Čtvrtek 28. březen 2024 15:57
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Fed nepřiblížil zvýšení úr. sazeb

18.09.2014 11:04  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

USA - Rozhodnutí Fedu monetární politiky: Rozbor: Fed podle očekávání opět zkrátil výkup cenných papírů o 10 mld. USD na 15 mld. USD měsíčně (hypoteční cenné papíry z 10 na 5 mld. USD a státní dluhopisy z 15 na 10 mld. USD). V klíčovém komentáři k rozhodnutí centrální banka neučinila významnější změny. Fed tedy zopakoval očekávání, že minimální úr. sazby blízko nuly považuje za přiměřené držet i delší čas po ukončení výkupu cenných papírů, respektive že i při dosažení cílované inflace a plné zaměstnanosti hlavní úr. sazba může po nějaký čas setrvávat pod dlouhodobým normálem. Změnou ve srovnání s komentářem k poslednímu rozhodnutí monetární politiky v červenci je, že vedle Charlese Plossera hlasoval proti rozhodnutí komentáři Fedu i Stanley Fisher. Stav hlasování tedy byl 8:2. Oba počítají spíše s dřívějším zvyšováním hlavní úr. sazby. Makroekonomické projekce Fedu přinesly hlavní změnu ve srovnání s červencem další redukci projekce růstu HDP v příštím roce z 3,1% na 2,8% (letos Fed čeká růst 2,1%, v roce 2016 2,7% a v roce 2017 2,4%).

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Před zasedáním Fedu finanční trhy zejména zajímalo, zda při solidním růstu ekonomiky a zaměstnanosti centrální banka přiblíží zvyšování úr. sazeb, které i Fed předpokládá od příštího roku určením detailnějšího scénáře.  Pouze minimálními změnami v komentáři k rozhodnutí monetární politiky centrální banka na klíčovou otázku odpověděla nikoliv. Fed ani nijak zvyšování úr. sazeb nekonkretizoval. Od posledního zasedání Fedu monetární politiky v červenci ekonomika během srpna a září potvrdila solidní růst, byť růst zaměstnanosti poněkud zakolísal. Lze ale předpokládat, že je jen otázkou času příštího roku, kdy Fed ke zvyšování úr. sazeb přistoupí.

Dopad na finanční trhy:  Komentáře Fedu jsou spíše nepříznivé pro dolar a dobré pro akcie, dluhopisy a zlato ale vzhledem k dlouhodobým tendencím posilující ekonomiky, trhu práce a úr. sazeb pouze dočasně. Zlato a euro k dolaru se ale po bleskovém posílení dopoledne obchodují oslabeny 1,1%, respektive 0,6%, naopak index S&P 500 sílí 0,2%. 

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fed nemá jasno, co s úrokovými sazbami, analýza USD/CAD
    Americká centrální banka vysílá smíšené signály ohledně toho, kdy zvýší úrokové sazby. Na jedné straně Dennis Lockhart, prezident Federální rezervní banky v Atlantě, včera řekl, že současné ekonomické podmínky zaručují, že na měnovém zasedání Fedu příští týden proběhne diskuse, zda zvýšit úrokové sazby.
  • 🛑 FED NEMÁ PŘÍLIŠ NA VÝBĚR – investoři doufají v zázrak, ale něco se musí rozbít | směnárna Anycoin
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Fed nemění přístup ke kryptoměnám
    Počátkem tohoto měsíce se Powell obrátil na ministerstvo financí, aby prozkoumalo, jak by trh s kryptoměnami mohl ovlivnit národní bezpečnost a finanční stabilitu USA. Někteří senátoři nedávno naznačili, že digitální měny mohou využít ruští oligarchové k obcházení sankcí.
  • Fed nemění sazby a nečeká jejich snížení v letošním roce. Trh ano
    Měnový výbor FOMC americké centrální banky Fed uzavřel své dvoudenní zasedání bez verdiktu o pohybu úrokových sazeb. Ty tak zůstávají beze změny a Fed v tuto chvíli nečeká jejich snižování v průběhu roku 2019. Trh vyjádřeno konsensem naopak ano.
  • Fed nenabídl žádné nové stimuly - Propad Nasdaqu
    Federální výbor pro otevřený trh (FOMC, v angličtině jeho zkratka) Federálního rezervního systému včera souhlasil s udržováním úrokových sazeb jako dříve v rozmezí od 0% do 0,25%. Novinkou v tomto rozhodnutí je, že předseda Fedu Jerome Powell se zavázal udržovat nízké úrokové sazby, dokud se inflace nebude blížit „mírnému překročení" 2% cíle, což podle odborníků může nastat nejdřív v roce 2023.
  • Fed neotočí, naopak bude muset přitvrdit
    Červencová data z amerického trhu práce si pro investory připravila docela šok. V posledních týdnech se finanční trhy postupně ujišťovaly v tom, že opadnutí inflace a riziko recese přiměje Fed postupovat mírněji a otočit sazby směrem dolů už poměrně brzy během příštího roku. Jenže silně utažený trh práce tyto představy bourá. Během července nedošlo ke kýženému ochlazení trhu práce, když zde přibylo hned 528 tisíc nových pracovních míst. To je více než dvojnásobek očekávaného čísla (250 tis.).
  • FED nepovedal nič nové, dolár jemne stráca
    Výstup z dnešného zasadnutia FEDu bol takmer totožný s tým decembrovým. Americká centrálna banka potvrdila pozitívny vývoj ekonomiky a aj to, že inflácia ostáva pod dvojpercentným cieľom a že jej výraznejší rast nepredznačujú ani inflačné očakávania. Jediné, čo bolo v aktuálnom statemente nové, je že vzrástli indexy dôvery podnikov spotrebiteľov a domácností. Zatiaľ však FED nijako nenaznačil, že by ho tento vývoj nejako vzrušoval. Zrejme to vidí tak ako my, že kým sa nahor za mäkkými dátami nevyberú aj tvrdé, tak to môže byť len povolebný optimizmus, ktorý môže časom vyprchať.
  • Fed nepřekvapil, sazby nezvýšil
    Index S&P 500 od pondělí rostl až do čtvrtku k úrovni 2000 dobů a během tiskové konference Janet Yellen dokonce vzrost...
  • Fed nepřekvapil, trhy jsou dopoledne opatrné
    Po solidně růstovém dni na Wall Street je dnes Evropa opatrná. Zatímco DAX či CAC 40 rostou o 0,3 procenta, FTSE 100 a AEX pouze balancují kolem nulové změny. Nejednoznačnou náladu dokreslují lehce červené americké futures. Dluhopisům se mezitím daří, a to jak v USA, tak v Evropě. Eurodolar pouze hledá směr.
  • Fed nepřekvapil zvýšením sazeb
    Předvánoční týden se nesl ve znamení zvýšení úrokových sazeb Fed, které bylo široce očekáváno na trhu. Fed naznačil gr...
  • Fed neriskoval a úroky nezvýšil - utažení kohoutku do konce roku je ale ve hře
    Americká centrální banka nezariskovala a raději vyšla vstříc očekáváním trhů a ponechala úrokové sazby beze změny. Na druhou stranu však Fed v úterý v noci vyslal do světa také jestřábí signály, které je třeba brát pro následující týdny v úvahu. Mezi ty patří jednak fakt, že tři z deseti členů vedení Fedu zvedli ruku pro zvýšení úroků a jednak výrok v komentáři FOMC o přibližně vyrovnaných makroekonomických rizicích. Připomeňme, že tato fráze se objevila v komentáři FOMC již před zvýšením úroků na konci minulého roku. Kromě toho pak sama šéfka Fedu Janet Yellenová vyzdvihla, že drtivá většina členů vedení americké centrální banky stále počítá s jedním zvýšením úroků do konce tohoto roku a ona se s tímto názorem ztotožňuje.
  • Fed nesignalizuje zvýšení sazeb o 50bps
    Vedení americké centrální banky, tak jako řada dalších ve světě, zasedá jen osmkrát do roka. To je poměrně málo s ohledem na to, že každý měsíc dostane Fed novou sadu dat. Pokud měsíční čísla opravdu hodně překvapí, je potřeba reagovat změnou rétoriky, což lze udělat individuálně, anebo kolektivně skrze podrobný zápis z jednání Fedu. Tak zvané “Minutes”, které jsou zveřejňovány tři týdny po dotyčném zasedání, se často stávají důležitým komunikačním nástrojem, který může signalizovat důležité změny v měnové politice.
  • FED neuklidnil dluhopisový trh, 10letý výnos atakuje 1,75 %
    Včerejší zasedání FEDu bylo především o ekonomických projekcích banky ohledně ekonomického růstu a dalšího vývoje inflace. Řada investorů však netrpělivě čekala, jak a jestli vůbec bude banka komentovat růst výnosů ze státních dluhopisů. Většinový konsenzus byl takový, že se budou bankéři snažit stlačit výnos níže, ale to se nestalo a desetiletý výnos dnes možná atakuje “alarmujících” 1,75 %.
  • Fed nezměnil úr. sazbu, snížil výhled jejího růstu
    Rozbor – novinky prohlášení k rozhodnutí monetární politiky ve srovnání s předchozím prohlášením: Fed v komentáři k rozhodnutí neučinil...
  • Fed nezná hranice. Pro záchranu ekonomiky uděláme cokoliv, říká Powell
    Guvernér ČNB Jiří Rusnok v pondělí uvedl, že koruna je v současnosti vzhledem k úrovni ekonomiky podhodnocená a že nevidí důvody, proč by tuzemská měna měla i nadále oslabovat. Podle guvernéra není příliš pravděpodobné, že se centrální banka v blízké budoucnosti uchýlí ke kurzovému závazku či oslabení koruny.
  • Fed nezvyšuje sazby. Poukazuje na pomalejší růst ekonomiky i přivřené peněženky
    Měnový výbor americké centrální banky Fed se rozhodl na svém květnovém jednání nezvýšit úrokové sazby z pásma 0,75 až ...
  • Fed notně přitvrdil
    Trvalo to dlouhých 28 let, než byl Fed opět donucen k tomu, aby zvýšil oficiální úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Na včerejším zasedání se tak stalo, přičemž nová červencová prognóza věští, že show Fedu letos ani zdaleka nekončí. Ještě do konce tohoto roku by američtí centrální bankéři chtěli vidět hlavní sazbu Fedu v rozmezí 3,25-3,5 %, což představuje nárůst o dalších 175 bazických bodů.
  • Fed očakáva silnejšie ekonomické oživenie
    Federálny rezervný systém zverejnil svoje najnovšie makroekonomické projekcie spolu s oznámením menovej politiky. Ukázalo sa, že projekcie boli optimistickejšie ako prognózy zverejnené v júni.
  • FED odráží holubičí postoj Powella - prorazí EURUSD úroveň 1.2000?
    Jak se dalo očekávat, FED při svém středečním rozhodnutí o sazbách nepřinesl opravdu nic nového a úrokové sazby tak zůstaly nezměněné. Projev předsedy FEDu Powella v Jackson Hole 27. srpna, kde oznámil „cílení průměrné inflace" naznačil, že do konce roku 2023 neočekávají členové FOMC žádné zvýšení sazeb.
  • Fed ochladil sázky na otočku v jeho politice a zasáhl dluhopisy
    Na finančních trzích se zejména v posledních dnech silně rozjížděly sázky na mírnější postup Fedu a jeho brzký obrat směrem k nižším sazbám, ke kterému mělo dojít už zhruba v březnu příštího roku. Propad výnosů spolu s rostoucími akciemi uvolňoval měnové podmínky, což je komplikace, pokud je třeba tlumit inflaci. Včera se tak několik bankéřů z Fedu tomuto vývoji postavilo. Tržní odhady pro vrchol sazeb se v důsledku posunuly výš a očekávání obratu dál do budoucnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank