Čtvrtek 28. březen 2024 09:05
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Trh práce v EÚ a eurozóne je silný. Do rastu miezd sa to však nepremieta.

16.03.2018 14:38  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes (a aj v stredu) dorazilo viacero čísel z EÚ a eurozóny, ktoré približujú aktuálne dianie na trhu práce. Začnime tým pozitívnym – zamestnanosťou, tá pokračuje v raste v EÚ aj v eurozóne. Rozdiel medzi vývojom zamestnanosti v EÚ a eurozóne je ten, že v eurozóne sa oživenie začalo o niekoľko kvartálov neskôr, v oboch zoskupeniach však posledne rastie rovnakým tempom.

Vývoj indexov zamestnanosti v eurozóne a EÚ

Na najvyššej úrovni od roku 2006 (a zrejme aj v histórii, keďže v rokoch 1999-2005 nešla Nemecku karta) je v eurozóne miera voľných pracovných miest (tá sa počíta ako podiel voľných pracovných miest k všetkým pracovným miestam, teda voľným aj obsadeným). V štvrtom kvartáli minulého roka vzrástla na 2%. Na rovnakej úrovni je tento ukazovateľ aj pre celú EÚ.

Miera voľných pracovných miest v eurozóne a EÚ

Headliny sú teda pekné, keď sa však pozrieme na teritoriálnu štruktúru, tak narazíme na starých známych. Taliansko a Grécko zažili medzikvartálny pokles zamestnanosti a Francúzsko len mierny rast. Všetko sú to krajiny,ktoré majú dosť nezamestnaných na to, aby viedli tento rebríček. Portugalsku a Španielsku sa koncom minulého roka darilo zvyšovať zamestnanosť.

Medzikvartálna zmena zamestnanosti v krajinách EÚ k Q4 2017

To, že sa darí v Španielsku a Portugalsku obsadzovať pracovné miesta však neznamená, že sa ich darí aj tvoriť. Spolu s Gréckom sú tieto tri krajiny na chvoste rebríčka miery voľných pracovných miest. V Grécku je tento údaj dokonca minimálny, čiže v krajine nie sú takmer žiadne voľné pracovné miesta. Nízko by bolo v tomto rebríčku aj Taliansko (0,6%) a Francúzsko (1,0%), metodika výpočtu tohto ukazovateľa však nie je kompatibilná s eurostatom a tak sa v grafe neobjavili. Najvyššia miera voľných pracovných miest je v ČR, až 4,4%.

Miera voľných pracovných miest v jednotlivých krajinách EÚ

Rast zamestnanosti a dlhodobé maximá pri miere voľných pracovných miestach sa však stále nepremietajú do rastu miezd ako si to želá ECB. Vo štvrtom kvartáli spomalil medziročný rast nákladov práce v eurozóne z 1,7% na 1,6%. V rámci celej EÚ je to o niečo lepšie, a to vďaka krajinám strednej a východnej Európy, ktoré vytiahli rast miezd na 2,3%, čo je nová najvyššia úroveň od roku 2011.

Medziročný rast nominálnej hodinovej mzdy v eurozóne a EÚ

Kým mzdy ťahajú nahor nové členské krajiny, tak problémové ekonomiky (Taliansko, Španielsko a Francúzsko) sú na chvoste aj v tomto rebríčku.

Medziročný rast nominálnej hodinovej mzdy pre krajiny EÚ

Aby som to zhrnul:

  • Situácia na trhu práce v EÚ a eurozóne ako celku je pozitívna
  • Problémové krajiny však stále zaostávajú, nožnice sa teda rozťahujú
  • Nahor ťahajú trh práce, predovšetkým mzdy, nové členské krajiny, ktoré tak o niečo znižujú rozdiely v priemernej mzde v porovnaní so starými členskými krajinami
  • Najdôležitejší takeaway pre trhy je, že zlepšená situácia na trhu práce sa v starých členských krajinách nepremieta do zrýchlenia rastu miezd. To oslabuje inflačné tlaky a zachováva vrásky na čele predstaviteľov ECB, ktorej prognózy ohľadom zrýchlenia inflácie vyzerajú byť aj tentokrát optimistické.
Klíčová slova: ECB | EU | Trh | Zaměstnanost | Mzdy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trh práce na kapačkách. Co se stane, až přestanou kapat?
    Míra nezaměstnanosti v ČR se v červenci zvýšila o jednu desetinku na 3,8 % z červnových 3,7 %. Loni v červenci dosahovala 2,7 %. Očekávali jsme vyšší nárůst vzhledem k riziku končících dvouměsíčních výpovědí z počátku pandemie COVID-19.
  • Trh práce pokračuje v dřímotě; zelená pro 2. kolo kvantitativního uvolňování
    Předběžný pohled na počet pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA (září)Očekáváme, že v září se počet p...
  • Trh práce se dále utahuje
    Podíl nezaměstnaných v Česku se v září v souladu s naším očekáváním o další desetinku snížil. Dosáhl tak 3,5 % po srpnových 3,6 %, a je nejnižší od dubna loňského roku. Celkem úřad práce registroval 262 142 uchazečů o zaměstnání, což bylo ve srovnání s předchozím měsícem o 5 474 méně. Počet volných pracovních míst byl v porovnání se srpnovými údaji sice o 5 203 nižší, i tak ale dosáhl stále velmi vysokých 358 tisíc. Na jedno volné pracovní místo tak v září připadalo v průměru 0,7 uchazeče.
  • Trh práce se dál zahřívá
    I v říjnu pokračoval trend snižování tuzemské míry nezaměstnanosti, když podíl lidí bez práce dosáhl hodnoty 3,4 %, tedy o desetinu procentního bodu méně než v září. Počet evidovaných uchazečů se meziměsíčně snížil o zhruba deset tisíc, když dosáhl 251 689. Méně bylo ovšem evidováno i volných pracovních míst, kterých meziměsíčně ubylo 5 457 a k dispozici jich tak bylo 352 454. Ve srovnání se zářím loňského roku pak aktuálně hledá práci o 20 tisíce lidí méně, vybírají si ovšem z o téměř 425 tisíc větší nabídky pozic. Aktuálně tak připadá na jedno volné pracovní místo průměrně 0,7 uchazeče.
  • Trh práce se staví proti sázkám na pokles sazeb
    Dubnová data prokazují pokračující sílu amerického trhu práce. Náznaky, že by mohl pozvolna chladnout, se tak zatím neodrážejí v oficiálních statistikách. Na jednu stranu dostáváme důležitou informaci, že recese nepřichází, na stranu druhou jde však o signál, že pro nižší sazby v nejbližší době nebude prostor. Nových pracovních míst za duben přibylo 253 tisíc, zatímco trh čekalo 185 k. Nejrychleji přibývala místa ve školství a zdravotnictví, dále ve specializovaných službách či pohostinství, ale ožilo také nabírání v obchodě a dopravě či stavebnictví. Průběžně pak k nárůstu zaměstnanosti přispívá i vláda.
  • Trh práce se utahuje
    Podíl nezaměstnaných v Česku se v srpnu o další desetinku snížil. Dosáhl tak 3,6 % po červencových 3,7 %, a je tak nejnižší od května loňského roku. Celkem úřad práce registroval 267 889 uchazečů o zaměstnání, což bylo ve srovnání s předchozím měsícem o 4 289 nižší. V srpnu i nadále pokračoval růst počtu volných pracovních míst. Ten dosáhl již rekordních více než 363 tisíc, takže na jedno volné pracovní místo připadá 0,7 uchazeče. Aby tedy uchazeči zaplnili volná pracovní místa, museli by se rozkrájet. Mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností patřila jako již tradičně Karviná (9,0 %), Most (6,9 %), Ostrava-město (6,6 %), Chomutov (6,1 %) a Ústí nad Labem (6,1 %).
  • Trh práce se utahuje, šance na rychlý pokles sazeb mizí
    Lednová čísla z amerického trhu práce rozhodně neukazují to, co by si investoři nyní přáli. Nedochází k postupnému ochlazování, trh práce naopak v posledních dvou měsících nabírá na síle. Za leden vykázal 353 tisíc nových pracovních míst namísto očekávaných 185 tis. a při mírně vyšší hodnotě oproti prosinci. Klíčové číslo reportu ministerstva práce zvedá silné nabírání lidí ve školství a zdravotnictví, specializovaných službách či obchodu a dopravě. Když pomineme propouštění v těžebním sektoru, který má minimální váhu, tak nebyl leden slabý v žádné důležité oblasti.
  • Trh práce USA
    Nároky napodporu nezaměstnanosti (jobless claims) v USA byly jen málo odlišné od posledního výstupu. V týdnu končícím ...
  • Trh práce USA byl hlavním zdrojem pozitivních zprav na trzích.
    V pátek investoři zaměřili se na publikovanou ekonomickou statistiku. Data po trhu práce USA byly nižší...
  • Trh práce v Británii pozitivně překvapil, riziková aktiva porážejí bezpečné přístavy, analýza GBP/JPY, USD/CAD a STŘÍBRA
    Nálada na finančních trzích se od začátku týdne příliš nezměnila. Trhy žádným způsobem nereflektují selhávající jednání mezi Řeckem a eurozónou a porušování příměří na Ukrajině, riziková aktiva (akcie, AUD, NZD) posilují a ta bezpečná (dluhopisy, drahé kovy) oslabují (výnosy z amerických dluhopisů rostou). Trhy stále doufají, že Řecko a evropští partneři se nakonec domluví. Zlato včera oslabilo o 1,8 procenta, stříbro přes 5 procent a ztráty inkasovaly i platina a palladium. Naopak ropa opět posílila. V této souvislosti doporučujeme sledovat náš včerejší graf ropy.
  • Trh práce v listopadu stagnoval
    Podíl nezaměstnaných osob v listopadu stagnoval na říjnových 3,5 % a naplnil tak naše i tržní očekávání. Beze změny zůstal i po sezónním očištění (3,7 %). Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 2,5 tisíce na 263 tisíc, ve srovnání s listopadem 2022 byl vyšší o 6,8 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 1,8 tisíce na 278,7 tisíc. Na jedno volné pracovní místo v listopadu připadal jeden uchazeč, stejně jako tomu bylo v předchozích třech měsících.
  • Trh práce vo Francúzsku a Taliansku začína ožívať
    Na periférii a poloperiférii eurozóny sa v posledných rokoch odohralo viacero odlišných ekonomických príbehov. Ten najúspešnejší napísalo Írsko, ktoré sa vďaka tomu, že malo najviac konkurencieschopnú ekonomiku po masívnej bubline na trhu s bývaním vrátilo relatívne rýchlo k rastu a vrchol pri nezamestnanosti dosiahlo o rok a štvrť skôr ako eurozóna. O začiatku roka 2012 klesla miera nezamestnanosti v krajine z viac ako 15% pod 7%.
  • Trh práce v USA (ADP report) zklamal, EUR/USD se zatím drží pod 1,31
    Americký výkaz národní zaměstnanosti ADP nenaplnil očekávání ekonomů a vyslal varovný signál směrem k pátečnímu NFP reportu (počet nově vytvořených míst mimo zemědělský sektor). Privátní sektor dokázal v dubnu vytvořit pouhých 135 000 nových míst a zaostal tak o téměř 40 000 za očekáváním (171 000). Americký trh práce by se rád dostal na meziměsíční zisky kolem 200 000. Jak hlubokou zaostává za touto laťkou, se trhy dozví v pátek v 14:30 (NFP ). Dnešní, případně páteční výsledek tak pravděpodobně znovu otevře diskusi, zda nedávné projevy špiček bankovního sektoru o možné redukci 3. kola kvantitativního uvolňování (QE) nebyly předčasné.
  • Trh práce v USA javí aj napriek najnižšej nezamestnanosti za takmer 50 rokov známky slabosti
    Nálada na akciových trhoch sa začiatkom minulého týždňa výrazne zhoršila po negatívnych dátach prieskumu nákupných manažérov z výrobného sektora. Tento indikátor klesol pod kontrakčnú hladinu 50 bodov, ktorá naznačuje, že manažéri očakávajú príchod recesie. Neskôr obavy ohľadom spomaľovania hospodárskeho rastu doplnili rovnaké dáta zo sektora služieb, ktoré síce nenaznačujú príchod recesie, ale taktiež sa zhoršili.
  • Trh práce v USA - Komentář CYRRUS
    Americká ekonomika v březnu vytvořila 196 nových pracovních míst. Trh čekal v mediánu 177 tisíc. Slabý údaj za únor byl revidován z 20 tisíc na 33 tisíc. Pozitivně překvapila i tvorba pracovních míst v privátním sektoru. Míra nezaměstnanosti zůstala v souladu s očekáváním beze změny na úrovni 3,8 %. Pozitivní překvapení z tvorby pracovních míst tlumí slabý nárůst průměrných hodinových příjmů o 0,3 % meziměsíčně, když se čekalo 0,3 %.
  • Trh práce v USA ochladí sázky na pokles sazeb
    Zatímco se čekalo další ochlazení amerického trhu práce, nová data spíše ochladí sázky na pokles úrokových sazeb Fedu. Listopadová čísla totiž naopak ukazují, že se trh práce drží v dobré kondici a probíhající změny nemusejí být tak výrazné. Zaměstnanost stoupá slušným tempem, když pracovních míst přibylo 199 tis. oproti očekávaným 183 tis. Nová místa přibývají zejména v sektoru školství a zdravotnictví, výrazně přispívá vláda a také pohostinství. V listopadu vidíme obrat ve zpracovatelském průmyslu, kde přibylo 28 tisíc nových míst.
  • Trh práce v USA optimistický, ale akciové trhy mohou dále klesat
    Tvorba nových pracovních míst v USA v dubnu zrychlila a míra nezaměstnanosti klesla na nová minima, když se dostala pod 4 %. To je nejnižší míra nezaměstnanosti od roku 2000. Za dubnové negativum na trhu práce lze považovat nedostatečný růst mezd.
  • Trh práce v USA překvapil, odpolední analýza EUR/USD
    NFP report informující o tvorbě nových pracovních míst mimo zemědělský sektor pozitivně překvapil trhy, když namísto předpokládaných 167 000 dosáhl na 175 000 míst. Výrazně si také polepšil oproti dubnovým 149 000. Spojené státy nicméně zůstávají hluboko pod vysněnými 250 000 za měsíc. Dnešní výsledek tak pravděpodobně odkládá redukci 3. kola kvantitativního uvolňování na delší dobu. Americká míra nezaměstnanosti se dočkala meziměsíčního růstu o 0,1 procenta na 7,6 procenta. Ekonomové odůvodňují pomalý růst pracovního trhu negativním vlivem úsporných programů, které zavedla vláda začátkem roku. Celkem 4,4 milionu Američanů je dlouhodobě bez práce (více než 6 měsíců), což je o 3 miliony než v letech před krizí.
  • Trh práce v USA se nerozjel, bude zářijový výsledek Fedu stačit k taperingu?
    Zářijová zpráva z amerického trhu práce ukázala přírůstek 194 tisíc pracovních míst po 366 tisíc v srpnu. Srpnový výsledek byl zklamáním. Dnes byl sice revidován k lepšímu, ale září jednoznačně za odhady zaostalo - čekalo se 500 tisíc nových míst. Míra nezaměstnanosti vypadá na první pohled dobře, když došlo k jejímu snížení na 4,8 z 5,2 procenta. S tím se však pojí také relativně velký odliv lidí mimo pracovní sílu, a tedy i menší míra participace.
  • Trh práce v USA v únoru dále oživoval
    Míra nezaměstnanosti poklesla na 3,8 %, při rostoucí míře participace. Ta zřejmě přispěla ke zpomalení růstu mezd.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani