Čtvrtek 28. březen 2024 21:42
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook

Zlato na zaměstnanost čeká u rezistence 1214

09.01.2015 12:03  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zlato posiluje 0,2 % d/d na 1211. V uplynulém týdnu trh udržel hranici 1180, naopak ale dosud nepřekonal tak jako naposledy v polovině prosince stále platnou sestupnou rezistenci, nyní 1214. Dnes trh získá další impuls ve 14.30 SEČ, kdy bude zveřejněna zaměstnanost USA za prosinec a s revizemi za celé čtvrté čtvrtletí. Trh práce nadále, podobně jako ek. aktivita, solidně roste.

Navíc postupně sílí i růst zaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti rychle klesá. Tyto aktuální ek. informace společně s dlouhodobou strategií centrální banky stabilizace finančních trhů vyššími úr. sazbami nutí Fed minimálně vážně přemýšlet o redukci silné monetární expanze. Stále však chybí poslední článek ekonomického oživení, tedy posílení růstu mezd a inflace. To naznačuje, vedle zvýšených indikátorů dlouhodobé nezaměstnanosti a částečných pracovních úvazků, že trh práce má stále rezervy a centrální banka může ještě nějaký čas s redukcí vyčkávat. Data zaměstnanosti jsou poslední roky podporou růstu dolaru a poklesu zlata.

Zlato - denní komentář

Zlato v posledních měsících s příznivými makroekonomickými zprávami USA, předpoklady blížícího se přitvrzení monetární politiky a posilováním dolaru, sláblo skrz některé důležité podpory, dokonce pak i přes velmi důležité podpůrné zóny 1229 – 1240 a hlavně 1170 - 1180. Trh si ale od začátku listopadu udržuje korekční růstový ráz.

Zlato - denní komentář

Fundamentální pohled: Jádro ekonomické reality je pro zlato nepříznivé. Centrální banka USA, zejména kvůli dlouhodobým nebezpečím nepřirozeně nízkého tržního ocenění rizika a stability finančních trhů s podporou současného solidního vývoje ekonomiky včetně trhu práce, začala plnit svůj dlouhodobý cíl - vracet monetární politiku k normálu v podobě redukce ultraexpanzivní monetární politiky. Fed navíc dlouhodobě potvrzuje pokračování této tendence. Centrální banka také naznačuje přechod ke zvýšení hlavní úr. sazby již tento rok.

Spíše k umírněnosti ale může Fed vést stále doutnající nebezpečí dlouhodobě nízké inflace. Varování před nebezpečím slabší inflace se totiž nedávno opět dostalo na program komentáře Fedu k rozhodnutí monetární politiky a vyvolalo i jeden hlas pro pokračování kvantitativního uvolňování, tedy proti konsensu FOMC. To oslabuje chystanou dlouhodobou strategii centrální banky, vracet monetární politiku k normálu a stabilizovat finanční trhy vyššími úr. sazbami kvůli redukci dlouhodobých tržních rizik plynoucích z nízkých úr. sazeb.

Zvyšování úr. sazeb a redukce silné monetární expanze také z důvodu posilování ekonomiky a trhu práce tak proto může být odkládáno na druhé pololetí 2015 a může být menší a pomalejší. Fed se také proto snaží uklidňovat trhy před zvyšováním úr. sazeb a limitovat jejich případnou přehnanou reakci a dopad na ekonomiku.

Vyšší úrokové sazby dolaru obecně oslabují cenu zlata protože:
1) omezují nebezpečí inflace
2) investoři mají méně peněz na investice do komodit
3) dolar je atraktivnější parkoviště investic před neúročeným zlatem
4) příliv kapitálu do dolaru vede k jeho posilování, což snižuje hodnotu komodit.

Technický pohled: Přes letní vzestup nad hlavní dvouletý klesající trendový kanál ale poprázdninové propady ceny (včetně průrazu ročního konsolidačního trojúhelníka) očekávání citelnější konsolidace ztráty roku 2013  značně vymazaly. Dalším zásadním signálem obnovení a pokračování technického medvědího trhu se stalo překonání oblasti 1229 – 1240 na nová dlouhodobá minima.

Trh se ve druhé polovině prosince sklonil před náročnou rezistenční zónou kolem 1240 a dostal se zpět ke klíčové podpoře 1180. Její selhání by trh nasměrovalo k oblasti 1164 – 1166, 1138 – 1153 případně k cílům 1131, zóně 1041 – 1043, 973 a 680. Důležitým impulsem růstu pro zlato by se stalo případné potvrzené překonání 1214. Dalšími rezistencemi pak jsou 1223 a hlavně 1239, případně pak 1255, 1262, 1270 a region 1277 - 1281. Dalším důležitým rezistenčním mezníkem je region 1300 – 1307. Nad touto hranicí už by zlato potvrzovalo dlouhodobou konsolidaci s cíli 1321 – 1326, 1332 – 1343, 1355, 1374, 1392 a 1415.

Technické a fundamentální důvody značně omezují potenciál růstu dluhopisů či zlata, resp. potvrzují očekávání jejich poklesu. To zlato trvale, střednědobě i dlouhodobě, udržuje pod tlakem. Dlouhodobý klesající trend trvá.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato na pranýři – dopad Fedu je znát
    Zlato  roste 0,4% d/d na 1246. Zlato během týdne oslabilo na minimum od léta zejména po zápisu ze zasedání Fedu  29...
  • Zlato naráží do prvních rezistenčních bariér
    Zlato dnes propadá o 0,3% d/d na 1669. Trh se v závěru minulého týdne po předchozích těžkých ztrátách mocně odrazil...
  • Zlato na rekordu, ropa a kovy dolů. Jak obchodovat americkou neshodu na dluhu?
    Víkend opět nepřinesl dohodu na navýšení dluhu Spojených států a přes ujišťování prezidenta Obamy, že chce dohody dojít do (během) dneška a podporu v tomto přesvědčení ze strany Republikánů i Demokratů se trhy připravují na to, jak reagovat, pokud snaha vyjde naprázdno (byť si tuto variantu spíše nikdo nepřipouští).
  • Zlato na rezistenci odmítnuto.
    Cena zlata se pokusila odrazit nad 1 800 USD. Minulý týden jsme uvedli, že průraz pod 1 797 USD by byl medvědím signálem. Cena se dnes pokusila tuto cenovou úroveň, která je nyní rezistencí a bývala klíčovým supportem, znovu otestovat.
  • Zlato na rezistenci z trendové čáry
    Středeční nečekané zvýšení základní úrokové sazby Bank of Canada o 25 bazických bodů vyvolalo pochybnosti o pozastavení zvyšování sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Šance, že nedojde ke změně, jsou sice stále vysoké. Jestřábí očekávání zvedla americké výnosy napříč křivkou, což podpořilo růst dolaru, a tudíž zatížilo zlato a posunulo ke spodní hranici jeho květnovo-červnového rozpětí. Desetiletý americký státní dluhopis má v současnosti výnos 3,78 %, zatímco dvouletý dluhopis nabízí 4,56 %.
  • Zlato na rozcestí
    Rezistence na úrovni 1 676,75 USD za trojskou unci bude v následujících dvou dnech představovat rozhodující faktor.
  • Zlato na svém čtyřtýdenním maximu
    Zlato, které je často považováno za bezpečný investiční přístav, dnes dosáhlo svého čtyřtýdenního maxima. V uplynulém týdnu se také oddělilo od svého tradičního konkurenta - výnosů amerických státních dluhopisů. Tato dvě aktiva mají většinou negativní korelaci, protože vyšší výnosy často odrazují investory od zlata, které neposkytuje žádný výnos, a směřují k americkým státním dluhopisům. Toto kvazi-bezrizikové aktivum v současné době nabízí výnos nad 4,8 % p.a.
  • Zlato na šest měsíčních minimech, propad pokračuje
    Cena zlata klesala dále i ve úterý a drahý kov byl v minusu půl procenta během Londýnské seance, přičemž se obchodoval kolem úrovně 1,260 USD za unci. To jsou úrovně naposledy viděny v prosinci minulého roku.
  • Zlato našlo support na ceně 1 810
    Zlato se nachází ve strmém klesajícím trendu poté, co porušilo 50–i 200denní jednoduché klouzavé průměry (SMA). Ukazatele vyskočili ze své přeprodané oblasti po odrazu od supportu 1 810. Stochastic se blíží k 50 bodům a RSI ho následuje. V případě že se ukazatele udrží tak by cena mohla nadále růst. Býčí akce mohly se hnát k březnové rezistenci 1 857. Při překonání této oblasti by cena mohla čelit několika předchozím oblastem podpory, jako jsou 1 884 a 1 901.
  • Zlato navzdory napětí na Ukrajině zaznamenává silnou poptávku
    Nejnovější údaje PMI ukazují, že inflace stále vyvolává obavy, přestože se údaje blíží očekávání. Zdá se, že chladné počasí výrazně ovlivnilo několik regionů, zejména jejich sektor služeb. Nejenže velmi výrazně snížilo poptávku a zvýšilo nabídku, ale také poškodilo obchodní operace mnoha firem.
  • ZLATO: Názory odborníků na trhu se rozcházejí
    Podle nejnovějšího týdenního průzkumu o zlatě je zřejmé, že odborníci na trhu jsou ve svých názorech rozděleni a, pokud jde o analýzu směru ceny, jsou opatrní. Investoři se mezitím vrátili k býčímu trendu.
  • Zlato na 4letých minimech, stříbro mínus 5%, USD na výsluní, EUR čeká na ECB
    Americký dolar (USD) neúnavně postupuje směrem nahoru. Ve středu se obchodoval na 7letých maximech vůči japonském...
  • Zlato na 9 mesačných maximách vďaka risk-off obchodovaniu
    Drahý kov rástol už tretí deň v rade a dosiahol úrovne naposledy videné po Amerických prezidentských voľbách. Zlato sa obchodovalo v zisku už 1% počas Londýnskej seansy v utorok a vzrástlo nad 1,320 USD.
  • Zlato nebude mít nouzi o kupce
    Zlato má tu vlastnost, že s blížícím se začátkem měnové expanze Federálního rezervního systému roste. Pokud však centrální banka tento okamžik oddálí, hrozí, že drahý kov přijde o své předchozí zisky. Přesně to se stalo po zveřejnění statistiky zaměstnanosti v USA za leden. Snížení pravděpodobnosti prvního březnového snížení úrokové sazby z federálních fondů na méně než 20 % vedlo k poklesu kurzu XAU/USD. Býci na trhu se však překvapivě rychle vzpamatovali.
  • Zlato: Nejasný výsledek zasedání Fedu vytváří tlak na cenu zlata
    Trhy se zastavily, protože obchodníci a investoři čekají na objasnění vyhlídek na uvolnění úrokových sazeb ze strany Fedu. Jakákoli vágní prohlášení předsedy Fedu Jeromea Powella, která podpoří kurz dolaru, můžou mít na zlato negativní dopad, což by zároveň mohlo být základem pro pokračující korekci cen zlata.
  • Zlato není připraveno překonat nová maxima
    Minulý týden byl trh se zlatem opět turbulentní. Navzdory silnému býčímu optimismu však drahý kov prostě není připraven prolomit nová historická maxima. Navzdory silnému tlaku ze strany prodejců, se zlatu podařilo před víkendem zůstat nad 2000 dolary za unci.
  • Zlato nepřestává udivovat
    Pokud je zlato pojistkou proti inflaci, proč nepřekvapilo v roce 2022, kdy byly ceny nebetyčně vysoké? Proč prudce stouplo v letošním roce do oblasti rekordních maxim, když inflace začala zpomalovat? Pokud jsou drahé kovy nejlepší investiční možností během defaultu, proč klesá, když se jeho datum blíží? Dynamika XAU/USD je nejlepším důkazem toho, jak mylné jsou představy lidí o zlatě. Nebo možná jen nevíme všechno.
  • Zlato nereagovalo na americkou inflaci
    Index spotřebitelských cen (CPI) v USA na úrovni 7,9 % se shodoval s očekáváním trhu, které předpovídalo zvýšení cenového tlaku po velmi napjaté geopolitické situaci na Ukrajině. Nejnovější údaje následují meziroční lednový nárůst o 7,5 %.
  • Zlato nevydrží nápor silného dolaru
    Zlato ve čtvrtek kleslo kvůli rostoucímu dolaru. Soudě podle nárůstu kotací USD investoři reagovali s nadšením na údaje o americké inflaci.
  • Zlato nezvládá 1230, pootevřela se brána k 1180
    Zlato oslabuje 0,1 % d/d na 1222. Zlato v posledních týdnech s příznivými makroekonomickými zprávami USA a předpokla...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI