Pátek 29. březen 2024 11:29
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Boeing vykázal rekordní celoroční ztrátu 11,9 miliardy dolarů

27.01.2021 21:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký výrobce letecké techniky Boeing vykázal rekordní celoroční čistou ztrátu 11,94 miliardy dolarů (256,3 miliardy Kč). Na vině jsou dopady koronavirové pandemie a s nimi související cestovní omezení, ale i problémy s letadly 737 MAX, oznámila dnes firma. Boeing také znovu odsouvá výrobu svého zcela nového letadla 777X, nově až na konec roku 2023. Akcie firmy před začátkem obchodování odepsaly více než čtyři procenta.

Tržby Boeingu se za loňský rok snížily o 24 procent na 58,16 miliardy dolarů (1,25 bilionu Kč). Ztráta za rok 2019 činila 636 milionů dolarů a už v té se odrážely potíže s letadly 737 MAX.

Koronavirová krize loni prohloubila pokles poptávky po největších letadlech. Aerolinky si kvůli mezinárodním cestovním omezením nepřebírají dodávky, což poškozuje tok hotovosti ve firmě. Na vývoj stroje 777X přitom šlo ve čtvrtém čtvrtletí 6,5 miliardy dolarů.

Historický propad letecké dopravy nepříznivě ovlivnil i dodávky letadel 787 Dreamliner. To mělo za následek hromadění desítek letadel v době, kdy na majitele čeká asi 450 strojů 737 MAX, jejichž provoz byl před téměř dvěma lety v celém světě přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám.

Boeing výsledky hospodaření za loňský rok zveřejnil ve stejný den, kdy Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Před koncem loňského roku odsouhlasili obnovení provozu těchto letounů regulátoři ve Spojených státech a později i v některých dalších zemích.

Z problémů amerického konkurenta těžil evropský výrobce Airbus, který si tak druhým rokem po sobě udržel pozici největšího výrobce letadel na světě. I on ale loni dodal na trh jen 566 letadel, což je o 34 procent méně než v předchozím rekordním roce.

Za čtvrté čtvrtletí má Boeing čistou ztrátu 8,4 miliardy dolarů proti ztrátě 1,01 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Tržby se pak ve čtvrtletí meziročně snížily o 15 procent na 15,3 miliardy dolarů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Boeing přestane vyrábět stíhačku F/A-18 Super Hornet známou z filmu Top Gun
    Americká společnost Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick. Za čtyři desítky let dodala přes 2000 těchto strojů. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Poslední z těchto strojů má americkému námořnictvu dodat v roce 2025, pak počítá s koncem této výrobní linky.
  • Boeing se po kritické výrobní chybě propadá o 5,5 %!
    Boeing (BA.US) klesl o více než 6 % a obchoduje se za 200,50 USD za akcii, protože výrobce letadel informoval veřejnost o závadě v uložení ocasních ploch u oblíbených jednoplošných tryskáčů. Problém je znepokojivý, protože závada je zřejmě i na letadlech, které byly součástí již dříve uzavřených kontraktů. Informace se dostala na veřejnost ve čtvrtek pozdě večer a společnost přiznává, že v nejbližší době očekává pokles dodávek, protože kontroluje postižená letadla. Vadné díly pocházejí od Spirit AeroSystems Holdings - rovněž veřejné společnosti, která v současné době klesá až o 18 %.
  • Boeing se propadl do ztráty 2,9 mld. dolarů
    Společnost Boeing se po odstavení letadel typu 737 MAX kvůli nehodám propadla do ztráty 2,9 miliardy dolarů. Připouští možnost omezení nebo zastavení výroby tohoto typu letadel.
  • Boeing skončil loni poprvé za takřka čtvrtstoletí ve ztrátě. Leteckým přepravcům kromě jeho problémových letadel ztrpčuje život i koronavirus
    Letečtí přepravci před sebou mají další náročný rok. Hned v jeho úvodu na ně neblaze doléhá šíření koronavirové nákazy. Navíc mnohé z nich stále svírá nejistota, kdy se se vrátí do vzduchu problémové stroje Boeing 737 Max, uzemněné od loňského března.
  • Boeing snížil čtvrtletní ztrátu na 425 milionů USD, zvýší výrobu letadel 737 MAX
    Americký výrobce letadel Boeing snížil v prvním čtvrtletí ztrátu na 425 milionů dolarů (přes devět miliard Kč) ze ztráty 1,24 miliardy USD před rokem. Firma o tom dnes informovala ve výsledcích hospodaření. Zároveň oznámila, že chce do konce roku zvýšit výrobu letadel 737 MAX na 38 kusů měsíčně, což bude o sedm více než dosud. Tržby se zvýšily o více než 28 procent na 17,9 miliardy dolarů.
  • Boeing udržuje prognózu FCF, akcie rostou před seancí na Wall Street ✈️
    Akcie Boeingu (BA.US) před zahájením obchodní seance posílily téměř o 3,3 % navzdory zveřejnění horších než očekávaných čtvrtletních výsledků. Výrobce letadel však znovu potvrdil svou roční prognózu, pokud jde o upravené hodnoty volného peněžního toku a provozních peněžních toků.
  • Boeing ve ztrátě kvůli odškodnění
    Společnost Boeing si kvůli odškodnění problémů s letadly 737 Max odepíše 4,9 miliardy dolarů a tím propadne se do hluboké ztráty. Letadla se vyrábí v továrně ve městě Renton ve státě Washington.
  • Boeing views a report from China as being essential to restarting 737 MAX deliveries
    After being suspended more than four years ago following two fatal crashes, China’s aviation regulator has now released a report that Boeing (NYSE:BA) believes is crucial to the American aircraft manufacturer’s ability to resume 737 MAX deliveries to Chinese carriers.
  • Boeing v premarketu po výsledcích za 1. čtvrtletí roste o 3 %
    Akcie společnosti Boeing (BA.US) se dnes v předobchodní fázi obchodují o více než 3 % výše poté, co společnost oznámila finanční údaje za 1. čtvrtletí 2023. Výsledky se ukázaly jako pozitivní překvapení. Zatímco jádrová ztráta na akcii se ukázala být hlubší, než se očekávalo, společnosti se podařilo dosáhnout solidního překonání tržeb. Navíc spalování hotovosti ve společnosti není tak intenzivní, jak se očekávalo, přičemž provozní a volné peněžní toky výrazně překonaly očekávání.
  • Boeing vykázal prudký pokles dodávek, výrazně zaostal za Airbusem
    Americká společnost Boeing loni dodala zákazníkům pouze 157 letadel, tedy nejméně za 43 let. Dodávky byly o zhruba 60 procent nižší než v roce 2019. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů podniku. Boeing tak výrazně zaostal za evropským konkurentem Airbus, který minulý týden oznámil pokles dodávek o zhruba třetinu na 566 letadel. Poptávku po letadlech loni podkopala koronavirová krize, která vedla k prudkému propadu osobní letecké přepravy.
  • Boeing získal od United Airlines největší objednávku na letadla 787
    Americké aerolinky United Airlines si objednaly od společnosti Boeing 100 letadel 787 Dreamliner a dalších 100 letadel 737 MAX. Pro Boeing je to největší objednávka strojů Dreamliner a pro United největší objednávka velkých letadel s dvěma uličkami. Aerolinky to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Katalogová hodnota celé objednávky podle agentury Reuters činí asi 43 miliard USD (991,4 miliardy Kč). Konečná cena se může lišit, protože výrobci letadel poskytují u větších objednávek výrazné slevy.
  • Boeing zruší až 16.000 pracovních míst
    Americký výrobce letecké techniky Boeing hodlá zrušit asi deset procent pracovních míst, což se dotkne zhruba 16.000 zaměstnanců. Oznámil to dnes šéf podniku David Calhoun, podle něhož si to vyžaduje slabší poptávka po letadlech způsobená koronavirem. Firma také oznámila, že za první čtvrtletí má ztrátu 641 milionů dolarů (16 miliard Kč), zatímco loni ve stejném období měla čistý zisk 2,15 miliardy USD.
  • Boeing zvýšil čtvrtletní tržby o 18 procent a zvyšuje výrobu letadel 737 MAX
    Americký výrobce letadel Boeing ve druhém čtvrtletí zvýšil tržby o 18 procent na 19,75 miliardy dolarů (429 miliard Kč). Firma to uvedla ve své dnešní zprávě. Zároveň oznámila, že zvyšuje výrobu svého nejprodávanějšího letounu 737 MAX z 31 na 38 kusů měsíčně. Podle agentury Reuters to je známka toho, že se Boeing vzpamatovává z dopadů chyby u dodavatele, která zhatila jeho plány na brzké zvýšení výroby.
  • Boeing 737 MAX absolvoval první komerční let s pasažéry
    Na letišti v Porto Alegre na jihu Brazílie dnes přistál Boeing 737 MAX letecké společnosti Gol. Informovala o tom agentura AFP, která měla na palubě svého reportéra. Jde o první komerční let s pasažéry, který tento letoun absolvoval po 20měsíčním zákazu. Dosud v letadle 737 MAX byli od listopadového zrušení zákazu létat hlavně zkušební piloti a novináři. Let ze Sao Paula do Porto Alegre dnes trval asi hodinu a půl a obešel se bez jakýchkoli problémů.
  • Boeing 737 MAX může opět do vzduchu, rozhodl úřad v USA
    Americký Federální úřad pro letectví (FAA) povolil obnovit provoz letadel Boeing 737 MAX, který byl v březnu loňského roku zastaven po dvou tragických nehodách. Úřad ale zároveň oznámil, že obnovení provozu je podmíněno úpravami letadel a novým školením pilotů. Očekává se, že návrat letadel do provozu nyní bez průtahů schválí i další úřady, včetně evropských.
  • Boeing – Šílenství pokračuje
    Po středečním vzestupu téměř o 10 %, se obchodníci snaží o další 3 %. Boeing se bude s největší pravděpodobností stejnou rychlostí pohybovat nad úroveň $ 240. Obchodníci mají otevřenou cestu k testování úrovně $ 250. Nejbližší support se nachází na úrovni $ 236,70 – $ 237, o něco nižší oblast poptávky se nachází v blízkosti minima ze středečního obchodování ($ 223,02 – $ 223.30). V případě jeho průlomu, bude možné očekávat snížení ceny akcií až na 214 $. Další podpora je v oblasti kolem $ 204 – $ 204.39. Současná míra růstu zvyšuje pravděpodobnost vzestupných úprav posledního pulzu.
  • BoE i SNB dnes na svých zasedání ponechají svoje zbraně za opaskem
    Bank of England a Švýcarská národní banka by dnes měly nechat nastavení svých měnových politik na minulých úrovních. Ani jedna z nich totiž nedostala zásadní impulsy, které by je k tomu nutily. Ve Spojených státech dostane Fed před zasedáním příští týden informace o vývoji maloobchodu za srpen. Ten by měl po červencovém zklamání opět vzrůst. Impulsy pro obchodování (i pro měny v regionu) budou dnes spojeny až s odpoledním zveřejněním data v USA. Zklamání by mohlo oslabit dolar i vůči měnám v regionu. V regionu je kalendář událostí prázdný.
  • BoE jeden požár hasí a druhý rozdmýchává. Prvotní nadšení vyprchalo
    Při popisu dnešního dění na hlavních finančních trzích se neškodí vrátit ještě k hlavní pozitivní události včerejšího dne - zásahu Bank of England na obranu britských dluhopisů. Při podrobnějším pohledu totiž negativní tržní obrat příliš nepřekvapí.
  • BoE naklonená ďalším stimulom
    Google na maximách - Akciové trhy v US včera pokračovali v raste a hlavné indexy ukončili obchodovanie na nových...
  • BOE nakopla libru, analýza EUR/GBP
    Průmyslová produkce eurozóny zpomalila v prosinci o meziměsíčních 0,7 procent. Negativně byl revidován listopadov...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new