Úterý 19. březen 2024 05:25
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

Ekonomický kalendář: Powell a Yellenenová pod drobnohledem

23.03.2021 09:41  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Evropské trhy otevřely na nižší úrovni
  • Powell a Yellenová vystoupí v Kongresu
  • Vystoupí členové FOMC

Evropské trhy otevřely mírně do negativního teritoria. Objevily se zprávy, že se chystá další stimul v řádu $3 bilionů, ale na sentimentu se výrazně neprojevily. Událostí dne je vystoupení guvernéra Fedu Powella a ministryně financí Yellenové v Kongresu. Hlavním tématem bude ekonomika a stimul. Dále se dnes dočkáme projevů většího množství členů FOMC.

10:00 - Polsko, míra nezaměstnanosti za únor. Expected: 6.6%. Previous: 6.5%

15:00 - USA, prodeje nových domů za únor. Expected: 875k. Previous: 923k

16:00 - USA, Richmond Fed index za březen. Expected: 15. Previous: 14

17:00 - Powell a Yellen vystoupí v Kongresu

21:40 - API report stavu zásob. Expected: -0.9 mb

Projevy centrálních bankéřů

  • 12:50 - BoE Governor Bailey
  • 14:00 - Fed Bullard
  • 15:10 - Fed Bostic
  • 18:25 - Fed Brainard
  • 19:45 - Fed Williams
  • 20:45 - Fed Brainard
  • 21:20 - Fed Bullard
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Pomalý začátek do důležitého týdne
    Hlavní evropské trhy otevřely do pozitivního teritoria. Ekonomický kalendář na dnešek je téměř prázdný. Jediný důležitější výsledek - report HDP z Velké Británie za červenec – byl zveřejněn již v 8:00. Výsledek ukázal růst pouze o 0,2 % m/m při očekávání růstu o 0,4 % m/m. Nicméně jsme se nedočkali žádného velkého pohybu na libře. Pár GBPUSD klesl krátkodobě o 0,2 %. V rámci minut však byl pohyb negován. V dalším průběhu týdne už to bude jiná káva. Hned v úterý je na programu zveřejnění CPI z USA za srpen a ve čtvrtek budou následovat americké maloobchodní prodeje. Z geopolitických událostí se čeká na čtvrteční schůzku Putin-Xi v Kazachstánu.
  • Ekonomický kalendář: Pomalý začátek důležitého týdne
    Evropské akciové trhy jsou nastaveny na mírně nižší otevření seance po nepříznivé asijské seanci. DAX futures se aktuálně obchodují přibližně 70 bodů pod pátečním close. Cena zemního plynu v USA po víkendu vyskočila na základě nových předpovědí počasí, které ukazovaly na mnohem chladnější počasí v nadcházejících dnech a týdnech. Kryptoměny se stahují zpět při celkovém nárůstu averze k riziku. Drahé kovy klesají s posilujícím USD.
  • Ekonomický kalendář: Pomalý začátek rušného týdne
    Futures na evropské indexy ukazují na nižší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. USD je v době tisku nejslabší měnou G10, zatímco JPY překonává. Kryptoměny i energetické komodity stahují, zatímco drahé kovy posilují.
  • Ekonomický kalendář: Poslední obchodní seance roku 2022
    Futures na evropské indexy ukazují na nižší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Týden se pomalu chýlí ke konci a s ním i příšerný finanční rok, který přinesl akciím a dluhopisům nejhorší roční výsledek za více než deset let. Za zmínku stojí, že dnes proběhne poslední obchodní seance v tomto roce a některé trhy jsou zavřené, zatímco jiné se uzavřou dříve.
  • Ekonomický kalendář: Poslední prezidentská debata Trump - Biden
    Globální akciové trhy jsou pod tlakem růstu počtu nových případu Covid-19 a dosud neúspěšného jednání o stimulu v USA. Přes určité pozitivní signály zatím nebyl dořešen ani Brexit. Dnešní kalendář makrodat nenabízí důležité události, nicméně čekáme na jeden podstatný fundament - poslední prezidentskou debatu mezi Trumpem a Bidenem před prezidentskými volbami v USA, které se uskuteční na počátku listopadu. Debata začíná v pátek ve 3. hodiny ráno. Komise se rozhodla vypínat mikrofony kandidátů, aby se debata nezvrhla jako posledně. To ovšem nemusí být zárukou klidného průběhu debaty, protože i tak může docházet k překřikování kandidátů. Hlavními tématy budou opatření proti Covid-19, podpora rodin, rasová rovnost, změny klimatu a národní obrana.
  • Ekonomický kalendář: Po svátku v USA máme před sebou hektický týden
    Futures na evropské indexy ukazují na mírně nižší otevření dnešní evropské hotovostní seance. Děje se tak po pátečním poklesu na Wall Street a po poněkud nevýrazné dnešní asijsko-pacifické seanci. Ropa se na začátku nového týdne obchoduje níže poté, co řada bank o víkendu snížila prognózu růstu HDP v Číně a agentura Bloomberg oznámila, že íránský vývoz ropy dosáhl pětiletého maxima.
  • Ekonomický kalendář: Potvrdí evropské PMI ve službách zpomalení? 📌
    Dnešní makrokalendář je z hlediska klíčových makrodat poněkud prázdný. Dnes se investoři dozvědí konečné údaje o PMI v sektoru služeb z evropských zemí včetně Francie, Itálie, Německa a eurozóny. Očekávání naznačují nižší hodnoty než v předchozím měsíci, což potvrzuje oslabení v sektoru služeb. Později se investoři dozvědí údaje Ivey PMI z Kanady. Očekává se, že hlavní index dosáhne 54 bodů, což je vysoký výsledek a zároveň vyšší hodnota než v předchozím měsíci (53,1 bodu).
  • Ekonomický kalendář: Potvrdí konečné údaje PMI oživení? 🔔
    V poslední seanci tohoto týdne otevřou akciové trhy na starém kontinentu v dobré náladě. Futures naznačují vyšší otevření německé, britské burzy a burzy v eurozóně. Lepší náladu podporuje mírně oslabující dolar, rostoucí ceny dluhopisů a pokles desetiletých výnosů na úroveň 3,0 %.
  • Ekonomický kalendář: Powell a Lagarderová budou mít dnes projev!
    Očekává se, že hlavní evropské indexy dnešní seanci otevřou beze změny. Aktuálně kontrakty CFD pro DAX naznačují otevření o 0,15 % vyšší nad 16 000 body. Makroekonomický kalendář na dnešek je poměrně lehký a neobsahuje žádné významné publikace. Několik zemí v Evropě zveřejní data CPI a PPI, například Itálie a Slovensko. Očekává se, že v Itálii dojde v červnu k poklesu inflace CPI na 6,8 % z dřívějších 7,6 %.
  • Ekonomický kalendář: Powell a výsledková sezóna
    Nálada na trzích zůstává dobrá díky slibným výsledkům experimentální vakcíny společnosti Moderna a velkému fondu na boj s důsledky pandemie koronaviru, který schválili Francie a Německo. Naopak investoři příliš neberou v potaz napětí mezi Čínou a USA (opět na frontě WHO) a také zhoršující se vztah mezi Austrálií a Čínou. Odpoledne promluví guvernér Fedu Powell před bankovním výborem amerického Senátu. Obvykle se jedná o událost s potenciálně výrazným dopadem na trhy, nicméně dnešní projev byl již zveřejněn a žádné výrazné překvapení nepřinesl.
  • Ekonomický kalendář: Powell, Lagardová, Kuroda a Bailey vystoupí na fóru ECB
    Akciové trhy v Evropě by měly otevřít na vyšších úrovních po včerejším výprodeji. Dnes je na programu zajímavé makro. Pravidelné zásoby ropy v USA v 16:30 naznačí, jak vysoký potenciál k dalšímu růstu má ropa. V centrálním bankovnictví se dočkáme zajímavé panelové diskuze. Na fóru ECB vystoupí hlavní představitelé 4 centrálních bank - ECB - Lagardová, Fed - Powell, BoJ - Kuroda, BoE - Bailey. Pozornost se dnes opět soustředí také na Čínu. Developer Evergrande by měl splatit $45,2 mil. Zatím se neobjevily zprávy, zda se společnost chystá kupón splatit či nikoliv.
  • Ekonomický kalendář: Powellův projev a velkoobchodní tržby v USA
    Sentiment na evropském trhu je dnes smíšený a navazuje na slabší seanci v Asii, kde nejvíce ztrácely korejský KOSPI a japonský Topix. Na dnešek je naplánováno zveřejnění několika sekundárních evropských a amerických údajů, z nichž nejdůležitější jsou maloobchodní tržby v eurozóně a americké zásoby a velkoobchodní tržby, které mohou vrhnout více světla na celkovou sílu spotřebitelů a organickou poptávku v americké ekonomice. Nejdůležitější čtvrtletní zprávou ze strany společností bude zpráva společnosti Disney (DIS.US), společnost zveřejní své výsledky za 3. čtvrtletí po skončení americké seance.
  • Ekonomický kalendář: Powellův projev v centru pozornosti
    Evropské akciové indexy dnes otevřou mírně níže. Reagují tak na včerejší nevýrazné obchodování na Wall Street a na dnešní asijsko-pacifické trhy.
  • Ekonomický kalendář: Powell vystoupí s tématem inovací v centrálním bankovnictví
    Evropské trhy otevřely mírně do negativního teritoria. Jsme svědky masivního propadu turecké liry po vyhazovu guvernéra turecké centrální banky. Jinak však obchodování na finančních trzích začalo v tomto týdnu poklidně. Odpoledne se dočkáme dat z trhu s bydlením z USA, ale žádný výraznější dopad na obchodování čekat nemůžeme. Dnes také vystoupí několik členů FOMC se svými projevy, a to včetně guvernéra Powella, který bude mluvit o inovacích v centrálním bankovnictví během akce Banky pro mezinárodní platby. Co myslíte? Padne během jeho projevu zmínka o kryptoměnách? :)
  • Ekonomický kalendář: Powell vystoupí v Kongresu
    Dle ekonomického kalendáře máme před sebou další den bez významných makrodat. Flash čísla spotřebitelské důvěry v eurozóně budou zveřejněna v 16. hodin. Na včerejším vystoupení mluvila guvernérka ECB o rychlejším než očekávaném ekonomickém oživení, které táhne spotřebitelská poptávka. Uvidíme, zda data spotřebitelské důvěry zapadnou do tohoto scénáře.
  • Ekonomický kalendář: Powell vystoupí v Kongresu a projev přednese také guvernér Bailey z BoE
    Z pohledu makrodat se dnes nebude jednat o nijak živou seanci. Trhy by se tak dnes měly soustředit na sentiment po včerejším výprodeji a další kovidová opatření. Evropa otevřela výrazně do pozitivního teritoria a v černých číslech se obchodují také futures na indexy na Wall Street. Nemalý dopad by mohly mít také projevy centrálních bankéřů. Guvernér Bank of England Bailey vystoupí na webináři britské obchodní komory a guvernér Fedu Powell se bude grilovat na tradičním vystoupení ve Sněmovně reprezentantů.
  • Ekonomický kalendář: Pozor na kanadská data a zemědělský WASDE report
    14:30 - Kanada, data z trhu práce. Bank of Canada se v minulém týdnu rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny, nicméně zmínila rizika, kterým kanadská ekonomika čelí. To by mohlo znamenat, že centrální bankéři se bojí oslabení kanadské ekonomiky. Dnešní report z trhu práce by měl ukázat vzestup zaměstnanosti o 15,9 tisíce nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat na 5,5 %.
  • Ekonomický kalendář: Pozor na zmínky týkající se světového obchodu
    Donald Trump se zúčastní summitu NATO ve Velké Británii v následujících dvou dnech. Můžeme čekat důležitá prohlášení, které se nemusí týkat pouze obrany. V posledních dnech se roztrhl pytel s prohlášeními týkající se světového obchodu, ať už se to týká americké odvety za francouzskou digitální daň, nebo nových amerických cel na dovoz oceli a hliníku z Brazílie a Argentiny. Na summitu by se měli setkat americký prezident Trump s francouzským prezidentem Macronem, z čehož by mohla vzejít další sada peprných tweetů s nemalým dopadem na finanční trhy.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost je upřena na Powella
    Evropské akciové indexy zahájily dnešní seanci ve srovnání se včerejšími závěrečnými cenami jen s malými změnami. Stalo se tak po smíšené asijské seanci, kdy indexy z Číny korigovaly a ostatní regionální indexy naopak rostly. NZD a GBP jsou nejvýkonnější hlavní měny, zatímco AUD nejvíce zaostává po „holubičím“ zvýšení sazeb RBA. Jsme také svědky smíšeného vývoje na energetických komoditách – ropa mírně posílila, naopak ceny zemního plynu v USA klesly.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost je zaměřena na statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti
    Akciové indexy z Evropy a USA se v premarketu snažily o korekci poklesů. Evropská seance pak začala v mírně pozitivním teritoriu. Co se týká makrodat, tak klíčovými statistikami dnes budou žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA. Opět se očekává nárůst nezaměstnanosti více v milionech než v "pouhých" stovkách tisíc. Zajímavá by mohla být také situace na ropě. Kromě plnění čínských zásobníků by důležitou roli mohlo hrát čím dál větší zapojení Spojených států do ropné války mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new