda nebude mít dlouhého trvání. Z vyjádření představitelů Ruska vyplynulo, že se jedná o dohodu podmíněnou spoluprací ostatních zemí, přičemž tyto země nebyly specifikovány.

Chytřejší bychom mohli být už zítra, na kdy se plánuje schůzka představitelů Venezuely se zástupci Íránu a Iráku. Tyto dvě země jsou stěžejní pro pokračování dohody.

Není obtížné být k dnešní dohodě skeptický. Mnoho důležitého nebylo vyřčeno a ďábel tkví obvykle v detailu. Není ovšem pochyb o tom, že velcí producenti ropy trpí nízkými cenami – rozpočtové deficity rostou a některé země dělí od destabilizace jen kousek. Vytlačení amerických ropných producentů nejde podle plánu, strategie se přehodnocují a snaha dohodnout se narůstá.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dohoda o limitu amerického dluhu je na dosah
    Stávající problém limitu amerického dluhu drží trhy stále v sevření. Ministryně financí Janet Yellenová v pondělí znovu upozornila, že pokud nedojde k dohodě, mohl by default přijít už 1. června. Bipartitní politický střed a rozpočtový úřad Kongresu tyto výroky podpořily. Hrozí také, že pokud dohody nebude dosaženo do 1. června, odvolá se prezident USA Joe Biden na 14. dodatek k ústavě.
  • Dohoda OPEC: Produkce ropy stoupne jen mírně. Cena to dělá už teď
    Ceny severomořské ropy Brent i lehké americké ropy WTI rostou řádově o 2 procenta v reakci na únik obsahu dohody ropného kartelu OPEC ohledně budoucího nastavení limitů produkce černého zlata. Ta zamíří mírně výše jako kompenzace za výpadek části produkce na straně jedné a jako odpověď na rostoucí světovou poptávku na straně druhé. Změny mají nabýt platnosti k 1. červenci tohoto roku.
  • Dohoda OPEC s nečleny přidává ropě sílu. Rostou i americké a evropské akciové indexy
    Minulý týden došlo k důležitému jednání mezi členy OPEC a zeměmi, které stojí mimo kartel. Jednání s nečlenskými těžařskými státy přineslo po 15 letech dohodu na omezení těžby o dalších téměř 600 tisíc barelů ropy denně. Nečlenské státy se na tom o víkendu dohodli na schůzce ve Vídni s představiteli OPEC. Ke snížení produkce by mělo dojít od ledna 2017. Dřívější interní dohoda v rámci samotného, o které jsme psali v minulém článku, přinesla ponížení těžby o téměř 1,2 milionu barelů denně.
  • Dohoda o plynu v nedohlednu. Dodávky tepla mohou být dražší
    Zdá se, že možnost narušení dodávek plynu do Evropy je čím dál reálnější. Jak v úterý informovala ruská vláda, Moskvě se nepodařilo s Kyjevem vyjednat na mírových rozhovorech v Paříži nový kontrakt, který by nahradil ten současný, jehož platnost vyprší 31. prosince 2019. V případě, že se země nedohodnou, může to znamenat nejen výraznější zvýšení ceny této komodity, ale i výpadky v dodávce plynu do Evropy, což by mohlo vyvolat plynovou krizi.
  • Dohoda o rozpočtu odsouvá americký problém, dolar posiluje nevýrazně
    Včerejší večerní hlasování v americkém senátu vedlo k dohodě, která ukončila třídenní výpadek financování vládního sektoru. Dohoda je ale pouze do 8. února, takže o velké vítězství nejde. Spíše je to překlenutí dávající více prostoru pro debatu nad spornými body, především programem DACA pro přistěhovalce. Ta by pak měla vést k navýšení výdajového limitu na delší dobu.
  • Dohoda o Řecku euru přinesla jen přechodné zisky, ani koruna dál neposiluje
    Zástupci eurozóny a MMF se konečně dostali v řecké otázce o něco dál. Kompromisní řešení fakticky znamená...
  • Dohoda o řešení uprchlické krize mezi EU a Tureckem v ohrožení
    Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank Dohoda uzavřená 18. března mezi Tureckem a EU o řešení uprchlické krize...
  • Dohoda o snížení těžby ropy o desetinu
    Týden plný bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa má svůj výsledek. Organizace zemí vyvážejících ropu – OPEC a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se dohodli, že dojde v květnu a v červnu ke snížení těžby o 9,7 milionů barelů denně. To představuje snížení těžby přibližně o desetinu celosvětové produkce ropy. Dohoda je reakcí na pokles poptávky po ropě v důsledku současné pandemie šířící se nemoci covid-19.
  • Dohoda o vývozu na Ukrajině nezvládla svůj cíl, Rusko zpomalilo kontroly lodí
    Minulý rok se připravila dohoda o znovuotevření některých ukrajinských přístavů pro vývoz životně důležitých potravin, která zahrnovala požadavek, aby každou loď kontrolovaly týmy Ukrajiny, Ruska, OSN a Turecka. Cílem je zabránit neoprávněnému vplouvání a vyplouvání nákladu či cestujících.
  • Dohoda platí, data se rychle zlepšují. Akcie dnes dostaly impuls k růstu
    Úterní zisky akcií na hlavních evropských trzích jsou pěkné a třeba v případě Německa přesahují 2 procenta. Předtím se zvedla také Asie, přestože v tomto případě působila nejistota okolo vztahu USA - Čína.
  • Dohoda s Řeckem je na světě, ČR ručí za řecký dluh
    Představitelé eurozóny dnes nad ránem dospěli k dohodě s Řeckem ohledně dočasného financování, které by mělo dát Řecku...
  • Dohoda Uber a Volva
    Uber a Volvo se dohodli na dodávce 24 000 autonomních vozidel. Společnost Uber uzavřela smlouvu o koupi až 24 000 vozů...
  • Dohoda ukončující politický pat prošla Kongresem. Bankrot odvrácen do 7. února, tvrdá jednání budou pokračovat
    Americké akcie nasadily k silnějšímu růstu poté, co lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid oznámil dosažení doh...
  • Dohoda USA, Kanady a Mexika podpořila hlavně akcie multinárodních firem
    Americký index S&P 500 během včerejší seance vzrostl o 0,4 %, podpořen novou obchodní dohodou mezi USA, Kanadou a Mexikem. Dařilo se především velkým multinárodním společnostem, zatímco menší firmy se zaměřením na domácí americký trh propadly nejvíce od července letošního roku. Index Russell 2000 včera totiž přišel o více jak 1,5 %. Z korporátních událostí trhy potěšila výměna šéfa společnosti General Electric, jejichž akcie vzrostly o 7,1 %. Investoři také kladně přijali snahu rychle vyřešit spory mezi Elonem Muskem a regulátorem a akcie Tesly tak vylétly o více jak 17 %.
  • Dohoda USA o rozpočtu je špatná, ať na to berete z jakékoliv strany
    Steen Jakobsen, 3.8.2011Shoda o novém dluhovém stropu USA dosažená za pět minut dvanáct je...
  • Dohoda USA o rozpočtu je špatná, ať se na to díváme z jakékoliv strany
    Steen JakobsenShoda o novém dluhovém stropu USA dosažená za pět minut dvanáct je ukázkou pol...
  • Dohoda v Kongresu trhům euforii nepřináší - dolar slábne, na akciích se vybírají zisky
    Americká rozpočtová krize dopadla tak, jak drtivá většina předvídala: Politici trhům zahráli na nervy, ale dohoda na p...
  • Dohoda v Senátu pomáhá akciím, koruna vyčkává na vyšší sazby
    Indexy nákupních manažerů v Číně dopadly smíšeně. Aktivita větších průmyslových společností byla horší, když za září podle průzkumů lehce klesla. Menší firmy naopak klesat přestaly. Pozitivním překvapením je potom signál ze sektoru služeb, že se odrazily směrem k růstu.
  • „Dohodneme sa“ už na investorov neplatí
    „Dohodneme sa“ už na investorov neplatí Euro včera pokleslo ...
  • Dochádzajú americkým bankám peniaze?
    Akciové trhy majú za sebou zmiešaný týždeň plný výkyvov. Aj napriek tomu, že americká centrálna banka znížila úrokové sadzby tak, ako sa očakávalo ( o 0,25% do pásma 1,75% až 2%), v budúcej prognóze vývoja úrokových sadzieb bola menej zhovievavá k ďalším zníženiam, než sa očakávalo. Problémom je však to, že americký bankový systém začal vykazovať problémy s nedostatočnou likviditou. V utorok musel Fed priliať finančnú injekciu do bankového sektora v objeme viac ako 53 miliárd USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Dukascopy new