Úterý 19. březen 2024 03:15
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new

Trendy komodit – ropa

27.02.2021 17:13  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena ropy prokázala odolnost vůči druhé vlně COVID-19 a zpomalení poptávky po ropě (graf 3). Zatímco většina ropných produktů získala většinu ztrát zpět, petrolejová poptávka, především z letecké dopravy, je stále na 50% své před pandemické úrovně. Aktuálně je velmi těžké odhadnout, kdy se letecký průmysl vzpamatuje Mezinárodní organizace pro civilní letectví předpovídá, že letecké společnosti nabídnou v první polovině roku 2021 o 31% až 42% méně míst než tomu bylo v roce 2019. Nabídka od leteckých dopravců může být pouze navýšená, pokud budou zrušena mezinárodní cestovní omezení, a cestující znovu získají důvěru. Je proto těžké si představit, že by se mohla globální poptávka po ropě v intervalu let 2022–2023 zcela zotavit.

Graf 3 – Oil Supply-Demand, Zdroj: EIA (2021), forecast 21/22 Bloomberg (2021)

Graf 3 – Oil Supply-Demand, Zdroj: EIA (2021), forecast 21/22 Bloomberg (2021)

V posledních několika měsících poptávka po ropných produktech pochází především z rozvíjející se zemí jako Čína a Indie, které zatím nepostihla druhá vlna COVID-19. V roce 2021, zatímco energetické potřeby rozvíjejících se zemí pravděpodobně zůstanou podstatné, znovuotevření vyspělých ekonomik a zrychlení globální ekonomické aktivity v důsledku očkování zvýší celkovou spotřebu ropy. Postupný návrat k normálu a růst poptávky ve druhé polovině roku 2021 jsou však velmi závislé na účinnosti vakcíny a síle hospodářského oživení.

V Kanadě se WCS (Western Canadian Select) potýká stále s negativním vývojem; zvýšení záporného spreadu s WTI ve srovnání s průměrem roku 2020. Zatímco WTI a Brent prudce posílili, zisky WCS byly omezené (graf 4). Nárůst Kanadského výstupu, zrušení potrubí Keystone XL a riziko uzavření, kterým čelí plynovod Enbridge’s Line 5, zpomalili nárůst ceny za barel kanadské WCS. Navzdory nedávným problémům v Kanadě je situace mnohem lepší než byla v roce 2018, kdy musela vláda Albertské provincie zavést povinné škrty v produkci. Podstatná práce byla od té doby provedena zejména v potrubní síti, kde vzrostla přepravní kapacita o téměř 1,5 mbd (milion barelů denně). Produkční potenciál kanadského ropného průmyslu je však omezen, dokud nebudou zprovozněny nové plynovody, což je naplánované na konec roku 2021 a konec roku 2022.

Graf 4 – Vývoj ceny WCS a WTI, jejich diferenciál, Zdroj: economicdashboard.alberta.ca (2021)

Graf 4 – Vývoj ceny WCS a WTI, jejich diferenciál, Zdroj: economicdashboard.alberta.ca (2021)

Produkce ropy v USA v reakci na nepříznivé počasí poklesla o 30% (na jihu Spojených států). Přes tento dočasný negativní šok, by se americká nabídka, která je stimulována díky vysokým cenám a optimismu trhu letos mohl zvýšit. Výrobci v USA se však mohou rozhodnout být opatrní při zvyšování produkce, dokud jejich obchodní rezervy klesají směrem k normálnějším úrovním (graf 5). Pokud jde o Organizaci zemí vyvážejících ropu a jeho spojence (OPEC +), jejich produkční úroveň se drží na ujednané úrovni, navzdory tomu, že Saúdská Arábie škrtla 1 mbd mimo dohodu o objemu produkce (únor a březen). OPEC + důsledně respektuje své dohody o výrobě a odmítl také zvýšit nabídku rychleji, což trh na začátku roku uklidnilo a podpořilo růst cen. Stejně jako ve Spojených státech by OPEC + mohl postupně zvýšit produkci za účelem cílení poptávky po ropě a zabránit výstavbě nadbytečných komerčních, nebo strategických zásob.

Graf 5 – Globální zásoby, Zdroj EIA (2021)

Graf 5 – Globální zásoby, Zdroj EIA (2021)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Treasury Rekapitulace
    Výnosy amerických dluhopisů v pátek rostly jen mírně, neboť nová snížení daní a zvýšení měsíčních mezd posílily optimismus ekonomického zdraví země, i když v prosinci došlo k pomalejšímu než očekávanému růstu pracovních míst.
  • Treasury Rekapitulace
    Americké dluhopisy rostly v páteční seanci na konto výkyvů na akciových trzích, které nakonec páteční obchodovní uzavř...
  • Tree Energy postaví na severu Německa terminál na zkapalněný zemní plyn
    Německá společnost Tree Energy Solutions (TES) vybuduje v německém přístavním městě Wilhelmshaven v Severním moři terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG). Napsal to dnes list Handelsblatt, podle nějž mají investice do terminálu do roku 2045 činit zhruba 25 miliard eur (637,3 miliardy Kč), do provozu pak má být zařízení uvedeno za tři roky. Firmu TES zaštiťuje belgická společnost AtlasInvest.
  • Trend mírného růstu cen u povinného ručení pokračuje
    Hodnota Broker Consulting POVIndexu zaznamenala v říjnu 2023 v meziměsíčním porovnání mírný dvouprocentní nárůst. Oproti září vzrostla průměrná cena povinného ručení v České republice o 136 korun na konečných 6 965 korun. Znamená to pokračování dosavadního trendu velmi pomalého růstu. Nejvyšších hodnot ale dosahoval index v říjnu 2019, kdy ukazoval průměrnou cenu povinného ručení 7 523 korun. I letošní hodnota je vyšší, než je průměr 6 737 korun za celou dobu sledování. Jak vyplývá z dat pojišťoven, na podzim každoročně stoupá počet nahlášených pojistných událostí v souvislosti se střetem vozidla se zvěří. Odborníci proto doporučují mít k povinnému ručení uzavřené i připojištění srážky se zvěří.
  • Trendové indikátory: Videa o online obchodování na Youtube
    Na Youtube kanálu společnosti HighSky Brokers můžete sledovat více než 60 vzdělávacích videí týkající se obchodování online. Můžete...
  • Trend poklesu NZDUSD sa obnovil
    Včera večer zverejnila RBNZ svoje mesačné vyhlásenie k monetárnej politike, v ktorom zdôraznila, že kiwi je na „neférových a neudržateľných“...
  • Trend směrem ke slabšímu americkému dolaru v prvních týdnech roku 2023 bude pokračovat. Přehled měnového trhu
    Očekává se, že devizový trh se bude v roce 2023 pohybovat poměrně prudce, protože dva vzájemně řízené procesy, boj s inflací a snaha zpomalit nebo zabránit nástupu recese v každé z měnových zón, sledují podobné scénáře, ale v odlišných podmínkách.
  • Trend v amerických zásobách ropy je pozitívny
    Aj napriek tomu, že včerajšie pravidelné dáta z USA ukázali rast zásob ropy o 4,9 mil. barelov, v posledných týždňoch vyzerá byť trend v zásobách pozitívny. Keď odstránime týždňovú volatilitu tým, že použijeme štvortýždňový kĺzavý priemer, tak posledné týždne boli zásoby ropy výrazne nižšie ako trhový konsenzus (graf je v tis. barelov):
  • Trendy komodit – benzín a zemní plyn
    Stejně jako ropa i ceny benzínu těžily z optimismu trhu a růst poptávky, která od loňského září vzrostla o 13%. Sněhová bouře sužující jih USA by mohla omezit dodávat a vyvíjet tlak na růst cen. Fundamenty směřují k možnému růstu cen benzínu v blízké budoucnosti.
  • Trendy komodit – drahé kovy
    Růst výnosů dluhopisů a vynikající výkonnost na finančním trhu poškozují ceny zlata od poloviny srpna 2020. Ačkoli Federální rezervní systém by měl udržovat akomodativní měnovou politiku, očekává se, že cena zlata by v roce 2021 měla i nadále růst, zatímco výnosy dluhopisů by se měly neustále zvyšovat. Průměrná roční cenu zlata je na zhruba 1790 USD za unci.
  • Trendy komodit – úvod
    I přes poměrně volatilní rok 2020 ceny komodit obecně zaznamenaly zisk (graf 1). Pouze energetický index začal v roce 2021 níže, než kde začal v roce 2020. Ekonomický propad z druhé vlny a přísnějších opatření v oblasti veřejného zdraví nebyl tak drastický jako loni na jaře. Ekonomické výhledy pro rok 2021 proto zůstávají příznivé, díky očkovacím kampaním a otevíráním ekonomik v příštích čtvrtletích (graf 2). Rychlost distribuce vakcín a jejich účinnost proti novým variantám viru by však mohli omezit potenciální růst cen komodity.
  • Trendy komodit – základní kovy
    Navzdory zpomalující se poptávce Číny, jako předního spotřebitele základních kovů, pokračoval index LME (London Metal Exchange) trvalým růstem, a v únoru 2021 dosáhl 4000 bodů. Ekonomické výhledy zůstávají příznivé: znovuotevření ekonomik v nadcházejících měsících a postpandemické plány hospodářských stimulů podpoří trh průmyslových kovů v roce 2021. Zisky by mohly být utlumeny, pokud budou očkovací kampaně zaostávat nebo bude ekonomické oživení slabší, než se očekává. Globální poptávka po základních kovech v roce 2021 se očekává růstová, díky čemuž se index LME dostane na roční průměr 4 000.
  • Trendy komodit – základní kovy (hliník, měď, nikl)
    Přestože tržní přebytky a nízké ceny podporovaly obavy o ziskovost huti v aluminiovém průsmyku, ceny hliníku v roce 2020 vzrostly o více než 10%, což uklidnilo výrobce. Stejně jako u několika dalších obecných kovů poptávka ze strany Číny byl hlavním faktorem ovlivňujícím růst cen. Bude těžké opakovat zisky roku 2020 v letošním roce vzhledem ke možnostem rozšířit kapacitu dodávek. Vysoká cena podpoří růst hutní produkce a zpomalení čínské poptávky by mohlo omezit potenciální zisky na trhu s hliníkem. Celkově vzato, obnovení výroby a výroba automobilů a zlepšení v ekonomické situaci poukazují na příznivé prostředí pro hliník v roce 2021.
  • Trend ze začátku týdne pokračuje. Akcie a riziková aktiva nahoru, zlato, JPY a bondy dolů. Výjimkou je NZD
    Evropské akcie pokračují v solidním růstu a tento týden jim zatím vychází na výbornou. Po včerejší opatrné seanci navazují na zisky ze začátku týdne, když se velmi rychle popraly s prvotním negativním dopadem zasedání BoE. Německý DAX se dostává přesvědčivě nad hranici 10 000 euro, když roste o 1,5 %. Podobně jsou na tom i ostatní evropské indexy s výjimkou britského FTSE100, který přidává, díky silnější libře, pouze půl procenta.
  • Trest smrti pro zlato byl odložen
    Dobré zprávy z Ukrajiny umožnily býkům zlata držet se pevně úrovně 1 900 USD za unci a přejít do protiútoku. Na první pohled to působí překvapivě, protože právě díky ozbrojenému konfliktu ve východní Evropě se drahý kov dokázal podruhé za necelé dva roky vyšplhat nad úroveň 2 000 USD, byť se tam neudržel. Jestliže ale na začátku března byl trh ve vleku emocí, teď se vrací k základům.
  • Tretia Merkelovej vláda
    Koncom septembra boli v Nemecku voľby, na ktoré sme už pomaly aj zabudli. Tak dlho trvali koaličné rokovania. Niežeby sa niečo pokazilo...
  • Tretia vlna krízy: Emerging markets
    Finančné krízy sú často prirovnávané k vlnám. Napríklad Ázijská kríza bola len ďalšou vlnou krízy emerging market...
  • Trh a FED
    Operácia Twist je tuVčerajšie zasadnutie FOMC prinieslo pr...
  • Trhákem letošního roku se staly levné hypotéky
    „Na úvěrovém trhu zažíváme obří paradox. Na datech lze dokázat, že pandemie koronaviru výrazně akcelerovala zájem lidí o hypotéky. Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů tak letos pravděpodobně dosáhne historického maxima,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Trh bydlení v USA přinesl horší data; analýza EUR/USD
    Dlouhodobě silný americký trh s bydlením dnes utrpěl první větší ránu po delší době. Nově zahájené ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster