Čtvrtek 28. březen 2024 18:44
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie Uberu zahájily obchodování propadem až o devět procent

10.05.2019 19:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber Technologies zahájily první den obchodování na newyorské burze propadem až o téměř devět procent. Později ale ztrátu výrazně zmírnily a zhruba po hodině se obchodovaly kolem 44,35 USD za kus. To byl proti ceně z primární veřejné nabídky (IPO) 45 dolarů pokles přibližně o 1,5 procenta.

Primární veřejná nabídka akcií Uberu je největší od roku 2014, kdy své akcie uvedl na burzu čínský internetový prodejce Alibaba. Pokud by se braly v úvahu jen americké firmy, pak jde o největší IPO od roku 2012, kdy se začaly obchodovat akcie společnosti Facebook. Ten získal prodejem akcií asi 16 miliard dolarů.

Společnost Uber má sice velký potenciál, ale příliš daleko k černým číslům, upozornila agentura AP. Od svého vzniku firma prodělala kolem devíti miliard dolarů (přes 200 miliard Kč) a sama připouští, že může trvat ještě řadu let, než se stane ziskovým podnikem.

Jako soukromá firma získal Uber od investorů na expanzi do dodávkových služeb a nákladní přepravy 15 miliard dolarů, prakticky bez ohledu na schopnost vytvářet zisk. Jako veřejně obchodovaná společnost bude muset o svém hospodaření informovat každé čtvrtletí a čelit požadavkům akcionářů, aby prokázal, že je schopen být i ziskový.

Dnešní propad akcií Uberu s sebou stáhl také akcie konkurenčního podniku Lyft, který vstoupil na akciovou burzu před měsícem. Jeho akcie dnes v reakci oslabily až o šest procent, později ale ztrátu zmírnily zhruba na 2,5 procenta.

Zdroj: Reuters, ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie týdne -Uranium Energy Corporation (25.08.2022)
    Energetické vydírání ze strany Ruska nutí další a další země k diverzifikaci zdrojů energie a návratu k jaderné energii. Německo, USA a dokonce i Japonsko mění své energetické plány, což zvýhodňuje producenty uranu, jako je Uranium Energy Corporation (UEC.US). Akcie společnosti včera posílily o více než 16 % po jednom přelomovém oznámení ze země, která nedávno utrpěla jednu z nejhorších jaderných katastrof v historii.
  • Akcie týdne: Visa
    Společnost Visa nepotřebuje dlouhé představování. Funguje více než 60 let, nicméně pro mnohé by mohlo být zajímavé, že na akciovém trhu se představila až teprve před deseti lety. Cena akcie se od IPO v roce 2008 zdesetinásobila. V této krátké analýze se podíváme na aktuální hospodářské výsledky a společnost srovnáme s jejím hlavním konkurentem - společností Mastercard.
  • Akcie týdne: Walmart
    Walmart je jedním z největších obchodních řetězců, který drží klíčovou pozici v USA po několik desetiletí. Prostředí na trhu se ale mění a tak se společnost musela od klasického kamenného prodeje začít zaměřovat také na online segment.
  • Akcie týdne: Walt Disney (09.02.2023)
    Návrat Boba Igera, předsedy představenstva, který za předchozích 15 let ve vedení společnosti Disney přinesl akcionářům výnosy přesahující 550 %, byl na Wall Street přijat pozitivně. Generální ředitel je jakýmsi symbolem "prosperity" a je zodpovědný za silnou část současné podoby společnosti. Ta se však poněkud změnila poté, co se funkce ujal Bob Chapek, který byl v listopadu odvolán. Když jsou peníze "levné", je snadné je utratit. Víceméně tak lze popsat Chapekovo krátké působení.
  • Akcie týždňa: Uber Technologies
    Uber Technologies, najväčšia car-sharingová spoločnosť na svete pripravuje začiatkom mája verejnú ponuku akcií. Uber bude v poradí druhou spoločnosťou z tohto segmentu, ktorá bude debutovať na burze. Ďalšia car-sharingová spoločnosť Lyft, ponúkala svoje akcie 29. marca. IPO spoločnosti Uber bude jedno z najväčších v histórií. V tejto analýza sa pozrieme na obchodný model spoločnosti, príležitosti, výzvy a informácie, ktoré by ste mali vedieť o prvom obchodnom dni.
  • Akcie Uber pod cenou. Firma prodělala přes miliardu.
    Společnosti Uber sice stouply tržby, ale ve výsledku prodělala přes miliardu dolarů. Akcie se na burze obchodují 10 % pod emisní cenou.
  • Akcie Uberu a Lyftu se po novém návrhu amerického ministerstva práce propadly o více než 10 %
    Akcie Uber Technologies Inc. (UBER.US) a Lyft Inc (LYFT.US) se v úterý propadly o více než 10 % poté, co Bidenova administrativa představila návrh, který by mohl donutit společnosti poskytující sdílenou přepravu, aby najímaly řidiče jako pracovníky na plný úvazek spíše než nezávislé zhotovitele.
  • Akcie Uberu jsou pouze pro spekulanty
    Akcie společnosti Uber od květnového primárního úpisu (IPO) poklesly o závratných 40 %. Při pohledu na finanční hospodaření společnosti se ovšem není příliš čemu divit. Společnosti sice rostou tržby a analytici očekávají, že v letošním a příštím roce vzrostou o 15, resp. 33 %, tady ovšem pozitivní příběh končí.
  • Akcie Uberu po hospodárskych výsledkoch prudko vzrástli!
    Spoločnosť Uber Technologies Inc. v utorok vzrástla až o 6,4 % na 34,7 USD po tom, čo tento technologický gigant oznámil svoje zisky a výnosy za Q1, ktoré prekonali odhady analytikov.
  • Akcie Uberu rastú, pretože spoločnosť zlepšuje svoj výhľad
    Akcie spoločnosti Uber (UBER.US) počas dnešného obchodovania vzrástli o takmer 10,0% po tom, čo spoločnosť zverejnila svoj prvý upravený zisk v treťom štvrťroku. Spoločnosť Uber v podaní SEC odhalila, že teraz očakáva výsledky na tretí štvrťrok upravené pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou od straty 25 miliónov dolárov po zisk 25 miliónov dolárov. Tento údaj má za následok výrazné zlepšenie ziskovosti spoločnosti v porovnaní s predtým prognózovanou EBITDA v zápore 100 miliónov dolárov.
  • Akcie ukrajinských firem dnes nečekaně prudce rostou. Rusové totiž v panice vyklízejí bojiště
    Akcie ukrajinských firem dnes nečekaně prudce rostou. Akciovým investorům vhání optimismus do žil víkendový postup ukrajinských vojsk. Kritické, nebývalé selhání vojsk ruských, které jej způsobilo, může být totiž známkou hlubších problémů Putinovy armády. O víkendu se objevila také kritika samotného Putinova režimu z okruhů, které mu dosud byly plně oddány, například z řad některých bývalých politiků, dokonce poslanců Dumy, proruských blogerů a různých propagandistů, kteří se válečné a vojenské problematice věnují.
  • Akcie umazávají část svých ztrát
    Akciové trhy se oklepávají ze včerejších výprodejů a korigují předešlé ztráty. Evropský index Stoxx 600 od dopoledních hodin posiluje a několik desítek minut před koncem obchodování přidává půl procenta. Daří se především informačním technologiím (+0,9 %) a finančním domům (+0,8 %). Rovněž v zámoří odstartovaly akcie čtvrteční seanci růstem. Průmyslový Dow Jones přidává čtvrt procenta, S&P 500 0,4 % a technologický Nasdaq si připisuje půl procenta. Nákupní náladě pomohly i zveřejněné statistiky o vývoji amerického HDP za první čtvrtletí roku. Ač se čekala korekce předchozích dat směrem dolů, nakonec nebyla tak výrazná, což mohlo částečně uklidnit obavy investorů o stav americké ekonomiky.
  • Akcie Under Armour přidaly 5 %, trh potěšily data z trhu práce
    Americká ekonomika potvrdila svoji sílu, když počet nově vytvořených pracovních míst v květnu dosáhl 280 tisíc. To byl...
  • Akcie Uniperu se propadají o 7 % 📉 Zachrání společnost Německo?
    V době, kdy do Evropy poprvé dorazil obrovský náklad zkapalněného zemního plynu od australské energetické společnosti Woodside Enenrgy, pokračuje výprodej akcií společnosti Uniper (UN01.DE), které dnes ztratily téměř 7 %. Energetická společnost uvedla, že záchrana společnosti před bankrotem bude německou vládu stát dalších 25 miliard eur:
  • Akcie Unipetrolu budou od 26. září vyřazeny z hlavního trhu burzy
    Akcie petrochemického holdingu Unipetrol budou s účinností od 26. září 2018 vyřazeny z obchodování na hlavním trhu pražské burzy. Důvodem je rozhodnutí valné hromady společnosti o nuceném přechodu akcií na hlavního akcionáře, tedy takzvaném vytěsnění akcionářů, informovala Burza cenných papírů Praha.
  • Akcie United Airlines spadly kvůli slabým hospodářským výsledkům o více než 6 %
    Akcie United Airlines (UAL.US) propadly o více než 6 % po zveřejnění slabého hospodářského výsledku za Q4/2020. Společnost reportovala kvartální ztrátu ve výši $7 na akcii (oček. -$6,60). Tržby také negativně ovlivnila pandemie. Denní pokles hotovosti na účtech společnosti dosáhl na $23 mil. vs $21 mil. v Q3. Přepravce plánuje snížit celoroční náklady o $2 mld. do roku 2023. Společnost očekává nízkou poptávku také v Q1/2021.
  • Akcie Unity po predstavení produktov Apple reagujú rastom o 20 %
    Spoločnosť Apple ohlásila svoj vlastný produkt virtuálnej reality Apple Vision Pro, ktorý bude využívať Unity gaming software ako jedno z hlavných vývojových prostredí, čo u investorov vyvolalo značný záujem. Apple je jednou z najpoprednejších technologických spoločností na svete s obrovskou základňou fanúšikov a širokým distribučným kanálom. Jeho vstup na trh virtuálnej reality a dôvera v Unity, môže priniesť nové obchodné príležitosti pre obidve spoločnosti.
  • Akcie Upstart klesli napriek lepším štvrťročným výsledkom
    Akcie Upstart (UPST.US) sa počas dnešnej seansy prepadli o viac ako 60 % napriek lepším štvrťročným výsledkom, než sa očakávalo. Výpredaj bol vyvolaný slabými vyhliadkami výnosov pre rok 2022, ktoré boli znížené na 1,25 miliardy USD z 1,4 miliardy USD.
  • Akcie U.S. Steel vzrostly o 6 % po zlepšení doporučení Credit Suisse
    Akcie společnosti U.S. Steel Corp (X.US) dnes rostou o více než 6 %, přestože si trh prochází širším výprodejem. Reagují na zlepšení doporučení banky Credit Suisse na "outperform" z "underperform". Ke zlepšení doporučení vedly hlavně rostoucí ceny oceli. Credit Suisse očekává, že akcie U.S. Steel vzrostou v ročním výhledu o 42 % z pondělního závěru.
  • Akcie: Úterní obchodování na Wall Street
    Úterní obchodování na Wall Street probíhalo v rozporuplném duchu, kdy ze startu ztrácely indexy poměrně výrazně, aby nakonec skončily v blízkosti pondělního závěru. Z indexů velké trojky na Wall Street si připsal největší denní změnu technologický Nasdaq Composite, který se vyšplhal z úvodní více jak 1% ztráty na -0,3 %. Daleko klidnější odpoledne evidoval průmyslový Dow Jones Industrial Average, který byl tažen americkými bankami i společnostmi z energetického sektoru a nakonec přidal 0,04 %. Banka Goldman Sachs po výsledcích za 3Q23 umazala více jak 1 %. Bank of America zakončila obchodní den takřka v 2% zisku. Větší sešup zaznamenala Nvidia, která umazala téměř 5 %, ale i jiní hráči, jako kupříkladu AMD, které zaostalo za včerejší cenou o více jak 1 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new