Čtvrtek 28. březen 2024 11:52
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Technologický sektor USA a summit EÚ minuli očakávania

22.10.2012 12:47  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akcie ešte pred piatkom ašpirovali na prekonanie tohtoročných vrcholov, aby nakoniec urobili najväčší jednodňový pokles za posledné štyri mesiace. Dôvodom na pokles sú slabšie výsledky technologického sektora (za posledný mesiac sklamali Adobe, Oracle, Intel či Microsoft). Negatívnu sériu korunovali uniknuté výsledky Google (z dôvodu technickej chyby boli zverejnené skôr), ktoré prekvapili negatívne a akcia technologického giganta (šiesty najväčší komponent S&P500) sa prepadla o viac ako 8%, druhý najväčší prepad v tomto roku. Obchodovanie dokonca muselo byť zastavené.

Google minul očakávania a to dosť výrazne, hoci na jeho obranu treba povedať, že išlo hlavne o dôsledok akvizície Motoroly a nie výrazným problémom jeho hlavného biznisu. Ten má problém len vo výraznom výpadku príjmov z jedného zdroja reklám (príjem za klík, -15%). Inak ak si zoberieme väčší obrázok tak vidíme Google, ktorý namiesto očakávaných príjmov $8.8 mld. vs. očakávania 8.9 a Motorolu (už ako súčasť Google) kde bol príjem $1.78 vs. očakávania 2.0. Toto však nič nemení na tom, že sme v prostredí vysokých očakávaní a akcie sú na 5-ročných maximách, takže pri prvom príznaku problémov je reakcia prudká. Stále platí staré traderské porekadlo – vrchol to je proces, avšak dno to je udalosť. A tak sa zdá, že sa nám vrchol na amerických akciách začína pekne zaobľovať  a gravitácia je čoraz silnejšia. Už druhý pokus o prekonanie tohtoročných vrcholov nevyšiel. Výsledková sezóna môže dostať americké akcie hore ale rovnako aj dole a započať výraznejšiu korekciu. Stačí nové nižšie októbrové dno a býci strácajú argumenty.

Podobne negatívny sentiment však sledujeme aj na komoditách – minulý týždeň sme videli rely na eure, čo by malo znamenať slabší USD a rast komodít. Avšak drahé kovy pokračujú v korekcii svojich QE ziskov a sú na 2-mesačných minimách, platina je na tom o niečo lepšie. Aj ropa má problém s prerazením svojho 6-mesačného klesajúceho trendu a v piatok sme videli silný pokles.

Dôvodov na (ďalší) rast totiž nie je veľa. To, že ekonomika spomaľuje je už naozaj obohraná pesnička. Avšak doteraz zvykli fungovať aspoň festivaly svetlých zajtrajškov (garantovaných) a bruselských šarvátok pod oficiálnym názvom Summit EÚ. I tento zraz eurokratov sa skončil pomerne tichým a nenápadným rozchodom, pričom vrcholné vedenie eurozóny po sebe zanechalo len komuniké v štýle „už veľmi skoro predstavíme veľmi konkrétny plán, ktorý zaznačí, ako sa posunieme vpred v našom plánovaní komplexného riešenia... „ atď. Kľúčové témy ostali nedotknuté a očakávania sa prerolovali na decembrový summit, ktorý by už opäť mohol byť historickým – keďže očakávania budú po tomto fiasku vysoké. Isté omeškanie je ospravedlniteľné, keďže sa plánujú veľké veci ako nastavenie ESM a banková únia s ECB ako dohľadom. Ale dve fiaska po sebe si ani Brusel nemôže dovoliť.

Kameňom sváru je však zjavne nastavenie ESM a hlavne jeho vzťah k bankám. O tomto by sa malo na decembrovom summite povedať niečo viac, inak trh stratí aj poslednú ilúziu o aspoň malom pokroku v riešení krízy. Nemecko, Fínsko a Holandsko hovoria, že priama rekapitalizácia bánk cez ESM nebude, kým sa banky nevysporiadajú s toxickými aktívami (v newspeaku sa im teraz hovorí Legacy Assets). A s tými sa má vyrovnať národný dohľad a až následne môže prísť k pomoci zo strany eurozóny. Čo tým chce básnik povedať? Že snaha hodiť straty z precenenia toxických aktív bánk na reálnu (o dosť nižšiu) hodnotu na eurozónu jednotlivým štátom nevyjdú. Kroky, ktoré spravilo Španielsko (domáca „zlá banka“, ktorá odkúpi zlé aktíva) sa musia štandardizovať a musí ich urobiť každá krajina. No či sa to stihne prediskutovať do decembrového summitu je otázne. Ilúzia pokroku sa zatiaľ na trhu stále prejavuje niekoľkomesačnými minimami výnosov periférneho krátkodobého dlhu (2-ročné dlhopisy Španielska a Talianska). To samozrejme zabezpečuje „odhodlanie ECB“, avšak ani tu ešte nie je všetko nachystané a vydiskutované a ticho na trhu nemusí vydržať dlho.  

Dnešný deň nebude veľmi bohatý na zverejnenia a sentiment budú tvoriť skôr korporátne výsledky amerických spoločností.Tento týždeň však rozhodne bude stáť za to, zasadá FOMC, aktualizuje sa americké (a britské) HDP a bude hovoriť Draghi aj Schäuble na tému euro. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technologické odvětví stouplo o 50 % oproti minimům z minulého roku
    Akcie čipů patřily v roce 2022 k těm, které si vedly nejhůře, přičemž iShares Semiconductor ETF ztratil přes 35 % své hodnoty. Sektor ale tyto ztráty v tichosti dostává zpět a index od svých říjnových minim stoupl skoro o polovinu, čímž překonal hlavní americké indexy.
  • Technologické tituly: bublina, nebo podložený růst?
    Akciový trh od prudkého propadu v únoru a v březnu zaznamenává v posledních dnech svá historická maxima. Jde však o podložený růst nebo se jedná o "bublinu"? Jeden z hlavních indexů S & P 500, který sdružuje výkonnost 500 největších společností ve Spojených státech, se nachází v blízkosti svých historických maxim.
  • Technologické tituly tlačí indexy směrem dolů
    Technologické akcie včera táhly index S&P 500 níže. Obchodníci zůstali opatrní před týdnem, který přinese rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokových sazbách a výsledky velkých technologických společností, včetně společností Alphabet a Meta Platforms. Ztráty indexu S&P 500 přesáhly 1 %. Technologický index Nasdaq 100 klesl o téměř 2 %. Oba indexy klesaly pod tíhou společností Microsoft, Apple, Nvidia a Tesla.
  • Technologické tituly včera vedly
    Včerejší obchodní seance ve Spojených státech byla na začátku ve znamení lehké nervozity. Sentiment se však nakonec rychle otočil a většina hlavních indexů nakonec skončily mírně v kladných přírůstcích. Nejlépe si včera vedly technologické tituly a především výrobci čipů. Například Nvidia rostla nakonec téměř o tři procenta, když se ještě hned po otevření obchodovala o 2,5 % níže oproti závěru z předchozího dne.
  • Technologický Nasdaq koriguje, daří se energetice
    Americký technologický index Nasdaq dnes koriguje rally z konce minulého týdne, když klesá o 0,8 %. Za poslední 3 dny je ale stále 8,5 % nahoře. Index S&P 500 je taktéž v červeném teritoriu, ovšem pouze kosmetických 0,2 %. Dow Jones Industrial Average je dnes dokonce 0,1 % v kladných hodnotách, ten ovšem nezažil tak rapidní nárůst a od čtvrtka posílil pouze o 3,9 %.
  • Technologický Nasdaq opět na novém vrcholu
    Hlavní americké akciové indexy včera společnou cestu nenašly. Zatímco technologický Nasdaq si včera polepšil o 0,2 % a opětovně vylepšil svoje historické maximum, průmyslový Dow Jones přišel o půl procenta a S&P 500 uzavřel s červenou nulou. Důvodem růstu technologických firem byly lepší než očekávané výsledky Microsoftu a Facebooku. Naopak americký průmyslový konglomerát 3M nepotěšil, a tak propad jeho akcií o 13 % se nejvíce podepsal pod pokles indexu Dow Jones.
  • Technologický Nasdaq přerušil třídenní pokles
    Včera přerušily indexy třídenní propady. Většinu obchodního dne se vedlo technologickému Nasdaq Composite, jehož růst táhly primárně polovodičové akcie. Obr Nvidia posiloval v průběhu včerejšího dne o více jak 7 procent. Dnes po závěrečném gongu čeká společnost report za předešlý kvartál a očekává se, že zisky budou vyšší než konsensus, a to hlavně díky herním čipům a ziskům z data center. Aby Nvidia vzrostla, očekávají analytici, že bude za potřebí překonání horních hranic odhadů trhu, NVDA US +9,18 %, AMD US +6,30 %, MU US +6,83 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average posílil o 1,2 % (34.988 b.), S&P 500 o 1,6 % (4.471 b.) a technologický Nasdaq Composite o 2,5 % (14.139 b.).
  • Technologický Nasdaq včera rostl
    Zámořské trhy se včera dostaly o více než 1 % nad úterní závěrečné hodnoty. Pozitivní nálada se propsala do růstu akciového indexu S&P 500 o 1,5 %. Technologický index Nasdaq pak rostl dokonce o 1,6 %. Nejvíce se dařilo energetickému sektoru (+1,9 %), který táhla vzhůru rostoucí cena ropy (WTI +2,9 %). Na růstu ceny se podepsala změna zásob ropy, které poklesly o 5,9 milionů barelů. Společnost Nike pozitivně překvapila investory napříč všemi ukazateli a z včerejšího obchodování si odnáší úctyhodný zisk 12,2 %. V rámci včerejšího dne je tak dokonce nejziskovější firmou celého indexu S&P 500. V první desítce je i další společnost FedEx, který narostl o 3,4 %.
  • Technologický sektor je v útlumu, ale ani zdaleka není mimo hru
    NOVÝ ROK: Akciovým trhům dominují sektory IT, komunikací a technologický sektor Consumer Discretionary, které tvoří 43 % akcií v USA a 28 % jinde. V loňském roce se jim dařilo strašně a lepší rok 2023 je pro trhy klíčový. V současné době jejich ziskový výhled vede k oslabení, protože se blíží výsledková sezóna za 4. čtvrtletí, přičemž na obzoru je dvojí rána v podobě návratnosti poptávky po covidové bombě v letech 2020/1 a cyklického zpomalení sektoru s luxusním spotřebním zbožím.
  • Technologický sektor: Najväčší dividendový hráč
    Po šesť dní trvajúcej konsolidácii v úzkom p&...
  • Technologičtí giganti odstartovali závody ke dvoubilionové hranici
    Závody společností, které jsou součástí indexu S&P 500, o dosažení tržní hodnoty 2 biliony amerických dolarů přetrvávají. A zdá se, že začínají být zajímavější a výsledek těsnější než kdykoliv v minulosti. Ale Apple už navždy zůstane historicky první společností kótovanou na burze v USA, které se v srpnu 2020 podařilo dosáhnout tržní kapitalizace ve výši 2 bilionů dolarů. Kdo bude další? Údaje z analýzy Investor's Business Daily S&P Global Market Intelligence a MarketSmith hovoří jasnou řečí, Tesla to s největší pravděpodobností nebude.
  • Technologie a Boeing pomáhají Wall Street dostat z výprodejů. Výnosy dál padají
    Technologické akcie a Boeing táhnou dnes americké akciové indexy nahoru a ty se mohou vzpamatovat z jednoho z nejhorších výprodejů roku. Vzpruhou pro technologie, citlivé na americké úrokové sazby, mohlo být zotavení na amerických dluhopisech, kde desetileté výnosy padaly na 1,504 procenta.
  • Technologie a dluhopisy jedou, banky a energie ztrácejí
    Příliv peněz do akcií po otevření Ameriky ještě zesílil, ale následně už trochu dochází pára. Hlavní indexy v Evropě stoupají o procento až dvě, v USA to bylo až nad 3, ovšem zisky už se ztenčily. Investoři více opřeli do technologických titulů, naopak se moc nedaří bankám, když dolů míří po celkem solidních výsledcích i JP Morgan. Klesají také energetické tituly po obratu ropy směrem dolů.
  • Technologie a energie dnes klesají pod vahou výnosů a ropy
    Také odpoledne platí, že většina hlavních akciových i dluhopisových trhů míří dolů. I ráno zelená Paříž se už drží jen kolem nuly a na klíčových akciových indexech se upevňuje pokles. V čele poklesu kráčí technologie a energie. První ze sektorů je tradičně citlivý na vyšší výnosy a má prostor pro korekci valuací, druhý dostává zásah s propadem ropy zhruba o 3 procenta.
  • Technologie dnes v čele pozitivního obratu. Koruna míří k 24,20 EURCZK
    Americké akciové indexy odpoledne slušně rostou a v čele kráčí technologický sektor. Díky tomu si Nasdaq připisuje 1,8 pct, zatímco S&P 500 je výš o 1,3 procenta. Přitom se prakticky nic nezměnilo od včerejška, kdy akcie v zámoří naopak za velmi podobné situace obracely dolů.
  • Technologie krypto a blockchain budou i nadále „nedílnou“ součástí moderní ekonomiky
    Světové ekonomické fórum (WEF) věří, že technologie, na kterých jsou založeny kryptoměny a digitální aktiva, budou i nadále „nedílnou“ součástí moderní ekonomiky. 
  • Technologie nejslabším článkem
    Z akciových indexů byl po většinu včerejšího dne nejslabším Nasdaq Composite, když odepisoval v jednu chvíli i 143 b., což v procentuálním vyjádření činí 1 %. Na opačném pólu se pohyboval průmyslový Dow Jones Industrial Average, jenž se v jeden okamžik obchodoval v kladných hodnotách, a to především díky společnostem z energetického sektoru, který včera patřil k těm nejsilnějším, CVX US +0,71 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,2 % (35.228 b.), S&P 500 o 0,6 % (4.602 b.) a technologický Nasdaq Composite o 1,2 % (14.442 b.).
  • Technologie obětí dalšího Trumpova útoku. Koruna pod tlakem, výhled sazeb nepomáhá
    Na začátku nového týdne drží finanční trhy pod tlakem stále totéž téma - obchodní spory a války. Ofenzivně naladěn zůstává Donald Trump, který na čínské frontě zavelel k další operaci, tentokrát na poli technologií. Nová data do hry nezasáhla: Německý index Ifo splnil očekávání a prodeje amerických domů nemají příliš velký potenciál, ačkoli vyšly dobře.
  • Technologie opět poraženými
    Poslední obchodní seance loňského roku nebyla obohacena makro ekonomickými daty a tedy vše bylo „pouze“ na společnostech a jejich výkonech. K hvězdám pátečního dne patřila většina farmaceutických firem. Mezi lídry se zařadila i automobilka Ford, jenž přidala více jak jedno procento. V potížích se minulý týden nacházeli provozovatelé výletních zaoceánských lodí. Firmy zakončily minulý týden dalším propadem hodnoty, NCLH -1,24 %, CCL -1,95 %, RCL -0,58 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,2 % (36.338 b.), S&P 500 o 0,3 % (4.766 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,6 % (15.644 b.).
  • Technologie oživily na poklesu výnosů, akcie obrátily vzhůru
    Zatímco první část včerejšího amerického obchodování byla výrazně negativní, nakonec hlavní indexy zavíraly prakticky beze změny. A dnešek v Evropě je už výrazně pozitivní. V čele růstu kráčí technologický sektor, který nejvíce těží z poklesu dluhopisových výnosů. Předtím stejnému sektoru naopak růst výnosů výrazně škodil.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader