Úterý 19. březen 2024 04:42
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Neoptimistické signály z německé ekonomiky

24.05.2019 09:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ačkoliv si německá ekonomika nevedla v prvních třech měsících roku – alespoň podle předběžných údajů – vůbec zle, nálada firem zůstává i nadále blízko bodu mrazu. Ukazuje to jak ostře sledovaný index Ifo, tak indexy nákupních manažerů, shodou okolností zveřejněné včera. Začněme u Ifa, které i tentokrát dopadlo hůře než před měsícem. Nikoliv však v důsledku chmurnějšího očekávání německých podniků, ale kvůli méně příznivému hodnocení aktuální situace. Zvlášť vidět je to především u obchodu a průmyslu, kde došlo k pozitivnímu obratu především v chemickém průmyslu. Optimismus jednoznačně opanoval stavebnictví, zažívající silný boom.

Celkově se dá říct, že výsledky Ifa byly spíše zklamáním, nicméně optimismu nedodaly ani PMI. Hlavní index se sice dostal na tříměsíční maximum, nicméně příběh za ním je trochu složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Kompozitní index totiž není jen tak jednoduchým mixem informací z průmyslu a služeb, ale z obou sfér si vybírá jen dílčí informace, když vychází pouze z hodnocení současné situace německých firem a nikoliv očekávání. Když se totiž podíváme na to, jak si samostatně vede průmysl i služby, je obrázek ve skutečnosti horší. Takže byť německé podniky nereportují zlé průběžné výsledky, nečekají v blízké budoucnosti rapidní zlepšení. Samozřejmě i tentokrát je nepříliš optimistický výhled spojený s děním v automobilovém průmyslu.

Obě skupiny indikátorů včera vcelku příliš nenadchly, avšak rozhodně nevěstí návrat ke stagnaci, kterou německá ekonomika prožívala ve druhé polovině loňského roku. Naznačují totiž, že pozvolné oživení pokračuje i ve druhém čtvrtletí, i když velké rezervy je stále vidět u automobilového průmyslu. Ten zatím stabilizaci evropského trhu s osobními vozy zatím zcela nezaznamenal a navíc stále pociťuje slabší zájem na trzích mimo EU. S jistou mírou zjednodušení se dá říct, že se vlastně ještě nestačil pořádně otřepat z dieselgate a následně i nových emisních limitů. Z pohledu české ekonomiky jsou poslední čísla spíše neutrální, takže nás nenutí přepisovat výhledy pro letošní rok. Zvlášť, když si v nich díky jejich nejednoznačnosti může jak optimista, tak pesimista najít, co bude chtít. 



TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna včera dále ztrácela půdu pod nohama a přiblížila se na dohled úrovně 25,90 EUR/CZK. Jak je vidět, už ani široký úrokový diferenciál jí nestačí k udržení nevelkých zisků dosažených v posledních třech měsících. Žádné domácí opory se nejspíše nedočká ani v nejbližších dnech, leda by se začali ozývat centrální bankéři, kteří chtě nechtě jsou na korunu docela citliví. A výraznější odchylka kurzu od prognózy si jejich pozornost nepochybně časem vyžádá. 

Zahraniční forex

Na eurodolarový trh se přece jenom vrátila volatilita, kterou přinesly indexy podnikatelských nálad PMI. Nejprve to byla data z eurozóny, která ukázala na to, že především v německém strojírenském průmyslu pesimismus přetrvává. To se pochopitelně eurodolaru nelíbilo a tak pomalu směřoval k hladině 1,11. Ovšem odpoledne to byly PMI v USA, které se v průmyslu nečekaně propadly až na téměř desetiletá minima. Americká PMI nejsou tak sledovanou záležitostí jako např. index ISM, ale tato data podpořila zplošťování americké výnosové křivky a návratu eurodolaru blíže k hodnotě 1,12.

V EU začaly volby do Evropského parlamentu, což může být pro euro limitující, neboť trh bude vyčkávat, jak dobrých výsledků dosáhnou euroskeptické strany. Nervozita z eurovoleb je pak vidět na větším zájmu o bezpečný švýcarský frank a propadu páru EUR/CHF směrem k hranici 1,12. Výše uvedené téma se pak nepřímo týká i britské libry, která navíc dále slábne i proto, že se množí spekulace, že britská premiérka Mayová v průběhu června odstoupí.


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Německo uniká recesi a koruna při prezidentské volbě klidná u 24,00 k euru
    Čísla z německé ekonomiky přinesla příjemné překvapení. Podle německého statistického úřadu ekonomika za celý rok 2022 vzrostla o 1,9 % a to znamená, že na konci roku (ve čtvrtém kvartále) stagnovala a zatím nesklouzla do recese. A vzhledem k teplejšímu počasí, plným zásobníkům a nižším cenám zemního plynu je pravděpodobné, že do ní nespadne ani z počátku roku 2023.
  • Rozbřesk: Německo versus Slovensko - čí poptávka pomáhá Česku nejvíce
    Investoři na trzích věří, že vlády dělají pro restart ekonomiky velké věci. A mají částečně pravdu. Deficity veřejných financí v největších evropských ekonomikách, podobně jako v Česku, se mohou letos pohybovat okolo 10 % HDP. Problém je, že za velkou částí deficitů bude stát čistě propad daňových příjmů nebo opatření udržující dočasně “nezaměstnané zaměstnance” v práci - chytřejší dávky v nezaměstnanosti.
  • Rozbřesk: Německo vyhlíží konec průmyslové recese
    Listopadový výsledek německého průmyslu ukázal, že konec roku byl ve znamení hledání dna průmyslové recese. Po mizerném říjnovém propadu přinesl listopad uklidnění a návrat k úrovním výroby z konce třetího kvartálu. Možná se tedy začíná blýskat na lepší časy, což ostatně velice opatrně naznačují také poslední průzkumy mezi německými podnikateli (indexy Ifo a PMI).
  • Rozbřesk: Německo zrychluje vakcinaci, další plus pro euro
    Tempo očkování bude v nejbližších měsících a kvartálech stále jedním z ústředních motorů ekonomického vývoje. Evropa na začátku roku 2021 zjevně v očkování zaostávala za Spojenými státy, což se projevilo i v horším průběhu druhé a třetí vlny pandemie. Z ekonomického pohledu to znamenalo v případě eurozóny pád do druhé pandemické recese - něco, čemu se USA i díky rychlejšímu očkování úspěšně vyhnuly.
  • Rozbřesk: Německý HDP stagnuje. Takže teď indexy aktivity
    Německý HDP podle očekávání skončil hůř, než statistici původně očekávali. Na konci roku stagnoval. Je to především důsledek hlubokého propadu průmyslu ke konci roku 2019. Jeho pád byl nejrychlejší za posledních deset let, a to ještě před tím než se na scénu dostal koronavirus. Slabý výkon Německa ve čtvrtém kvartále ovšem do jisté míry souvisí s vyprcháváním jednorázových pozitivních impulsů z podzimu 2019, kdy se řada britských firem předzásobovala kvůli strachu z divokého brexitu a pomáhala tak dočasně průmyslu ke stabilizaci. To ostatně potvrzují i komentáře německých statistiků, které ukazují na negativní příspěvek zahraničního obchodu.
  • Rozbřesk: Německý i český říjnový průmysl nastavily laťku výš, než jsme čekal, konec roku nemusí být tak špatný
    Říjnový výkon průmyslu v Česku i v Německu v zásadě přinesl pozitivní překvapení. Nejvíce zasažená odvětví v čele s výrobci automobilů již nezaznamenala další propad produkce, ale naopak lehké oživení. Nehledě na horší podnikatelské nálady se v říjnu výroba v sektoru automotive v Česku zvýšila o 5,5 % a v Německu dokonce o více než 12 %. I když sezónně očištěné statistiky vypadají o něco hůře, jsou první tvrdá čísla z průmyslu za čtvrtý kvartál dobrou zprávou. Listopadová výroba automobilek pravděpodobně bude již o něco lepší a negativní dopad průmyslu na celou ekonomiku ke konci roku nebude tak dramatický, jak jsme se původně báli.
  • Rozbřesk: Německý průmysl dál padá kvůli výpadkům subdodávek
    Průmysl jako by začal podle posledních čísel klopýtat. Za únor došlo k poklesu výroby o 2 %, a to zejména kvůli poklesu výroby v hlavních odvětvích v čele s automobilkami. Tam meziročně výroba poklesla o 8 %, když na ně pravděpodobně dolehl dočasný nedostatek vstupů.
  • Rozbřesk: Německý průmysl naznačuje konec recese
