Úterý 19. březen 2024 11:18
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Červnová inflace výrazně překvapila, když zrychlila na 3,3 %

10.07.2020 11:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Růst spotřebitelských cen v červnu výrazně překvapil když zrychlil z meziměsíčních 0,4 % v květnu na 0,6 % v červnu. Z celé poloviny se na červnové meziměsíční inflaci podílel nárůst cen alkoholických nápojů a tabáku. V případě tabáku se i nadále jedná o zpožděné promítnutí vyšší spotřební daně, která sice platí již od ledna letošního roku, její dopad do vývoje konečných cen byl však zpočátku roku tlumen doprodejem cigaret s původními kolky. Meziroční růst cen tabákových výrobků tak zrychlil z květnových 7,1 % na 12,2 % v červnu. Rostly však také ceny piva a vína, v obou případech zhruba o 5 %. Oproti předchozímu měsíci se zvýšily i ceny v oblasti dopravy, což souviselo především s obnoveným růstem cen pohonných hmot, a v oblasti rekreačních a kulturních služeb. Mírně nižší byly naopak ceny potravin. To se týkalo zejména zeleniny, nealkoholických nápojů, masa a mléka. O jednu desetinu zrychlil jak růst cen zboží, tak i služeb.

V meziročním vyjádření inflace zrychlila na 3,3 % z předchozí 2,9 %. Oproti loňskému roku jsou vyšší především ceny potravin a zvýše zmíněných tabákových výrobků. Podle našich předběžných výpočtů dále zrychlila jádrová inflace. Ta by tak setrvala na rekordně vysokých hodnotách. Rychlý růst jádrové složky je pravděpodobně živen stále solidní poptávkou spotřebitelů, která již dosáhla předkrizové úrovně, jak ukázaly tento týden zveřejněné výsledky maloobchodních tržeb za květen. To, že se spotřebitelé prozatím nebojí utrácet souvisí i se stále nízkou mírou nezaměstnanosti, která v červnu činila jen 3,7 %. Poptávka však chybí ve výrobních sektoru, který je v ČR významným zdrojem zaměstnanosti, a to se podle nás jen tak nezlepší. V druhé polovině roku očekáváme tedy nárůst nezaměstnanosti, který se promítne i do slabšího růstu mezd a platů, a nakonec také do zpomalení dosud výrazné inflace.

Červnová inflace skončila nejen nad odhady analytiků, ale i ČNB, která očekávala meziroční inflaci ve výši 2,9 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Červen v maloobchodu lehce zklamal
    Tuzemský maloobchod (bez započtení prodeje automobilů) vykázal v červnu meziroční stagnaci. Po zohlednění kalendářních vlivů to pak odpovídá meziročnímu poklesu o 2 %. Se zahrnutím automobilů došlo k meziročnímu snížení tržeb o 3,7 %. Zároveň provedl Český statistický úřad revizi květnového výsledku, který byl snížen z předchozích -0,7 % na -1,9 % (bez aut). Výsledek je pro trh i pro nás zklamáním, když se očekával výraznější vliv odložených nákupů po období karantény. V útlumu nadále zůstává i prodej a servis automobilů, který se meziročně po očištění o kalendářní vlivy snížil o 17,3 %. Větší podíl na tom měly samotné prodeje aut, nežli jejich opravy.
  • Červen vs. srpen, data a soustředění na Fed
    Čeští centrální bankéři využívají posledních příležitostí ke komentářům o měnové politice před zasedáním příští týden. Jako poslední se vyjádřil Marek Mora, který se podle svých slov kloní k červnovému termínu zvýšení sazeb. Zařadil by se tak po bok Tomáše Holuba, zatímco Oldřich Dědek by pro takový krok zatím nebyl. Pravděpodobnost, že sazby stoupnou už v příštím týdnu, narostla. Hlasování o tom, jestli červen, nebo až srpen, může být docela těsné, koruna načasování ale příliš neřeší. Dnes na hlavních párech nepatrně oslabuje, ale to bude spojeno spíše s růstem výnosů ve světě.
  • Červený čtvrtek pro americké akcie
    Americké akcie včera zaznamenaly opravdu silné výprodeje, kdy hlavní indexy klesly až o takřka 6 % v případě technologického Nasdaqu a kolem -5 % pak padal širší index SPX500. Nejvíce včerejší výprodej zasáhl technologické tituly (Apple -5,6 %, Alphabet -4,7 %, Microsoft -4,4 %, AMD -5,6 %, Nvidia -7,3 %, Meta Platforms (Facebook) -6,8 %, Tesla -8,3 %). Ani jediný sektor americké ekonomiky neukončil den v plusu. Včerejší pokles Nasdaqu 100 byl pak největším denním poklesem od září 2020.
  • Červený konec týdne. Bát se víc inflace, nebo recese?
    Největší ránu tento týden zasadil finančním trhům inflační report z USA, který všechny ujistil, že na nějakou podporu ze strany Fedu není radno v dohledné době sázet. Měnová politika naopak bude ještě podstatně přitvrzovat a očekávání se jasně posouvají tímto směrem. Z toho důvodu jsme také viděli další významný nárůst dluhopisových výnosů.
  • Červený konec týdne. Pandemie a volby kazí dojem z dat i výsledků
    Závěr týdne se na hlavních trzích dál odvíjí v negativním duchu. Klíčovým faktorem zůstává vývoj pandemie, která vyvolává obavy z kondice ekonomik a firemních výsledků ve čtvrtém kvartále. Její optikou pak investoři nahlíží i na nová data, ačkoli mohou být sama o sobě i velmi dobrá.
  • 🔽Červený piatok pre Krypto
    Trh s kryptomenami sa dnes dostal pod tlak po vypršaní platnosti posledných bitcoinových mesačných opcií. Podľa údajov o bitcoinovom obchodovaní od spoločnosti Skew, skoro ráno sa na niekoľkých kryptomenách vysporiadalo takmer 60 000 obchodných zmlúv v hodnote približne 2,2 miliardy dolárov. Vďaka tomu je májové vypršanie platnosti najmenšie v roku 2021 z hľadiska nominálnej hodnoty v dôsledku nedávneho výpredaja, niektorí účastníci trhu sa však domnievajú, že mesačné vypršanie opcií môže zhoršiť trendy ovplyvňujúce trh. Z technického hľadiska sa formácia hlavy a ramien objavila na intervale H1, čo zvyčajne ohlasuje zvrátenie trendu. Po prelomení pod výstrih sa poklesy zrýchlili pričom tento trend by mohol pokračovať k hladine 33 900 dolárov.
  • Červený úvod týdne: Covid, data i výsledky
    Začátkem nového týdne se hlavním trhům nedýchá úplně nejlépe a jedním z důvodů je určitě nákaza koronavirem. Strmý vzestup v Evropě, méně strmý, ale velmi zřetelný v USA. Do toho přibývající evropská protivirová opatření, která zahrnují zákazy vycházejí či zavírání některých služeb. Dopad na ekonomiku je stále více zřejmý.
  • Červený závěr týdne, Trumpovo zdraví v centru pozornosti
    Na finančních trzích stejně jako jinde se koncem týdne přetřásá zejména zdraví amerického prezidenta. Implikace jeho onemocnění může být řada, takže se logicky zvedla nejistota, na kterou investoři reagují redukcí rizika v portfoliích. Na druhou stranu efekt zprávy, která zprvu způsobila šok, během dne už částečně vyprchává.
  • Červnová důvěra v ekonomiku - analytický komentář
    “Poslední dva měsíce pozorujeme výraznou erozi důvěry v českou ekonomiku. Index důvěry kulminoval na jaře, po odeznění akutní fáze energetické krize. Nyní atakuje nejnižší úrovně z roku 2022. Pokles je způsobený hlavně klesající důvěrou v průmyslu, což nevěstí nic dobrého pro budoucí ekonomické oživení. Snižuje se i důvěra domácností, které odkládají spotřebu. V letošním roce opět výrazněji rostou vklady domácností. Do konce roku nečekáme výraznější změnu trendu, tím pádem ani přispění spotřeby domácností k růstu ekonomiky,” říká Petr Javůrek, finanční analytik Provident Financial.
  • Červnová inflace v eurozóně by měla být potvrzena na 0,5 %
    Společná evropská měna v uplynulém týdnu posílila na hladinu 1,3650 EUR/USD. Lepší ekonomické údaje z USA však zbavily euro...
  • Červnová mimořádná valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o skoro 1800 korun, citelně nadinflačně. Ministerstvo i proto urgentně hledá způsob, jak valorizace ponížit
    Důchodci se v červnu dočkají znatelně větší valorizace, než vláda předpokládala. I proto už usilovně pracuje na tom, jak valorizace ponížit.
  • Červnová míra nezaměstnanosti dosáhla 3,64 procenta, uvedla ministryně Maláčová v rámci jednání NERV
    Na jednání Národní ekonomické rady vlády dne 1. července ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová uvedla, že červnová míra nezaměstnanosti v ČR činila 3,64 procenta. Je tedy více než opodstatněné předpokládat, že se míra nezaměstnanosti v porovnání s květnovou úrovní prakticky nezměnila.
  • Červnová míra nezaměstnanosti dosáhla 3,7 procenta, což je lepší výsledek, než analytici čekali. Stále dosahujeme nejlepšího výsledku v porovnání s Německem za celé období od roku 2008, náraz přijde na podzim
    Míra nezaměstnanosti v ČR se stále drží „zázračně“ nízko. V červnu vykázala úroveň 3,7 procenta, zatímco analytici předpokládali růst až k úrovni čtyř procent. Míra nezaměstnanosti v ČR tak stále zůstává na nejpříznivější úrovni v porovnání s mírou nezaměstnanosti v Německu za celé obodbí od konce roku 2008. Rozdíl v míře nezaměstnanosti obou státu činí 2,7 procentního bodu, a vyrovnal tak květnový rozdíl, jenž byl nejvyšší právě od roku 2008 (viz graf níže).
  • Červnové zasedání Federálního rezervního systému ovlivňuje náladu vůči americkému dolaru
    USD v květnu rostl spolu s jestřábí rétorikou Federálního rezervního systému, ale v době psaní tohoto článku se zdá, že před rozhodnutím centrální banky o úrokových sazbách, které je stanoveno na 14. a 15. června, se pohyb kurz měny zpomalil a krouží.
  • Červnové zasedání Fedu – ticho před bouří
    Středeční zasedání americké centrální banky se pravděpodobně ponese v opatrnostním tónu. Diskuze o omezování nákupu aktiv je sice na spadnutí, předběžná oznámení ale očekáváme až v průběhu léta. Na červnovém zasedání tak čekáme spíše jen neurčité náznaky týkající se tohoto tématu. Změna pravděpodobně zatím nenastane ani v mediánu výhledu úrokových sazeb. Ten bude do konce roku 2023 vidět sazby beze změny. K jeho zvýšení však už chybí pouze tři hlasy, takže předpokládáme, že se postupně posune směrem k naší prognóze, tedy růstu sazeb ve druhé polovině roku 2023. Červnové zasedání tak bude zřejmě posledním z těch klidnějších.
  • Červnové zvýšení sazeb symbolem boje s vyšší inflací
    Česká národní banka (ČNB) podle našeho názoru přistoupí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb již na zasedání příští středu. Ukazují na to poslední vyjádření jednotlivých členů bankovní rady. Z těch vyplývá, že pro vyšší sazby by v červnu mohlo hlasovat pět ze sedmi centrálních bankéřů. Důvodem pro takto brzké zpřísnění měnové politiky je podle nich zejména inflace, která se již po dobu více než dvou let pohybuje nad dvouprocentním cílem. To by spolu s proinflačními riziky současného ekonomického vývoje mohlo vést k ukotvení inflačních očekávání na vyšší úrovni, než je pro banku žádoucí. Červnové zvýšení sazeb, které čekáme v rozsahu 25 bb, by tak mělo sehrát zejména signalizační roli indikující odhodlanost ČNB s vyšší inflací bojovat. Repo sazba by však do konce roku neměla přesáhnout 1 %.
  • Červnový matný výkon průmyslu předznamenává recesi druhé poloviny roku
    Výkon českého průmyslu zaostal v červnu za očekáváním, i když jen mírně. Průmyslovou výrobu stále citelněji svírají drahé energie a obecně zdražování, které skrze slabší kupní sílu snižuje poptávku po průmyslovém zboží. I když se současně zlepšuje situace v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které jsou narušené už od časů pandemie, efekt tohoto zlepšení je tlumen právě zmíněnou drahotou.
  • Červnový růst indexu PX pokračuje, dnes mu pomohl především ČEZ
    Pražská burza čtvrtý den v řadě posilovala. Index PX dnes stoupl o 0,33 procenta na 1178,61 bodu. K růstu mu pomohly hlavně akcie energetické společnosti ČEZ a operátora O2. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Posilovala rovněž koruna, a to vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Česká aukce dluhopisů 2014 přinesla růst výnosu o 22 %. Německo, Británie i Portugalsko naopak hlásí zlevnění půjček
    Ministerstvo financí ČR se dnes kvůli získání 8 miliard korun v aukci dvouletých...
  • Česká aukce přilákala nabídky za 18 mld. Kč a dodala sílu koruně. Španělsko prodalo více, než si předsevzalo a dařilo se i Francii
    Ministerstvo financí po dnešní aukci opět může být spokojeno. Prodalo totiž inve...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Swissquote Bank