Úterý 19. březen 2024 08:30
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Ekonomický kalendář: Přes poklidný začátek týdne otevřely evropské indexy do červených čísel

10.02.2020 09:16  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Pondělní makrokalendář zůstává tradičně bez důležitého makra
  • Dočkáme se projevu 3 centrálních bankéřů Fedu
  • Obchodníci se soustředí na zítřejší důležitou seanci

Trhy začaly nový týden nejednoznačně. Evropské indexy otevřely mírně do červených čísel, zatímco situace na Wall Street je stabilizovaná. Podobně nejasné výsledky nabídla také ranní asijská seance. Hlavní šanghajský index však přidal 0,4 % a situace na FX také naznačuje spíše mírnou risk-on náladu, když rostou australský a novozélandský dolar. Při absenci důležitých událostí se dnes mohou obchodníci zaměřit na novinky ohledně koronaviru a také se chystat na zítřek, kdy je mimo jiné čeká série vystoupení guvernérů několika důležitých centrálních bank. Zde je přehled toho nejdůležitějšího z dnešního kalendáře: 

8:30 - Švýcarsko, CPI za leden. Expected: 0.1% YoY. Previous: 0.2% YoY

10:00 - Itálie, průmyslová produkce za prosinec. Expected: -0.5% MoM. Previous: 0.1% MoM

14:15 - Kanada, započaté stavby za leden. Expected: 202.5k. Previous: 197.3k

14:30 - Kanada, stavební povolenky za prosinec. Expected: 3.5% MoM. Previous: -2.4% MoM

Projevy centrálních bankéřů

  • 13:15 - Fed Bowman
  • 19:45 - Fed Daly
  • 21:15 - Fed Harket

Výsledková sezóna

  • Allergan (AGN.US)
  • Loews Corp (L.US)
  • Molina Healthcare (MOH.US)
  • Everest Re (RE.US)
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Průmyslová výroba a spotřebitelská nálada v USA
    Dnešnímu kalendáři dominují údaje ze Spojených států, protože kromě konečných údajů o inflaci z Itálie a Francie a obchodní bilance eurozóny nejsou naplánovány žádné významné údaje. Pokud se naopak podíváme na údaje z USA, trhy budou věnovat pozornost zejména údajům z výroby, které zahájí regionální benchmark newyorského Fedu, a michiganskému indexu, který doplní údaje o inflačních očekáváních.
  • Ekonomický kalendář: Průmyslová výroba v USA a NY Fed v centru pozornosti trhu
    Dnešní seance není plná příliš významných ekonomických údajů. Revize inflace ve Francii se ukázala být vyšší, než se předpokládalo, a dalšími důležitými údaji budou pouze data z amerického trhu, kde se ve 14:30 dozvíme dovozní a vývozní ceny a regionální index newyorského Fedu. Poté se obchodníci zaměří na průmyslovou výrobu a spotřebitelský sentiment podle Michiganské univerzity a také na inflační očekávání, která by u meziroční inflace měla vykázat mírný nárůst.
  • Ekonomický kalendář: Průzkumy z Evropy a Spojených států
    Futures na evropské indexy se před otevřením hotovostní seance obchodují mírně níže. To přichází po poměrně nevýrazné asijské seanci, během níž indexy z Jižní Koreje a Číny silně poklesly a ostatní regionální indexy se obchodovaly beze změny. USD byl v průběhu asijského obchodování jedním z nejvýkonnějších indexů G10, ale s blížícím se začátkem evropské seance začal zisky vracet. To umožnilo drahým kovům nabrat dech a zlatu vystoupat zpět nad hranici 1 980 USD.
  • Ekonomický kalendář: Průzkum ze sektoru služeb z USA
    Navzdory spíše pozitivní asijské seanci futures trhy dnes ukazují na mírně nižší otevření evropské seance. Ropa se drží včerejších zisků, zatímco drahé kovy těží ze slabšího USD. AUD oslabuje navzdory zvýšení sazeb o 50 bazických bodů ze strany RBA. Kryptoměny rostou s Ethereem o 4 % výše.
  • Ekonomický kalendář: předběžné údaje o PMI ve službách a výrobě 🔎
    Dnešní den je poněkud zajímavý vzhledem k brzkému zveřejnění údajů o PMI před blížícími se svátky na konci prosince. Tato úprava harmonogramu vyplývá především z dostupnosti respondentů a pracovních rozvrhů osob, které údaje sestavují a analyzují. Očekává se, že PMI většiny zemí bude lepší než minulý měsíc. Vzhledem k brzkému zveřejnění však mohou být meziměsíční změny i změny oproti konečným publikacím za prosinec, které budou zveřejněny začátkem ledna, mírně nižší.
  • Ekonomický kalendář: Před námi je rozhodnutí Norges bank, žádosti o podporu v nezaměstnanosti a průzkum ve Filadelfii!
    Ve čtvrtek, předposlední den týdne, kontrakty naznačují nižší otevření hotovostní seance v Evropě po druhém dni výrazného poklesu na Wall Street. Index DAX se kótuje o 0,10 % níže.
  • Ekonomický kalendář: Před námi jsou druhořadá data z Evropy a USA, rozhodnutí RBA
    Futures na evropské indexy se obchodují bez větších změn ve srovnání s pátečními závěrečnými úrovněmi v hotovosti. Pozornost se dnes ráno soustředí na zlato a jeho prudký nárůst při zahájení nočního obchodování. Zlato se vyšplhalo na denní intradenní maximum poblíž 2 140 USD za unci, než všechny tyto zisky smazalo. Ropa se obchoduje o 1 % níže a prohlubuje tak pokles z minulého týdne na více než 8 %. USD a JPY jsou nejvýkonnějšími měnami G10, zatímco NZD a AUD zaostávají nejvíce.
  • Ekonomický kalendář: před zítřejšími zprávami o indexech PMI je dnes na programu málo 🔎
    Dnešní ekonomický kalendář je na významné události slabý. Jedinými zprávami, které stojí za pozornost, mohou být údaje z Nového Zélandu a Austrálie, kde budou na konci dne zveřejněny čtvrtletní údaje o CPI a bleskový PMI za leden. Očekává se, že inflace CPI klesne jak mezičtvrtletně, tak meziročně (z 5,6 % na 4,7 % meziročně). Zprávy PMI v Austrálii jsou první za leden, před zítřejším zveřejněním z dalších zemí včetně USA, eurozóny, Německa a Japonska.
  • Ekonomický kalendář: Překvapí inflace v EU trh? 🔎
    Dnešní seance se po silných ziscích na Wall Street a v Evropě minulý pátek vyvíjí bez korekce. Kontrakty CFD na německý DAX překonaly historické rekordy, když překonaly hranici 16 500 bodů, a dnes si připisují dalších +0,03 %.
  • Ekonomický kalendář: Překvapí ISM z amerického nevýrobního sektoru?
    Evropské indexy dnes opět otevřely do pozitivního teritoria a následovaly tak včerejší výrazné zisky na Wall Street. Ráno už byly zveřejněny revize PMI ze služeb z některých evropských zemí, ale jejich dopad na trhy byl zanedbatelný. Odpoledne ve 14:30 však budou zveřejněna pravidelná data žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Očekává se výsledek 950 tisíc žádostí. Po včerejším horším ADP reportu by mohl být pracovní trh opět pod drobnohledem. V16:00 je pak na programu ISM z nevýrobního sektoru v USA. Očekává se zhoršení, tak uvidíme, jestli se nedočkáme pozitivního překvapení podobně jako v případě výrobního sektoru.
  • Ekonomický kalendář: RBA v centru pozornosti
    Dnešní ekonomický kalendář zůstává relativně lehký ve srovnání s významnými událostmi koncem tohoto týdne. Od 9:00 začnou být zveřejňovány ukazatele PMI pro hlavní ekonomiky v Evropské unii. Později během dne budou zveřejněny údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby z USA, které naznačují aktuální stav amerického výrobního sektoru.
  • Ekonomický kalendář: Relativně klidný den, kde dominují údaje o maloobchodních tržbách 📌
    Futures kontrakty naznačují mírně nižší otevření hotovostní seance v Evropě. Včerejší seance na Wall Street skončila poklesem o 0,85 %, neboť investory znepokojuje eskalace konfliktu na Blízkém východě. Dnešní první polovina nepřinesla uklidnění situace na této frontě a hlavní indexy v asijsko-pacifickém regionu pokračovaly v poklesu.
  • Ekonomický kalendář: Reportovat bude Nikola, Alibaba a spousta dalších
    Akciové trhy v Evropě otevřely spíše do pozitivního teritoria. Jednou z mála výjimek je však německý DAX. Asie předvedla negativní seanci. Co se týká makrodat, tak toho dnes moc zajímavého před sebou nemáme. V 16. hodin budou zveřejněny tovární objednávky z USA a ve 22:40 se dočkáme pravidelných týdenních zásob ropy a ropných produktů v USA soukromé společnosti API. Kromě toho však dnes reportuje spousta zajímavých společností jako Activision Blizzard, Alibaba, Lyft, Discovery nebo Nikola.
  • Ekonomický kalendář: Reportovat budou Netflix a Lockheed Martin
    Evropské indexy otevřely po Velikonocích do červených čísel. Dnes nejsou na programu žádná důležitá makrodata, která by měla potenciál vyššího dopadu na ceny aktiv. Odpoledne jsou na programu statistiky z trhu s bydlením v USA a Kanadě. Po uzavření seance na Wall Street se však dočkáme zveřejnění hospodářských výsledků za Q1 některých zajímavých společností včetně Lockheed Martin, IBM a Netflixu.
  • Ekonomický kalendář: Revize HDP USA za 3. čtvrtletí, rozhodnutí o sazbách CRBT
    Futures na evropské indexy ukazují na nižší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Futures na DAX od včerejšího uzavření evropské hotovostní seance klesly přibližně o 0,5 %. Drahé kovy a další komodity těží z oslabení USD. JPY je jednou z nejvýkonnějších měn G10 poté, co japonská vláda revidovala prognózy HDP a inflace směrem nahoru.
  • Ekonomický kalendář: Revize PMI a ISM ve zpracovatelském průmyslu USA
    Evropské indexy mají dnes našlápnuto k vyššímu otevření hotovostní seance. Futures na německý DAX se obchodují nad úrovní 17 800 bodů. To přichází po optimistické asijsko-pacifické seanci, během níž japonský Nikkei vyskočil o 1,9 % a poprvé v historii otestoval oblast 40 000 bodů. Výše se obchodují také kryptoměny. AUD a NZD jsou nejvýkonnějšími měnami G10, zatímco JPY a CHF nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Revize PMI ve službách, údaje ISM v USA
    Evropské indexy zahájily obchodování s malými změnami po smíšené asijsko-pacifické seanci. Německý DAX a francouzský CAC40 se obchodují beze změny, britský FTSE 100 získává 0,1 % a nizozemský AEX přidává 0,2 %. AUD a NZD jsou nejúspěšnějšími hlavními měnami, zatímco CHF a CAD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Richmond Fed index, zpráva API o ropě
    Futures na evropské indexy ukazují na vyšší otevření dnešní hotovostní seance. Pro většinu evropských indexů to bude první povánoční hotovostní obchodní seance. Na trzích je však patrný koncem roku útlum, přičemž obchodní rozpětí na devizovém trhu jsou poměrně úzká. Ropa se obchoduje mírně výše, protože situace na Blízkém východě a v Rudém moři zůstává napjatá.
  • Ekonomický kalendář: Ropa koriguje hurikánový ranní růst 🌬️
    Nálada na finančních trzích je na počátku nového týdne dobrá. Akcie vzrostly během asijské seance po pátečním projevu guvernéra Fedu Powella, který se přiklonil k holubicím. Řekl, že by už v brzké době mohlo být oznámeno utahování, nicméně v jeho projevu "tapering" neoznámil, což si býci vyložili jako pozitivní signál k dalšímu růstu. Ropa začala týden býčím cenovým gapem poté, co hurikán Ida začal decimovat Mexický záliv a v Louisianě narazil na pevninu. Naprostá většina ropné těžební kapacity i rafinérie jsou uzavřeny. Aktuálně se však již cena Brentu i WTI dostala pod páteční závěr. Evropské trhy otevřely v blízkosti nulového zhodnocení. Dnešní seance by mohla patřit mezi poklidnější. Kromě absence důležitého makra mají Britové bankovní prázdniny.
  • Ekonomický kalendář: Rozhodnutí Bank of Canada, další projev Powella
    Futures na evropské indexy ukazují na mírně nižší otevření dnešní peněžní seance na starém kontinentu. Děje se tak po včerejším poklesu obchodování na Wall Street a dnes v Asii.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova