Úterý 19. březen 2024 10:51
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Americká ekonomika je v najlepšej kondícii v tomto tisícročí

20.09.2018 17:47  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Updatol som môj model pre americkú ekonomiku, v rámci ktorého sledujem viac ako 40 indikátorov rozdelených do siedmych kategórií. Ten od júlového vydania vzrástol a ukázal, že najväčšia svetová ekonomika je aktuálne v najlepšej kondícii od začiatku tisícročia (t.j. odkedy mám k dispozícii všetky dáta).

Vývoj indexu „kondície americkej ekonomiky“

Čo sa týka jednotlivých kategórií, tak mimoriadne dobre sú na tom sentiment v ekonomike, trh práce a finančné podmienky. Nadpriemerné hodnoty dosiahli aj tvrdé dáta z ekonomiky a inflačné tlaky. Na priemerných úrovniach sú stimuly (pri ktorých Trumpove deficity vyvažujú uťahovanie FEDu) a nerovnováhy (pri nich platí, že čím je konečná hodnota vyššia, tým sú nižšie). Medziročne zaznamenali výrazný rast predovšetkým tvrdé dáta z ekonomiky a inflačné tlaky.

Vývoj jednotlivých subindexov kondície americkej ekonomiky

Pozrime sa teraz na tie najzaujímavejšie subindexy podrobnejšie. Čo sa týka rastu ekonomiky, tak ten je aktuálne na tom najlepšie od roku 2006. Výrazne k tomu prispievajú silné rasty maloobchodných tržieb, priemyselných objednávok a priemyselnej výroby, ktorej rast v auguste prudko zrýchlil na najvyššiu úroveň od roku 2010. Nižšie držia tento ukazovateľ slabšie predaje domov a slabší rast osobných výdavkov.

Subindex tvrdých dát z ekonomiky

Výrazný rast zaznamenali v posledných mesiacoch inflačné tlaky. Tie sú aktuálne najvyššie od roku 2008. Mimoriadne vysoko je index inflačných tlakov of FEDu, výrazne poskočili aj cenové tlaky v rámci prieskumov podnikateľskej dôvery a na nadpriemerné úrovne vzrástla aj väčšina mier inflácie a inflačných očakávaní.

Subindex inflačných tlakov

Úplne najlepšie je na tom trh práce. Jeho index v posledných dvoch mesiacoch opäť prudko poskočil a je na druhej najvyššej úrovni v tomto tisícročí, zlepšili sa takmer všetky ukazovatele. Nebyť priemerného rastu miezd, tak by tento ukazovateľ bol na maximách.

Subindex vývoja na trhu práce

Ako je však vidno, tak ani jeden z týchto ukazovateľov nie je na maximách, pričom celkový index je. Dôvodom sú nižšie nerovnováhy, ich subindex bol totiž počas väčšiny minulej dekády mimoriadne nízko. Dnes to vyzerá byť podstatne lepšie (najmä čo sa týka zadlženia súkromnej sféry). Na druhej strane, nerovnováhy boli už v histórii aj nižšie.

Subindex ekonomických nerovnováh (nižšia hodnota = vyššie nerovnováhy)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká data z trhu práce, analýza EUR/USD
    Počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP report) dosáhl v srpnu na hodnotu 169 000, což...
  • Americká data z trhu práce jen mírně horší, fundament na USD to nijak neovlivní
    NFP jsou za námi a v podstatě nad nimi můžeme mávnout rukou. Data jsou sice o něco horší, ale po dvou extrémně silných měsících má americký trh práce rozhodně nárok na slabší chvilku. Srpnová data jsou standardním výsledkem, který zapadá do celkového obrazu americké ekonomiky a jehož dopad na zářijové zasedání Fedu bude jen velmi omezený. Dolar sice mrně oslabil, jeho fundament ale zůstává silný a nepřekvapilo by nás, kdyby si z dnešních výsledků dolaroví býci vůbec nic nedělali a během americké seance začali znovu navyšovat pozice. A...
  • Americká data z trhu práce potápí dolar a šance na červnový růst sazeb, zlato zpět na 1 240 USD.
    Květnové výsledky z amerického trhu práce jsou venku a jedná se o velké překvapení, které výrazně mění pravidla hry na některých trzích. Americká ekonomika vytvořila v minulém měsíci pouze 38 tis. nových pracovních míst, což byl nejhorší výsledek od roku 2010 a výsledek hluboko pod většinovým konsenzem (160 tis.). Za poslední tři měsíce americká ekonomika vytvářela meziměsíčně pouze 115 tis. nových míst, což je málo, ať už nová data zkoumáme z jakékoli strany. Dolarové býky sice může těšit nečekaný pád nezaměstnanosti z 5 % na 4,7 %, nižší nezaměstnanost má ale do značné míry na svědomí další snížení míry participace na pracovním trhu, která klesala o dvě desetiny procenta na 62,6 %. Pád nezaměstnanosti je tak spíše statistický než čistě ekonomický jev.
  • Americká data z trhu práce pozitivně překvapila, posiluje USD i akciové trhy
    Spojené státy vytvořily v červenci o 75 000 víc pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), než čekal trh a zrychlil také růst mezd, což by mohlo posílit předpoklad zrychlování ekonomického růstu a zvýšit pravděpodobnost utažení úrokových sazeb Fedu ještě v letošním roce. Pravděpodobnost zvýšení sazeb na zářijovém zasedání banky vzrostla po datech NFP z 16 na 26 procent.
  • Americká data z trhu práce přejemně překvapila. Na celkovém fundamentu však nic nemění.
    Červnová data z amerického trhu práce jsou venku a jedná se o příjemné překvapení. Americká ekonomika vytvořila minulý...
  • Americká ekonomika byla v 1Q překvapivě slabá, růst je revidován ještě níž
    Třetí odhad amerického HDP v prvním kvartále přináší překvapivě velké revize - k horšímu. Růst dosáhl pouze 1,8 proce...
  • Americká ekonomika dnes příjemně překvapila
    Americké maloobchodní tržby v květnu výrazně posílily a dokázaly překonat většinový konsensus ekonomů o 0,...
  • Americká ekonomika dosáhla několikaletých minim
    Minulý týden klesla světová rezervní měna zpět na nejnižší úroveň od dubna 2018. Investoři aktivně prodávali americký dolar, když Jerome Powell během projevu v Jackson Hole řekl, že americký Federální rezervní systém je odhodlán umožnit růst inflace nad 2% k udržení lepší situace na trhu práce, která má obzvláště pozitivní dopad na nižší a střední třídu. Také naznačil, že extrémně nízké úrokové sazby pravděpodobně přetrvají ještě alespoň několik let.
  • Americká ekonomika je krůček od recese
    Chuť riskovat se vrátila poté, co předseda Fedu Jerome Powell naznačil, že další zvyšování sazeb by mohlo poslat americkou ekonomiku do recese. Řekl, že měkkého přistání je velmi obtížné dosáhnout, protože existuje riziko, že pokud Fed nedokáže obnovit cenovou stabilitu, inflace v ekonomice zakoření.
  • Americká ekonomika je ve skvělé kondici a Fed může bezbolestně pokračovat ve zvyšování sazby
    V tuto chvíli devizový trh bedlivě sleduje počínání centrálních bank, protože začal "týden setkání". První byla ECB, která dnes zvýšila úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Nyní čekám na stejné rozhodnutí od Bank of England a Fedu. V posledních týdnech se poptávka po euru a libře neustále zvyšovala, což oběma nástrojům umožnilo vybudovat tři vzestupné vlny. Tyto vlnové struktury mohou být korektivní, tedy třívlnné, a mohou již svou konstrukci dokončit. Bez ohledu na to, jak moc bych nyní chtěl zahájit aktivní nákupy těchto instrumentů, doporučil bych vám přistupovat ke všem transakcím opatrně.
  • Americká ekonomika již pociťuje účinky natištěných peněz
    Index nákupních manažerů (PMI) ve výrobním sektoru v USA dnes podpořil skvělý výsledek z trhu práce, když dosáhl téměř 2letého maxima. Agentura Markit, která průzkum mezi manažery výrobních podniků provádí, zveřejnila lednový nárůst indexu na 56,1 bodu. Výhled manažerů se tak zlepšuje již třetí měsíc po sobě. Ekonomické průzkumy naznačovaly, že by mohlo dojít k mírnému poklesu indexu z prosincových 54,2 na 53,2 bodu. Realita ale s hodnotou 56,1 velmi pozitivně překvapila. Hodnoty vyšší než 50 značí, že výrobní sektor se nachází v expanzi. Růstu indexu napomohla hlavně sílící domácí poptávka. Index nových objednávek stoupl na 57,7 bodu a vytvořil tak nejlepší výsledek od května 2010. Zlepšující se stav čínské a evropské ekonomiky přinesl zase zlepšení ze strany zahraničních objednávek. Agresivní monetární politika americké centrální banky napomohla zvýšené důvěře v podnikatelském sektoru.
  • Americká ekonomika klesla
    HDP ve 4. čtvrtletí loňského roku v anualizované podobě klesl na 2,9 % mezikvartálně oproti 3,2 % ve 3. čtvrtletí. Trhy očekávaly pokles na 2,6 % mezičtvrtletně.
  • Americká ekonomika nabírá na obrátkách
    Americká ekonomika nabrala na jaře na rychlosti na základě rostoucí důvěry spotřebitelů, uvedl Federální rezervní systém ve středu (15.04.2021) a předseda Fedu Jerome Powell se vyjádřil, že je na cestě k silnějšímu růstu a přijímání zaměstnanců v následujících měsících.
  • Americká ekonomika nepřistává, ale stále letí
    Do roku 2023 vstupovaly trhy s přesvědčením, že americkou ekonomiku čeká nevyhnutelně recese. A dávalo to smysl – razantní zpřísnění měnové politiky za účelem obnovení cenové stability mělo dle učebnicových pouček přinést náklad v podobě vyšší nezaměstnanosti a hospodářského poklesu. Tento argument posiloval fakt, že aktuální cyklus zvyšování úrokových sazeb je vůbec ten nejagresivnější od začátku 80. let, když Fed v rozmezí šestnácti měsíců dostal sazby z nuly na 5,5 %.
  • Americká ekonomika potvrzuje svoji sílu, naopak situace na Novém Zélandu se zhoršuje, MMF nechce půjčit Řecku, analýza AUD/CHF, EUR/NZD
    Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států stoupl v období od dubna do června letošního roku na roční bázi o 2,3 procenta, ukázal...
  • Americká ekonomika překonala očekávání
    Americká ekonomika v posledním kvartále minulého roku vzrostla o 2,9 % (mezikvartálně anualizovaně), čímž překonala očekávání trhu (2,6 %). Oproti třetímu čtvrtletí šlo sice o mírné zpomalení růstové dynamiky, celkově si však americká ekonomika vedla na konci roku 2022 stále velmi dobře a zatím ukazuje solidní odolnost v prostředí rostoucích úrokových sazeb. Pohled pod pokličku headlinového čísla však nabízí o něco méně lichotivé detaily.
  • Americká ekonomika roste rychleji, než se čekalo. Na první pohled super, ale...
    Růst americké ekonomiky podle dnešního prvního odhadu překonal jak očekávání trhu, tak prognózu americké centrální banky. Lze jej tedy hodnotit příznivě, ačkoli „pod povrchem“ je několik varovných znaků.
  • Americká ekonomika rostla v 1Q pomaleji
    Anualizovaný HDP rostl v 1. čtvrtletí letošního roku o 1,1 % mezičtvrtletně oproti 2,6% růstu ve 4Q loňského roku. Trhy očekávaly růst o 1,9 % mezikvartálně.
  • Americká ekonomika růstem překonává odhady
    Poslední kvartál minulého roku přinesl americkému hospodářství růst o velmi pěkných 2,9 procenta. Jde o číslo nad konsensem 2,6 pct, navíc ještě před pár týdny se čekal výkon podstatně horší. V tomto smyslu zřejmě data přijímají také finanční trhy, které v něm vidí důkaz, že se ekonomika úspěšně vyhýbá tvrdému přistání. Při pohledu do struktury a na další dnešní data dostaneme obrázek, který jednoznačně pozitivní není, první dojem z čísel však negativním směrem úplně neotočí.
  • Americká ekonomika rychle roste, dolaru to však nestačí a lehce ztrácí
    HDP Spojených států opravdu výrazně zrychlilo. Namísto očekávaného 4,2procentního růstu čísla sice hovoří o 4,1 pct, jenže struktura je naopak lepší, než jsme předpokládali: Výrazně rychleji oproti minulému kvartálu rostly výdaje spotřebitelů, solidní nárůst sledujeme u fixních investic a velké zrychlení vykazuje vývoz. Předzásobení před očekávaným zdražením kvůli clům překvapivě ekonomiku nepopohnalo. Soudit tak můžeme z poklesu firemních zásob i slabého růstu dovozu. Tento efekt by však stejně byl pouze přechodný. Rychlá expanze ekonomiky stojící na základních pilířích je preferovanější variantou a dobrou zprávou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Dukascopy new