Čtvrtek 28. březen 2024 13:17
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Rada ČNB dnes bude rozhodovat o sazbách, změna se nečeká

17.12.2020 06:13  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků rada ponechá úrokové sazby beze změny. Zároveň ale nevylučují, že by sazby mohla začít zvyšovat od poloviny příštího roku. Nejnovější odhady totiž díky očekávanému očkování proti koronaviru a dopadům daňového balíčku počítají s rychlejším ekonomickým oživením.

"Jedna věc je jistá - ČNB na svém nejbližším zasedání nezmění nastavení své politiky. Zasedání tak bude o zvažování budoucích scénářů a vysílání signálů, kdy a v jakém směru by ke změně politiky mohlo dojít," uvedl například hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na posledním měnovém jednání na počátku listopadu rada jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,25 procenta. Naposledy sazby rada změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku.

Měnového zasedání bankovní rady se zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Zdroj: Reuters, ČTK, UniCredit Bank

Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • Rada ČNB dnes bude jednat o sazbách a zveřejní novou prognózu
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Podle ekonomů rada nechá úrokové sazby bez změny. Proti růstu sazeb hovoří především vývoj v zahraničí. Jednání se zúčastní všech sedm členů bankovní rady ČNB.
  • Rada ČNB dnes bude jednat o sazbách, čeká se jejich zvýšení
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků rada zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Šlo by o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v letošním roce. Centrální banka dnes také představí novou makroekonomickou prognózu.
  • Rada ČNB dnes bude jednat o sazbách, změna se nečeká
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků nechá rada úrokové sazby beze změny. Takovému rozhodnutí by neměla podle nich bránit ani inflace aktuálně nad třemi procenty. Rozhodnutí ČNB totiž podle ekonomů ovlivňuje ekonomiku se zpožděním zhruba jednoho roku a v té době se čeká inflace zpět poblíž dvou procent.
  • Rada ČNB dnes bude jednat o sazbách, změna se nečeká
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů ekonomů rada nechá úrokové sazby beze změny. Zároveň čekají vyjádření představitelů banky k následnému možnému zvyšování sazeb v letošním roce. Podle ekonomů lze čekat růst sazeb kvůli poslednímu vývoji ekonomiky a nejistotě kolem pandemie až během druhé půlky roku. Únorová prognóza centrální banky přitom podle nich naznačovala růst sazeb již od druhého čtvrtletí.
  • Rada ČNB dnes bude jednat o úrokových sazbách a představí novou prognózu
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a představí novou makroekonomickou prognózu. Podle odhadů ekonomů rada nejpravděpodobněji zvýší úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Základní úroková sazba by tak stoupla na 5,5 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Někteří ekonomové ale nevylučují zvýšení jen o 0,25 procentního bodu nebo o 0,75 procentního bodu. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.
  • Rada ČNB dnes bude poprvé v novém složení jednat o sazbách
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle analytiků na dnešním zasedání rada nechá úrokové sazby beze změny. Ke zvýšení sazeb i přes slabší kurz koruny podle nich rada přistoupí až na únorovém zasedání.
  • Rada ČNB dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb
    Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení měnové politiky, tedy o úrokových sazbách. Podle odhadů ekonomů nechá ČNB úrokové sazby bez změny. Sazby by přitom podle analytiků měla rada nechat na současné úrovni delší dobu. Proti růstu sazeb hovoří především nejistý vývoj v zahraničí, ale i postupné ochlazování české ekonomiky.
  • Rada ČNB dnes bude rozhodovat o sazbách a zveřejní novou prognózu
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Ekonomové se shodují, že rada ponechá úrokové sazby beze změny. Podle nich by banka mohla začít zvyšovat sazby až později ve druhém pololetí. Od nové prognózy, kterou banka zveřejní, očekávají zvýšení odhadu inflace kvůli dopadům daňového balíčku i mírné zlepšení odhadu růstu ekonomiky letos.
  • Rada ČNB dnes bude rozhodovat o sazbách, ekonomové čekají růst sazeb
    Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů ekonomů zvýší základní úrokovou sazbu zřejmě o 0,5 procentního bodu na pět procent. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 2001. Ekonomové ale nevylučují zvýšení základní sazby i o 0,75 procentního bodu. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.
  • Rada ČNB dnes bude rozhodovat o sazbách, změna se nečeká
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Ekonomové se shodují na tom, že rada nechá úrokové sazby beze změny. Změnu v nastavení měnové politiky ekonomové neočekávají poměrně dlouhou dobu, podle některých lze očekávat změnu sazeb až v roce 2022.
  • Rada ČNB dnes bude rozhodovat o úrokových sazbách
    Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků by rada mohla zvýšit základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na jedno procento. Důvodem je podle nich především slabší kurz koruny proti euru, než centrální banka odhadovala. Navíc růst mezd i inflace je proti odhadům ČNB vyšší.
  • Rada ČNB dnes bude rozhodovat o úrokových sazbách, čeká se růst
    Bankovní rada České národní banky dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů ekonomů rada dnes zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,5 procenta. Šlo by se tak o třetí zvýšení úrokových sazeb v řadě. K dalšímu zvýšení sazeb by podle odborníků mohla letos centrální banka přistoupit na dalším měnovém zasedání v listopadu.
  • Rada ČNB dnes nechala jednomyslně úrokové sazby beze změny
    Bankovní rada České národní banky dnes jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Podle ekonomů by sazby měly beze změny zůstat delší dobu.
  • Rada ČNB dnes nechala úrokové sazby beze změny
    Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Podle ekonomů lze čekat růst sazeb kvůli poslednímu vývoji ekonomiky a nejistotě kolem pandemie až během druhé půlky roku.
  • Rada ČNB dnes nechala úrokové sazby beze změny
    Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem je podle analytiků mimo jiné to, že podle dosavadních dat se vyvíjí ekonomika relativně v souladu s květnovou prognózou ČNB.
  • Rada ČNB dnes nechala úrokové sazby jednomyslně beze změny
    Bankovní rada České národní banky dnes jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že vzhledem k současné situaci se čistě modelově naléhavost úvah o možném dalším zvyšování sazeb proti listopadu zvýšila. Podle názoru analytiků zůstanou sazby beze změny i v prvním pololetí příštího roku.
  • Rada ČNB dnes opět ponechala úrokové sazby beze změny
    Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Podle ekonomů by banka mohla začít zvyšovat sazby až později ve druhém pololetí.
  • Rada ČNB dnes opět zvýšila úrokové sazby a hodlá v tom pokračovat
    Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Důvodem zvýšení sazeb jsou především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. Zároveň guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že rada je připravená zvyšovat úrokové sazby na každém dalším letošním zasedání i na počátku příštího roku. Letos má rada naplánované jednání o sazbách ještě v září, listopadu a v prosinci. Banky oznámily, že na dnešní krok nebudou bezprostředně reagovat úpravou úroků úvěrů.
  • Rada ČNB dnes opět zvýší úrokové sazby a zveřejní novou prognózu
    Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Podle odhadů většiny ekonomů rada dnes zvýší úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Někteří nevylučují stejně jako v září růst až o 0,75 procentního bodu. Od nové prognózy očekávají ekonomové především výrazné zvýšení odhadu inflace a snížení odhadu růstu ekonomiky. Analytici přitom počítají s tím, že ČNB bude ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat.
  • Rada ČNB dnes podle očekávání nechala úrokové sazby beze změny
    Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Změnu sazeb očekávají ekonomové až později ve druhé půlce roku s odkazem na dřívější vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, že rada zahájí debatu o změně sazeb po srpnovém zasedání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
NORD FX
Alpari UK
reklama
Fintokei SwiftTrader