Čtvrtek 28. březen 2024 21:54
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Nejziskovější firma světa jde na burzu. Akcie ostatních firem padají

03.11.2019 13:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Saúdskoarabský ropný podnik Saudi Aramco hodlá ještě do konce letošního roku vstoupit na rijádskou burzu. Korunní princ pouštního království Muhammad bin Salmán sní o tom, že by upsání akcií na burze mohlo podnik, který těží desetinu veškeré světové ropy, ohodnotit až na dva biliony dolarů. To by znamenalo, že firma je zhruba osmkrát hodnotnější než všechno to, co se letos vyprodukuje na území České republiky, tedy než hrubý domácí produkt Česka.

Hlavní index rijádské burzy dnes klesá i o více než dvě procenta. Investoři se totiž v Rijádu, kde se v neděli běžně obchoduje, zbavují akcií jiných firem, aby se mohli připravit právě na nákup akcií Saudi Aramka. Ropný podnik totiž nedávno svůj úmysl vstoupit na burzu odložil, leč nyní investoři sází na to, že své akcie už opravdu upíše.

Loňský čistý zisk podniku činí 111 miliard dolarů. To je takřka dvojnásobek zisku společnosti Apple, která je nyní nejziskovější burzovně obchodovanou firmou světa. Saudi Aramco je ovšem ziskovější nejen než Apple. Je také ziskovější než pětice největších ropných skupin světa dohromady, tedy než ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Total a Chveron. Letos sice bude výsledek Saudi Aramka zřejmě slabší, neboť v pololetí vykázal podnik čistý zisk necelých 47 miliard dolarů, avšak pokles se týká i dalších ropných společností, neboť jej způsobuje propad cen ropy na světovém trhu, který se týká všech. V případě Saudi Aramka je ovšem navíc třeba započítat negativní dopad výpadku v dodávkách ropy po zářijových útocích jemenských povstalců, připisovaný ovšem zejména Íránu. Útok zasáhl největší světová zařízení na zpracování ropy, Saudi Aramku se však podařilo dodávky poměrně rychle obnovit, zhruba během dvou týdnů.

I kvůli propadu cen ropy ale ohodnocení ropného podniku bude zřejmě výrazně níže, než nač pomýšlí korunní princ. Odhady se nejčastěji pohybují v rozmezí od 1,1 do 1,5 bilionu dolarů. Otevřené zatím zůstává, jak velký podíl podniku nakonec na burzu půjde. Spekuluje se, že to budou nejvýše dvě procenta. Pokud by se na burze prodaly akcie odpovídající dvěma procentům hodnoty podniku, odpovídá-li tato hodnota uvedenému 1,5 bilionu, získala by saúdskoarabská královská rodina, jež Saúdské Arábii vládne a podnik ovládá, úpisem zhruba 30 miliard dolarů, neboli necelých 700 miliard korun, tedy zhruba polovinu ročního státního rozpočtu ČR.

Pokud by se podniku podařilo získat právě zhruba 30 miliard dolarů, jednalo by se o největší primární úpis akcií historie. Dosud je největším úpisem vstup na burzu společnosti Alibaba v roce 2014. Čínská technologická společnost tehdy od investorů získala 25 miliard dolarů, což v dnešních cenách odpovídá 26 miliardám. Za zmínku také stojí vstup na burzu japonského mobilního operátora NTT DoCoMo v roce 1998. Před jednadvaceti lety sice tímto úpisem firma získala „jen“ lehce přes 18 miliard dolarů, což však v dnešních cenách odpovídá 28 miliardám. Primární emise Saudi Aramka by tedy i tak byla větší.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nejvýkonější akcie na trhu se jmenuje Applied Optoelectronics
    Pravděpodobně jste o ní nikdy neslyšeli. Investorům, kteří do akcií téhle firmy před rokem investovali, ale přesto od ...
  • Nejvýkonnější kryptoměny prvního čtvrtletí letošního roku
    První čtvrtletí tohoto roku skončilo a trh s digitálními měnami v posledních třech měsících zaznamenal mnoho opatření. Z první desítky digitálních měn zaznamenala největší zisk Terra (LUNA), která v 1. čtvrtletí vyskočila vůči americkému dolaru o více než 43%. Ze 30 největších kryptoaktiv za poslední tři měsíce stoupla jeho hodnota vůči dolaru unus sed leo (LEO) o 58 %.
  • 🚨 Nejvýš od DOT COM BUBLINY…, ale jak dlouho? Začíná nejhorší měsíc v roce a investoři se nebojí!
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Nejvyšší čas připravit se na další pokles čínského juanu
    Jednou z odpovědí Číny na stupňující se tlak ze strany Donalda Trumpa, respektive USA v rámci disproporční obchodní bilance, může být zrychlené znehodnocení čínské měny (CNY), která zaznamenala ve dvou červencových týdnech kumulativní pokles o 3,5 %, což v zásadě odpovídá rozsahu devalvačního šoku ze srpna 2015.
  • Nejvyšší inflace za 40 let posílá americký desetiletý výnos na 2 procenta
    Růst spotřebitelských cen ve Spojených státech překvapil směrem nahoru a dolehl tak na finanční trhy. Zásah logicky dostaly dluhopisy, zejména na kratším konci, klesá eurodolar, americké akcie otevřou v záporu. Inflace dosáhla nejvyšší hodnoty od začátku roku 1982, kdy se ekonomika vzpamatovávala z ropného šoku. Ale k vlastním číslům. Spotřebitelské ceny se za leden vyhouply o 0,6 pct výš a stejnou měrou rostl i jádrový index.
  • Nejvyšší přebytek zahraničního obchodu v rámci roku 2023
    Listopadová bilance zahraničního obchodu skončila s kladným saldem ve výši 30,8 mld. Kč. To je dosud nejvyšší přebytek v rámci roku 2023, což je výsledek, který výrazně předčil náš i tržní odhad.
  • Nejvyšší růst v Praze dnes zaznamenal Philip Morris (TABAK.CZ)
    Obchodování na finančních trzích se v průběhu úterní seance nese v pozitivním duchu. Po včerejším mírném poklesu zaznamenal index PX opět růst. Přidal 0,54 % a zakončil na úrovni 1 227,54 bodů. Opět tak vylepšil nejvyšší úrovně od roku 2011. Objem obchodů dosáhl na 391 mil. korun.
  • Nejvýznamnější obchodní události: páteční NFP, spotové ceny ropy
    Mezi hlavní obchodní zprávy patří páteční NFP v USA a uvolnění výluk COVID-19 v Číně, což podpořilo růst spotových cen ropy. Podle současného tržního konsensu přibylo v USA v květnu 320 000 nových pracovních míst, zatímco v červnu 428 000. Tato prognóza zohledňuje vliv inflace a možnost zpomalení tvorby pracovních míst v důsledku zpřísnění měnové politiky a růstu úrokových sazeb.
  • Nejzajímavější události tohoto týdne
    Uplynulý obchodní týden byl plný důležitých událostí a zpráv. Při pohledu na pásmo a pohyby obou instrumentů by se člověk mohl ptát: proč byl tak utlumený? Právem jste mohli očekávat silnější pohyby a reakce trhu. Stručně shrňme, že klíčové zprávy ze Spojených států vyšly slaběji, než trh očekával. I ty silnější působily zvláštním dojmem. HDP ve druhém čtvrtletí vzrostlo o 2,1 %, nikoli o očekávaných 2,4 %. Zpráva ADP vykázala méně vytvořených pracovních míst, než se očekávalo. Nonfarm payrolls vykázaly víc pracovních míst, ale údaj za předchozí měsíc byl revidován směrem dolů. Index ISM ve zpracovatelském průmyslu se zvýšil, ale zůstal pod úrovní 50,0. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 3,8 %, což očekával málokdo.
  • Nejzajímavější výsledky tohoto týdne (09.05.2022)
    Výsledková sezóna na Wall Street se pomalu chýlí ke konci. Většina velkých amerických společností již zveřejnila své finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2022. Stále však zbývá několik zajímavých společností. Výsledky společností Palantir Technologies (PLTR.US), Plug Power (PLUG.US), Beyond Meat (BYND.US) a Walt Disney (DIS.US) tvoří hlavní pilíře kalendáře v USA na tento týden.
  • Někde je hyperinflace realitou - špatná vláda je schopná zlikvidovat jakoukoliv zemi
    Podle venezuelské centrální banky dosáhla květnová inflace v této zemi 6,9 %. To odpovídá anualizované inflaci převy...
  • Několik držitelů bitcoinů stahuje BTC z burz, přichází strach?
    Nejnovější údaje společnosti CryptoQuant ze 7. srpna ukazují, že několik držitelů bitcoinů přesouvá mince z centralizovaných kryptoměnových burz, jako jsou Binance a Coinbase. Navzdory tomu, že ceny BTC v posledních týdnech rostou a pohybují se v blízkosti psychologické úrovně 30 000 dolarů, je toto pozorování přesné.
  • Několik postřehů ke včerejšímu Fedu
    Tak to máme konečně za sebou. Fed sazby nezvýšil, ty zůstávají i nadále mezi 0 - 0,25 % a co víc, dokonce jsme se dočk...
  • Nekonečná řecká sága pokračuje
    Dnešní jednání ministrů financí o pomoci Řecku bylo sníženo na telekon...
  • Nekonečný příběh jménem brexit
    Co týden, to nové hlasování o brexitu. Premiér Boris Johnson se stále nevzdává svého plánu vystoupit z unie do 31. října. Mezitím se Labouristé snaží vynutit si druhé hlasování, kterým by zastavili hlasování o novém návrhu z jednání minulé týdne v Bruselu. Lhůta pro odchod by se navíc prodloužila minimálně na 31. ledna. Podle Saxo Bank je 75% šance, že Británie opustí EU do 31. ledna 2020. Tato pravděpodobnost zahrnuje alternativu odchodu k 31. říjnu.
  • Nekrytý výpis call opce (naked call): vysvětlení teorie a praktický příklad
    V případě, že vlastníte příslušné akcie, můžete provést krytý výpis call opce. Tato strategie je nazývaná jako Covered Call. Co ale dělat, pakliže žádné takové nevlastníte?
  • Nekrytý výpis put opce (naked put): vysvětlení teorie a praktický příklad
    V minulém článku jsme rozebírali strategii naked call, neboli nekrytý výpis call opce. Dnes se podíváme na strategii naked put, tedy na nekrytý výpis put opce.
  • Některé banky doporučují klientům nevybírat peníze z bankomatů Euronetu
    Některé banky doporučují klientům nevybírat peníze z bankomatů společnosti Euronet, které jim podle nich strhávají peníze za nevyžádanou informaci o zůstatku na účtu. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Ředitel Euronet ČR Ondřej Kozák ale tvrdí, že poplatek stanovují samy banky a Euronet na to nemá vliv. Podle bank není služba Euronetu pro jejich klienty transparentní.
  • Některé evropské sektory jsou oceněny tak, jako by měla přijít recese
    Francouzská banka Societe Generale přišla se zajímavým reportem, podle kterého jsou už některé evropské sektory z hlediska ceny akcií oceněny tak, jako by měla přijít recese. Zjištění se zakládá na srovnání propadu zisku na akcii (EPS) během posledních třech recesí a běžného ocenění daných akcí z hlediska P/E a dalších ukazatelů.
  • Některé chyby se opakují tak často, že mají své vlastní jméno
    „Často se investoři poučí z chyb svých předchůdců, až když je sami zopakují a utrpí bolestivé ztráty,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank