Čtvrtek 28. březen 2024 18:57
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Firmy, které chtějí ukázat, že BTC je možné těžit

11.04.2022 13:50  Autor: Virarosi  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnosti v čele se třemi významnými osobnostmi světa Bitcoinu – Blockstream Adama Backa, Block Jacka Dorseyho a Tesla Elona Muska spojují své síly k těžení BTC zeleným způsobem.

Cesta BlockStreamu a Blocka ke 100% zeleni při efektivní těžbě Bitcoinu začala loni, kdy Block (dříve Square) oznámil partnerství se společností Adam Back a věnoval na jejich společný projekt 5 milionů dolarů.

Cílem je, aby společný provoz solární těžby BTC, která bude probíhat v Texasu, využíval fotovoltaické instalace a tzv. zařízení Megapack, jehož dodavatelem bude podle posledních informací Tesla. Jeho solární pole bude o výkonu 3,8 megawattu (MW) a dvanáctimegawattový hodinový (MWh) akumulátor vyrobí důlní energii 30 petahashů za sekundu. 

S takovým výkonem a současným hashratem BTC se odhaduje, že by toto zařízení mohlo být schopno získat přibližně 4,11 BTC za měsíc. 

Portal DeCrypt uvádí, že ve srovnání například s blockchainem 300 MW RIOT, který má ve Whinstonu, bude tato těžební farma opravdu malá. Pro představu, RIOT Blockchain bude po dokončení nového působiště schopen generovat až 750 MW.

Spolupráce Blockstream a Block s využitím Teslových solárních palnelů však nemá za cíl okamžitě vybudovat největší severoamerické zařízení na těžbu Bitcoinu. Primární cíl je prokázat, že Bitcoin lze efektivně těžit i se 100% obnovitelnou, tedy zelenou energií.

„Jde o krok vedoucí k prokázání naší teze, že těžba bitcoinů může financovat energetickou infrastrukturu s nulovými emisemi a budovat ekonomický růst pro budoucnost,“ uvedl Adam Back.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Firma Koh-i-noor Hardtmuth zdvojnásobila zisk, udržela pozici na trhu
    Firma Koh-i-noor Hardtmuth, která vyrábí školní a kancelářské potřeby, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 712,1 milionu korun. Meziročně stouply o čtyři procenta. Provozní zisk téměř zdvojnásobila na 88,7 milionu. Zisk po zdanění vzrostl o 118 procent na 64,5 milionu. Čistý zisk byl o 3,5 milionu vyšší než v posledním předcovidovém roce 2019. Vyplývá to z výroční zprávy.
  • Firmám klesají zisky. Zbavit se akcií, nebo navýšit pozice?
    Akciový investor se stává v podstatě spoluvlastníkem firem, jejichž akcie drží. A každého majitele by mělo zajímat, jak se jeho společnosti daří. Ukazuje to i poměr mezi růstem tržeb, zisků a ziskových marží. Co data říkají o fungování amerických firem v době vysoké inflace a růstu úrokových sazeb? Zbavit se akcií, nebo navyšovat pozice?
  • Firma Occidental plánuje největší zařízení na odsávání CO2 z ovzduší
    Americký ropný gigant Occidental Petroleum a kanadská začínající společnost Carbon Engineering postaví v USA zařízení, které bude ročně odčerpávat 500.000 tun oxidu uhličitého z ovzduší. Bude to největší zařízení na odstraňování tohoto skleníkového plynu z ovzduší na světě, až 120krát větší než současné největší zařízení využívající podobnou technologii. Agentuře Bloomberg to řekla generální ředitelka firmy Occidental Vicki Hollubová.
  • Firma poskytující kryptografické finanční služby předpovídá, že cena bitcoinu (BTC) by se do roku 2025 mohla vyšplhat na 105 000 dolarů
    Výkonný ředitel titána v oblasti kryptoměnových finančních služeb, který spravuje aktiva v hodnotě přes 2 miliardy dolarů, nedávno naznačil, že cena bitcoinu by podle historických precedentů mohla po půlení do roku 2025 překonat hranici 100 000 dolarů.
  • Firma Sybil prodala podíl v Avastu, akcie podniku oslabily
    Společnost Sybil Holdings se rozhodla prodat svůj zbývající podíl v antivirové firmě Avast. Jde o 120,9 milionu akcií, což představuje 12,4 procenta. Akcie Avastu na rozhodnutí zareagovaly výrazným poklesem, v závěru dnešního obchodování ztrácely asi 3,6 procenta na 372 pencí.
  • Firma Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert loni navýšila zisk o 165 procenta. Firmy napříč obory měly loni „mejdan“, podařilo se jim náklady inflace přenést na řadového občana a leckdy na tom ještě vydělat dost navíc
    Společnost Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert hlásí dramatický nárůst zisku. Ten jí loni stoupl o mimořádných 165 procent. Navzdory prostředí mimořádně vysoké inflace.
  • Firma ze skupiny Volkswagen pracuje na průlomové baterii pro elektromobily
    Společnost PowerCo, která je bateriovou divizí automobilky Volkswagen, zaznamenala slibné výsledky v testech prototypu tzv. solid-state baterie pro elektromobily amerického partnera QuantumScape. Tato technologie slibuje vyšší energetickou hustotu, než jakou mají současné baterie, menší riziko požáru díky eliminaci hořlavých elektrolytů a větší odolnost vůči cyklickému nabíjení, což by zajistilo bateriím delší životnost, upozornil server The Autopian. Solid-state baterie mají pevný elektrolyt.
  • Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert stoupl zisk o 165 %
    Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert vzrostl loni meziročně zisk po zdanění o 165 procent na 240,8 milionu Kč. Zisk před zdaněním stoupl podobně na téměř 300 milionů. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží vzrostly o pětinu na 6,94 miliardy Kč, z toho 6,1 miliardy byly tržby v ČR. Společnost loni prodala 96.890 tun výrobků. V Modřicích na jižní Moravě rozšiřuje porcovnu, na střeše nově postavené haly ve Vodňanech vybudovala fotovoltaickou elektrárnu. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné dnes ve Sbírce listin.
  • Firmě Wienerberger stoupl zisk po zdanění o 68,9 pct na 1,32 miliardy Kč
    Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 4,87 miliardy Kč. Meziročně stouply o 20,5 procenta. Zisk po zdanění stoupl o 68,9 procenta na 1,32 miliardy Kč. Výsledkově to byl pro firmu jeden z nejlepších roků. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin. Firma má kolem 900 zaměstnanců.
  • Firmy, data i Čína pomohly vylepšit tržní sentiment. Koruna vyhlíží vyšší sazby
    Na finančních trzích jsou dopoledne stále znát obavy z rychlejšího stahování peněz centrálními bankami. Podepsaly se na tom spekulace o možném utahování Bank of Japan, tedy banky, která se po útlumu evropského QE stává klíčovým dodavatelem volné likvidity. Dluhopisové výnosy, včetně japonských, se po včerejším nárůstu zklidnily, ale žádná korekce se zatím nekoná.
  • Firmy, které letos vstoupí na burzu, čeká raketový růst. Na IPO se chystají sociální sítě, digitální banky i veganské potraviny
    Investoři se shodují, že rok 2022 bude pro nováčky na poli IPO velmi příznivý. Raketový růst čeká na zkušené hráče, ale i mladší start-upy, které vyzývají trh. Na svůj burzovní debut se připravuje Starlink pod vedením Elona Muska a sociální platformy jako TikTok, Reddit, či Discord. Emisi akcií dále chystá americká online služba pro doručování potravin Instacart, platební aplikace Stripe, digitální banky Klarna a Chime, úložiště dat Databricks a výrobci veganských produktů Impossible Foods. Investiční experti z Freedom Finance vytipovali 10 nejočekávanějších IPO, které by neměly uniknout pozornosti investorů, s celkovým oceněním přesahujícím 360 miliard dolarů.
  • Firmy nepotěšily, rizikem zůstává Trump. Koruna za zhoršené nálady další zisky nepřidala
    Dnešek koruně nové zisky nepřinesl, její kurz k euru se naopak stahuje zpět na 25,70. Tentokrát jde pouze o drobný pohyb. Dozvuky jestřábích komentářů z ČNB bránily korunu proti vlivu zhoršení situace na hlavních trzích. Později odpoledne však v regionu lehce převážily prodejci.
  • Firmy obchodující se zahraničím se nechávají zajistit o 70 % více. Vyšší částky na delší dobu
    Aktuální geopolitická situace rapidně zvýšila zájem firem obchodujících se zahraničím o kurzové zajištění. Jak uvádí Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury: "Aby si firmy zachovaly svou konkurenceschopnost, zajišťují si kurz. Klienti mají zájem o vyšší částky než obvykle a značná část z nich se zajišťuje i na období 3 let, což je v rámci našich služeb možné. V našem portfoliu zákazníků hovoříme o zhruba 70% nárůstu zájmu o tuto službu." Nejčastěji jde přitom podle Kudly o zajištění zejména měnového páru EUR/CZK.
  • Firmy očekávají pro příští rok lepší tržby, inflace ale bude dusit podnikání i nadále. Zisky navíc může ohrozit další strašák - horší platební morálka odběratelů
    Firmy z východní Evropy včetně Česka se pro příští rok nejvíce bojí ohrožení svojí ziskovosti. Ačkoli počítají se zvýšením tržeb, nejsou si jisté, zda jim inflace umožní promítnout tento nárůst také do výsledků hospodaření. Průzkum pojišťovny pohledávek Atradius také ukázal, že na trhu panuje obava ze zhoršení platební morálky odběratelů. V jejím důsledku by pak části podniků hrozily problémy s nedostatkem hotovosti.
  • Firmy podnikatelů Křetínského, Tkáče, Havrlanta a PPF kupují Planeo Elektro
    PPF, EC Investments a Rockaway Capital kupují skupinu FAST, která vlastní řetězec prodejen elektroniky Planeo Elektro. Cenu transakce nezveřejnily. Firmy to dnes oznámily v tiskové zprávě, obchod ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
  • Firmy: Rekordní cena povolenek zvýší náklady, nahoru ji tlačí spekulanti
    Rekordní cena emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého (CO2) vypuštěného do atmosféry, zvýší náklady těchto provozů. Cenu nahoru tlačí spekulanti. Vyplývá to z vyjádření vybraných firem a sdružení, které oslovila ČTK. Cena emisních povolenek v Evropské unii dnes dosáhla rekordu a poprvé přesáhla hranici 50 eur (1292 korun) za tunu. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů.
  • Firmy s nízkým ESG skóre nejsou pro investory atraktivní. Umělá inteligence pomáhá odhalovat rizika a pravdivost informací
    Trendem současnosti jsou investice do firem, které se chovají společensky a ekologicky zodpovědně. ESG skóre ovlivňuje celá řada faktorů a je proměnlivé v čase. Bohužel řada společností se snaží svůj obraz uměle vylepšovat, mluvíme pak o tzv. greenwashingu. Právě greenwashing umí automatizovaně kontrolovat umělá inteligence.
  • Firmy s obchodovanými akciemi budou muset mít zásady odměňování
    Společnosti, jejichž akcie se veřejně obchodují na regulovaném trhu, pravděpodobně budou muset vypracovat zásady odměňování členů volených orgánů firmy a zveřejňovat zprávy obsahující výši odměn členů orgánu společnosti. Počítá s tím zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s podporou výkonu práv akcionářů a který dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O podpisu informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
  • Firmy v eurozóne zvýšili svoj dlh vo forme dlhopisov za Q2 o 46 mld. EUR. Predovšetkým kvôli ECB
    Minulý piatok zverejnil eurostat finančné účty krajín EÚ za druhý kvartál. Jedná sa o bilanciu finančných aktív a pasív jednotlivých ekonomických subjektov. Tento kvartál bol z môjho pohľadu obzvlášť zaujímavý, a to kvôli tomu, že ECB v júni (8.6.) odštartovala v rámci QE nákupy korporátnych dlhopisov. Vychádza to zhruba na 10 mld. eur mesačne. Ohlásila to pritom už v marci, na čo mali podľa viacerých správ spoločnosti, ktorých dlh má rating v investičnom pásme, reagovať zvýšenou emisiou dlhopisov, a to ešte pred začiatkom nákupov. Ukazuje to napríklad aj tento graf od MSCI:
  • Firmy v USA před volbami ztrácejí optimismus, Fed však hovoří o růstu úroků dál
    Americké firmy - jedno zda z průmyslu či z oblasti služeb - jakoby ztrácely dobrou náladu. Alespoň touto řečí hovoří velmi důležité indexy podnikatelských po zkratkou ISM.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank