Čtvrtek 28. březen 2024 17:08
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

O Rusku, Obamovi a ECB

05.03.2014 13:05  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aj keď rusko-ukrajinský konflikt vyzeral počas víkendu a pondelka veľmi zle, nakoniec sa situácia dočasne stabilizovala. Včera totiž ruský prezident Putin povedal, že vojenské cvičenie na západe krajiny sa ukončuje podľa plánu a tiež povedal, že nemá v záujme anektovať polostrov Krym. Nakoniec dodal, že použitie vojska by bolo len krajným riešením. Vďaka jeho slovám sa podarilo indexu SP500 včera vzrásť o 1,5%, pričom index Russell 200 sledujúci malé spoločnosti zaznamenal rast až o 2,7%, čo je najsilnejší prírastok za posledný rok.

Akciám v raste neublížila ani správa o pláne Obamu na malú daňovú reformu. Aktuálne je v US daň z korporátnych ziskov na úrovni 35%, čo je najvyššia daňová sadzba vo vyspelom svete. Obama by ju rád znížil, no otázkou je, ako to zaplatiť. Preto navrhol možnosť získania 276 mld. USD počas nasledujúcej dekády tým, že zastaví zneužívanie rôznych medzier v daňových zákonoch, ktoré následne dovoľovali niektorým firmám platiť jednociferné dane. Napríklad farmaceutické spoločnosti sa snažia presunúť si daňové sídla do Írska, technologické spoločnosti predávajú svoje cloudové služby mimo US alebo ak si zahraničné spoločnosti požičiavajú v US. To všetko znižuje daňové príjmy. Ak by tento plán vyšiel, mohla by byť korporátna daň znížená na 28%, čo by určite pomohlo v zakladaní nových firiem. Lobby tých existujúcich je ale oveľa väčšia a preto nebude jednoduché takéto zmeny presadiť.

Reálna daňová sadzba, ktorej väčšina US korporácii čelí, je ale podľa analytikov Goldman Sachs až na úrovni 39% (ide o vážený priemer daňových sadzieb federálnej a štátnej dane). Reálna efektívna daňová sadzba ale bola k 2Q 2013 len na úrovni 30%, čo znamená, že takú výšku dane, ako by mala reálne platiť, nemala v priemere žiadna spoločnosť indexu SP500 za posledných 45 rokov.



Dnes na finančných trhoch určite nebude top témou daňová politika, ale výsledky US ekonomiky v podobe ISM nevýrobného sektora a ADP zamestnanosti. Očakáva sa, že súkromný sektor vytvoril vo februári 155 tis. pracovných miest po predošlom výsledku 175 tis. miest. Zlé počasie stále obmedzuje výkonnosť ekonomiky. Horší údaj sa očakáva aj od prieskumu nákupných manažérov v nevýrobnom sektore. Index by mal poklesnúť na 53,5 z 54,0 v januári. Oba indikátory sa považujú za dôležité ukazovatele stavu US ekonomiky a preto budú dnes pozorne sledované. ADP sa očakáva o 14:15, ISM nevýrobného sektora o 16:00.



Makroekonomické výsledky z US posledné dva mesiace končia katastrofálne, čo je prejavom spomínaného zlého počasia v US. Krajinu totiž zasiahla arktická zima. Veľmi zlé výsledky dokumentuje aj index ekonomických prekvapení. Ten sleduje to, či sú výsledky z US nad alebo pod očakávaniami. Zatiaľ dno na tomto indikátore nevidíme, čo znamená, že zhoršovanie situácie môže ešte pokračovať.



Ak dnešné výsledky z US skončia lepšie, malo by to pomôcť hlavne menovému páru USDJPY, ktorý má priestor na „dobehnutie“ rastu US akcií, teda na postup. Hlavnou rezistenciou na páre je úroveň 102,70/80, na ktorej prelomenie čakáme. Naopak slabšie výsledky by mali poslať pár k suportu 101,70 pred 101,20.



Kým dnes bude vývoj hlavne o US dátach, zajtra sa pozornosť sústredí na zasadnutie ECB. ECB by základnú úrokovú sadzbu meniť nemala, no stále sa hovorí o tom, že ECB bude ďalej v menovej politike stimulatívna. O tom, či je to potrebné, sa dozvieme z nových makroekonomických projekcií, ktoré ECB zverejňuje. Po prvý krát by mali byť zverejnené projekcie inflácie na rok 2016.

O možnostiach, čo by ECB mohla robiť, sa diskutuje pomerne často. Štandardne sa hovorí o troch scenároch:

1.    Zastavenie sterilizácie likvidity dodanej programom SMP. Výhodou je, že je to jednoducho realizovateľná operácia na dodanie likvidity, pričom banky ju nemôžu len tak vyplatiť ako LTRO. Nevýhodou je samozrejme to, že by išlo o „tlačenie peňazí“, no Bundesbanka povedala, že je to pre ňu akceptovateľné. Ak by s tým ECB prišla, dá sa očakávať pokles eura a pokles úrokových sadzieb.


2.    Zníženie depozitnej sadzby do záporného pásma. Výhodou je, že by tento krok okamžite znížil úrokové sadzby a ukázal by, že ECB nemá žiaden strach s radikálnych krokov. Tiež by to ukázalo, že ECB je odhodlaná bojovať s deflačnými rizikami. Výsledkom by bol silný pokles eura, pretože by to ukázalo na vážnosť deflačného výhľadu. Nevýhodou procesu je, že záporná depozitná sadzba nerieši otázku nízkeho objemu poskytnutých úverov.


3.    Program na dodávanie likvidity aka funding for lending. Zavedenie novej facility, ktorá by dodávala likviditu výmenou za sekuritizované úvery by priamo podporovala úverový trh, no vzhľadom na veľmi malý trh s týmito cennými papiermi je realizácia otázna. Pre euro by išlo o pozitívnu správu, pretože by tento krok mal podporiť ekonomický rast.

O tom, čo má v pláne ECB, sa dozvieme viac už zajtra. Kroky resp. ich absencia bude určite viditeľná aj na kurze menového páru EURUSD.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Orientace v rostoucích rizicích recese
    Ben Laidler, globální tržní stratég společnosti eToro, komentuje: „Rizika recese na trzích prudce rostou, protože centrální banky upřednostňují zamezení inflace před vším ostatním. Rizika se zvýšila po Powellově výpovědi v Kongresu a špatných globálních údajích o PMI. Výsledkem je, že trhy zaznamenaly největší výprodej od krachu spojeného s Covidem v roce 2020, protože agresivní centrální banky zvyšují rizika recese, aby zpomalily inflaci.
  • Origami dôvery
    Trh nám včera opäť ukázal, že absolútne nemá jasno v tom kam chce smerovať a jeho dôvera v rast má pevnosť toaletného ...
  • Orkán Sabine jenom lesníkům způsobil škody za stovky milionů korun, palivové dříví i kvůli tomu dále zlevní
    Orkán Sabine, jenž aktuálně řádí v ČR, zatím ve své síle zaostává za sílou loňského orkánu Eberhard. Lesníci už nyní mohou počítat se škodami za stovky milionů korun.
  • Orlando Bloom se stal ambasadorem značky Staropramen, objeví se v její reklamě
    Americký herec Orlando Bloom, známý z filmových sérií Piráti z Karibiku a Pán prstenů, se stal ambasadorem české pivní značky Staropramen. Informovala o tom nadnárodní firma Molson Coors, která je mateřskou společností skupiny Pivovary Staropramen.
  • Orlen Unipetrol loni zvýšil tržby o 61 procent na rekordních 133,6 miliardy Kč
    Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce zvýšila své tržby meziročně o 61 procent na rekordních 133,6 miliardy korun. Provozní zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) se meziročně zvýšil na 6,3 miliardy korun. Čistý zisk skupiny meziročně vzrostl na 3,2 miliardy korun. Orlen Unipetrol o tom dnes informoval v tiskové zprávě.
  • Orlen Unipetrol v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil tržby na 42,6 miliardy Kč
    Petrochemický holding Orlen Unipetrol v letošním prvním čtvrtletí meziročně navýšil tržby o 71,1 procenta na 42,6 miliardy korun. Zlepšilo se i hospodaření podniku, firma zaznamenala hrubý provozní výsledek 1,1 miliardy korun, který byl proti prvním třem měsícům loňského roku vyšší o třetinu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí společnosti Pavel Kaidl, firma výsledky zveřejnila také na twitteru.
  • Orlen Unipetrol v 3. čtvrtletí zvýšil tržby na 35,8 mld. Kč, stoupl i hrubý zisk
    Petrochemický holding Orlen Unipetrol v letošním třetím čtvrtletí meziročně navýšil tržby o 36 procent na 35,8 miliardy korun. Zlepšilo se i hospodaření podniku, firma zaznamenala hrubý provozní výsledek 2,4 miliardy korun proti provozní ztrátě 0,6 miliardy korun ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z údajů prezentovaných na twitteru společnosti, které ČTK porovnala s výsledky firmy před rokem. Čísla za tři čtvrtletí roku dohromady firma neuvedla.
  • O ropě, husách a naftě
    Trh s ropou lze v současné době označit různými přídavnými jmény, avšak slovo klidný z pochopitelných důvodů chybí. Cena severomořského, mimochodem po celkem malé huse pojmenovaného, Brentu, se před pár dny krátce dostala pod 100 USD. Včera se ale barel prodával opět za cca 110-120 dolarů (což zhruba odpovídá rozpětí křídel dospělé husy v centimetrech a cena je tak asi tam, kde má být…).
  • Orphanides (ECB)
    "Zrušenie povinnosti minimálneho ratingu pre grécke dlhopisy akceptované ako kola...
  • Orsted ztrácí 6,5% po CEO investičním varovaní 📊 Akcie na 5 ročním minimu
    Dánská největší společnost v oblasti obnovitelné energie a instalaci větrných farem na moři (ORSTED.DK) dnes ztrácí více než 6,5 %. Před několika dny vedení společnosti varovalo před odložením programů pro výstavbu větrných farem v USA, a poklesy dnes zrychlily po komentářích od generálního ředitele Madsa Nippera.
  • O růst burzovního indexu se dnes zasloužily hlavně banky a O2
    Pražská burza v úvodu týdne posílila. Index PX dnes zpevnil o 0,2 procenta na 1025,14 bodu. Dařilo se bankovním titulům či akciím telekomunikační společnosti O2. Naopak mezi ztrátové se zařadila hlavně emise CME. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Osborne (minister financií UK)
    " fiškálna politika UK vlády umož...
  • Osborne (minister financií UK)
    "Ekonomika by mala omnoho menej v budúcnosti závisieť na dlhoch"... komentár: ...
  • Osborne možno zníži dane pre bohatých
    Spoločná mena včera zaznamenala počas dňa pokles k hladine 1,3180, no ten...
  • Osborne (UK minister financií)
    "Predchádzajúca vláda tu zanechala fiškálnu kalamitu. Grécko nám pripomína čo sa stane ak ten...
  • Oscilátor RSI spadl na Euro Stoxx 50 do přeprodané oblasti, můžeme očekávat obrat trendu? (TA)
    Akciové trhy procházejí nezanedbatelnou korekcí. Nejvýraznějšími poklesy procházejí evropské akciové indexy a jednu z ...
  • Oslabení AUD/USD v dohledu
    Čínská obchodní bilance skončila v únoru v menším přebytku, než se očekávalo. Rozdíl mezi exportem a importem dosáhl 32,59 miliard amerických dolarů, namísto očekávaných 51 miliard. Export klesl meziročně o 25,4 procenta, import o 13,8 procenta. Tyto hodnoty výrazně překonaly už tak negativní výhled. Potvrzuje se, že čínská ekonomika stojí na prahu nové éry, ve které už neexistují jen zázračná čísla.
  • Oslabenie kanadského dolára predbehlo pád ropy. Čaká USDCAD korekcia?
    Ten prvý ukazuje, že USDCAD je podľa úrokového diferenciálnu v súčasnosti ocenený cca. správne. Rast USDCAD v posledných mesiacoch...
  • Oslabení JPY u konce?
    V analýze z 15.10. – ( Tlak na USD se zmenšuje, USD/JPY testuje 78,85) – jsme upozornili na oslabování...
  • Oslabení koruny by přineslo pozitiva, říká průzkum Citi. Erste radí shortovat EURCZK
    Měnové války ve střední Evropě neprobíhají a exportérům nikdo nepomáhá ani neškodí, i když slovní intervence ČNB jistý...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova