Úterý 19. březen 2024 07:11
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Alfa Romeo, Nissan, Porsche a Honda hlásí obrovské propady prodejů v Evropské unii

18.06.2019 10:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Česká republika patří mezi pět zemí Evropské unie, kde za prvních pět měsíců letošního roku došlo k nejhlubšímu propadu prodejů nových automobilů. Oproti stejnému období loňského roku ztrácíme 9,6 procenta prodejů, což ukazuje na snahu spotřebitelů odkládat dlouhodobou spotřebu. Takové chování je obvyklé při narůstající nejistotě a strachu z budoucího vývoje,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Od ledna do května letošního roku bylo v Evropské unii prodáno 6 737 491 nových vozů, což je o 143 132 méně než ve stejném období před rokem. Největší propady prodejů byly zaznamenány na Kypru a ve Švédsku. Špatné výsledky hlásí i Finsko, Nizozemsko a Česká republika. V naší zemi bylo za prvních pět měsíců letošního roku prodáno 106 596 nových vozů, což je o 11 256 méně než ve stejném období před rokem.

Z jednotlivých značek automobilů si nejhůře vede Alfa Romeo, které se letošní prodeje v rámci Evropské unie propadly o 43,5 procenta. Špatné výsledky hlásí i Nissan, Porsche a Honda. Prodej automobilů Škoda v Evropské unii mírně vzrostl na 315 660 vozů. Za prvních pět měsíců loňského roku to bylo 315 127 vozů. Škodovka tím zvýšila svůj podíl na tuhu Evropské unie na 4,7 procenta.

Nejúspěšnějším koncernem v Evropské unii je VW Group, jehož nejvýznamnějšími značkami jsou Volkswagen, Audi, Škoda a Seat. Tento koncert od ledna do května 2019 prodal 1 627 137 vozů, oproti loňskému roku si však pohoršil o 3,1 procenta. Následuje ho koncern PSA Group, který se proslavil značkami Peugeot, Opel a Citroën. Tento koncern za 5 měsíců letošního roku dokázal prodat 1 130 337 automobilů, čímž si oproti loňsku polepšil o 0,6 procenta.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Aký je „nový normál“ pre NFP? Malo by to byť pod 150 tis.
    Trhový konsenzus ohľadom zajtrajšej zmeny NFP (zamestnanosti v USA) je na úrovni 174 tis. V tomto poste sa pozrieme na to, či to je veľa, alebo málo. V posledných rokoch sme boli zvyknutí na zmenu NFP nad 200 tis. – od roku 2013 je priemer 215 tis. To však bolo v čase, kedy bola v USA veľká medzera na trhu práce a na trhu bol dostatok voľnej pracovnej sily (t.j. ľudí hľadajúcich si prácu). V posledných mesiacoch to však už neplatí – miera nezamestnanosti sa usadila jemne pod piatimi percentami a môžeme predpokladať, že sa dostala blízko prirodzenej miery nezamestnanosti:
  • Aký je Trumpov ekonomický program? Silno deficitný
    USA má nového prezidenta, a keďže republikáni nielenže nečakane vyhrali prezidenta, ale aj senát (podľa research note Deutsche Bank mala takýto výsledok zhruba šesťpercentnú pravdepodobnosť), tak takáto nejednofarebnosť, ktorá v USA nebola od roku 2010, vytvára priestor pre zásadnejšie zmeny v smerovaní americkej ekonomiky. Podobe demokratickú jednofarebnosť v rokoch 2009-2010 pretavil Obama do reformy zdravotníctva Obamacare a stimulačného balíčka pre ekonomiku American Recovery and Reinvestment Act.
  • Aký tón zvoli Janet Yellen na svojom polročnom prejave?
    Už túto stredu začína pravidelná pol ročná testimónia Janet Yellen pred senátom a finančnou komisiou. Trh ani nebude sledovať náznaky inflácie, alebo silného pracovného trhu, ale skôr sa bude zameriavať na poznámky ohľadom valuácie aktív – či už akcií, alebo dlhopisov. Fed už niekoľko krát na svojich zasadnutiach varoval, že akciové trhy sa zdajú byť nafúknuté a výnosy na amerických stredno až dlhodobých dlhopisoch sú stále nízke. Výnos na 10 ročnom cennom papieri je stále iba okolo 2.4% a dlhodobejšie výnosy majú skôr tendenciu klesať, aj napriek zvyšovaniu sadzieb.
  • Aký veľký je tlak na FED, aby znížil projekcie budúceho zvyšovania sadzieb?
    Pred zasadnutím FEDu v budúcom týždni rezonuje otázka, že nakoľko sa v posledných týždňoch, zhoršila situácia a vyhliadky v americkej ekonomike, a teda že do akej miery by FED mohol znížiť prognózu budúceho vývoja úrokových sadzieb. Práve nové projekcie vývoja úrokových sadzieb totiž budú do najbližších týždňov veľmi významným faktorom pre vývoj dolára a akcií (tým druhým bude vývoj na poli obchodných vojen).
  • Alarmující propad průmyslu versus vzestup zahraničního obchodu: Co to znamená pro českou ekonomiku?
    Dnes byla Českým statistickým úřadem zveřejněna nová data o české ekonomice, která přinášejí smíšené zprávy. Nejzávažnějším zjištěním je pokles průmyslu o 5 %, což vyvolává obavy. Dalším znepokojivým faktorem je pokles vydání stavebních povolení o 10,2 % oproti minulému roku. Na druhé straně, oblast zahraničního obchodu přináší naději s přebytkem téměř 13 miliard Kč.
  • Albemarle se snaží převzít Liontown 💵 Nastartuje lithiový průmysl vzestupný trend?
    Společnost Albemarle (ALB.US) je největším světovým výrobcem lithia. Společnost se nyní soustředí na akvizici australské těžební společnosti Liontown, která se zaměřuje na vývoj minerálů pro baterie elektromobilů. Analytici považují nejnovější zprávy společnosti za pozitivní signál pro odvětví.
  • Alcoa odstartovala pozitivně výsledkovou sezonu, čeká se na zápis Fedu, denní přehled událostí
    Americký akciový trh má za sebou další nepovedený obchodní den, když index Dow Jones oslabil o 0,69 procen...
  • Alcoa otevře výsledkovou sezónu, ECB, BoE do té doby zůstávají v (ne)činnosti
    Hranice 1150 byla jednoznačně prolomena, obchodování včera uzavřelo vysoko nad touto úrovní. Poslední cenové pohyby ukazují, že investoři prostě riziko (akcie) chtějí. Zklamání po spuštění kvantitativního uvolňování nebo z nadcházející výsledkové sezóny by mohlo způsobit prudkou korekci trhu.
  • Alcoa překonala očekávání, akciový trh na to: ,,No a co?"
    Včera jsme jasně prolomili práh 1150 a uzavřeli výrazně nad touto hladinou. Z posledního chování cen to vypadá, že investoři jsou prostě ochotní přistoupit na riziko (akcie). Případné zklamání v souvislosti se zahájením dalšího kola kvantitativního uvolňování nebo s nadcházející výsledkovou sezónou by mohlo vést na trhu k prudké korekci.
  • Aleš Michl novým guvernérem ČNB?
    Obměna bankovní rady se zdá být větším “dobrodružstvím”, než jsme očekávali my i trh. Podle předběžných zpráv z tisku, by do čela ČNB měl mířit současný člen bankovní rady Aleš Michl. Pokud se informace potvrdí, dojde pravděpodobně na výraznější obměnu v bankovní radě.
  • Algorand padá k historickým minimům📌
    Kryptoměna Algorand prohrává, přestože její vývojáři před několika měsíci navázali spolupráci s FIFA. Díky tomu bylo logo Algorandu k vidění během některých z největších zápasů na mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Ukázalo se však, že trendy zpomalující aktivity v decentralizovaných financích mají větší váhu než mistrovství světa a způsobily pokles cen kryptoměny de-fi:
  • Algorand se po spolupráci s Itálií snaží zvrátit medvědí trend
    Společnost Blockchain Algorand oznámila, že její technologie blockchain se podílí na vývoji italské digitální platformy Fideiussioni Digitali, kterou využívá italská centrální banka, regulátor pojišťovnictví IVASS a více než 30 dalších finančních institucí:
  • Algorand získává na síle v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale 📈
    Přestože jsou kryptoměny pod tlakem, hlavní trendy "sezónnosti" spekulativního růstu v tomto odvětví stále platí. V tomto ohledu jsme v posledních dnech zaznamenali příliv pozitivního sentimentu vůči projektu Algorand, který je jedním ze sponzorů zahájení mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
  • Algoritmický fond Quant loni zhodnotil o 6,2 procenta. Překonává tak původně očekávanou výnosnost
    Jediný český čistě algoritmický fond Quant ohlásil výnos za rok 2019 na úrovni 6,24 procenta. Od svého založení v září 2016 tak už přinesl investorům kumulativní výnos 18 procent. Investiční strategii fondu určuje výhradně algoritmus sestavený na základě dlouhodobých zkušeností a práce známého českého ekonoma Pavla Kohouta. Rozhodování o rozložení investic tak nemohou ovlivňovat lidské emoce. „Quant loni investorům přinesl nejvyšší zhodnocení od svého vzniku. V praxi se tak znovu potvrdilo, že mnohaletý vývoj, testování a ladění algoritmu Pavlem Kohoutem přináší ovoce. Fond dokonce dosahuje v průměru ještě lepších výsledků než původně očekávaných pět procent ročně“, uvádí Lukáš Foral, předseda správní rady investičního fondu Quant. Průměrná roční výnosnost od založení fondu nyní činí 5,22 procenta.
  • Algoritmy nahrazují hlavy analytiků i investorů. Mění investování i způsob tvorby cen
    Počítačem řízené algoritmy se už neomezují pouze na HFT. Postupně nahradí snahu a výhodu analytiků i investorů při zkoumání hodnoty konkrétní akcie a přinesou zásadní změnu způsobu, jakým dnes cenu akcie i její správnou hodnotu určujeme, zní z odvětví. Otázkou je cena za tuto schopnost: Nestabilita finančních trhů? Ztráta důvěry? Konec jejich chápání?
  • Alchymisti z MMF a EU
    Po Grécku, ktoré má už od všetkých troch hlavných ratingových agentúr neinvestičný rating (ktorý sa v prípade neúspešného rolloveru gréckeho dlhu môže veľmi rýchlo prepadnúť na default) sa ocitá jednou nohou v hrobe aj Portugalsko. Včera totiž padol o štyri stupne do kategórie junk aj rating tejto krajiny. Znížený bol agentúrou Moodys na Ba2. Výhľad ostáva negatívny a podľa agentúry je pravdepodobné ďalšie znižovanie ratingu. Dôvodom včerajšieho zníženia ratingu je predpoklad, že skôr než sa krajina dokáže vrátiť na finančné trhy, bude potrebovať ďalšiu záchranu. Druhým dôvodom je možnosť participácie súkromného sektora ako aj obava, či krajina dokáže splniť plány určené na redukciu dlhu, ktoré boli požadované od EU a MMF. Podľa vyjadrení Moodys sa Portugalsko nevráti na finančné trhy nie skôr ako v roku 2014. Túto „rozprávku“ sme už počuli pri Grécku. Podľa názorov spred roka sa Grécko malo vrátiť na trhy v roku 2012, no včera nový minister financií Venizelos povedal, že aktuálny plán hovorí až o polovici roka 2014. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v Grécku a nový komplikovaný plán reprofilácie použitím novej SPV entity to ale bude oveľa neskôr.
  • Alianční (turecké) letadlo sestřelilo ruský stroj poprvé od roku 1953, jaké jsou důsledky pro finanční trhy?
    Turecko dnes ráno potvrdilo, že sestřelilo ruský stroj blízko syrsko - turecké hranice. Jedná se o první vážný inciden...
  • Alibaba čelí na akciovém trhu propadu po pozastavení IPO Ant Group
    Akcie Alibaba včera v noci uzavřely s poklesem kolem 8% jak na newyorské burze, tak na hongkongské burze poté, co regulační orgány neočekávaně pozastavily kotování její dceřiné společnosti Ant Group.
  • Alibaba dostává další ránu v podobě čínských regulací
    Státní správa pro regulaci trhu (SAMR) přichází s novými nařízeními, díky kterým chce mít Čínská vláda větší kontrolu nad tech giganty. Alibaba už letos během dubna dostala pokutu 2,8 miliardy dolarů od SAMR za zneužívání monopolního postavení na trhu od roku 2015. Čína tímto nekončí a vydává návrhy nových pravidel hlavně pro velké hráče. Obává se jejich vlivu a možnosti ovlivňovat politickou situaci v komunistické zemi?
  • Alibaba expanduje a rozjíždí kamenné obchody
    Čínský e-komerční gigant Alibaba se dál tlačí do maloobchodu nákupem, resp. vstupem 36% podílu v největším čínském obc...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024