Čtvrtek 28. březen 2024 14:14
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Sentiment se v Evropě zlepšuje, BCPP stále pod tlakem

19.09.2022 19:11  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské indexy mají za sebou smíšenou seanci. Německý DAX (DE30) začal odepisovat ztráty z minulého týdne a dnešní seanci uzavřel o 0,49 % výše nad 12 800 body. Britský index FTSE 100 (UK100) naopak zakončil dnešní obchodování s 0,62% ztrátou. Index pražské burzy PX (CZKCASH) dnes prohlubuje ztráty a uzavřel o 0,4 % níže.

Kurzy indexu pražské burzy a akcií po uzavření pondělní seance. Nejvýkonnějším titulem byla Česká zbrojovka (CZG.CZ). Zdroj: Bloomberg

Nejvýkonnějším titulem dnes byla Česká zbrojovka (CZG.CZ), která roste již od počátku září a dnešní seanci uzavřela s více než 2% ziskem na 559 Kč za akcii. Pozitivní sentiment na akciích lze přisuzovat rozhodnutí o mimořádné dani, se kterou se nyní pro zbrojní průmysl nepočítá. Energetická společnost ČEZ (CEZ1.CZ) se dnes propadla o 1,04 %, zatímco ERSTE (RBAG.CZ) vzrostla o 0,76 % na 638 Kč. Nejméně výkonným titulem pražského indexu se stala Komerční banka (KOMB.CZ), která odepsala 1,94 %.

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Sentiment na americkém akciovém trhu je stále pozitivní
    Americké akciové indexy zakončily včerejší obchodování růstem. Index Dow Jones Industrial Average posílil o 1,4 %, Nasdaq Composite vzrostl o 3,03 % a S&P 500 stoupl o 2,07 %.
  • Sentiment na rope sa zhoršuje
    Predminulý týždeň bol síce pre cenu ropy pozitívny, no minulý týždeň ropa vymazala celý predminulotýždňový zisk a dokonca klesla ešte nižšie. Za týmto poklesom stojí najmä obnovovanie produkcie v Mexickom zálive, keďže časť ropných vrtov bola odstavená kvôli hurikánu Barry. Spoločnosť Royal Dutsch Shell, najväčší producent ropy v zálive, v stredu uviedol, že obnovil takmer 80% pôvodnej produkcie ropy. K poklesu cien ropy prispeli aj správy o tom, že Rusko môže pristúpiť k navýšeniu produkcie čierneho zlata.
  • Sentiment na trhoch sa zlepšuje
    Americký akciový index US500 sa obchoduje už piaty deň v rade v zelených číslach. Zaujímavejšie však je, že rastie počet akcií v indexe, ktoré sa obchodujú v blízkosti 52-týždňových maxím. Podiel akcií, ktoré sa obchodujú v blízkosti najvyšších úrovní za posledných 52 týždňov je najvyšší od februára, pričom od konca marca začal akciový index výrazne klesať vďaka pandémii koronavírusu. To evokuje zlepšenie sentimentu na trhoch, keďže akcioví investori očakávajú ďalšie kolo fiškálnych stimulov v USA.
  • Sentiment na trhu se zlatem
    Nejnovější týdenní průzkum zlata poukazuje na mírně medvědí sentiment mezi analytiky Wall Street a retailovými investory na "Main Street". Podle některých analytiků může být support okolo 1900 dolarů za unci jen otázkou času.
  • Sentiment na trhu se zlatem pro tento týden
    Nejnovější průzkum zlata ukazuje, že medvědí sentiment má mezi analytiky z Wall Street mírnou výhodu. Drobní investoři si naopak zachovávají značný optimismus. Smíšený sentiment vznikl kvůli skutečnosti, že trh se zlatem skončil minulý týden nad 2000 dolary za unci, ale výrazně klesl ze svého testu historických maxim.
  • Sentiment na trhu se zlatem se mění
    Minulý týden zlato výrazně kleslo pod 2 000 USD za unci. Analytici z Wall Street se obávají, že výprodej nemusí být u konce. Medvědí sentiment výrazně zesílil i na Main Street, ale prognózy průzkumů stále vedli býci.
  • Sentiment na Wall Street
    Trh zlata si minulý týden ponechal většinu zisků z tohoto měsíce. Ceny ale mohou krátkodobě klesnout. Podle posledního týdenního průzkumu zlata má sentiment mezi analytiky z Wall Street a retailovými investory jen mírně býčí bias.
  • Sentiment na Wall Street v tomto týdnu
    Podle nejnovějších výsledků týdenního průzkumu o zlatě zůstává sentiment analytiků z Wall Street neutrálně medvědí. Výsledky také ukázaly, že retailoví investoři zůstávají optimističtí.
  • Sentiment na zlatě je jednoznačně býčí
    První týdenní přehled zlata ukazuje, že sentiment analytiků z Wall Street i investorů z Main Street je v naprosté většině býčí a mnoho analytiků předpokládá, že je jen otázkou času, než zlato dosáhne cílové hodnoty 2 000 USD za unci.
  • Sentiment sa zlepšuje vďaka možným obmedzeniam opatrení v Číne
    Ako dnes informovala agentúra Reuters, Čína môže od januára klasifikovať hrozbu vírusu Covid-19 ako kategóriu B, čím sa výrazne zlepší sentiment voči čínskemu trhu. Dobrá nálada sa prejavuje aj na komoditných burzách, ktoré dnes silne rastú. Dobre sa darí najmä priemyselným komoditám, ktoré sú najviac naviazané na čínsky trh.
  • Sentiment UoM nižší, inflační očekávání vyšší
    Data University of Michigan (předběžná data) dnes přišla slabší, než se očekávalo, s překvapivě rostoucími inflačními očekáváními. Předběžná data se nezdají být pozitivní - zejména pro ocenění akciového trhu.
  • Sentiment v českém průmyslu opět poklesl
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v listopadu klesl na 43,5 bodů. Zaznamenal tak propad na nejnižší hodnotu za posledního čtvrt roku. Došlo opět k výraznému poklesu objemu nových zakázek a výroby. Očekávání průmyslníků ohledně výroby pak klesly na průzkumové minimum. Zásluhou toho došlo k výrazné redukci zaměstnanosti, což pozorujeme v menší míře na datech z průmyslu již od začátku roku.
  • Sentiment zůstává příznivý před ISM, které zůstane na cestě dolů
    Pozitivní nálada trhům vydržela i přes víkend a akciové indexy v Evropě rostou. Není to však nijak oslňující růst a americké futures jsou naopak mírně v záporu. Dluhopisy mezitím vykazují spíše drobné změny a eurodolar stoupá na 1,0265. Ropa dnes míří o procento níž.
  • Sentix index důvěry investorů v eurozónu je nejvýše od srpna 2007
    Další dobré zprávy z eurozóny. Index Sentix, který měří důvěru analytiků a investorů v eurozónu se podle dnešních výsledků vyhoupl v červnu z 27,4b. na 28,4b. Jedná se o nejlepší výsledek od srpna 2007 a o výsledek, který opět dokázal překonat většinový konsenzus analytiků, kteří počítali s růstem na 27,6b. Za posledních deset měsíců jeho nepřetržitého růstu se jedná na Sentixu o deváté překonání konsenzu.
  • September by mal priniesť výraznejšiu volatilitu na finančné trhy
    Americký akciový index SP500 sa pomaly spamätáva z výpredaja a zdá sa, že znova nabehol na svoju pokojnú letnú vlnu, charakteristickú minimálnou volatilitou. Vojenský konflikt pokračuje len slovnými útokmi a hurikán Harvey už viac škody v USA nenapácha. September ale môže na trhy priniesť výraznú volatilitu, nakoľko nás čaká veľa dôležitých udalostí. Investičné fondy a obchodníci tak budú musieť byť pripravení.
  • September v znamení taperingu
    Akciový index SP500 po jednodňovej prestávke opäť pokračoval počas stredajšieho obchodovania v poklese. Index D...
  • Séria negatívnych dát vymazala časť ziskov amerických akcií
    Dnes reportovali hospodárske výsledky spoločnosti ako BlackRock, Johnson and Johnson, Bank of America a iné. Všetky spoločnosti, ktoré dnes reportovali výsledky, dosiahli v prvom štvrťroku 2019 vyšší zisk ako sa očakávalo. Pozitívne pokračovanie výsledkovej sezóny pomohlo dosiahnuť akciovým trhom nové tohtoročné maximá. Situácia sa ale skomplikovala príchodom horších dát z USA. Výrobná produkcia v USA zaznamenala spomalenie. V marci zaznamenala medziročný rast na úrovni 1%(očakával sa rast na úrovni 1,5%). Využitie kapacít v marci pokleslo z 79% na 78,8% a priemyselná produkcia spomalila z 3,5% na 2,8%. Po sérií týchto neuspokojivých dát, sa americký akciový index US500 odrazil od najvyšších úrovni tohto roka smerom nadol.
  • Série dobrých makroekonomických dat z USA za poslední 2 týdny přemlouvá USD/JPY k růstu
    USD/JPY včera zkonsolidovalo zpět pod cenu 114,00, dnešní asijská seance ovšem přinesla posílení amerického dolaru. Dnes bude důležité...
  • Série důležitých událostí dnes začíná, eurodolar před novými informacemi mírně roste
    Kurz české měny k euru se dnes ráno drží blízko 25,80, kam se dostal od začátku týdne. Kalendář domácích událostí ani...
  • Série pozitivních dat z Německa pokračuje, euro posiluje
    Německý index podnikatelské důvěry vystoupal v lednu na 104,2 bodu. Drží se tak již třetí měsíc nad hodnotou 100,...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points