Úterý 19. březen 2024 10:55
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Hrozba obchodní války snižuje chuť investorů riskovat

28.03.2018 08:40  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: analytický tým Saxo Bank 

  • Obchodní válka, kterou odstartoval Donald Trump, zasahuje do globálních rozměrů
  • Indikátor globálního rizika společnosti Saxo Bank je negativní
  • Akcie reagovaly na aktuální situaci nejvíce, měnový trh je zatím klidný
  • Ropa a zlato vzrostly, průmyslové kovy zaznamenaly pokles

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cel na čínský dovoz, které může vyvolat odvetné opatření Číny zavést vlastní cla, vyvolalo na finančních trzích negativní nálady. Akcie poklesly a vynořují se obavy, že obchodní válka bude mít vliv i na globální hospodářský růst. Nervózní nálada se dále prohloubila s příchodem nové zprávy, že Bílý dům na návrh Donalda Trumpa odvolal svého poradce pro oblast bezpečnosti Herberta Raymonda McMastera, kterého nahradil John Bolton. Ten je podle měnového stratéga Saxo Bank, Johna Hardyho, známý svými odvážnými prohlášeními o nových sankcích pro Írán.

Měnový trh je však kupodivu relativně klidný, konstatuje John Hardy, přičemž jedinou reakcí je mírné posílení japonského jenu, který obvykle roste v časech averze k riziku. Na druhé straně index Saxo Global Risk odrážející graficky nejnovější Trumpovy kroky zamířil opět do červených čísel.

 

Nejvíc rozbouřené nálady odnesly akcie. Asijské trhy zaznamenaly během této noci strmé pády. Nákaza se nyní šíří do Evropy. „Index S&P 500 klesá a směřuje k nebezpečným úrovním. V případě, že poklesne pod úroveň 2600, otevřou se nám úplně nové scénáře,“ upozorňuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. „Náš postoj je zůstat opatrný a zaujmout obranné pozice. Buďte na pozoru a pokuste se vystoupit z obchodů v ten pravý čas,“ doplňuje analytik.

Obchodní válka má vliv i na komodity, přidává se Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank. „Hodnota komodit závisí zejména na jedné věci a tou je celosvětový hospodářský růst. Tento ukazatel totiž výrazně podporuje poptávku po komoditách.“ Obavy ze zpomalení celosvětové ekonomiky se jako první projeví v hodnotě průmyslových kovů. Naopak vzácné kovy budou pravděpodobně profitovat ze svého statusu bezpečného přístavu.

Ropa může také získat, protože se očekává, že nové sankce USA vůči Íránu odstartují novou rally této komodity. „Přestože rostoucí rizika zhoršení globálního obchodu ovlivňují i globální růst a poptávku, v této chvíli je pro ropu nejdůležitější událostí očekávané obnovení amerických sankcí vůči Iránu,“ uzavírá Ole Hansen.

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hranice 12 500 dolarů padla. Hodnota bitcoinu prudce roste
    Kryptoměnový trh byl polit živou vodou a začal dynamicky růst. Zatímco na začátku června letošního roku se celková tržní kapitalizace kryptoměn pohybovala kolem 270 miliard dolarů, dnes byla pokořena hranice 360 miliard dolarů. Výrazný vzestup ceny můžeme sledovat u nejznámější kryptoměny bitcoin, jejíž celková hodnota představuje zhruba 62 procent hodnoty všech kryptoměn.
  • Hranice 14 procent padla. Inflace dál prudce stoupá
    „Boj s inflací jsme prohráli. Nyní již neexistuje myslitelný způsob, který by prudký růst cen dokázal zastavit. Začínají se měnit naše inflační očekávání, což způsobí, že éra prudkého růstu cen bude dlouhodobějším jevem. Naše ekonomika směřuje ke stagflaci a životní úroveň lidí se bude propadat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Hra sa začala meniť!
    V piatok 9.9.2016 prišlo na finančnom trhu k udalosti, ktorej pokračovanie zmení náš ekonomický svet. Dlhopisy rozvinutých krajín zaznamenali počas piatkového obchodovania významný pokles cien, t.j. rastu výnosu. Ten je pri tom najvyšší od UK referenda. Rast výnosov odštartovalo už štvrtkové rozhodnutie ECB nepredĺžiť súčasné QE, nasledujúc piatkovými jastrabími komentármi Rosengrena (tradičný holub v tábore FEDu). Ten povedal, že by mal FED pristúpiť k navršovaniu sadzieb, nakoľko súčasná politika zvyšuje riziko prehrievania.
  • Hrátky s čertem
    Dnes bychom se měli dozvědět, kdo zaujme pozici guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi. Jak jsme již psali, může jít z hlediska tržního o změnu rozhodně ne zanedbatelnou. To ostatně naznačilo i poměrně významné oslabení koruny, která okamžitě zareagovala na spekulace, že nová bankovní rada může být k přestřelování inflačního cíle poněkud tolerantnější.
  • Hrozba bankovní krize vyhnala cenu zlata nad 1 900 dolarů
    Aktuální situace ve Spojených státech, kde za poslední týden zkrachovaly hned tři banky, vedla na jedné straně k silnému výprodeji akcií bank a dalších finančních institucí, na druhé straně výrazně pomohla zlatu, které investoři dlouhodobě vnímají jako bezpečný přístav. Zatímco v posledních šesti týdnech jeho cena v důsledku obav z přísnější politiky americké centrální banky konstantně klesala a dostala se z 1 931 dolarů za unci až na hranici 1 811 dolarů, v posledním týdnu většinu těchto ztrát smazalo a aktuálně se jeho cena pohybuje okolo hranice 1 900 dolarů za unci.
  • Hrozba bankrotu USA je odvrácena, zítra by se proto mělo dařit českým akciím i koruně
    Republikánští vyjednávači se dnes nad ránem středoevropského času dohodli s Bílým domem na navýšení stropu amerického veřejného zadlužení. Podařilo se jim tak odvrátit platební neschopnost USA, která by v případě nedohody nastala letos v červnu. Tento bankrotový stav USA, i pokud by trval třeba jen několik dnů, ba dokonce hodin, by vyvolal vážné otřesy světových finančních trhů.
  • Hrozba Brexitu sílí a libra oslabuje
    Sterling (GBP/USD) vstoupil do nového týdne gapem s rozpětím téměř 100 bodů, poté co londýnský starosta Boris Johnson, člen vládnoucí...
  • Hrozba byla naplněna. Cla vzrostla. Čínské fondy možná manipulovaly s trhem
    „Před úsvitem bývá největší tma. Je proto možné, že současná eskalace obchodních válek je pouze předzvěstí uzavření dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Američané jsou tvrdí vyjednavači a ukazují, že při jednáních tahají za delší kus provazu. Je však nutné mít na paměti, že ze vzájemné obchodní dohody by těžily obě velmoci, proto existuje silná motivace se dohodnout,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Hrozba cel na evropské zboží poslala globální trhy do ztrát
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování poklesem poté, co prezident Donald Trump pohrozil uvalením cel na vybrané zboží z Evropské unie. Ze strany Spojených států se dle jejich vyjádření jedná o odvetný krok za finanční podporu EU pro výrobce dopravních letadel Airbus. Index Dow Jones oslabuje o 0,7 %, S&P 500 ztrácí 0,5 % a technologický Nasdaq klesá o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedaří ani jednomu sektoru. Nejhlubší ztrátu ve výši 1,4 % mají energetické společnosti.
  • Hrozba krize narůstá
    Federální rezervní systém včera ukončil zasedání FOMC. Úroková sazba byla v souladu s očekáváním zvýšena o 0,25 %. Základní sazba je teď v pásmu 5–5,25 %. Nejdůležitější je, že Fed možná na příštím zasedání FOMC v červnu, jak naznačil, po deseti po sobě jdoucích zvýšeních sazeb další zvyšování pozastaví.
  • Hrozba pokračující obchodní války a tvrdého brexitu stahuje dolů český i německý průmysl
    Zatímco do roku 2018 vstoupil český průmysl pravou nohou a se vší parádou, vystupuje z něj nohou levou a s velkou výstrahou pro rok 2019. Předstihový ukazatel provozních podmínek tuzemského zpracovatelského průmyslu – který zpracovává společnost Markit – ohlásil za prosinec 2018 svůj první pokles od července 2016. To znamená, že podmínky v průmyslové výrobě v ČR se poprvé za takřka dva a půl roku zhoršily. Klíčovým důvodem jejich zhoršení je ztráta dynamiky ekonomické aktivity Německu a v eurozóně.
  • Hrozba pre EUR
    Aktuálne najväčší záujem pre finančné trhy bude poskytovať vývoj riešenia fiškálnych problémov v írsk...
  • Hrozba sankcí a rostoucí inflace zastavily ruskou centrální banku
    Ruská centrální banka ponechala na svém dnešním zasedání základní sazbu na úrovni 4.25 %. Zároveň banka konstatovala nečekaně silné oživení domácí poptávky a naopak horší vývoj inflace. Nová prognóza nadále počítá s poklesem inflace z aktuálních 5.2 %, avšak ta by se již v ročním a delším časovém horizontu neměla výrazněji odchylovat od 4% cíle. Z těchto důvodu centrální banka přestala indikovat možnost snížení úrokových sazeb v blízké budoucnosti.
  • Hrozba stagflace může být reálná
    Česká národní banka opět uvolnila svoji měnovou politiku dalším výrazným snížením hlavní úrokové sazby. Z hlediska mainstreamu se jedná o očekávaný krok, když všechny velké centrální banky konají v tomto duchu; z hlediska malé otevřené ekonomiky s vlastní měnou lze toto rozhodnutí také brát jako potvrzení návratu k diskreci, tedy odklonu ČNB od dřívějších pravidel.
  • Hrozba světové obchodní války zraňuje trhy
    „Světové mocnosti se předhánějí ve vymýšlení nových celních bariér. Trhy pro tyto nebezpečné hrátky nemají pochopení a reagují poklesem, který se z Číny přesunul přes Evropu do Spojených států,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Hrozba vyšších cel na evropské automobily se stupňuje
    „Donald Trump udělal další krok směrem k vyšším clům na evropské automobily. Dnes jeho administrativa dokončila studii o zavedení cel. V srpnu budou známi bezpečnostní dopady týkající se dovozu automobilů do USA. V případě, že oba materiály budou hovořit proti dovozu evropských automobilů, hrozí, že cla budou výrazně navýšena a Evropská unie utrpí vážné hospodářské ztráty,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Hrozby z periferie i naděje z ECB - euro posílilo, ale vývoj na trzích je smíšený
    Středeční ráno je na trzích ve znamení smíšeného vývoje. Na směru se neshodují e...
  • Hrozí benzín za 40 korun, ropa totiž citelně zdražuje. Rusko či Saúdská Arábie se totiž „pakují“ v době vysokých cen plynu, než na trh dorazí iránská a americká ropa
    Ropa citelně zdražuje, benzín za 40 korun již tuto zimu nelze vyloučit. Rusko či Saúdská Arábie se totiž „pakují“ v době vysokých cen plynu, než na trh dorazí iránská a americká ropa
  • Hrozící lockdowny doléhají na korunu, euro i akcie
    Začátek obchodování na evropských trzích nebyl špatný, ale nálada následně uvadá. Akcie začínají nabírat ztráty a poptávka investorů míří do dluhopisů, dolaru či zlata. Akciové indexy v případě těch hlavních momentálně lehce ztrácejí do 0,3 pct, jih Evropy, Rakousko nebo ČR jsou na tom však hůř. Mezitím padají dluhopisové výnosy, přičemž německý 10Y je skoro o 4 bazické body níž.
  • Hrozící stávka a nová data na programu. Dopoledne je zatím opatrné
    Nové informace, které dnes chodí, nebo jsou na programu, se znovu dotýkají citlivého tématu inflace. V USA vyjdou maloobchodní tržby, které odrážejí platby spotřebitelů za zboží a měly by stagnovat až mírně klesnout. To znamená, že se od reálné poptávky čeká drobný pokles, neboť ceny v srpnu nepatrně stouply. Trhy by asi v současné situaci uvítaly spíše silnější než slabší data o maloobchodu, ovšem na druhou stranu stále platí, že příliš silná poptávka jakožto zdroj inflace znamená argument pro agresivní měnovou politiku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Fintokei SwiftTrader