    Na konci týdne budou trhy žít německým průmyslem. Únorová čísla ukazují, že se Německo pomalu dostává z průmyslové recese, do které spadlo na konci roku 2018. Napětí okolo Brexitu a slabá Čína zchladily v posledních měsících v globální ekonomice investiční aktivitu a zahraniční obchod. Z velkých světových ekonomik takovou změnu počasí jako vždy nejhůře snáší Německo.
  • Rozbřesk: Němečtí ekonomové kritizují ECB
    Německý ekonomický výbor ve své zprávě pro Parlament varuje před přehříváním německé ekonomiky. Růst je prý delší dobu příliš vysoký a v kombinaci s nízkými úroky vede k nezdravému přehřívání a růstu cen nemovitostí. To může časem způsobit problémy, proto němečtí ekonomové hlasitěji kritizují ECB. Je situace tak vážná?
  • Rozbřesk: Nemovitosti podle ČNB nadhodnoceny o 40 %, pokles jen v případě hlubších problémů
    Ceny nemovitostí na začátku roku nehledě na růst úrokových sazeb dál rychle stoupaly - meziroční dynamika cen starších bytů v Praze i mimo Prahu zrychlila na 30 %. Zdá se tedy, že propad hypotečního trhu zatím neměl na ceny výraznější negativní dopad a dostupnost bydlení (příjmová) zůstává v Česku jedna z úplně nejhorších v Evropě - podle posledních dat OECD je poměr cen českých nemovitostí k příjmům domácností skoro 4 směrodatné odchylky nad dlouhodobým průměrem (v EU je to v průměru lehce přes 2,5).
  • Rozbřesk: Nepokoje v Íránu připomínají geopolitická rizika roku 2018
    Rok 2018 ještě pořádně ani nezačal a na scéně už máme první připomínku toho, že letošní rok nebude radno podceňovat geopolitická rizika. Poprvé od tzv. arabského jara totiž nepokoje zachvátily Írán, kde demonstranti vyjadřují svou nespokojenost s politickým establishmentem v čele s prezidentem Rúháním. Bezprostředním důvodem protestů je neuspokojivá ekonomická situace v zemi (např. nezaměstnanost mladých dosahuje závratných 29 %), stále častěji však zaznívá kritika režimu jako takového.
  • Rozbřesk: Nepřekvapivé zpomalení české ekonomiky
    I když první odhad HDP za 1. čtvrtletí mírně zaostal za očekáváním, dá se říct, že se české ekonomice vedlo dobře i v úvodu letošního roku. Mezičtvrtletní růst o 0,5 % je s ohledem na postupné vyčerpávání kapacit ještě velmi solidním číslem, a pokud jde o meziroční zvolnění tempa na 4,5 %, tak rozhodně nelze hovořit o nějakém prudkém obratu. Na to bylo předchozích 5,5 % až příliš výjimečných a vlastně i neopakovatelných.
  • Rozbřesk: Nepřesvědčivé výsledky PMI v eurozóně, koruna před ČNB sílí
    Už jen den zbývá do posledního letošního zasedání ČNB, kde budou centrální bankéři opět řešit otázku, zda zvýšit či nezvýšit úrokové sazby. A znovu bude na stole nejenom otázka naplňování aktuální prognózy, ale také vyhodnocení dalších nových čísel z domácí a zahraniční ekonomiky, která více méně postrádají důvod k optimismu. Příkladem budiž včera zveřejněný předběžný PMI za eurozónu, Německo a Francii, který sice na první pohled nevypadal nijak zle (v Německu se dokonce symbolicky zvýšil), nicméně zas až taková hitparáda to nebyla.
  • Rozbřesk: Nepříjemné dilema ECB - dokáže bojovat proti rozdílné inflaci?
    Christine Lagardeová jako by se tento týden zalekla velkého jestřábího obratu, s kterým trhy začaly počítat po únorovém zasedání ECB. Eventuální možnost růstu eurových sazeb již v tomto roce vedla k výraznému výprodeji dluhopisů na jihu Evropy - italské výnosy vzrostly na deseti letech o 40 bps nad 1,80 % (poprvé od jara 2020). Proto se v tomto týdnu šéfka ECB pokouší napětí tlumit holubičími komentáři (o pozvolném obratu v měnové politice) - zatím neúspěšně.
  • Rozbřesk: Nervozita před francouzskými volbami stoupá
    Nervozita před francouzskými prezidentskými volbami stoupá. Zatím má ale podle našeho názoru daleko k úrovním, které by hrozily v případě, že by došlo na krizové scénáře zavánějící vypsáním referenda o setrvání v eurozóně.
  • Rozbřesk: (Ne)splnitelný státní rozpočtový plán
    ČR se v polovině roku zařadila mezi nejlépe hospodařící země EU. S přebytkem veřejných rozpočtů odpovídají 1,5 % HDP a šestým nejnižším dluhem v Unii tak opět patří mezi premianty. Jde samozřejmě o výsledky bez dalších podrobností, avšak lze předpokládat, že se na nich podílel jak solidní ekonomický růst podporující výběr daní (tedy především těch příjmových), tak ještě nepříliš silná investiční aktivita veřejného sektoru. Ostatně leccos už napovídá vývoj státního rozpočtu, kde stále zaostává čerpání přidělených peněz na výstavbu dopravní infrastruktury. A právě tyto „úspory“ pak mohou spolu s penězi z EU letos zafungovat jako jeden z hlavních důvodů, proč rozpočet dopadne výrazně lépe, než naznačoval původně schválený plán. Výsledek státního rozpočtu se bude pravděpodobně blížit nule místo původně schváleného padesátimiliardového deficitu a celé veřejné finance pak mohou znovu vykázat v evropském měřítku nepříliš obvyklé kladné saldo.
  • Rozbřesk – Nezaměstnanost a inflace potvrdí blížící se exit, ČNB musí silně intervenovat
    Začíná týden, ve kterém ČNB dostane další důležité dílky do skládačky ukazující na ukončení intervenčního režimu v tomto roce. Dnes by to měl být další dobrý výsledek z trhu práce - míra nezaměstnanosti sice kosmeticky vzroste na 5,2 %, ale i tak půjde za prosinec o nejnižší hodnotu za posledních osm let a číslo velice blízké historickým minimům. Ještě důležitější ale bude výsledek prosincové inflace, která pravděpodobně kvůli vyšším cenám pohonných hmot a potravin vyskočí meziročně do těsné blízkosti cíle ČNB - na 1,9 % (úrovně, kde se naposledy pohybovala před čtyřmi lety). A současně tak výrazně překoná poslední prognózu ČNB, která počítala s návratem inflace k cíli až v polovině roku 2017.
  • Rozbřesk: Nezaměstnanost už nemá kam klesat
    Míra nezaměstnanost vypočítaná z dat úřadů práce v září setrvala na úrovni 2,7 % a potvrdila tak očekávání, že prostor pro její další pokles je již silně omezený. Ve srovnání s loňským zářím byla o tři desetiny procentního bodu nižší. V dalších měsících předpokládáme její sezónní pokles o jednu desetinu a v závěru roku opět návrat do blízkosti tří procent.
  • Rozbřesk: Nezaměstnanost v EU na minimu
    Výkon evropské ekonomiky sice nebyl v předchozím roce nijak obdivuhodný – ostatně potvrdí to nejspíš i dnes očekávaný předběžný bleskový odhad HDP za čtvrtý kvartál loňského roku – nicméně i tak stačil, aby nezaměstnanost v EU poklesla na úplné dno. Radost nad touto zprávou snad trochu zmírnit fakt, že časová řada nezaměstnanosti za evropskou osmadvacítku je docela krátká, protože začíná až v roce 2000. Dlouhodobě stále platí, že míru nezaměstnanosti v EU sráží dolů země mimo eurozónu (platí to už vlastně 13 let), kde na konci roku činila 6,2 %, zatímco v zemích platících eurem 7,4 %. Ale i tam nezaměstnanost klesá a už jen jedna desetina procentního bodu ji dělí od minima dosahovaného před velkou recesí. Pokud opustíme pohled relativních čísel a podíváme se na ta absolutní, je aktuálně v eurozóně bez práce 11,5 mil. a v celé EU 15,5 mil. lidí, z čehož více než milion „pochází“ z Velké Británie, která dnes o půlnoci EU formálně opouští. Takže podle nových statistik bude situace na evropském trhu práce vypadat mnohem lépe, i když lepší samozřejmě sama o sobě nebude.
  • Rozbřesk: Nezaměstnanost v eurozóně na minimu
    Výkon evropské ekonomiky není zatím nijak přesvědčivý, německá ekonomika už nejspíše prožívá recesi, přesto se situace na trhu práce ve většině zemí Unie podle srpnových dat zlepšuje a míra nezaměstnanosti se dostala na minima. V eurozóně na téměř dvanáctileté (7,4 %), v osmadvacítce dokonce na historické (6,2 %), přesněji na dvacetileté, neboť dál už srovnatelná časová řada do minulosti nesahá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank