Úterý 19. březen 2024 12:18
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ekonomický kalendář: Brexit zůstane v popředí zájmu i během tohoto týdne

25.03.2019 09:01  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

- Theresa Mayová má na získání podpory od parlamentu čas do 12. dubna

- Pátek přinese výsledky evropského CPI za březen

- Německo dnes zveřejní index IFO

Velká Británie měla opustit EU už tento týden 29. března. Datum bylo ale posunuto minimálně o dva týdny. Téma brexitu s námi proto na trzích zůstane. Z dalších fundamentů pozor na výsledky evropské inflace, nebo na reporty týkající se ropy.

Dnešní fundamenty:

- 10:00 - Německý index IFO za měsíc březen, očekávání: 98,5b., předchozí 98,5b.

- 14:30 Dallaský Fed index výrobní aktivity za březen, očekávání 9,6b., předchozí 13,1b.

Dnešní projevy centrálních bankéřů:

- 10:15 ECB, Costa

- 10:30 - ECB, Cpeire

- 11:00 - Fed, Harker

- 22:15  - RBA, Ellis

Na co si dát pozor do zbytku týdne?

Brexit (celý týden)

Další vývoj ohledně brexitu, navzdory několika proběhnutým hlasováním, zatím stále není zcela jistý. EU dala Británii čas do 12. dubna a do té doby se má parlament rozhodnout, zda znovu podpoří dohodu o brexitu, kterou nedávno odmítnul. Pokud by dohodu podpořil, Británie v EU setrvá do 22. května. Odmítnutí otevře cestu ke tvrdému brexitu, nebo vyjednání jeho mnohem delšího odložení. Téma brexitu tak bude podle všeho i v tomto týdnu jedním z dominantních.

Největší dopad: GBPUSD, UK100

Evropské CPI(Pátek, 11:00)

Zatímco v minulosti byl slabší růst cen pro ECB komplikací, nyní by jí mohl vyhovovat. Slabá evropská makrodata totiž signalizují nutnost dalšího monetárního stimulu, kterým by banka podpořila ekonomický růst. S nízkou inflací má ECB rozhodně větší manévrovací prostor, a tak budou páteční data z eurozóny obchodníky rozhodně ostře sledována.

Největší dopad: DE30, EURUSD

Ropné zásoby(Středa, 15:30)

Ceny ropy se dokázaly dostat s pomocí nižších amerických zásob o něco výše. Pomohly přitom i další fundamenty, jako například příslib OPEC+ pokračovat s produkčními omezeními alespoň do poloviny letošního roku. Další solidní report o amerických zásobách by tak ropě mohl pomoci vzdálit se od současných cenových úrovní. Sezónnost by tento scénář měla mírně podporovat, jelikož touto dobou zásoby mají tendenci spíše klesat.

Největší dopad: OIL, OIL.WTI

Prostor mezi resistencí a supportem (rostoucí trendová linka) se na GBPUSD postupně uzavírá a šance na break z tohoto trojúhelníku proto stoupá. Směr, kterým se z tohoto pásma dostaneme, nyní mají v rukou další vyjednávání okolo brexitu, jenž bude pro dění na GBPUSD i nadále zcela klíčovým fundamentem. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: BoC zvedne sazby, výsledky zveřejní Boeing či Tesla
    Evropské akciové indexy zahájily dnešní hotovostní seanci na starém kontinentu bez výrazných změn. Komodity korigují v reakci na posílení USD, průmyslové kovy, ropa a drahé kovy se obchodují na nižsích úrovních. Australský dolar překonává ostatní měny G10 po zveřejnění vyššího než očekávaného růstu CPI ve 4. čtvrtletí 2022.
  • Ekonomický kalendář: BoE bude rozhodovat o sazbách
    Obchodníci mají za sebou zasedání Fedu, nové projekce a tiskovou konferenci guvernéra Powella. Pozornost se dnes přesune do Evropy. Po polední bude zasedat Bank of England. Očekává se, že sazby ve Velké Británii zůstanou nezměněny na rekordně nízkých úrovních na 0,1 % a banka by také neměla navyšovat program nákupu dluhopisů ve výši 745 mld. liber. Banka tedy pravděpodobně nenavýší stimul (podobně jako Fed), a to i přes nedávné zhoršení ekonomických a inflačních statistik, které výrazně podstřelují cíl BoE. Obchodníci na ropě by měli udržet pozornost také dnes, kdy se schází technická komise OPEC. Hlavním předmětem schůzky by mělo být dodržování kvót. Vysvětlování se jistě nevyhnou Spojené Arabské Emiráty, které v srpnu výrazně nedodržely stanovené kvóty.
  • Ekonomický kalendář: BoE i ČNB budou rozhodovat o sazbách
    13:00 - BoE rozhodnutí o sazbách a tisková konference guvernéra Carneyho (o 30 minut později). Bank of England by dnes dle očekávání neměla měnit úrokové sazby. Může být však zajímavé znát názor banky na současný ekonomický růst a vývoj inflace na pozadí posledního vývoje okolo Brexitu a prosincových parlamentních voleb. Nový výhled bude zveřejněn ve kvartálním Inflačním reportu, který bude k dispozici hned po rozhodnutí o sazbách. Guvernér Carney vystoupí na konferenci o půl hodiny později.
  • Ekonomický kalendář: BoE rozhodne o sazbách
    Futures trhy naznačují na vyšší otevření evropské hotovostní seance, přičemž futures na DAX se obchodují přibližně 90 bodů nad včerejším hotovostním závěrem. Powell řekl, že si letos nepředstavuje žádné snížení sazeb, protože centrální banka se stále soustředí na snížení inflace. Mezitím ministryně financí Yellenová řekla, že americká vláda neuvažuje o kroku k rozšíření pojištění vkladů v současné bankovní krizi, a dodala, že rozhodnutí bude probíhat pouze případ od případu.
  • Ekonomický kalendář: BoE rozhodne o sazbách a na programu jsou PMI z Evropy
    Futures trhy ukazují na otevření Evropy do pozitivního teritoria. Obchodníci kvitují, že by čínský developer Evergrande mohl dostát svým závazkům. Společnosti se včera podařilo splatit úrok na domácích dluhopisech a čínská centrální banka přišla s novou dávkou likvidity do bankovního systému. Pravděpodobnost bankrotu Evergrande se tak snížila.
  • Ekonomický kalendář: BoE rozhoduje o sazbách a v USA zveřejní PPI inflační index
    Evropské trhy dnes otevírají na mírně vyšších úrovních. DE30 pokouší prorazit zpět nad hranici 16 000 bodů. K tomuto vývoji dochází po dřívější poněkud smíšené a jednotvárné asijské seanci a po vysoce volatilní seanci na Wall Street. Energetické komodity se dnes ráno obchodovaly na vyšších úrovních, zatímco drahé kovy zaznamenávají pouze malé změny. USD a JPY jsou nejvýkonnějšími měnami G10, zatímco EUR a AUD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: BoE zasedání a rozhodnutí o sazbách
    Futures trhy poukazují na vyšší otevření evropské hotovostní seance, přičemž futures na DAX se obchodují přibližně 50 bodů nad včerejším hotovostním závěrem. Ropa po krátkém skoku po OPEC znovu klesla a WTI se blíží k hranici 90 dolarů za barel. Risk-on lze zaznamenat na devizových trzích s lepšími výkony protipodských měn (AUD a NZD) a zaostáváním bezpečných přístavů (JPY a CHF).
  • Ekonomický kalendář: Boris Johnson směřuje do Bruselu
    Evropské trhy otevřely v úterý mírně do červených čísel. Ekonomický kalendář toho dnes opět moc nenabídne. Mezi hlavní data patří německý ZEW index. Pozornost trhů se však soustředí na politiku. Boris Johnson by měl mířit do Bruselu na schůzku s Ursulou von der Leyenovou. Rozhovorům o Brexitu hrozí kolaps a výsledek jednání může napovědět, zda budou rozhovory dále pokračovat, nebo se hlavním scénářem stane odchod Velké Británie bez dohody. Dále dnes uplyne potenciálně velmi důležitý termín, který EU stanovila Polsku a Maďarsku k rozhodnutí, zda tyto země přijmou společný rozpočet či nikoliv. Evropská unie stojí v záležitosti Brexitu i schválení rozpočtu na rozcestí, které může ovlivnit její fungování na další roky.
  • Ekonomický kalendář: Brainardův projev a svátek v UK
    Začátkem nového týdne lze na globálních finančních trzích zaznamenat horší náladu. Powellův páteční projev byl považován za jestřábí a spustil velké propady na akciových trzích. Ty pokračují i na začátku nového týdne, přičemž evropské trhy otevřely mírně pod pátečním close.
  • Ekonomický kalendář: Brexit a výsledková sezóna
    Britská libra zůstane v centru dění, když obchodníci čekají na výstup z dalšího hlasování o brexitu v britském parlamentu. Za pozornost ale v mezičase budou stát také výsledky americké spotřebitelské důvěry za měsíc leden, nebo týdenní data týkající se ropných zásob od API. Klíčovým tématem zůstává také výsledková sezóna, která v tomto týdnu nabízí záplavu důležitých korporátních dat od největších amerických společností.
  • Ekonomický kalendář: Britská data HDP pod drobnohledem
    Dnes čekáme klidnou seanci. Kromě absence důležitých makrodat se dnes slaví státní svátky na důležitých trzích, které negativně ovlivní obchodované objemy - včetně USA, Kanady, Francie, Polska. Počítáme také s nízkou volatilitou na finančních trzích.
  • Ekonomický kalendář: Bude zveřejněn CPI z USA a o sazbách rozhoduje BoC!
    Dnešní makroekonomický kalendář je nabitý zajímavými makroekonomickými údaji. Pozornost investorů se v první řadě zaměří na klíčové údaje o CPI z USA (14:30), které by měly ukázat výrazný pokles dynamiky inflace v zemi. Druhým tématem dne bude rozhodnutí BoC o úrokových sazbách (16:00). Podle konsenzu by BoC měla zvýšit hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 5 %. Den vyvrcholí reportem o změně zásob ropy a dalších ropných produktů (16:30) a několika prohlášeními centrálních bankéřů.
  • Ekonomický kalendář: Budou BoE a SNB následovat Fed?
    Trhy vstřebávají včerejší rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 75 bp až na 1,75 %. Guvernér Powell se na tiskové konferenci po zasedání Fedu snažil trhy ujistit, že očekává spíše soft landing než negativní scénář recese/stagflace. Přeprodané indexy výrazně rostly, nicméně rally se ukázala pouze jako dočasná. Dolarový index (USDIDX) korigoval z úrovní 20letých maxim. Fed mohl nasměrovat další centrální banky k výraznějšímu utahování měnové politiky. Už dnes o sazbách rozhodují švýcarská centrální banka a Bank of England.
  • Ekonomický kalendář: Budou zveřejněna inflační očekávání University of Michigan
    Po týdnu plném důležitých makroekonomických údajů a rozhodnutí o úrokových sazbách v eurozóně a USA je dnešní poslední den týdne relativně klidný. Na začátku dne se investoři dozvěděli rozhodnutí Bank of Japan o úrokových sazbách, které bylo v souladu s očekáváním. BoJ ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni -0,1 %.
  • Ekonomický kalendář: Cena ropy roste, čekáme na rusko-ukrajinské rozhovory
    Futures ukazují na negativní začátek evropské seance. Cena ropy prudce roste v reakci na možnost zavedení sankcí na ruskou ropu. Rostou obavy o dopad na hospodářský růst, což vytváří tlak na akciové trhy. Konflikt na Ukrajině stále nekončí a množství obětí roste na obou stranách. Na trzích jsme svědky vysoké rizikové averze. Dnes proběhne třetí kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. Vzhledem k posledním vyjádřením ruského prezidenta Putina však nejsou očekávání na výsledek těchto rozhovorů příliš vysoká. Ekonomický kalendář je dnes takřka prázdný. Očekáváme volatilní seanci. Trhy by měly být v zajetí přicházejících zpráv z Ukrajiny.
  • Ekonomický kalendář: Centrální bankéři a výsledková sezóna
    Globální akciové trhy vypadají na počátku nového týdne v dobré náladě. Dnes nejsou na programu žádná důležitá makrodata, proto by indexy mohly následovat novinové titulky. Ani zápis ze zasedání Riksbank ani italská průmyslová produkce by žádné výrazné dopady dnes přinést neměly. Do centra pozornosti by se mohly opět dostat vztahy USA a Číny, protože americký prezident Trump řekl, že učiní v tomto týdnu rozhodnutí o implementaci obchodní dohody.
  • Ekonomický kalendář: Centrální bankéři dominují dnešní agendě
    Evropské trhy otevřely v blízkosti pátečního závěru po nevýrazné asijské seanci. Dnešní kalendář je jako obvykle v pondělí bez výrazných makrodat. Nicméně s důležitými projevy vystoupí centrální bankéři z Evropy i USA. V dalších seancích bychom se měli dočkat více důležitých událostí. Ve čtvrtek bude organizace OPEC+ rozhodovat o kvótách na těžbu ropy a v pátek budou zveřejněna data NFP z amerického trhu práce. Výsledky posledních měsíců nenaplnily očekávání a vzbudily otázky o síle oživení.
  • Ekonomický kalendář: Centrální bankéři dominují dnešní agendě
    Globální akciové trhy se na počátku nového týdne obchodují na vyšších úrovních. Nancy Pelosi stanovila deadline pro dosažení dohody o stimulu, pokud by měl být implementován ještě před americkými prezidentskými volbami. Její vyjádření dalo trhům naději, že brzká dohoda je stále možná. Navíc britská média naznačila, že představitelé země jsou připraveni učinit krok zpět se zákonem, který porušuje dohodu s EU o Brexitu z minulého roku. Dnešní kalendář vypadá téměř prázdný, ale dočkáme se mnoha projevů a prohlášení centrálních bankéřů z Fedu a ECB. Guvernér Powell bude odpoledne mluvit o digitálních měnách.
  • Ekonomický kalendář: Centrální bankéři dominují kalendáři
    Futures na evropské indexy ukazují na mírně vyšší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Stalo se tak po nevýrazné americké seanci a smíšeném obchodování během dnešní asijské seance. Celkově dnes napříč finančními trhy nelze vypozorovat žádné výraznější pohyby a komodity, kryptoměny a měnové páry se obchodují v úzkém rozpětí. Objevily se zvěsti, že na dnešní tiskové konferenci čínských úřadů o prevenci a kontrole Covidu by mohlo dojít k oznámení dalšího uvolnění restrikcí, nic zásadního však oznámeno nebylo. 
  • Ekonomický kalendář: Centrální bankéři dominují kalendáři
    Trhy s futures ukazují na malou volatilitu při zahájení dnešní evropské peněžní seance. Německý DE30 se obchoduje poblíž historických maxim dosažených v pátek, zatímco futures na S&P 500 (US500) se pohybují v blízkosti oblasti 4 200 bodů. Energetické komodity, základní kovy a drahé kovy stahují. NZD a EUR jsou nejvýkonnějšími měnami G10, zatímco AUD a CAD nejvíce zaostávají.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster