Čtvrtek 28. březen 2024 15:08
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

BREAKING: CAD v reakci na zvýšení sazeb BoC oslabuje

02.03.2022 16:30  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bank of Canada zvýšila svou referenční úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 0,50 %, jak se všeobecně očekávalo. Centrální banka pokračuje ve fázi reinvestic, udržuje objem držených vládních dluhopisů ve své rozvaze zhruba konstantní, dokud nebude vhodné snížit velikost její bilance. Očekává se, že inflace bude brzy vyšší, než se předpokládalo v projekci v lednu. Trvale zvýšená inflace zvyšuje riziko, že by se dlouhodobější inflační očekávání mohla pohybovat směrem nahoru. Banka použije nástroje měnové politiky k návratu inflace ke 2% cíli a udržení inflačních očekávání. Po jednání se nekoná žádná tisková konference.

Pár USD/CAD klesl a tesuje po dnešním rozhodnutí o sazbách úroveň supportu na 1,2660. Zdroj:xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: Britský index spotřebitelských cen vyšší, než se očekávalo. GBPUSD roste
    Inflace CPI ze Spojeného království (prosinec 2023) dosáhla 4 % r/r oproti 3,9 % očekávaným a 3,8 % předchozím (0,4 % m/m oproti 0,2 % očekávaným a -0,2 % předchozím).
  • BREAKING: Britský trh práce naznačuje další inflační tlaky❗
    Mzdy ve Spojeném království nadále rostou. Průměrný výdělek za 3 měsíce meziročně vzrostl o 6,9 %, meziročně o něco více než očekávaných 6,8 % a předchozí úroveň 6,7 % meziročně. Mzdy bez bonusů přitom meziročně vzrostly o 7,3 % a překonaly tak očekávaných 7,1 % a předchozí úroveň 7,2 % meziročně.
  • BREAKING: Britský výrobní PMI dopadl lépe, než se čekalo
    Výrobní sektor dopadl o něco lépe, než se čekalo, nicméně index se stále nachází hluboko pod středovou úrovní 50. Aktivita ve výrobním sektoru britské ekonomiky stále výrazně slábne. Dnešní výsledek se navíc nachází hluboko pod zářijovou úrovní. Libra v reakci na výsledek mírně posílila, ale do značné míry pohyb vypovídá o relativně slabém americkém dolaru na počátku tohoto týdne. Zítra čekáme na výsledky zasedání FOMC.
  • BREAKING: Bullard chce, aby sa uťahovanie začalo na jeseň, po čo bude nasledovať zvyšovanie sadzieb
    O slovo sa opäť hlási James Bullard, jedna z najpestrejších postáv Fedu. Bankár hovoril o „dobrej“ správe HDP, ktorá bola zverejnená včera. Podľa jeho názoru možno v tomto roku ešte očakávať 7% rast a trh práce by sa mal úplne zotaviť do budúceho leta, čo bude základom pre zvýšenie sadzieb! Podľa jeho názoru sa trh práce skôr vráti do normálu, čo by malo zaručiť zníženie programu QE už na jeseň tohto roka. Podľa jeho názoru by znižovanie malo byť rýchle a malo by sa skončiť na začiatku sezóny 2022, čo by mohlo viesť k spomínanému zvýšeniu úrokových sadzieb.
  • BREAKING: Bullard trvá na své podpoře dalšího zvyšování úrokových sazeb!
    Bullard z amerického Federálního rezervního systému se vyjádřil, že podporuje další zvyšování úrokových sazeb v USA a celkově vyšší sazby slouží jako dobrá ochrana proti inflaci. Bullardovo prohlášení však obsahovalo i holubičí prvek, když zmínil, že je otevřený úvahám během nadcházejícího zasedání FOMC před přijetím konkrétních rozhodnutí. Podle Bullarda byla panika kolem bankovního sektoru přehnaná a nedávný pokles výnosů bude mít mnohem větší dopad na ekonomiku.
  • BREAKING: Bullish UoM čítanie. Nálady spotrebiteľov stúpajú, inflačné očakávania klesajú!
    Inflačné očakávania v USA sú teraz na najnižšej úrovni od roku 2021. Údaje sú pre býkov veľmi dobré, pretože spotrebitelia sú stále silní a očakávajú lepšie podmienky, no v rovnakej situácii sú inflačné očakávania nižšie. Býci to považujú za znak stále možného scenára „mäkkého pristátia“ pre ekonomiku USA. US500 sa odrazí po údajoch UoM.
  • BREAKING: CAD pod tlakem po zasedání BoC
    Bank of Canada ponechala na svém zasedání dle očekávání hlavní úrokovou sazbu beze změny na 0,25%. Nicméně učinila další velký krok směrem k normalizaci měnové politiky. Oznámila snížení bojemu nákupu vládního dluhu o 1/3 na C$2 mld. ($1,6 mld.). Reaguje tak na optimismus ohledně hospodářského oživení. Ve svém výhledu banka naznačila, že nepočítá s růstem sazeb před alespoň druhou polovinou příštího roku. Banka zároveň utvrdila názor trhu, že BoC bude mezi prvními centrálními bankami ze skupiny G10, které budou zvyšovat sazby.
  • BREAKING: CAD posiluje po silných datech inflace
    Roční míra inflace v Kanadě v dubnu rostla na 6,8 % z únorových 6,7 % a byla nad očekáváním trhu na 6,7 %. Jádrové spotřebitelské ceny v Kanadě v březnu meziročně roslty na 5,7 % z 5,5 % v předchozím měsíci, zatímco analytici očekávali pokles na 5,4 %.
  • BREAKING: CAD po zveřejnění zprávy o sazbách zaznamenává pouze malý pohyb
    Bank of Canada zvýšila úrokovou sazbu o 75 bp na 3,25 %, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Rada guvernérů se stále domnívá, že měnověpolitická úroková sazba bude muset dále růst, zatímco ekonomika se vyvíjí zhruba v souladu s červencovou projekcí. Průzkumy naznačují, že krátkodobá inflační očekávání zůstávají vysoká a BOC nadále očekává ve druhé polovině roku útlum ekonomiky.
  • BREAKING: CAD příliš nereagoval na rozhodnutí BoC o sazbách
    Bank of Canada ponechala dle očekávání úrokové sazby beze změny na úrovni 0,25 %. Na C$2 mld. týdně zůstal také program nákupu aktiv po redukci programu o C$1 mld. na minulém zasedání. Centrální bankéři očekávají, že ekonomika v druhé polovině roku 2021 posílí, a to i přes riziko další vlny koronaviru a problémy dodavatelských řetězců. Dle bankéřů disponuje kanadská ekonomika přebytečnou kapacitou a ekonomické oživení stále potřebuje podporu měnové politiky. Banka bude ekonomiku podporovat do doby, než bude dosaženo 2% inflačního cíle a bude zajištěn trvale udržitelný růst. Na základě červencové projekce by k tomu mělo dojít v druhé polovině roku 2022. Po dnešním zasedání byl zveřejněn pouze zápis. Nedočkali jsme se nových projekcí ani tiskové konference.
  • BREAKING: CAD je v útlumu, inflace v Kanadě meziročně vzrostla na 8,1 %
    Červnová inflace v Kanadě dosáhla nejvyšší úrovně od roku 1983! Spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 8,1 %, zatímco v květnu dosahovala inflace pouze 7,7 %. I přes historický růst zůstala inflace pod očekáváním analytiků (odhad 8,4 %).
  • BREAKING: CAD klesá kvůli špatném stavu pracovního trhu
    Zveřejnění údajů o kanadských pracovních místech ve 14:30 vyvolalo pohyby na trhu s kanadským dolarem. Zpráva se ukázala být mnohem horší, než se očekávalo, s velkým poklesem zaměstnanosti na plný úvazek. To vedlo k oslabení CAD a skokovému nárůstu kurzu USD/CAD.
  • BREAKING: CAD klesá po holubičích údajích CPI
    Údaje o kanadské inflaci CPI za leden byly zveřejněny dnes ve 13:30 GMT. Očekávalo se, že zpráva ukáže další zpomalení růstu spotřebitelských cen, přičemž celkový CPI by měl meziročně klesnout z 3,4 % na 3,3 %.
  • BREAKING: CAD klesá po rozhodnutí BoC
    Bank of Canada dnes v 16:00 oznámila své poslední rozhodnutí o měnové politice. BoC nepřineslo žádné překvapení a hlavní sazba byla již druhé zasedání v řadě ponechána beze změny na 5,00 %. Takový výsledek očekávali ekonomové a byl také oceněn peněžními trhy, které naznačovaly méně než 5% šanci na zvýšení těsně před zasedáním. Prohlášení však ukázalo, že BoC je připravena v případě potřeby sazby dále zvýšit. BoC však poznamenala, že přibývá důkazů, že předchozí zvýšení sazeb tlumilo ekonomickou aktivitu.
  • BREAKING: CAD klesá po slabších výsledcích CPI
    Údaje o kanadské inflaci CPI za září byly zveřejněny dnes ve 14:30. Očekávalo se, že zpráva ukáže, že ukazatel růstu cen zůstane nezměněn na 4,0 % meziročně. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 % po meziměsíčním skoku o 0,4 % v srpnu.
  • BREAKING: CAD klesl po oznámení HDP ve 3. čtvrtletí
    Kanadský měsíční report HDP za srpen byl zveřejněn dnes ve 13:30. Očekávalo se, že zpráva ukáže 0,1% meziměsíční expanzi kanadské ekonomiky po nedostatečném růstu (0,0% meziměsíčně) v červenci. Skutečná data však ukázala, že kanadská ekonomika stagnuje a nevykazuje žádný růst (0,0 % meziměsíčně) další měsíc v řadě. CAD zaznamenal negativní reakci na zveřejnění, přičemž USD/CAD se prudce posunul výše.
  • BREAKING: CAD klesl po oznámení HDP za 3. čtvrtletí
    Kanadský měsíční report HDP za srpen byl zveřejněn dnes ve 13:30. Očekávalo se, že zpráva ukáže 0,1% meziměsíční expanzi kanadské ekonomiky po nedostatečném růstu (0,0% meziměsíčně) v červenci. Skutečná data však ukázala, že kanadská ekonomika stagnuje a nevykazuje žádný růst (0,0 % meziměsíčně) další měsíc v řadě. CAD zaznamenal negativní reakci na zveřejnění, přičemž USDCAD se prudce posunul výše.
  • BREAKING: CAD mierne oslabuje po údajoch o maloobchodnom predaji z Kanady
    Údaje o maloobchodnom predaji v Kanade za december boli zverejnené o 14:30. Správa sa ukázala ako zmiešaná a spôsobila určité pohyby na páre USD/CAD. Hlavné body správy:
  • BREAKING: CAD míří výš poté, co maloobchodní tržby porazily očekávání
    Údaje o kanadských maloobchodních tržbách za srpen byly zveřejněny dnes ve 13:30. Očekávalo se, že zpráva ukáže meziměsíční pokles celkových maloobchodních tržeb o 0,3 % a meziměsíční pokles hlavních maloobchodních tržeb o 0,1 % (bez aut). Skutečné údaje se však ukázaly být lepší, než se očekávalo, přičemž celkové tržby meziměsíčně klesly pouze o 0,1 % a hlavní maloobchodní tržby vzrostly o 0,1 % meziměsíčně. Kanadský dolar po uvolnění posílil, přičemž USDCAD se pohyboval níže. Rozsah pohybu byl však minimální, přičemž pár se stáhl zpět o méně než 0,1 %.
  • BREAKING: CAD nereaguje na nesplnění očekávání maloobchodních tržeb v Kanadě
    Údaje o kanadských maloobchodních tržbách za říjen byly zveřejněny dnes ve 14:30. Očekávalo se, že zpráva bude ukazovat měsíční nárůst hlavních i hlavních maloobchodních tržeb (kromě aut). Skutečná data se ukázala jako malé, negativní překvapení. Zatímco hlavní maloobchodní tržby odpovídaly odhadům a meziměsíčně vzrostly o 0,6 %, celkové tržby vzrostly méně, než se očekávalo.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank