Úterý 19. březen 2024 15:03
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní okénko - PMI opět zhodnotí situaci v dodavatelských řetězcích

23.04.2021 09:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,85

USD/CZK

21,48

EUR/USD

 

1,203

USD/PLN

3,794

Ropa Brent

USD/barel

65,79

Zlato

USD/unce

1785

Aktualizováno

9:04

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlavní události týdne jsou koncentrovány do závěrečných dvou dnů. Včera proběhlo měnověpolitické zasedání ECB a jak se předpokládalo, došlo jen k potvrzení dřívější komunikace. Dubnová edice evropského průzkumu spotřebitelské důvěry dopadla lépe, než odhady naznačovaly. Dnes trh již upíná svou pozornost ke zveřejnění průzkumu mezi nákupními manažery (PMI), které dorazí nejprve z eurozóny, včetně Německa, a odpoledne z USA.

Podle nás poklesl v eurozóně PMI index ve výrobě pouze nepatrně, a to z 62,5 na 62,1 bodů. Průmyslový sektor se aktuálně těší z dobré kondice poptávky, avšak firmy mají potíže plnící se objednávkové knihy odpracovávat. Na vině jsou komplikace způsobené protipandemickými opatřeními. Dochází ke značným prodlevám v dodávkách zboží a někdy i k výpadkům zaměstnanců. Metodika PMI chápe takový vývoj jako signál konjunktury a PMI ve výrobě se tak z technických důvodů patrně stabilizuje poblíž předchozí hodnoty. Oproti tomu očekáváme v indexu pro sektor služeb větší pohyb z 49,6 na 47,6 bodů. Na mnoha místech Evropy, například v Německu, jsou nadále v platnosti restriktivní opatření, čímž se aktivita, a s ní i sentiment, drží při zemi. Zajímat nás budou také detaily ohledně zmíněných komplikací v dodavatelských řetězcích, které mají negativní dopad na objem výroby a současně tlačí ceny vstupů vzhůru. Komplikace nejsou pouze lokální záležitostí, čelí jim i výrobci v Česku a ostatních zemích regionu. Proto je včera zveřejněný březnový výsledek průmyslové produkce v Polsku (18,9 % r/r) indicií, že dopad na výrobu nemusí být až tak zásadní (dostavilo se i zlepšení oproti únoru, a tak výsledek není dán jen nízkou srovnávací základnou).

Na druhé straně oceánu by měly PMI indexy dopadnout lépe, jelikož americká ekonomika za pomoci pozvolného rozvolňování pandemických opatření a silného fiskálního stimulu předběhla eurozónu. K ekonomickému rozjezdu přispívá nejen průmysl, ale i sektor služeb. Dle odhadů se tak mělo dostavit zlepšení u obou subindikátorů. Od PMI v průmyslu se čeká 61 bodů (+0,9 bodu) a od PMI ve službách 61,5 bodů (+1,1 bodu). 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Včerejší zasedání ECB proběhlo dle očekávání. Že nedojde ke změnám dala Lagarde najevo již na úvod, když použila slovo „reconfirm“, tedy že nás čeká další potvrzení toho, co již bylo komunikováno. Úrokové sazby zůstaly na stávajících nízkých hodnotách. Dále bylo připomenuto, že banka disponuje programem nákupu aktiv PEPP, který je připravena využít v případě, že by na finančním trhu docházelo k utahování podmínek financování. Nicméně případný růst výnosů státních dluhopisů se automaticky nerovná následnému navýšení nákupu v rámci PEPP. Pokud ECB zhodnotí, že k vyšším výnosům dochází v důsledku lepšícího se ekonomického výhledu, je ochotna pohyb ve výnosové křivce tolerovat.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně podle předběžného výsledku v dubnu zmírnila pokles z úrovně -10,8 na -8,1, a i když se z historického pohledu stále ještě jedná o slabý výsledek, v kontextu aktuální situace jde o příjemné překvapení, když konsensus trhu počítal s -11,0. V zemích EU se dostavilo zlepšení z 12,1 na -9,0. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

10:00

EUR

PMI ve výrobě (duben, v b.)

62,1

62,0

62,5

 

 

 

 

11:00

EUR

PMI ve službách (duben, v b.)

47,6

49,1

49,6

 

 

 

 

15:45

USA

PMI ve výrobě (duben, v b.)

-

61,0

59,1

 

 

 

 

15:45

USA

PMI ve výrobě (duben, v b.)

-

61,5

60,4

 

 

 

 

16:00

USA

Prodeje nových domů (březen, v % m/m)

-

14,2

-18,2

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁ: SRN indexy nákupních manažerů (PMI), EUR indexy nákupních manažerů (PMI), USA indexy nákupních manažerů (PMI)

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Pesimistický výhled českého průmyslu
    Český ekonomický kalendář je dnes prázdný, z eurozóny dopoledne dorazí srpnové ceny výrobců, z USA pak v odpoledních hodinách přijde meziměsíční statistika továrních objednávek. V případě cen výrobců v eurozóně se očekává další skokové zdražení. To už ostatně naznačil dříve zveřejněný výsledek v Německu, kde po červencových 5,3 % rostly v srpnu ceny meziměsíčně o 7,9 %. Americké tovární objednávky by pak měly ukázat meziměsíční stagnaci ve srovnání s červencem.
  • Ranní okénko - Plyn znovu proudí (prozatím) a ECB zvýší sazby a představí anti-fragmentační nástroj
    Poté, co dorazila od agentury Bloomberg zpráva, že přes Nord Stream 1 do Evropy znovu proudí plyn, se finanční trh může soustředit na další klíčové události. Odpoledne zasedá ECB. A ať už úrokové sazby zvýší o 25 nebo 50 bazických bodů, stěžejní bude, jak se jí podaří přesvědčit trh o efektivitě nového anti-fragmentačního nástroje. Tento úkol nabírá na důležitosti, protože dnes ráno prudce vzrostl výnos 10letého italského dluhopisu (o 5,3 % z hodnoty ze včerejšího odpoledne).
  • Ranní okénko - PMI, Ifo a zvýšení cen v průmyslu
    Vpřehledící ukazatele jako například Ifo či PMI indexy přinesou v tomto týdnu čerstvé informace o ekonomické aktivitě v Evropě a USA. V Česku očekáváme výsledek konjunkturálního průzkumu za únor a lednový vývoj cen českých průmyslových výrobců. Dále kolegové ve Vídní aktualizovali výhled na úrokové sazby ECB.
  • Ranní okénko - PMI indexy nejspíš poklesly v odvětví výroby i služeb, ECB beze změny
    Včerejší zasedání evropské centrální banky potvrdilo očekávaný průběh. Sazby byly ponechány beze změny a opět bylo zdůrazněno, že výhodné podmínky financování vydrží i v delším časovém horizontu. Prezidentka ECB Lagarde upozornila, že vzhledem k aktuálnímu pandemickému vývoji je ekonomický výhled z krátkodobého pohledu zatížen riziky. Nicméně na druhé straně konstatovala očekáváný nástup oživení v průběhu roku. Inflační tlaky by měly dle ECB setrvat i nadále nízké v důsledku snížené poptávky, nízké mzdové dynamiky a silnějšímu euru. Nicméně výhledově lze během roku očekávat zesílení tempa inflace, což je v souladu i s naším výhledem. V roce 2021 očekáváme, že inflace v eurozóně dosáhne 1,1 %.
  • Ranní okénko - PMI indexy patrně odhalí brzdící tempo výroby
    Trh dnes bude vyhlížet očekávánou únorovou várku průzkumu mezi nákupními manažery (PMI), které dorazí pro Německo, eurozónu i USA. Indexy by měly zůstat stabilizované na lednových hodnotách. Prostoru pro zlepšení moc není, jelikož aktivitu stále sužují omezení spojené s pandemií a nové, rychleji se šířící mutace viru vnesly další obavy. Znovu by tak měl být potvrzen již známý příběh o solidním tempu průmyslu a utlumeném sektoru služeb. V případě průmyslu bude mimo jiné zajímavý vývoj komplikací v dodavatelských řetězcích a přílivu nových zakázek.
  • Ranní okénko - PMI indexy potvrdily slabý výhled v eurozóně
    Dnešek naváže na včera odstartované předstihové průzkumy, a to hned za chvíli německým Ifo indexem. Od toho analytici očekávají mírný pokles jak v hodnocení aktuální situace, tak i v budoucích očekáváních. Ostatně příliš nepotěšil včerejší PMI z Německa, který ukázal silnější než očekávaný propad u indexu pro výrobu. Ten poklesl na nejnižší úroveň od poloviny roku 2020. Podobně dopadl i výsledek v USA. Cena zemního plynu během včerejšího dne dále klesala a u kontraktu na měsíc dopředu se poprvé od letošního června dostala pod 100 EUR/MWh, ze srpnového maxima klesla o 70 %. Trhy zároveň reagovaly i na nového britského premiéra, kdy odpolední pokles výnosů na britských dluhopisech se v menší míře přelil i do dalších států.
  • Ranní okénko - PMI indexy si pravděpodobně mírně pohoršily, od ECB mnoho nového nezazní
    V nastávajícím týdnu Český statistický úřad zveřejní ceny průmyslových výrobců za prosinec. ECB rozhodne o úrokových sazbách a sledované budou také výsledky šetření mezi nákupními manažery (PMI). Čekají nás ovšem i důležité politické události, kterým bude dominovat inaugurace nového prezidenta USA.
  • Ranní okénko - PMI indexy ukážou zlepšující se sentiment ve službách
    Dnes jsou na řadě očekávané výsledky průzkumu mezi nákupními manažery (PMI) za květen. Dorazí z Německa, eurozóny a USA. PMI indexy pro průmyslový sektor na obou stranách oceánu od minulého léta (s občasnými zádrhely) stoupají. Oba se nacházejí nad 60 body, tedy hluboko v pásmu expanze. Nicméně je to zčásti dáno metodikou PMI, která vyhodnocuje současnou situaci v dodavatelských řetězcích, jako například prodlužování dodavatelských lhůt, jako přehřívání sektoru, ačkoliv se ve skutečnosti jedná o důsledek pandemie a souvisejících ekonomických uzavírek. I přesto jsou ale viditelné známky zlepšujících se podmínek jako například plnící se objednávkové knihy, nebo růst zaměstnanosti.
  • Ranní okénko - PMI indikátory potvrdí očekáváné zpomalení ekonomiky eurozóny
    Dnes dorazí sledované PMI indexy pro ekonomiku Německa, eurozóny a USA, kde navíc Fed zveřejní zápis z posledního měnověpolitického jednání a University of Michigan vydá aktualizovaný indikátor důvěry spotřebitelů. Akciové trhy jsou po včerejšku převážně v plusu – S&P 500 (+1,4 %), DAX (+0,3 %), naopak pražská burza klesala přibližně o 0,4 %. Výnosy českých státních dluhopisů včera nepatrně poklesly napříč splatnosti. V USA se výnosy držely relativně stabilní, potenciál pro pohyb je dnes po zveřejnění zápisu Fedu, kdy by na případné upřesnění očekávání měnové politiky mohly vést k pohybu na kratším konci výnosové křivky.
  • Ranní okénko - PMI odhalí rozevírající se nůžky mezi sektorem služeb v eurozóně a USA
    V tomto týdnu budou klíčovou událostí dubnové PMI indikátory pro eurozónu a USA. Bude nás zajímat nejen vývoj ve službách a výrobě, ale i informace o tom, zda přetrvávají, či se dokonce nezhoršují podmínky v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Ty jednak limitují výrobu a jednak tlačí ceny vstupů vzhůru. V tomto směru budou zajímavé také březnové ceny průmyslových výrobců, jež dorazí z tuzemska i Německa. Kromě ekonomických dat se koná zasedání ECB, od kterého nečekáme změnu jak v nastavení sazeb, tak v komunikaci měnové politiky.
  • Ranní okénko - PMI poskytne nové údaje o problémech v dodavatelských řetězcích
    Z českých údajů je dnes na řadě PMI ve zpracovatelském sektoru a měsíční statistika státního rozpočtu ke konci září. ČNB včera přistoupila k razantnímu kroku, když navýšila hlavní úrokovou sazbu o 75bp na 1,50 %. Silnější, než předpokládané navýšení vedlo ke skokovému posílení koruny vůči euru z 25,50 na 25,30. Aktuálně se kurz pohybuje u 25,34. Vzhůru se po rozhodnutí vydaly také výnosy státních dluhopisů. Ze zahraničních událostí je dnes nejdůležitější inflace v eurozóně. Z USA odpoledne dorazí statistika osobních příjmů a výdajů.
  • Ranní okénko - PMI přinese nové informace o situaci na nabídkové straně
    Tuzemský PMI index pro zpracovatelský sektor nastíní, jak si uprostřed třetího čtvrtletí vede průmyslová výroba. Kromě tempa expanze produkce očekáváme nové informace o stavu dodavatelských řetězců, jelikož zintenzivnění potíží by brzdilo českou ekonomiku i ve druhé polovině roku. V neposlední řadě je vývoj na nabídkové straně směrodatný také pro inflaci, konkrétně její nákladovou složku. V českém kalendáři je dále údaj o státním rozpočtu. V tom evropském jsou německé maloobchodní tržby a míra nezaměstnanosti. Jak je zvykem vydal německý statistický úřad údaje již brzy ráno a podle nich maloobchodní tržby poklesly o 0,3 % r/r oproti odhadovaným +3,6 %. Míra nezaměstnanosti v eurozóně měla zaznamenat již čtvrté snížení v řadě z červencových 7,7 % na 7,6 %, a opět se tak vzdálit od pandemického vrcholu 8,6 % z loňského léta. Odpoledne se pozornost obrátí směrem k USA, kde vyjde statistika o růstu zaměstnanosti z dílny institutu ADP a průzkum mezi nákupními manažery v průmyslu od ISM, který měl stejně jako PMI v srpnu poklesnout.
  • Ranní okénko - Podle Rusnoka se ekonomický výhled zhoršil
    Evropská centrální banka má dnes na programu pravidelné měnověpolitické zasedání. Vzhledem k okolnostem ovšem nebude patřit mezi ta nejzajímavější, jelikož se neočekává žádná změna v nastavení politiky, ani výraznější posun v rétorice. ECB již minule ústy své šéfky Lagardeové vystoupila proti nedávnému svižnému růstu výnosů na evropských dluhopisech, který podle ní neodrážel kondici ekonomiky ani výhled na inflaci a hrozil tak předčasně utáhnout měnové podmínky. Kromě verbálního zásahu došlo i k přesměrování části objemu prostředků vyhrazených na nákupy aktiv ze speciálního pandemického programu do nejbližších týdnů a měsíců. Situace na dluhopisovém trhu se mezitím stabilizovala a ECB tak patrně nebude mít důvod na svém postoji mnoho měnit.
  • Ranní okénko - Podnikatelská nálada v Česku se opět zhoršila
    Dnes v horském letovisku Jackson Hole začíná každoroční setkání centrálních bankéřů a trhy budou pozorně naslouchat především tomu, co na ekonomickém sympoziu řekne předseda Fedu Jerome Powell. Kromě toho dnes z USA dorazí i týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti nebo revize HDP za druhý kvartál. Analytici očekávají, že výsledek ohledně výkonu americké ekonomiky se dočká mírného zlepšení, i tak to na vystoupení z technické recese stačit nebude.
  • Ranní okénko - Pokles inflace v eurozóně se zastavil
    První zářijový den nabídne plno zajímavých ekonomických údajů. Během dnešního dopoledne bude publikován výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) v eurozóně, Německu i České republice. Prvotní odhady týkající se eurozóny a Německa naznačují mírné navýšení hodnoty, což by se mělo podepsat i na tuzemském výsledku. My očekáváme, že ve zpracovatelském průmyslu došlo k nárůstu z červencových 41,4 na 41,8.
  • Ranní okénko - Pokles nálady v německém průmyslu jako varování pro Česko
    Závěr týdne bude opět patřit především předstihovým ukazatelům, kdy již za několik málo minut dorazí výsledek českého konjukturálního průzkumu. Ten by mohl naznačit zlepšující se náladu u spotřebitelů, mj. díky poklesu inflace, byť nižší lednový výsledek ještě s největší pravděpodobností nebude plně reflektován. Sběr dat pro účely průzkumu totiž probíhá v první polovině měsíce. Postupné zlepšování nálady povede k pokračujícímu růstu maloobchodních tržeb, což by mělo být jedním z hlavních motorů prozatím jen pomalu přicházejícího ekonomického oživení. Hůře může naopak dopadnout průzkum u podnikatelů, kdy poslední dva měsíce přinesly opatrný nárůst, některé další přicházející předstihové ukazatele ale potvrzují pokračující skepsi i v začátku letošního roku.
  • Ranní okénko - Pokles reálných mezd brzdí vývoj v maloobchodě
    Série tuzemských dat pokračuje dnešním výsledkem maloobchodních tržeb. I přesto, že tržby s největší pravděpodobností setrvají v meziročním poklesu, výsledek by mohl přinést náznak zlepšení v podobě meziměsíčního růstu. V dlouhodobějším výhledu ale brzdí spotřebu domácností pokračující negativní vývoj reálných mezd, které blíže ke kladným číslům zamíří až v druhé polovině letošního roku. Z Německa již před pár minutami dorazil výsledek dubnové průmyslové produkce, která meziměsíčně rostla o něco pomaleji, než se očekávalo. U již včera zveřejněných továrních objednávek se naopak namísto očekávaného meziměsíčního růstu dostavil další pokles, byť méně razantní než v březnu.
  • Ranní okénko - Pokles spotřeby dostal německou ekonomiku na -0,3 %
    Důležitá data dorazila během včerejška i dnes ráno. Německý Ifo index nečekaně poklesl ve všech sledovaných složkách včetně složky očekávaného vývoje, která dosáhla na 88,6 (odhad 91,6) z 91,7 bodů. Stalo se tak navzdory zlepšení situace v dodavatelských řetězcích. Nicméně ekonomika čelí jiným překážkám, například narůstajícím úrokovým sazbám, které dolehly i na nedávno zveřejněný ZEW index. V ekonomice probíhá nerovný vývoj, kdy je v útlumu průmyslový sektor, kterému chybí impulzy se strany poptávky.
  • Ranní okénko - Polská centrální banka dnes možná dorovná ČNB
    Dnes je ekonomický kalendář prakticky prázdný, a trhy tak budou vyhodnocovat výsledky amerických voleb. Zatímco většina předvolebních průzkumů předpovídala „červenou“ vlnu, a tedy výrazné vítězství republikánů, předběžné výsledky hovoří jinak. Vyrovnaný je boj o Senát (očekáváno), ale i o Sněmovnu. Model od NBC aktuálně předpovídá, že republikáni získají ve Sněmovně 218 ze 415 křesel, tedy nejmenší možnou většinu. Výsledek se tak vzhledem k těsnému průběhu ještě může v průběhu dne otočit na druhou stranu.
  • Ranní okénko - Polsko a Česko s 10% inflací, americké ceny výrobců v poklesu
    Z pohledu českých ekonomických dat je dnes klid, a tak pohledy trhu míří více do zahraničí. Po téměř 10% české inflaci je v našem regionu na řadě dnes Polsko, kde bychom se mohli dočkat velmi podobného čísla, a tudíž dalšího zrychlení vůči prosinci. Z eurozóny se v průběhu dopoledne dočkáme upřesnění ohledně růstu HDP za poslední čtvrtletí roku 2021 a z Německa pak šetření mezi aktéry na finančním trhu v podobě ZEW indexu. Za pozornost bude stát i vývoj cen amerických výrobců, kde by podruhé za sebou mohla meziroční dynamika zpomalit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook