Pátek 29. březen 2024 17:01
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Bankovní statistika - duben 2022

31.05.2022 12:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Duben – zpomalení dynamiky úvěrů

Bilanční suma bankovního sektoru v průběhu dubna vzrostla o 0,9 % meziměsíčně na konečných 9 637 mld. Kč. Hlavním důvodem byl nárůst objemu úvěrů a vkladů u centrálních bank, kam se vrátilo v březnu odčerpaných 72 mld. Kč. Objem dluhových cenných papírů v držení bank, který byl po řadu měsíců tahounem růstu celkových aktiv, zpomalil tempo růstu z březnových 2,7 % na aktuálních 0,6 %. Růst aktiv také korigoval objem klientských úvěrů, který poklesl o 0,8 % meziměsíčně.
 
Celkové vklady přidaly během dubna 0,4 % meziměsíčně a dosáhly hodnoty 6 196 mld. Kč. V meziročním srovnání tempo růstu radikálně zpomalilo na 0,3 %, z větší části ovšem vlivem vysoké srovnávací základny, neboť vklady v loňském prvním čtvrtletí rostly nebývale svižně. Tak, jak jsme očekávali v komentáři březnové statistiky, objem vkladů obyvatelstva po březnovém poklesu v dubnu opět vzrostl,konkrétně o 1,2 % meziměsíčně. Do bankovního systému se tedy vrátil nejen celý objem v březnu odčerpaných prostředků, ale i něco navíc. To potvrzuje i objem hotovosti v bilanci bankovního sektoru, který meziměsíčně poklesl o téměř 11 %. Zdá se, že pravděpodobnější hypotéza budoucího vývoje vkladů obyvatelstva je jejich další nárůst v důsledku nejistoty budoucího vývoje a snahy domácností připravit si finanční polštář pro ještě horší časy.  Vklady nefinančních podniků vzrostly jen mírně o 0,2 % meziměsíčně.
 
Celkový objem úvěrů v dubnu poklesl o 0,8 % meziměsíčně na konečných 3 894 mld. Kč. V meziročním srovnání dynamika úvěrů značně zpomalila na 1,6 %. Za dubnovým poklesem stojí sice netradičně, avšak v souladu s očekáváním sektor obyvatelstva. Objem jejich stávajících úvěrů poklesl o 0,9 % meziměsíčně, což jsme (s jednou drobnou výjimkou v lednu 2016) neviděli od roku 2013. Současná makroekonomická situace retailovým úvěrům skutečně nepřeje a v dubnu byla posílena znovuzavedením regulatorních limitů pro žadatele o hypoteční úvěry. Hypotéky, jako dosavadní tahoun růstu retailových úvěrů, tak hodně ztratily ze své dynamiky. V dubnu bylo poskytnuto „jen“ 16 mld. Kč nových hypoték, což je nejnižší hodnota od října 2019. Naopak nové spotřebitelské úvěry drží zatím svižné tempo růstu, když jich v dubnu bylo poskytnuto 7,9 mld. Kč, tedy objem lehce nadprůměrný. U úvěrů nefinančním podnikům sice došlo ke snížení celkového objemu o 0,4 % meziměsíčně, ale ve srovnání s březnem se jedná o zmírnění poklesu. V příštím období však pravděpodobně uvidíme další zpomalení dynamiky firemních úvěrů, především v souvislosti s mírou dopadu ekonomických sankcí vůči Rusku.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bankovní rada volí trpělivost v době nejistoty
    Podle očekávání bankovní rada ČNB dnes rozhodla ponechat své úrokové sazby beze změny. Tuzemská ekonomika v posledních měsících pozitivně překvapuje, nicméně zahraniční prostředí hraje v její neprospěch. I když se hospodářský růst nevyrovná těm nejlepším letům současného cyklu (2015 a 2017) udržuje si slušnou dynamiku v blízkosti svého růstového potenciálu. Využití kapacit v ekonomice je stále nad svým dlouhodobým průměrem a situace na trhu práce se uklidňuje jen velmi opatrně. Tlaky na růst cen tak přetrvávají, což vytahuje spotřebitelskou inflaci vysoko k horní hranici tolerančního pásma dvouprocentního inflačního cíle. To je i hlavním důvodem proč očekáváme, že prognóza a vyznění následné tiskové konference bude spíše ve směru zvyšování úrokových sazeb. Nicméně centrální banka se obává zahraničního vývoje.
  • Bankovní rada zůstává opatrná a se zvýšením sazeb nespěchá
    Podle záznamu z posledního jednání bankovní rady většina jejích členů preferuje nižší úrokové sazby oproti listopadové prognóze banky, tj. jejich stabilitu. Nicméně shodně jako v listopadu hlasoval Vojtěch Benda a Tomáš Holub ve prospěch zvyšování úrokových sazeb. Podle rady se nejistoty ze zahraničního vývoje mírně snížily, na druhou stranu je viditelnější vliv zpomalení Německa na tuzemskou ekonomiku. Proto je část členů rady opatrná s předčasným optimismem ze zahraničního vývoje. Zároveň bankovní rada také potvrdila, že krátkodobé překročení tolerančního pásma inflačního cíle nebude znamenat automatické zvyšování úrokových sazeb. Jádrová inflace zůstává mírně nad dvěma procenty a inflační očekávání zůstávají ukotvená. Jeden z členů bankovní rady však na druhou stranu zmiňoval riziko dlouhodobého odpoutání inflace od jejího cíle v případě absence reakce centrální banky. Nově byly vysloveny obavy, že zvyšování úrokových sazeb by mohlo prodražit budoucí investice v průmyslu a mohlo by prohloubit ekonomické zpomalení.
  • Bankovní rada zůstává oproti prognóze ČNB opatrná s prvním zvyšováním úrokových sazeb
    Podle dnes zveřejněného záznamu z posledního jednání ČNB ze začátku února se bankovní rada shodovala, že největším rizikem pro ekonomiku zůstává vývoj pandemie. Na druhou stranu alternativní scénář nové prognózy centrální banky, který počítá s delším uzavřením ekonomiky, většina rady vyhodnotila jako příliš pesimistický. Pro některé centrální bankéře je však hlavní otázkou spotřeba domácností, resp. její nerealizovaná část, která se může projevit po otevření ekonomiky. Podle T. Holuba se největší protiinflační poptávkové dopady teprve projeví a podle jeho některých kolegů k nižší inflaci přispěje i silnější kurz koruny.
  • Bankovní sektor je podle zátěžových testů ČNB nadále odolný
    Bankovní sektor si udržel vysokou odolnost vůči možným nepříznivým šokům a do krize způsobené šířením koronaviru vstoupil v dobré kondici. V základním scénáři ekonomického vývoje, který odpovídá květnové prognóze ČNB, by podle zátěžových testů neměla problémy většina bank. Pouze tři banky se mohou dostat do situace, kdy by neměly dostatek kapitálu. Nicméně u žádné z nich by nemělo nastat prolomení osmiprocentní hranice regulatorního kapitálového minima. Na tiskové konferenci ke zprávě o finanční stabilitě to uvedl ředitel sekce finanční stability České národní banky Jan Frait. V ČR je v současnosti 49 bank a poboček zahraničních bank.
  • Bankovní sektor napravuje svou pošramocenou pověst
    Dne 14. září 2008 v New Yorku oznámila bankrot americká banka Lehman Brothers. Tento pozdní letní den znamenal konec vnímání bankovnictví tak, jak jsme ho znali doposud, a spustil globální finanční krizi, která mnohé srazila do kolen.
  • Bankovní sektorová daň může ochromit českou ekonomiku. Německá zkušenost varuje
    Vládní politici resuscitují návrh zvláštní bankovní daně. Navíc chtějí podobnou daň i pro mobilní operátory. Věcí se bude zabývat premiér. Sociální demokraté říkají, že by bankovní daň mohla vynést jedenáct miliard korun. Nezapočítávají ale náklady.
  • Bankovní sektor v čele s Monetou (MONET.CZ) se dnes urval ze řetězu, Wall Street na rekordech
    Globální akciové trhy si dnes procházejí výraznou expanzí. Růstu se nevyhnula ani pražská burza v čele s bankovním sektorem. Index PX přidal 2,55 % na 934,75 bodů. Obchodovaný objem dnes dosáhl na nadprůměrných 760 mil. korun. Nejvyšší růst předvedla Moneta Money Bank (MONET.CZ), která přidala 6,6 % na 63 Kč. Následovala Este Bank (RBAG.CZ) s růstem o 4,3 % 611,20 Kč a Komerční banka (KOMB.CZ) s růstem o 3,97 % na 576 Kč. Růstu však nebyly ušetřeny ani další tituly. Například akcie společnosti O2 (TELEC.CZ) vzrostly o 4,42 % na 236 Kč. Jednalo se o nejvyšší jednodenní nárůst v tomto roce.
  • Bankovní statistika - březen 2023
    Celková suma aktiv bankovního sektoru se v březnu zvýšila o 0,6 % meziměsíčně na konečných 9 789 mld. Kč. Stejnou měrou zhruba 29 mld. Kč přispěly k růstu úvěry u centrálních bank a úvěry klientské, dalších 34 mld. Kč přidaly dluhové cenné papíry v držení bank. Meziroční tempo růstu bilanční sumy lehce zrychlilo na 2,5 %.
  • Bankovní statistika - červenec 2022
    Celková suma aktiv bankovního sektoru v průběhu července poklesla o 2,0 % meziměsíčně na konečných 9 468 mld. Kč. Veškerý pokles jde na vrub mezibankovním aktivitám – Vklady a úvěry u centrálních bank (-6,4 % meziměsíčně) a Vklady a úvěry u ostatních úvěrových institucí (-12,8 % meziměsíčně). Pozitivně naopak působily úvěry a ostatní pohledávky za klienty s růstem o 1,3 % meziměsíčně. V meziročním srovnání tempo růstu bilanční sumy prudce zpomalilo na 4,6 %.
  • Bankovní statistika - červen 2023
    Bilanční suma českého bankovního sektoru ke konci června poprvé přesáhla magickou hodnotu 10 bilionů Kč. Konečná suma 10 030 mld. Kč je o 1,3 % vyšší než na konci května a o 3,8 % vyšší při meziročním srovnání. Na červnovém růstu se z naprosté většiny podílely vklady a úvěry u úvěrových institucí (+66 mld. Kč m/m) a u centrálních bank (+37 mld. Kč m/m).
  • Bankovní statistika - duben 2023
    Celková bilanční suma bankovního sektoru dosáhla ke konci dubna 9 831 mld. Kč, což je hodnota ve srovnání s březnem vyšší o 0,4 % a v meziročním srovnání o 2,0 % vyšší. K dubnovému nárůstu nejvíce přispěly klientské úvěrové obchody (+1,3 % m/m), naopak brzdou byl pokles objemu dluhových cenných papírů v držení bank (-1,8 % m/m).
  • Bankovní statistika - květen 2022
    Celková suma aktiv se v květnu zvýšila o 0,4 % meziměsíčně na konečných 9 677 mld. Kč. Po dubnových propadech vzrostl jak objem vkladů a úvěrů u ostatních měnových institucí (+4,4 % meziměsíčně), tak úvěry za klienty (+0,5 % meziměsíčně). Na obvyklou úroveň se vrátil i růst objemu dluhových cenných papírů v držení bank (+2,7 % meziměsíčně). V meziročním srovnání je bilanční suma bankovního sektoru vyšší o 7,3 %.
  • Bankovní statistika - květen 2023
    Celková aktiva bankovního sektoru vzrostla v průběhu května o 0,7 % m/m na konečných 9 903 mld. Kč. Hlavním tahounem růstu byly dluhové cenné papíry v držení bank (+57 mld. Kč m/m). Přispěly i úvěrové obchody, a to jak na mezibankovním trhu (+19,5 mld. Kč m/m), tak klientské (+17,5 mld. Kč m/m). Meziroční tempo růstu bilanční sumy pak dosáhlo hodnoty 2,3 %.
  • Bankovní statistika - leden 2022
    Celková aktiva bankovního sektoru v lednu vzrostla o 9,3 % meziměsíčně na konečných 9 404,6 mld. Kč. Vklady a úvěry u centrálních bank i u jiných úvěrových institucí plně vyrovnaly odliv z předcházejícího měsíce a jako obvykle přidaly i něco navíc. V meziročním srovnání je bilanční suma vyšší o 8,6 %.
  • Bankovní statistika - leden 2023
    Celková aktiva bankovního trhu se v průběhu ledna zvýšila o 7,9 % meziměsíčně a dosáhla hodnoty 9 648 mld. Kč. Jedná se o tradiční výkyv na přelomu roku, který se dotýká především oblasti vkladů. V meziročním srovnání tempo růstu bilanční sumy zpomalilo na 2,7 %.
  • Bankovní statistika - leden 2024
    Celkový objem aktiv bankovního sektoru v prvním měsíci roku 2024 dosáhl 10 394 mld. Kč, což je o 4,6 % více než na konci loňského roku. Za typickým nárůstem na počátku roku stojí úvěry a jiné pohledávky za centrálními bankami a úvěrovými institucemi (+440 mld. Kč m/m). V meziročním srovnání dosahuje tempo růstu bilanční sumy hodnoty 7,7 %.
  • Bankovní statistika - listopad 2021
    Výše celkových aktiv bankovního sektoru v listopadu vzrostla jen mírně o 0,7 % meziměsíčně na konečných 9 314,2 mld. Kč. V meziročním srovnání její růst zrychlil na 7,8 %. Hlavní roli v listopadovém navýšení o 65 mld. Kč sehrály již tradičně úvěry a pohledávky jak za klienty (+18,7 mld. Kč), tak u jiných úvěrových institucí (+17,0 mld. Kč), společně s vyšším objemem dluhových cenných papírů v držení bank (+21,2 mld. Kč).
  • Bankovní statistika - listopad 2022
    Celková bilanční suma bankovního sektoru v listopadu poklesla o 0,7 % meziměsíčně na konečnou hodnotu 9 553 mld. Kč. Stojí za tím pokles vkladů a úvěrů u jiných úvěrových institucí (-3,5 % meziměsíčně) spolu s výrazným propadem v bilanční položce kladná reálná hodnota derivátů (-18 % meziměsíčně). Meziroční tempo růstu tak radikálně zpomalilo na 2,6 %.
  • Bankovní statistika - prosinec 2019
    Jak jsme již na konci roku zvyklí, celková bilanční suma bankovního sektoru prudce poklesla, a to o 6,2 % meziměsíčně (-503,2 mld. Kč). Příčinou je pokles v podstatě ve všech hlavních bilančních položkách. Nejvýznamnější vliv měly samozřejmě vklady a úvěry u centrálních bank, které se snížily o 389,3 mld. Kč. V meziročním srovnání vzrostla celková aktiva bankovního sektoru o 4,0 %.
  • Bankovní statistika - prosinec 2021
    Celková bilanční suma bankovního trhu v prosinci tradičně výrazně poklesla, konkrétně o 7,6 % meziměsíčně, a ukončila tak loňský rok na hodnotě 8 603,9 mld. Kč. Za poklesem stojí vklady a úvěry u centrálních bank a u jiných úvěrových institucí, které v součtu ubraly z celkových aktiv 742 mld. Kč. Jedná se o standardní vývoj přes konec roku, který bude plně vykompenzován již v následujícím měsíci. V meziročním srovnání došlo k nárůstu aktiv bankovního trhu o 7,3 %, a to díky navýšení úvěrů za klienty (+7,0 % meziročně) a dluhových cenných papírů v držení bank (+16,8 % meziročně).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani